Ζητείται «σωσίβιο» σε ολιγοήμερη παράταση του Μνημονίου

Η επιδίωξη της κυβέρνησης και ο «εφιάλτης» της 6μηνης παράτασης του Μνημονίου. Γιατί η Μέρκελ απέφυγε να συνομιλήσει με τον Σαμαρά.

ziteitai-swsibio-se-oligoimeri-paratasi-tou-mnimoniou
|
SHARE THIS
0
SHARES

Πολιτικό… σωσίβιο στην παράταση για λίγες εβδομάδες, ουσιαστικά ένα μήνα, για τεχνικούς λόγους του υφιστάμενου οικονομικού προγράμματος, αναζητά η κυβέρνηση. Η ανησυχία είναι έκδηλη στο Μέγαρο Μαξίμου, μήπως το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Ε.Ε. τελικά προκρίνουν την παράταση κατά ένα εξάμηνο του προγράμματος, μια εξέλιξη που θα είναι οδυνηρή για την κυβέρνηση.
 
Η εξάμηνη παράταση του προγράμματος, είναι ένα σενάριο που απεύχεται για ευνόητους λόγους η κυβέρνηση. Και αυτό διότι μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα θα αναγκαστεί, μετά την ολική απόσυρση του αφηγήματος εξόδου από το μνημόνιο και ταυτόχρονης εξόδου στις αγορές, να αποσύρει και αυτό της ελεγχόμενης εξόδου υπό την ομπρέλα προστασίας μιας προληπτικής γραμμής στήριξης.  

Η κυβέρνηση που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, σύμφωνα με φράση ανώτατου κυβερνητικού παράγοντα, στρέφει τις προσπάθειές της, όχι στην αλλαγή στάσης του ΔΝΤ, αλλά στην πιο «πολιτική» Κομισιόν

Όλα τα…φώτα και η προσοχή της Αθήνα στρέφεται στη συνεδρίαση του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, στην ημερήσια διάταξη του οποίου μπήκε το θέμα «τεχνική παράταση μνημονίου».
 
Η κυβέρνηση που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, σύμφωνα με φράση ανώτατου κυβερνητικού παράγοντα, στρέφει τις προσπάθειές της, όχι στην αλλαγή στάσης του σκληρού ΔΝΤ, αλλά στην πιο «πολιτική» Κομισιόν και στα κράτη-μέλη που θα μετέχουν στο Eurogroup της Δευτέρας.
 
Στο πολιτικό επίπεδο θα επιχειρήσει  να αλλάξει τα δεδομένα, ενώ θα γίνει προσπάθεια να μεταπεισθεί το Βερολίνο που είναι ο ρυθμιστής της πορείας που θα έχει το «θρίλερ» των διαπραγματεύσεων, ενώ έχει ανοικτή γραμμή με το ΔΝΤ το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
 
Το ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να συνομιλήσει με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC.gr αυτό δεν κατέστη δυνατόν, διότι η σιδηρά κυρία της Ε.Ε. δεν θέλει η ίδια να εμπλακεί και αφήνει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να κάνει…παιχνίδι.
 
Ο Σόιμπλε έχει ταύτιση απόψεων με το ΔΝΤ που συνεχίζει θέτει επιτακτικά και επίμονα ζήτημα καταστατικού, το οποίο -αναφέρουν- δεν πρόκειται να το παραβιάσουν όπως ουσιαστικά συνέβη το 2012, όταν δέχτηκαν την πολιτική δέσμευση της ΕΕ για πρόσθετες παρεμβάσεις βιωσιμότητας χρέους που δεν... ήρθαν.

Το ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να συνομιλήσει με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC.gr αυτό δεν κατέστη δυνατόν

Που βρίσκεται το κλειδί της στάσης του ΔΝΤ; Το ταμείο επικαλείται το καταστατικό του, την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών 12μήνου αλλά και την θετική έκθεση βιωσιμότητας χρέους για να «μείνει» και να συμφωνήσει.

Το ζήτημα είναι ότι μέχρι στιγμής η Αθήνα έχει αρνήσεις και συναντά τείχος, διότι η στάση της Γερμανίας έχει να κάνει λιγότερο με την Ελλάδα και πιο πολύ με την εσωτερική της «ατζέντα», αλλά και τη δημοσιονομική κρίση στην Γαλλία και σε άλλα κράτη.

Σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση οργανώνει τα αντεπιχειρήματά της για τις ενστάσεις των δανειστών που φάνηκαν στο απαντητικό email. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επιμένουν να έρθουν τώρα και τα εναλλακτικά μέτρα του 2015 που πρότεινε η Αθήνα (έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης χωρίς μείωση 30%, φόρος πολυτελείας, φόρος σε ποτά και τσιγάρα) για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

Η κυβέρνηση εμμένει ουσιαστικά στις θέσεις που έστειλε την περασμένη Κυριακή, αλλά είναι σαφές ότι θα γίνουν και άλλες υποχωρήσεις, ήσσονος σημασίας όμως, όπως λένε, ενώ οι κινήσεις της διαμορφώνονται ανάλογα με το... κλίμα.
 
Ο μεγάλος αντίπαλος πλέον της κυβέρνησης είναι ο χρόνος που τρέχει και είναι αμείλικτος, ενώ οι πλευρές των δανειστών φέρονται να μην... βιάζονται.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook