Χτυποκάρδια στο Μαξίμου για τον "ανέμελο υπουργό"

Πονοκέφαλο δημιουργεί στο Μαξίμου η υπόθεση Σταθάκη με το τρύπιο πόθεν έσχες. Αναβρασμός και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση ετοιμάζει αντεπίθεση

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Χτυποκάρδια στο Μαξίμου για τον "ανέμελο υπουργό"

Πονοκέφαλο έχει δημιουργήσει στην κυβέρνηση η υπόθεση που αφορά τις «μαύρες τρύπες» στο Πόθεν έσχες του Γ. Σταθάκη που αποκάλυψε ο έλεγχος της Επιτροπής Πόθεν Εσχες της Βουλής στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του υπουργού Οικονομίας. Μετά το αδήλωτο 1 εκατ. Ευρώ στην δήλωση του 2011 οι ορκωτοί ελεγκτές εντόπισαν πως το κυβερνητικό στέλεχος είχε αμελήσει να καταγράψει στο πόθεν έσχες του 2011 άλλες 800.000 ευρώ - σύνολο 1,800 εκ. ευρώ - αλλά και 38 ακίνητα. Ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή παράλειψη όσον αφορά τα ακίνητα που είναι στην ιδιοκτησία του ενώ το Μέγαρο Μαξίμου με δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου κ. Γεροβασίλη προσέτρεξε να δικαιολογήσει τον υπουργό Οικονομίας λέγοντας ότι δεν μπορεί να ποινικοποιηθεί ο έλεγχος και πως «δεν σημαίνει όταν κάποιος πάει στο δικαστήριο πως είναι και ένοχος».

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει έντονος προβληματισμός για την υπόθεση Σταθάκη καθώς υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους υποθέσεις δημιουργούν πλήγματα στο ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης. Δεν απουσιάζουν και οι φωνές που βλέπουν πίσω από την επίθεση στον υπουργό Οικονομικών οικονομικά συμφέροντα που θέλουν να πλήξουν την κυβέρνηση την ώρα που πραγματοποιείται έλεγχος στα δάνεια των ιδιοκτητών των ΜΜΕ.

Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου θα επιδιώξει να κερδίσει χρόνο στην υπόθεση Σταθάκη μέχρις ώτου ολοκληρωθεί ο έλεγχος των ορκωτών λογιστών παρέχοντας πλήρη κάλυψη μέχρι τότε στον υπουργό Οικονομίας. Το επιτελείο του Μαξίμου δεν επιθυμεί να διαταραχτεί το κλίμα στην ΚΟ του κόμματος ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών. Την ίδια στιγμή αναταραχή έχει προκαλέσει η υπόθεση Σταθάκη στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η οποία όμως παραμένει μέχρι στιγμής στα πηγαδάκια μεταξύ των μελών της ΚΟ του κόμματος. Κοινοβουλευτικοί κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους επισημαίνουν στο TheTOC.gr ότι «αυτή η κυβέρνηση διαθέτει υπουργούς με μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία όπως ο Γ. Σταθάκης καθώς και κυβερνητικά στελέχη όπως ο γενικός γραμματέας του υπ. Εργασίας Αν. Νεφελούδης που έχουν κόκκινα δάνεια και έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη» προσπαθώντας να καταδείξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει στελεχιακό δυναμικό που αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα που έχει η πλειοψηφία των πολιτών. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν παράλληλα ότι η υπόθεση Σταθάκη δεν θα περιοριστεί στην αναζήτηση στοιχείων από την επιτροπή του Πόθεν Έσχες στην βουλή και θα προκαλέσει εκρήξεις και αντιπαραθέσεις στο κυβερνών κόμμα στο άμεσο μέλλον μετά την ολοκλήρωση των κρίσιμων ψηφοφοριών για τα προαπαιτούμενα.

Λίστες με καταθέτες στην Ελβετία ετοιμάζει η κυβέρνηση

Παράλληλα η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες προετοιμάζει την αντεπίθεσή της αξιοποιώντας τα στοιχεία των νέων λιστών με καταθέτες στην Ελβετία που έχουν περιέλθει εις γνώση των ελληνικών αρχών. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των ονομάτων που περιλαμβάνονται στις νέες λίστες είναι συγγενείς πρώτου βαθμού στελεχών της ΝΔ και στελεχών του ΠΑΣΟΚ που είχαν στενούς πολιτικούς δεσμούς με την ηγετική ομάδα του κόμματος. Παράλληλα σε όλους τους τόνους τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και τα κυβερνητικά στελέχη θα επιμείνουν στην πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει τάξη στα ΜΜΕ και στον έλεγχο όλων των λιστών με καταθέσεις στο εξωτερικό σε μία προσπάθεια να καταδείξουν τον πόλεμο που δέχεται η κυβέρνηση από οικονομικά συμφέροντα και να συσπειρώσουν την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών.

Σταθάκης: Δεν ήξερα ότι έπρεπε να δηλώσω 37 ακίνητα

Με αστεϊσμούς (επίκληση των σχετικών tweet) και την κατάθεση των σχετικών παραστατικών επιχείρησε να αντικρούσει όλα όσα του καταλογίζει η έρευνα της επιτροπής ΠόθενΈσχες της Βουλής ο Γιώργος Σταθάκης χαρακτηρίζοντας «μέγα ψέμα» τα όσα τον βαραίνουν.

Ο υπουργός Οικονομίας, μιλώντας χθες στη Βουλή κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό, απέδωσε τον θόρυβο γύρω από το όνομα του στους δημοσιογράφους που «λειτουργούν χωρίς να διασταυρώνουν και να εξετάζουν τα στοιχεία» αλλά κυρίως στην ΝΔ που με «λαθροχειρίες, ψέματα και κανιβαλισμούς» προσπαθεί να τον διαβάλει.

«Φαντάζομαι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ψάξει οι πάντες τα πάντα. Δεν έχουν βρει τίποτα. Το παραμικρό ψεγάδι» ανέφερε υπενθυμίζοντας ότι είναι γόνος εύπορος οικογένειας που δραστηριοποιείται στην ναυτιλία 80 χρόνια. Έκανε μάλιστα χρήση σχετικών δηλώσεων του Κώστα Μητσοτάκη ο οποίος «έχει κάνει διαδοχικές δηλώσεις για εμένα και την οικογένεια μου».

Επί της ουσίας της υπόθεσης, ο κ. Σταθάκης δεν είπε λέξη για το 1.800.000 ευρώ που έχει ξεχάσει σύμφωνα με τους ορκωτούς λογιστές να δηλώσει στο πόθεν έσχες του 2011.

Περιορίστηκε να αναφερθεί μόνο στην ακίνητη περιουσία. Είπε ότι είναι ιδιοκτήτης 4 ακινήτων (δύο διαμερίσματα, μαγαζί., εξοχικό) τα οποία τα τρία είναι από κληρονομιά. Τα υπόλοιπα «καμία τριαντάκατι» είπε στην αρχή, ανήκουν στην σύζυγο του. Πρόκειται για 37 αγροτεμάχια, διευκρίνισε, στην Ορεινή Κορινθία και την Ναυπακτία τα οποία βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη και τα οποία δεν ήξερε ακριβώς αυτής της εκκρεμότητας αν έπρεπε να τα βάλει στη δήλωση του το 2011 αλλά το έκανε τις επόμενες χρονιές.

Θέλοντας ταυτόχρονα να πείσει ότι έχουν μικρή περιουσιακή αξία γνωστοποίησε παραθέτοντας και τα σχετικά ποσά ότι καταβάλει ευτελείς φόρους για ΕΝΦΙΑπου ανά τεμάχιο δεν ξεπερνούν το ένα ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ" 18 Σεπ 2020 | 10:47

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ παίζει στα ζάρια τη δημόσια υγεία - Αιχμές κατά Γεωργιάδη για τις μάσκες

Αυστηρή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση: Η Ν.Δ. επιλέγει να παίξει στα ζάρια τη δημόσια υγεία.

TΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 17 Σεπ 2020 | 20:27

Δημοσκόπηση Alco: Διαφορά 16,9% ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ - "Νταμπλ σκορ" Μητσοτάκη επί Τσίπρα για καταλληλότερος πρωθυπουργός

Tα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης για τον μήνα Σεπτέμβριο δείχνουν τη ΝΔ να λαμβάνει 39,1%, έναντι 22,2% του ΣΥΡΙΖΑ

ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ 17 Σεπ 2020 | 16:01

ΝΔ: Ζητά τη διαγραφή Λιάκου από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις "απαράδεκτες" δηλώσεις για τη Μόρια

Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Λιάκου εξαπέλυσε η ΝΔ, καλώντας τον κ. Τσίπρα να τον διαγράψει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ 17 Σεπ 2020 | 14:30

Ο Στέλιος Κούλογλου (ΣΥΡΙΖΑ) απαντά στον Λιάκο: "Εγω πάντως δεν θα έβαζα φωτιά στη Μόρια..."

Απάντηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου στον καθηγητή Λιάκο που δήλωσε ότι και αυτός θα έβαζε φωτιά στη Μόρια

"ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ" 17 Σεπ 2020 | 10:59

Αίσθηση από ανάρτηση του καθηγητή Λιάκου: Κι εγώ θα έβαζα φωτιά στη Μόρια - Πρέπει να υπερασπιστούμε τους νεαρούς Αφγανούς

Ο Αντώνης Λιάκος είναι καθηγητής και μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Λιάκος τάσσεται υπέρ των αλλοδαπών που κατηγορούνται για τη φωτιά στη Μόρια.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 16 Σεπ 2020 | 14:25

ΝΔ: Το brand της πολιτικής απάτης το έχει κατοχυρώσει αμετάκλητα ο ΣΥΡΙΖΑ

Κανένας δεν πρόκειται να πάρει το brand της πολιτικής απάτης από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει η ΝΔ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΑΕΦ 16 Σεπ 2020 | 13:40

ΣΥΡΙΖΑ: Προεκλογικά "Μακεδονομάχος", σήμερα "Βορειομακεδονομάχος" ο κ. Μητσοτάκης

Καλωσορίζουμε τον κ. Μητσοτάκη "στον ρεαλισμό που πραγματικά συμβάλλει στη σταθερότητα και ενισχύει το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ 16 Σεπ 2020 | 11:58

Το τερμάτισε ο Μπογδάνος: Το νέο σήμα του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει 17 Νοέμβρη, κλείνει το μάτι σε δολοφόνους

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Κ. Μπογδάνος παραλλήλισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τρομοκράτες.

Ο ΠΡΩΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 15 Σεπ 2020 | 15:02

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί έβγαλε τα γυαλιά ο Νάσος Ηλιόπουλος στην νέα on camera δήλωσή του

Χωρίς γυαλιά εμφανίστηκε στη νέα δήλωση μπροστά στην κάμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος

"ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ" 15 Σεπ 2020 | 14:05

Ηλιόπουλος για το φιάσκο με τις μάσκες: Να παραιτηθούν Κεραμέως - Θεοδωρικάκος

Σφοδρή επίθεση στην υπουργό Παιδείας και στον πρωθυπουργό από τον Νάσο Ηλιόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΤΟΥ TWITTER "ΟΡΓΙΑΣΑΝ" 15 Σεπ 2020 | 12:57

"Γλέντι" στο Τwitter για το νέο σήμα του ΣΥΡΙΖΑ

Παρουσιάστηκε σήμερα από τον Αλέξη Τσίπρα, το νέο σήμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 15 Σεπ 2020 | 11:24
"Α(Χ)ΡΙΣΤΕΙΑ" 15 Σεπ 2020 | 10:54

ΣΥΡΙΖΑ: Επιτελική ανικανότητα οι μάσκες "mini αλεξίπτωτα" του Θεοδωρικάκου

Ποιος πληρώνει την επιτελική ανικανότητα και την α(χ)ριστεία; γράφει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.