Χτυποκάρδια στο Μαξίμου για τον "ανέμελο υπουργό"

Πονοκέφαλο δημιουργεί στο Μαξίμου η υπόθεση Σταθάκη με το τρύπιο πόθεν έσχες. Αναβρασμός και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση ετοιμάζει αντεπίθεση

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Χτυποκάρδια στο Μαξίμου για τον "ανέμελο υπουργό"

Πονοκέφαλο έχει δημιουργήσει στην κυβέρνηση η υπόθεση που αφορά τις «μαύρες τρύπες» στο Πόθεν έσχες του Γ. Σταθάκη που αποκάλυψε ο έλεγχος της Επιτροπής Πόθεν Εσχες της Βουλής στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του υπουργού Οικονομίας. Μετά το αδήλωτο 1 εκατ. Ευρώ στην δήλωση του 2011 οι ορκωτοί ελεγκτές εντόπισαν πως το κυβερνητικό στέλεχος είχε αμελήσει να καταγράψει στο πόθεν έσχες του 2011 άλλες 800.000 ευρώ - σύνολο 1,800 εκ. ευρώ - αλλά και 38 ακίνητα. Ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή παράλειψη όσον αφορά τα ακίνητα που είναι στην ιδιοκτησία του ενώ το Μέγαρο Μαξίμου με δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου κ. Γεροβασίλη προσέτρεξε να δικαιολογήσει τον υπουργό Οικονομίας λέγοντας ότι δεν μπορεί να ποινικοποιηθεί ο έλεγχος και πως «δεν σημαίνει όταν κάποιος πάει στο δικαστήριο πως είναι και ένοχος».

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει έντονος προβληματισμός για την υπόθεση Σταθάκη καθώς υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους υποθέσεις δημιουργούν πλήγματα στο ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης. Δεν απουσιάζουν και οι φωνές που βλέπουν πίσω από την επίθεση στον υπουργό Οικονομικών οικονομικά συμφέροντα που θέλουν να πλήξουν την κυβέρνηση την ώρα που πραγματοποιείται έλεγχος στα δάνεια των ιδιοκτητών των ΜΜΕ.

Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου θα επιδιώξει να κερδίσει χρόνο στην υπόθεση Σταθάκη μέχρις ώτου ολοκληρωθεί ο έλεγχος των ορκωτών λογιστών παρέχοντας πλήρη κάλυψη μέχρι τότε στον υπουργό Οικονομίας. Το επιτελείο του Μαξίμου δεν επιθυμεί να διαταραχτεί το κλίμα στην ΚΟ του κόμματος ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών. Την ίδια στιγμή αναταραχή έχει προκαλέσει η υπόθεση Σταθάκη στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η οποία όμως παραμένει μέχρι στιγμής στα πηγαδάκια μεταξύ των μελών της ΚΟ του κόμματος. Κοινοβουλευτικοί κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους επισημαίνουν στο TheTOC.gr ότι «αυτή η κυβέρνηση διαθέτει υπουργούς με μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία όπως ο Γ. Σταθάκης καθώς και κυβερνητικά στελέχη όπως ο γενικός γραμματέας του υπ. Εργασίας Αν. Νεφελούδης που έχουν κόκκινα δάνεια και έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη» προσπαθώντας να καταδείξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει στελεχιακό δυναμικό που αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα που έχει η πλειοψηφία των πολιτών. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν παράλληλα ότι η υπόθεση Σταθάκη δεν θα περιοριστεί στην αναζήτηση στοιχείων από την επιτροπή του Πόθεν Έσχες στην βουλή και θα προκαλέσει εκρήξεις και αντιπαραθέσεις στο κυβερνών κόμμα στο άμεσο μέλλον μετά την ολοκλήρωση των κρίσιμων ψηφοφοριών για τα προαπαιτούμενα.

Λίστες με καταθέτες στην Ελβετία ετοιμάζει η κυβέρνηση

Παράλληλα η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες προετοιμάζει την αντεπίθεσή της αξιοποιώντας τα στοιχεία των νέων λιστών με καταθέτες στην Ελβετία που έχουν περιέλθει εις γνώση των ελληνικών αρχών. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των ονομάτων που περιλαμβάνονται στις νέες λίστες είναι συγγενείς πρώτου βαθμού στελεχών της ΝΔ και στελεχών του ΠΑΣΟΚ που είχαν στενούς πολιτικούς δεσμούς με την ηγετική ομάδα του κόμματος. Παράλληλα σε όλους τους τόνους τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και τα κυβερνητικά στελέχη θα επιμείνουν στην πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει τάξη στα ΜΜΕ και στον έλεγχο όλων των λιστών με καταθέσεις στο εξωτερικό σε μία προσπάθεια να καταδείξουν τον πόλεμο που δέχεται η κυβέρνηση από οικονομικά συμφέροντα και να συσπειρώσουν την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών.

Σταθάκης: Δεν ήξερα ότι έπρεπε να δηλώσω 37 ακίνητα

Με αστεϊσμούς (επίκληση των σχετικών tweet) και την κατάθεση των σχετικών παραστατικών επιχείρησε να αντικρούσει όλα όσα του καταλογίζει η έρευνα της επιτροπής ΠόθενΈσχες της Βουλής ο Γιώργος Σταθάκης χαρακτηρίζοντας «μέγα ψέμα» τα όσα τον βαραίνουν.

Ο υπουργός Οικονομίας, μιλώντας χθες στη Βουλή κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό, απέδωσε τον θόρυβο γύρω από το όνομα του στους δημοσιογράφους που «λειτουργούν χωρίς να διασταυρώνουν και να εξετάζουν τα στοιχεία» αλλά κυρίως στην ΝΔ που με «λαθροχειρίες, ψέματα και κανιβαλισμούς» προσπαθεί να τον διαβάλει.

«Φαντάζομαι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ψάξει οι πάντες τα πάντα. Δεν έχουν βρει τίποτα. Το παραμικρό ψεγάδι» ανέφερε υπενθυμίζοντας ότι είναι γόνος εύπορος οικογένειας που δραστηριοποιείται στην ναυτιλία 80 χρόνια. Έκανε μάλιστα χρήση σχετικών δηλώσεων του Κώστα Μητσοτάκη ο οποίος «έχει κάνει διαδοχικές δηλώσεις για εμένα και την οικογένεια μου».

Επί της ουσίας της υπόθεσης, ο κ. Σταθάκης δεν είπε λέξη για το 1.800.000 ευρώ που έχει ξεχάσει σύμφωνα με τους ορκωτούς λογιστές να δηλώσει στο πόθεν έσχες του 2011.

Περιορίστηκε να αναφερθεί μόνο στην ακίνητη περιουσία. Είπε ότι είναι ιδιοκτήτης 4 ακινήτων (δύο διαμερίσματα, μαγαζί., εξοχικό) τα οποία τα τρία είναι από κληρονομιά. Τα υπόλοιπα «καμία τριαντάκατι» είπε στην αρχή, ανήκουν στην σύζυγο του. Πρόκειται για 37 αγροτεμάχια, διευκρίνισε, στην Ορεινή Κορινθία και την Ναυπακτία τα οποία βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη και τα οποία δεν ήξερε ακριβώς αυτής της εκκρεμότητας αν έπρεπε να τα βάλει στη δήλωση του το 2011 αλλά το έκανε τις επόμενες χρονιές.

Θέλοντας ταυτόχρονα να πείσει ότι έχουν μικρή περιουσιακή αξία γνωστοποίησε παραθέτοντας και τα σχετικά ποσά ότι καταβάλει ευτελείς φόρους για ΕΝΦΙΑπου ανά τεμάχιο δεν ξεπερνούν το ένα ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΔΥΟ ΕΚΔΟΧΕΣ 24 Οκτ 2021 | 08:13

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας είπε ναι στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου

Γιατί πήρε αυτή τη θέση ο Αλέξης Τσίπρας όταν έτσι θα μοιραστεί εξ αντικειμένου την ευθύνη με την κυβέρνηση, σε περίπτωση νέας έξαρσης στη Βόρεια Ελλάδα.

23 Οκτ 2021 | 21:20

Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση για την αιματηρή καταδίωξη με έναν νεκρό στο Πέραμα - Αντιδράσεις στο Twitter

Εξηγήσεις για την αιματηρή καταδίωξη με έναν νεκρό 20χρονο στο Πέραμα, αλλά και για τη στάση των αστυνομικών, ζητά η αντιπολίτευση - Κριτική και από τον Κύρτσο.

23 Οκτ 2021 | 20:32

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Χαμηλοί τόνοι, με τις (αναμενόμενες) αιχμές

Σε εξόχως ήρεμο κλίμα συνεδρίασε από το μεσημέρι έως τις 19.30 η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, με αναμενόμενες αιχμές που καμία δεν αποτελεί έκπληξη ή είδηση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 23 Οκτ 2021 | 17:21

Αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα: Εξηγήσεις για τη στάση της Αστυνομίας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

"Τα όσα συνέβησαν χθες στο Πέραμα, υπογραμμίζουν την ανασφάλεια που σκιάζει την ελληνική κοινωνία", σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Οκτ 2021 | 19:07

ΝΔ για ΣΥΡΙΖΑ: Επιστρέφει με φόρα στην άθλια, διχαστική και μισαλλόδοξη ρητορική του 2011

Στο στόχαστρο της ΝΔ όσα είπε ο γραμματέας της ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου, στην έναρξη του 2ου συνεδρίου - "Με τον κ. Τσίπρα στην πρώτη σειρά να τον χειροκροτάει..."

«NΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΟΝ ΘΕΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΡΟΛΟ» 22 Οκτ 2021 | 16:56

Πηγές ΝΔ για Εξεταστική Επιτροπή για τις δημοσκοπήσεις:"Τι φοβάται ο κ. Τσίπρας;"

Στις 3 Νοεμβρίου η συζήτησης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις "λίστες Πέτσα" και την Opinion Poll

"ΤΟ ΚΑΡΦΙ" ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ 22 Οκτ 2021 | 15:27

"Στάζει μέλι" η Ελενα Ακρίτα για τον Ανδρέα Λοβέρδο: Αν χάσει υπάρχει πάντα το ψηφοδέλτιο Επικράτειας της ΝΔ

Ο Α. Λοβέρδος σε ανάρτηση του αρνείται τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και η Έλενα ΑΚρίτα δεν την άφησε ασχολίαστη

ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 21 Οκτ 2021 | 20:30

Οι προτάσεις Τσίπρα στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Επιδοτήσεις και μειώσεις ενοικίων για τους νέους

Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση - Πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΑΙΑΤ 21 Οκτ 2021 | 18:02

Απάντηση ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ: Ας αφήσει τα κλισέ κι ας απαντήσει στον πρέσβη των ΗΠΑ που δηλώνει "έκπληκτος"

"Είναι όπως τα μνημόνια. Πρώτα θα τα έσκιζαν και στη συνέχεια έγιναν οι καλύτεροι μαθητές" τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 21 Οκτ 2021 | 14:02

Πρώτο καρφί Λοβέρδου σε Παπανδρέου: Οχι σε κυβερνητική συνεργασία ΚΙΝΑΛ - ΣΥΡΙΖΑ - Βαρουφάκη

Σε ανάρτησή του, από την Κρήτη όπου βρίσκεται, ο κ. Λοβέρδος εκφράζει κατηγορηματικά τη διαφωνία του για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 21 Οκτ 2021 | 13:19

Ο Πάιατ "κάρφωσε" τον ΣΥΡΙΖΑ για την συμφωνία με τις ΗΠΑ- Η αμήχανη απάντηση Κατρούγκαλου και τα καρφιά από τη ΝΔ

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κάρφωσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις- Όλα ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε…

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΦΙΑ 21 Οκτ 2021 | 09:53

Αρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ: Τσακαλώτος και "Ομπρέλα" δεν θέλουν "ξένους" στο συνέδριο - Διπλό όχι στον Τσίπρα

Η Ομπρέλα λέει "όχι" και αντιμετωπίζει με μεγάλη... περίσκεψη τόσο την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή των προερχόμενων από Γέφυρα - ΔΗΜΑΡ κατά 20% στην Κεντρική Επιτροπή.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΑ 20 Οκτ 2021 | 21:07

Τζέφρι Πάιτ: "Μένω έκπληκτος από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ" - Ενδεχόμενο βάσεων και σε άλλα νησιά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποκλείουν στο μέλλον να δημιουργήσουν βάσεις στα ελληνικά νησιά, λέει ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ