Χρυσοχοΐδης: Θα εξαφανίσουμε τους τραμπούκους-χωροφύλακες της ελευθερίας έκφρασης στα Πανεπιστήμια

"Είναι ευφημισμός των Ιδρυμάτων να μιλούν για ελεύθερη κυκλοφορία των ιδεών όταν οι τραμπούκοι ρυθμίζουν αυτή την κυκλοφορία", είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Δεκαετίες τώρα παρατηρούμε μια αδιανόητη κατάσταση να εξελίσσεται και τελευταία να παροξύνεται στα πανεπιστημιακά μας Ιδρύματα. Έχει εμπεδωθεί μια σχέση άρρητης υποτέλειας σε δεσποτικές, μικρές βίαιες μειοψηφίες της μεγάλης πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας. Υπάρχει ένα καθεστώς πλέον ανελευθερίας, όπου οι μειοψηφίες κυριαρχούν γιατί δεν διστάζουν να παραβιάζουν τη νομιμότητα, να εκβιάζουν τους διοικούντες και να βιάζουν το κράτος δικαίου", ανέφερε κατα την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως είπε χαρακτηριστικά "η εικόνα του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ ήταν μια αβάσταχτη επιτομή, η τελευταία κρίσιμη σταγόνα για να πούμε "ως εδώ". Λίγους μήνες νωρίτερα, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου γλύτωσε τα χειρότερα. Το δεν πάει άλλο, ως εδώ, κάντε κάτι, ακούστηκε δυνατά και καθαρά, κυρίως ως αίτημα της κοινωνίας. Δεν γίνεται πια, να συνεχίζουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια και σε κάθε Μπουραντώνη να αγανακτούμε πύρινα για τρεις μέρες. Πρέπει να έχουμε το θάρρος να λύσουμε το θέμα γιατί δεν το ανέχεται άλλο η δημοκρατική μας συνείδηση, η κοινωνική μας ευαισθησία και η πολιτική μας αποστολή".

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι είναι μεγάλη η ευθύνη της πολιτείας, προβλήματα που άλλες χώρες έχουν λύσει από το 1980 να εξακολουθούν 40 χρόνια μετά να μας ταλανίζουν. "Είναι ευφημισμός των Ιδρυμάτων όπου συμβαίνουν αυτά, να μιλούν για ελεύθερη κυκλοφορία των ιδεών, όταν οι τραμπούκοι ρυθμίζουν αυτή την κυκλοφορία".

Και συνέχισε: "Αλήθεια, ποιος πολιτικός, για παράδειγμα ο κ. Τσίπρας, ποιος διανοούμενος, για παράδειγμα ο κ. Ράμφος, ποιος καθηγητής, για παράδειγμα ο κ. Πανούσης, ποιος δημοσιογράφος, για παράδειγμα ο κ. Γεωργελές θα μπορούσε να πάει χωρίς ειδοποίηση, χωρίς συνοδεία, χωρίς περιφρούρηση, στην ΑΣΟΕΕ, στο Μετσόβειο, στου Ζωγράφου; Και ποιος καθηγητής θα τολμούσε να τους καλέσει στο μάθημά του;

Ομιλία σε Πανεπιστημιακό χώρο και συζήτηση για την παρουσία αστυνομίας μπορεί να γίνει; Χωρίς φρουρές; Χωρίς συνέπειες; Συζήτηση στου Ζωγράφου για τις κοινωνικές συνέπειες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, στην ΑΣΟΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη γίνονται; Με όλες τις απόψεις; Η απάντηση είναι δυστυχώς ΟΧΙ, όχι σε όλα.

1

"Οι χωροφύλακες της ελευθερίας έκφρασης δεν είναι οι αστυνομικοί, είναι οι τραμπούκοι"

Ποιο δικαίωμα παραβιάζει λοιπόν η παρουσία της Αστυνομίας όταν ήδη παραβιάζεται συστηματικά το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και στοχασμού; Οι χωροφύλακες της ελευθερίας έκφρασης, η γκεστάπο στις σχολές δεν είναι οι αστυνομικοί που θα περιπολούν είναι οι τραμπούκοι που άλλοι ανέχονται, άλλοι θωπεύουν κι άλλοι φοβούνται.

Τονίζω ότι έχει ξεκαθαρισθεί, από όλες τις πτέρυγες ότι η παρουσία Αστυνομίας, δεν είναι ιδεολογική επιλογή, αλλά συζητιέται μόνο σαν αναγκαίο και μεταβατικό μέτρο αντιμετώπισης της σημερινής κατάστασης .

Να γίνει, δηλαδή, κατανοητό, για να πάψουν οι άστοχες κρίσεις και οι άτοπες συγκρίσεις με τον υπόλοιπο κόσμο, ότι εδώ έχουμε μια διαρκή κρίση παρακμής που πλέον δεν μπορεί να συνεχισθεί. Κρίση που παροξύνθηκε και θέλει ένα σχέδιο λύσης.

Πρώτο βήμα στο σχέδιο είναι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Σε αυτό το πλαίσιο και με αυτές τις παραδοχές συζητούμε. Με αυτά τα δεδομένα οι εναλλακτικές λύσεις εφαρμογής του σχεδίου προκύπτουν από τις απαντήσεις σε δύο ερωτήματα: παρουσία ή όχι αστυνομίας και δεύτερο την υπαγωγή των δυνάμεων ασφάλειας στην Αστυνομία ή τις πρυτανικές αρχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Μόνο η Αστυνομία μπορεί σήμερα"

1ο ερώτημα: Είναι αναγκαία η παρουσία αστυνομίας ή αντίστροφα μπορεί προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας να αναλάβει την φρούρηση; Θα παραθέσω τη δήλωση Ιουνίου 2017 του τότε πρύτανη ΑΠΘ καθηγητή Π. Μήτκα : "Η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν μπορεί να διαφυλάξει τους χώρους από διακινητές και άλλα τέτοια στοιχεία, δεν μπορεί να ασχολείται με εγκλήματα ποινικού δικαίου , ούτε να συλλάβει κανένα. …Οι φύλακες μας είναι θυρωροί και επόπτες κτηρίων, ούτε επιχειρησιακή ικανότητα έχουν, ούτε νομική εξουσιοδότηση να κυνηγούν παρανομούντες".

Ξεκάθαρα και περιεκτικά ο πρύτανης θέτει το ζήτημα της νομικής εξουσιοδότησης και της επιχειρησιακής ικανότητας του προσωπικού ιδιωτικής φύλαξης.

Δεν διαθέτουν ούτε το ένα, ούτε το άλλο, διότι η Ελληνική Πολιτεία με πρόμαχο την Αριστερά δεν θέλησε να δώσει στις ιδιωτικές εταιρείες τέτοιες αρμοδιότητες. Υπάρχει κάποιος που ζητά να αλλάξει αυτό το καθεστώς; Να το δηλώσει και να το προτείνει. Τονίζω πάντως πως κάτι τέτοιο δεν συνιστά κυβερνητική πρόθεση ή επιλογή. Χωρίς επιχειρησιακή ικανότητα και νομική εξουσιοδότηση λοιπόν είναι αδύνατο-αυτή τη στιγμή- να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες το επείγον πρόβλημα φύλαξης και ασφάλειας των δημόσιων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Κατά συνέπεια, το ερώτημα αν η αστυνομία είναι αναγκαία επιδέχεται μιας και μοναδικής απάντησης. Μόνο η Αστυνομία μπορεί σήμερα.

Αντιστρόφως: εάν δεν θέλουμε να βρεθεί λύση, εάν θέλουμε μια ακόμη τρύπα στο νερό και τη συνέχιση της ανελευθερίας των τραμπούκων, μπορούμε να ξοδέψουμε χρήματα του ελληνικού λαού για να προσλάβουμε ακατάλληλες για το έργο ιδιωτικές εταιρείες.

Έχοντας ξεκαθαρίσει την αναγκαιότητα παρουσίας της Αστυνομίας το 2ο ερώτημα που προκύπτει είναι η υπαγωγή των δυνάμεων. Θα υπάγονται στον πρύτανη ή στην Αστυνομία; Από πού θα παίρνουν εντολές;

1

Όλοι θα προτιμούσαμε θεωρητικά η υπαγωγή να είναι στον πρύτανη, ακόμη κι αν αυτό έχει κάποια νομικά θέματα. Οι πρυτανικές αρχές θέλουν; Μπορούν; Ισχυρίζομαι και θα προσπαθήσω να το αποδείξω πως ακόμη κι αν θέλουν, δεν μπορούν. Τουλάχιστον σήμερα. Μακάρι να μπορούν στο μέλλον. Θέλω εξαρχής να ξεκαθαρίσω κάτι. Η πολιτική κριτική δεν είναι στους πρυτάνεις είναι πρωτίστως σε όσους κυβέρνησαν και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Για τεσσεράμισι χρόνια αφήσατε και κακοφόρμισε η ανομία, φούντωσε η εγκληματικότητα στα Ιδρύματα. Οι απαντήσεις των υπουργών σας ήταν είτε η κάλυψη, είτε η αδιαφορία, είτε το αμίμητο πως το θέμα θα λύσει ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα.

Μέχρι να έρθει αυτό το κίνημα στα Πανεπιστήμια έγινε καθεστώς ο φόβος, εμπεδώθηκε η μοιρολατρία. Έγινε ανεκτή, θεωρήθηκε σχεδόν φυσιολογική η ανελευθερία. Έρχεσθε τώρα, συνεχίζετε και σήμερα και ζητάτε από τους πρυτάνεις να λύσουν ένα θέμα που πλέον τους ξεπερνά, επιχειρησιακά και πολιτικά. Φορτώνετε δηλαδή τις ευθύνες της Πολιτείας στους ώμους των πανεπιστημιακών. Αυτό που κάνετε, είναι εντελώς ανάλογο, εξίσου ανεύθυνο με την ανάθεση λύσης στο ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα. Πρόκειται για ξεκάθαρη αποφυγή λύσης, για καθαρή παραπομπή στις καλένδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι απλό το ερώτημα: Γιατί οι πρυτάνεις θα πετύχουν σήμερα, εκεί που αποτυγχάνουν τόσα χρόνια; Αυτός είναι ο κύριος λόγος που η υπαγωγή σήμερα αστυνομικών δυνάμεων στην πρυτανεία δεν είναι δυστυχώς ρεαλιστική. Να το πούμε αλλιώς. Η πρακτική των πρυτανικών αρχών να διευθύνουν τα Ιδρύματα, ανεχόμενοι και συνυπάρχοντας με τις ακραίες βίαιες μειοψηφίες, δεν αφήνει περιθώρια για να τους ανατεθεί η λύση του προβλήματος. Θα ήταν άδικο και άστοχο. Εξάλλου, οι πρυτάνεις είναι ακαδημαϊκοί, η δουλειά τους δεν είναι η αντιμετώπιση της βαριάς παραβατικότητας και βίας.

Σαν συμπέρασμα λοιπόν προκύπτει, νομίζω, καθαρά, πως εδώ που φτάσαμε, η φύλαξη και η ασφάλεια των Ιδρυμάτων είναι δουλειά της Αστυνομίας, με την έννοια που περιέγραψα παραπάνω, της ύστατης καταφυγής.

Θέλω, όμως, να τονίσω ακόμη μια φορά, πως στόχος του νομοσχεδίου είναι να καταλήξουμε σταδιακά, το δυνατόν συντομότερο, στη διαχείριση με ευθύνη του Πρύτανη και πρόσληψη προσωπικού ασφαλείας και φύλαξης. Στην κατάσταση, δηλαδή, που επικρατεί στα περισσότερα μέρη της Ευρώπης και του κόσμου. Αυτή είναι η κανονικότητα που επιζητούμε όλοι, όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα, γιατί η παιδεία έχει μείνει πολύ πίσω.

Μόνο όταν η Αστυνομία εξαφανίσει, εκριζώσει αυτές τις εγκληματικές ομάδες από τα Πανεπιστήμια, μόνο τότε οι πρυτανικές αρχές θα μπορούν να ασχοληθούν με ζητήματα προστασίας και ασφάλειας που είναι σε θέση να διαχειρισθούν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 03 Μαρ 2021 | 08:01

Εκτακτο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τις καταδρομικές επιθέσεις σε αστυνομικούς λόγω Κουφοντίνα

Ενα έσχατο στάδιο αστυνομικής προετοιμασίας, στην περίπτωση δυσάρεστων εξελίξεων στην κατάσταση της υγείας του "Λουκά" της 17Ν.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ 02 Μαρ 2021 | 16:11

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή οδηγήθηκε 25χρονος για ληστείες με σύριγγα

Η τελευταία ληστεία έγινε το απόγευμα της Δευτέρας σε μίνι - μάρκετ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 02 Μαρ 2021 | 14:36

Κλείνει εκ νέου ο σταθμός του Μετρό στο σύνταγμα

Σήμερα Τρίτη στις 4.30 το απόγευμα κλείνει ξανά ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα.

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 02 Μαρ 2021 | 07:55

Aλλάζει ο σχεδιασμός της Αστυνομίας: Φόβοι για ραγδαία κλιμάκωση καταδρομικών επιθέσεων λόγω Κουφοντίνα

Σε έκτακτες συσκέψεις στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αναθεωρήθηκε ο σχεδιασμός των απαιτούμενων μέτρων προστασίας και ασφάλειας λόγω Κουφοντίνα.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ 01 Μαρ 2021 | 14:44

Μενδώνη για υπόθεση Λιγνάδη: Ηταν δική μου επιλογή, όποιος ήξερε κακώς δεν μίλησε...

Η Λίνα Μενδώνη ανέλαβε την ευθύνη του επικοινωνιακού λάθους που έκανε στον χειρισμό της υπόθεσης, όπως είπε μιλώντας στη Βουλή.

ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΣΤΕΛΕΧΗ 01 Μαρ 2021 | 14:01

Barcagate: Χειροπέδες στον πρώην πρόεδρο της Μπαρτσελόνα Ζοσέπ Μπερτομέου

Το πρωί της Δευτέρας αστυνομικοί στην Ισπανία πέρασαν χειροπέδες στον πρώην πρόεδρο της Μπαρτσελόνα.

ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΙΝΙΟΥ 01 Μαρ 2021 | 10:53

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη στα διόδια με 50 κιλά ηρωίνης κάτω από ηλεκτρικό πατίνι

Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΕΛ.ΑΣ., η μεγάλη ποσότητα ηρωίνης μετά τη νόθευσή της θα τετραπλασιαζόταν και θα απέφερε κέρδη 8 εκατ. ευρώ.

3 ΦΟΡΕΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑΘΗΚΑΝ ΝΑ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ 01 Μαρ 2021 | 08:04

Φαρ Ουέστ στο κέντρο της Αθήνας: Ξεκαθάρισμα λογιαριασμών της αλβανικής μαφίας με πυροβολισμό μέσα σε... ταξί

Ο 32χρονος, την Παρασκευή και ενώ αφέθηκε ελεύθερος, αφού του ορίστηκε ρητή δικάσιμος, κινούνταν στην Πλατεία Αττικής, όταν δέχθηκε τους πυροβολισμούς από δύο επιβάτες ταξί.

Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΜΟΛΟΤΟΦ 28 Φεβ 2021 | 17:18

Α.Τ. Καισαριανής: Καρέ καρέ η στιγμή της επίθεσης στο αστυνομικό τμήμα [Βίντεο]

Βίντεο έχει καταγράψει τη στιγμή της επίθεσης στο ΑΤ Καισαριανής και την εκτόξευση των μολότοφ.

ΤΗΝ ΝΟΙΚΙΑΣΑΝ ΔΥΟ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ 28 Φεβ 2021 | 17:11

Προκλητικό κορονοπάρτι με φοιτητές - Πάνω από 75 άτομα σε πολυτελή κατοικία στη Λούτσα

Το πάρτι γινόταν σε πολυτελή κατοικία και συμμετείχαν φοιτητές κυρίως του προγράμματος Εράσμους.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ 28 Φεβ 2021 | 15:31

Επεισοδιακή καταδίωξη: Έσπασε τις μπάρες διοδίων Ασπροβάλτας – 7 τραυματίες

Οι αστυνομικοί ζήτησαν από τον οδηγό να σταματήσει, αλλά εκείνος για να αποφύγει τον έλεγχο, ανέπτυξε ταχύτητα και έσπασε τις μπάρες των διοδίων.

28 Φεβ 2021 | 13:50

"Μάχη" για τον Κουφοντίνα: Μπαράζ επιθέσεων στην Αθήνα και μολότοφ στο ΑΤ Καισαριανής - Ένταση σε Ηράκλειο και Λαμία

Μολότοφ στο ΑΤ Καισαριανής και σπασμένα ΑΤΜ τραπεζών και καταστήματα στην Αθήνά από το πρωί. Δείτε το βίντεο της επίθεσης στην Καισαριανή.

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 28 Φεβ 2021 | 12:48

Ενταση στο Ηράκλειο για τον Κουφοντίνα: Έπεσαν δακρυγόνα - Προσαγωγές τη νύχτα στη Λαμία

Χημικά και ένταση είναι το σκηνικό που επικρατεί το μεσημέρι της Κυριακής στο Ηράκλειο σε πορεία για τον Δημήτρη Κουφοντίνα.