Χριστοδουλίδης στο Open: Από τα λόγια περνάμε στις πράξεις

Η πρώτη αντίδραση της Λευκωσίας για τις προθέσεις των 28 έναντι του Ερντογάν

SHARE THIS
0
SHARES

Δεδομένη η παράνομη ενέργεια της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ επανέλαβε σε όλους τους τόνους ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης σχετικά με τις απειλές της Αγκυρας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open και την Ελλη Στάη 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αφού αναφέρθηκε στα στρατηγικά όπλα της Κύπρου απέναντι στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας και την αντίδραση της ΕΕ ενόψει και της αυριανής συνόδου κορυφής είπε πως «εκείνο που ικανοποιεί είναι ότι οι εταίροι μας αντιλήφθηκαν επιτέλους την κατάσταση» ενώ μίλησε για «κατάλληλα μέτρα απέναντι στα έκνομα της Τουρκίας»

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός ότι μετά την αντίδραση της ΕΕ «περνάμε πλέον στο επόμενο στάδιο των συγκεκριμένων μέτρων» σημειώνοντας παράλληλα ότι την Πέμπτη κατά τη Σύνοδο Κορυφής οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας θα είναι ξεχωριστό θέμα και θα παρθούν νέες αποφάσεις

Οπως τόνισε «η χθεσινή αντίδραση άνοιξε τον δρόμο για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις»

«Δεν μας εκπλήσσει η ρητορική της Τουρκίας, σε καμία περίπτωση», είπε αναφερόμενος και στο επικοινωιακό κομμάτι θεωρώντας «σημαντικό στοιχείο τις εκλογές στην Κων/νούπολη, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία και με δεδομένη την οικονομική κατάσταση στη χώρα» 

Οσον αφορά «το άνοιγμα της πόλης της Αμμοχώστου» είπε πως «δεν έχουμε την πολυτέλεια να υποβαθμίζουμε τέτοιες δηλώσεις», θέτοντας θέμα επικοινωνιακού υπόβαθρου δείχνοντας την «προεκλογική περίοδο» λέγοντας ότι «τέτοιες δηλώσεις γίνονται και μέσα σε αυτό το πλαίσιο»

Σχετικά με τη γεώτρηση ανέφερε πως «η παράνομη ενέργεια είναι δεδομένη είτε έχουν ξεκινήσει, είτε όσα λέει η Αγκυρα είναι μόνο σε λεκτικό επίπεδο»

Ντόκος: Πολιτικό το ζήτημα

Για τις απειλές της Αγκυρας  αλλά και τις επόμενες κινήσεις του Τούρκου προέδρου τοποθετήθηκε και  ο γ.γ. του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνος Ντόκος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN και την Έλλη Στάη. 

Ο κ. Ντόκος υπογράμμισε ότι "λίγη σημασία έχει αν έχει γίνει η γεώτρηση, καθώς ο συμβολισμός των κινήσεων της Τουρκίας είναι ξεκάθαρος" και σημείωσε ότι το ζήτημα είναι περισσότερο πολιτικό παρά τεχνικό. 

"Καλώς η Ελλάδα και η Λευκωσία επιθυμούν έμπρακτες κυρώσεις από την Ε.Ε. αλλά θα πρέπει να υπάρχει αντικείμενο. Η Τουρκία έχει ήδη έναν μόχλό πίεσης, που λέγεται μεταναστευτικές ροές. Μονόδρομος το να πιέσουμε, αλλά δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρχουν αποτελέσματα", σημείωσε ο κ. Ντόκος. 

Πάντως, συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα και δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Ερντογάν μπορεί να σηκώσει όλο αυτό το βάρος για πολύ καιρό ακόμα. "Κάνει μεγαλόστομες διακηρύξεις αλλά έχει αίσθηση της πραγματικότητας. Δεν θα προχωρήσει σε όλα αυτά που λέει, αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε σε ποια τελικά θα προχωρήσει", σχολίασε ο κ. Ντόκος. 

Ο γ.γ. του ΕΛΙΑΜΕΠ πάντως εκτίμησε ότι η Ε.Ε. θα περιοριστεί σε επίπεδο φραστικών δηλώσεων συμπαράστασης, τονίζοντας παράλληλα ότι  "εμείς δεν χρειάζεται να επιδιδόμαστε σε καταστροφολογία".

Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής οι παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Το ζήτημα των μέτρων κατά της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αναμένεται να συζητηθεί κατά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε σήμερα κατά τη σχετική ενήμερωση του Τύπου, ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ενώ εξέφρασε και την ελπίδα, τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν ομόφωνα οι υπουργοί Ευρωπαϊκών θεμάτων χθες, να εγκριθούν από τους ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις εξωτερικές σχέσεις.  

 Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος αναφέρθηκε στο σημείο όπου οι υπουργοί ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, να προτείνουν «κατάλληλα μέτρα» έναντι της Τουρκίας «χωρίς καθυστέρηση».  

 »Δεν περιμένω να παρουσιαστούν αύριο τα μέτρα, αλλά είναι σημαντικό να υπάρξει έγκριση του κειμένου με την ίδια ή παρόμοια γλώσσα, καθώς αυτό θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες» της Κύπρου ικανοποιήθηκαν. Η συζήτηση αυτή θα λάβει χώρα κατά το πρώτο μέρος της Συνόδου Κορυφής αύριο το απόγευμα, οπότε θα υιοθετηθούν όλα τα επίσημα συμπεράσματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν στη διεύρυνση. «Δεν άνοιξε κάποια πόρτα, αλλά ούτε και έκλεισε», σχολίασε ο αξιωματούχος της ΕΕ αναφερόμενος στην απόφαση των υπουργών να αναβάλουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Β. Μακεδονία και την Αλβανία για τον ερχόμενο Οκτώβριο. Τόνισε δε εκ νέου, τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας. 

Σε αυτήν τη συνεδρίαση περιλαμβάνεται και το ευρύτερο θέμα της ευρωπαϊκής πολιτικής για το κλίμα, στο οποίο δεν υπάρχει ομοφωνία σε ό,τι αφορά την πρόταση της Επιτροπής για την επίτευξη του στόχου για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2050. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών έχουν πλέον συμφωνήσει, δημιουργώντας μια «θετική τάση» ενόψει της συζήτησης. 

Εξάλλου, οι 28 ηγέτες αναμένεται να αφιερώσουν το αυριανό δείπνο στο ζήτημα της επιλογής των προσώπων για τις κορυφαίες θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, συμπεριλαμβανομένης αυτής της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο, τις τελευταίες ώρες έχουν εντατικοποιηθεί οι συνομιλίες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τόσο με τους ηγέτες, όσο και με τα πολιτικά κόμματα. Επιπλέον, αύριο αναμένεται νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ των ηγετών και των υπόλοιπων φορέων στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών συνόδων των πολιτικών κομμάτων.  

«Παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος, καθώς αυτοί με τους οποίους μίλησα εξέφρασαν την βούληση να αποφασίσουν σύντομα. Ελπίζω να το καταφέρουμε την Πέμπτη», αναφέρει ο Ντ. Τουσκ στην πρόσκληση που απέστειλε σήμερα στους ηγέτες ενόψει της Συνόδου. 

Παρά τη δυσκολία εύρεσης συμφωνίας, ο αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια παράτασης της απόφασης, καθώς θα πρέπει να καταλήξουν στους υποψήφιους πριν την πρώτη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου στις 2 Ιουλίου. Την επόμενη εβδομάδα όμως, ορισμένοι ηγέτες θα βρίσκονται στην Οσάκα για τη συνεδρίαση των G20 και επομένως δεν υπάρχει διαθέσιμη ημερομηνία για τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται να υπάρξει δεύτερος γύρος συνομιλιών την Παρασκευή, μετά το τέλος των προγραμματισμένων εργασιών της Συνόδου.

Στην ατζέντα της Παρασκευής βρίσκονται τα ζητήματα της εμβάθυνσης της ΟΝΕ σε συνέχεια των αποφάσεων του πρόσφατου Eurogroup για τον ξεχωριστό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, στο πλαίσιο του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.  

Στο τέλος της συνάντησης, οι πρόεδροι Tουσκ και Γιούνκερ θα ενημερώσουν ανεπίσημα τους ηγέτες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Brexit και κυρίως όσον αφορά την ετοιμότητα της ΕΕ για το σενάριο μιας εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

 

Φωτο: Ευρωκίνηση/EU

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook