Ζάεφ: «Θα είμαι ο πρώτος που θα πάρει διαβατήριο Βόρεια Μακεδονία»

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάιεφ δήλωσε σε συνέντευξή του στο AlsatM ότι είναι πιθανό να είναι ο πρώτος που θα λάβει το νέο διαβατήριο.

zaef-tha-eimai-o-prwtos-pou-tha-parei-diabatirio-boreia-makedonia
SHARE THIS
0
SHARES

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σε συνέντευξή του στο AlsatM ότι είναι πιθανό να είναι ο πρώτος που θα λάβει το νέο διαβατήριο που θα αναγράφει «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και δεν τον πειράζει το έγγραφο να είναι δίγλωσσος, δηλαδή και στα Αλβανικά, σύμφωνα με το νόμο για τη χρήση των Γλωσσών στην πΓΔΜ.

«Μπορεί να είμαι ο πρώτος που θα έχει ένα διαβατήριο με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Θα το ανοίξω, γνωρίζω ότι οι άνθρωποι έχουν προκαταλήψεις αλλά δεν πρέπει να είναι έτσι, επειδή υπάρχουν πολλά οφέλη από αυτό» είπε ο Ζάεφ.

Ερωτώμενος εάν τον ενοχλεί ότι τα στοιχεία στο διαβατήριό του θα αναγράφονται και στην αλβανική γλώσσα, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ απάντησε ότι δεν το είχε σκεφτεί αλλά δεν έχει καμία προκατάληψη γι 'αυτό.

Αυτή η δήλωση του Ζόραν Ζάεφ προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς ερμηνεύτηκε ότι ο νόμος για τη χρήση των Γλωσσών θα παρέχει ταυτότητες και διαβατήρια σε όλους τους πολίτες της χώρας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Mile Bosnjakoski εξήγησε ότι ο πρωθυπουργός σκέφτηκε ότι όσοι πολίτες το επιθυμούν θα μπορούν να έχουν ταυτότητα ή διαβατήριο και σε αλβανική γλώσσα και όχι ότι τα έγγραφα θα είναι δίγλωσσα για όλους.

Ο νόμος για τη χρήση των Γλωσσών, στα άρθρα 13 και 14, ορίζει ότι οι πολίτες που μιλούν γλώσσα διαφορετική από τη «μακεδονική» γλώσσα που ομιλούνται από λιγότερο από το 20% των πολιτών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, κατόπιν αιτήσεώς τους, τα στοιχεία που αναγράφονται στην ταυτότητα και το διαβατήριο πρέπει να είναι γραμμένα σε «μακεδονική» γλώσσα και κυριλλικό αλφάβητο αλλά και στη γλώσσα και το αλφάβητο που χρησιμοποιείται από τον εκάστοτε πολίτη.
 

Φωτο: EPA

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook