Ζόραν Ζάεφ: Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος μας, ασκεί μεγάλη επιρροή και είναι ηγέτης στα Δυτικά Βαλκάνια

Ο Ζόραν Ζάεφ μιλάει για την Ελλάδα που είναι ηγέτης στα Δυτικά Βαλκάνια και εξάρει τη συνεργασία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας, ασκεί μεγάλη επιρροή και είναι ηγέτης στα Δυτικά Βαλκάνια, εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Την ίδια ώρα, δήλωσε αισιόδοξος για την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ΕΕ και είπε πως περιμένει συνεχιζόμενη υποστήριξη από την ελληνική ηγεσία. Υπενθύμισε μάλιστα πως η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη άνοιξε το μέλλον της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

Μιλώντας για τη σχέση της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, σημείωσε πως οι σχέσεις συνεργασίας είναι πάντα προς όφελος των κρατών και εκτίμησε πως μετά την πανδημία θα αναπτυχθούν περισσότερο. Επισήμανε, μάλιστα, πως η φιλική σχέση των δύο κρατών αναπτύσσεται ακόμα και στην πανδημία.

"Είμαστε σύμμαχοι, είναι τιμή οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να φυλάνε τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας. Και μέσω αυτού, έχουμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία και την τιμή ο ελληνικός στρατός να προστατεύσει τον εναέριο χώρο μας" δήλωσε ο κ. Ζάεφ.

Απαντώντας σε ερώτηση πώς νιώθει γι' αυτό, παρατήρησε πως πριν από ενάμιση μήνα γιορτάσαμε ένα χρόνο από τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ και πέταξαν ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη για την επίδειξη ασφάλειας του εναέριου χώρου μας. "Νιώθουμε τώρα την κοινή εμπιστοσύνη που υπάρχει, η οποία στέλνει κι ένα μήνυμα σε όλους για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης για την οικοδόμησης φιλίας, ενός καλύτερος μέλλοντος. Είναι κάτι που μας έχει συνδέσει περισσότερο, έχοντας κατά νου ότι υπάρχουν κι άλλες πολλές θετικές λεπτομέρειες στη Συμφωνία των Πρεσπών, πέρα από τη στρατηγική μας συνεργασία, όπως στην παιδεία, στο σύστημα υγείας" σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζάεφ: Πολύ θετική η συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε πως έχουν οικοδομήσει πολύ θετικές σχέσεις, πολύ θετική συνεργασία και προσέθεσε πως (ο κ.Μητσοτάκης) έχει έρθει σε επαφή μαζί του πολλές φορές για να προσφέρει βοήθεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σημείωσε πως η Ελλάδα έστειλε πολύτιμο εξοπλισμό αξίας 2,6 εκατ. ευρώ στη Βόρεια Μακεδονία. "Είμαστε μια αναπτυσσόμενη χώρα και χρειαζόμασταν βοήθεια και πρώτη η Ελλάδα μάς την προσέφερε" υπογράμμισε.

Περαιτέρω, έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη των οικονομικών, εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων των δύο χωρών. Τόνισε πως είναι έτοιμος ο αγωγός φυσικού αερίου, αναφερόμενος στη συμφωνία με τη ΔΕΣΦΑ και συμπλήρωσε πως οι δύο χώρες έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν τους διασυνδετήριους αγωγούς, ενώ αναφέρθηκε και στη συμφωνία της χώρας του με τα Ελληνικά Πετρέλαια, για έναν αγωγό πετρελαίου. Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, επισήμανε πως έχουν αρχίσει να εισρέουν επενδύσεις στη χώρα του από ελληνικές εταιρείες, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία σε επιχειρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη γεωργία και στις φαρμακευτικές. Επίσης, ανέφερε πως υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που θα αναλάβουν μια σιδηροδρομική σύνδεση που θα ενώνει την Ιταλία, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Ζόραν Ζάεφ

"Η Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε το μέλλον στους πολίτες μας"

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Ζόραν Ζάεφ είπε πως είναι η δεύτερη φορά που έρχεται στην Αθήνα και πως πριν από μερικά χρόνια δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι ως πρωθυπουργός θα μπορούσε να βρίσκεται εδώ και να μιλά φιλικά για τις ευκαιρίες για τους πολίτες των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε πως "ανοίξαμε το μέλλον για τους πολίτες μας, για τις μελλοντικές γενιές" και προσέθεσε: "Ήταν μια πολύ δύσκολη συμφωνία, μέσω της οποίας αλλάξαμε τη συνταγματική ονομασία, και την αλλάξαμε και παντού. Χρειάστηκε να βρούμε έναν τρόπο να ξεχωρίζουμε την ελληνική Μακεδονία από τη Βόρεια Μακεδονία και να το κάνουμε με φιλικό και ευρωπαϊκό σύγχρονο τρόπο, οικοδομώντας φιλικές σχέσεις". Κάλλιο αργά παρά ποτέ, υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως χάσαμε 20-30 χρόνια.

Ερωτηθείς αν εξακολουθεί να υπάρχουν αντιθέσεις ως προς τη Συμφωνία στη χώρα του, ο κ. Ζάεφ είπε πως "το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης είναι ακόμα κατά, καθώς επίσης κι άλλα, αλλά είναι μειοψηφία- και όλο και μειώνονται οι πολέμιοι της Συμφωνίας, γιατί ένιωσαν τα οφέλη".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ΝΑΤΟ, η Βουλγαρία και ο Αλέξης Τσίπρας

Ερωτηθείς για τις επιφυλάξεις της Βουλγαρίας σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, ο Ζόραν Ζάεφ, αφού ανέφερε πως περιμένει το αποτέλεσμα των βουλγαρικών εκλογών στις 11 Ιουλίου, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της χώρας του να συνεχίσει τις συνομιλίες, ενώ δήλωσε πως δεν μπορεί να κατανοήσει το πρόβλημα, λέγοντας πως το επινόησε η Βουλγαρία. "Δεν υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει να βρούμε μια λύση, είναι επωφελές και για τη Βουλγαρία και για μας. Υπάρχει λύση. Το μόνο που χρειάζεται είναι να γίνει ακόμη ένα βήμα, μια διακυβερνητική διάσκεψη" προσέθεσε.

Τι σημαίνει μέλος του ΝΑΤΟ; "Σημαίνει ασφάλεια στα Βαλκάνια. Πρώτα είναι ασφάλεια και μετά είναι και τιμή να συμμετέχει κανείς στην παγκόσμια ειρήνη. Αλλά είναι κυρίως οι δημοκρατικές αξίες και ελευθερίες, το κράτος δικαίου, η καλύτερη παιδεία" απάντησε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Τέλος, αναφέρθηκε και στη σχέση του με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. "Με τον Αλέξη Τσίπρα χτίσαμε αυτή τη συμφωνία, είμαστε καλοί φίλοι, μπορούμε να μιλήσουμε για τον αριστερό μας προσανατολισμό, για νέες ιδέες, για συνεργασίες" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ FFM ΣΤΙΣ ΦΑΝΕΛΕΣ 12 Ιουν 2021 | 22:18

Σκόπια: Σάλος με το "Μακεδονία" στη φανέλα της Εθνικής - Δεν υποχρεούται να την προσαρμόσει, λέει ο Οσμάνι

"Δεν υποχρεούται να προσαρμόσει το όνομά της στη νέα ονομασία της χώρας, καθώς δεν επιχορηγείται από το κράτος", λέει ο ΥΠΕΞ της Β. Μακεδονίας - Αντιδράσεις από Δένδια, Αυγενάκη, ΕΠΟ και UEFA

Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΟ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟ ΟΠΛΟ 12 Ιουν 2021 | 08:18

Κορονοϊός: Ανησυχία για τη βραζιλιάνικη μετάλλαξη που ήρθε και στην Ελλάδα - Τι λένε οι ειδικοί

Το πρώτο κρούσμα της βραζιλιάνικης μετάλλαξης στην Ελλάδα, έχει ήδη επιβεβαιωθεί από τον ΕΟΔΥ - Έντονη αγωνία στους κόλπους των ειδικών

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ 11 Ιουν 2021 | 17:22

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δείχνει αδυναμία όταν φέρνει τα προβλήματά της με την Τουρκία στην Ευρώπη

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο ξανά για μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 11 Ιουν 2021 | 16:24

Τρίτος στον κόσμο σε αξία ο ελληνικός εμπορικός στόλος: Πόσο αξίζει

Ο ελληνικός εμπορικός στόλος κατατάσσεται σε αξία πίσω μόνο από τον ιαπωνικό και τον κινεζικό

ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 11 Ιουν 2021 | 15:46

Τουρισμός: Στην "πράσινη" ταξιδιωτική λίστα της Γερμανίας το Βόρειο Αιγαίο, η Πελοπόννησος και η Ανατολική Μακεδονία

Η Γερμανία βγάζει από τη λίστα επικίνδυνων ταξιδιωτικών προορισμών περιοχές της Ελλάδας

ΞΕΚΙΝΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ 11 Ιουν 2021 | 14:18

Στην Αθήνα η Φον ντερ Λάιεν στις 17 Ιουνίου για την αξιολόγηση του Σχεδίου Ανάκαμψης

H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 17 Ιουνίου, στο πλαίσιο μιας σειράς επισκέψεων σε κράτη-μέλη που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ FORUM 11 Ιουν 2021 | 12:47

Athens Circular Forum: O Ελληνικός Δρόμος για την Πράσινη Μετάβαση

Στο Athens Circular Forum συμμετείχαν διαπρεπείς ομιλητές δεκάδων οργανώσεων, εταιρειών και θεσμικών φορέων που ηγούνται της Πράσινης Μετάβασης

Η ΙΔΕΑ "ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ" ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 11 Ιουν 2021 | 07:44

Euro 2020 - 2021: Αφιέρωμα στη γιορτή του ποδοσφαίρου της Ευρώπης - Από τους "τουρίστες" Δανούς στο θαύμα της Ελλάδας

H ιστορία του Euro μέσα από τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν την διοργάνωση

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ 09 Ιουν 2021 | 20:14

Ενισχύεται η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας: Νέο νομοσχέδιο στη Γερουσία - Τι αναφέρει για F-35, Σούδα και Αν. Μεσόγειο

Νέο αμυντικό νομοσχέδιο για την περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας καταθέσαν οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο.

ΣΤΟ TWITTER 09 Ιουν 2021 | 09:57

Το μήνυμα Δένδια για τον ένα χρόνο από την υπογραφή της ΑΟΖ με την Ιταλία: Η Ελλάδα μεγαλώνει

Ένας χρόνος από την υπογραφή Δένδια - Ντι Μάιο, της Συμφωνίας Οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας. Τι έγραψε στο Twitter ο Έλληνας υπουργός.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 08 Ιουν 2021 | 21:36

ΗΠΑ: Στέιτ Ντιπάρτμεντ και CDC χαλαρώνουν τους περιορισμούς για τα ταξίδια στην Ελλάδα

Στις χώρες του "Επιπέδου 3" έβαλαν την Ελλάδα Στέιτ Ντιπάρτμεντ και CDC των ΗΠΑ - Σύσταση για ταξιδιωτικές μετακινήσεις για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΜΥΚΟΝΟ ΚΑΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 08 Ιουν 2021 | 12:39

Μήνυμα Χρυσοχοϊδη στους τουρίστες: Η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα - Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για την τουριστική περίοδο

σε ημερίδα με τίτλο ¨"Τουρισμός και Ασφάλεια" ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα - Η Αθήνα άλλαξε - Τα μέτρα για Μύκονο και Σαντορίνη - Τι λέει για συγκεντρώσεις και επεισόδια

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΥ 08 Ιουν 2021 | 08:53

Μαρουσάκης: Προσοχή σήμερα για χαλάζι και υδροστρόβιλους - Ερχεται η "ψυχρή λίμνη"

Για σήμερα Τρίτη (8/6), αν και η μέρα ξεκινά με καλό καιρό και θα έχουμε ήπιες καιρικές συνθήκες μέχρι τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες, στη συνέχεια αναμένουμε αστάθεια στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας.