Ζόραν Ζάεφ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μάχες για εμάς στην Ευρώπη, είμαι πολυ ευχαριστημένος

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας επισήμανε ότι είναι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μητσοτάκης - Ζάεφ

πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μάχες για εμάς, μάχες για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και είμαι πολύ ευχαριστημένος", τόνισε ο σε δήλωσή του στο "Euronews", o Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας ότι "όσα έχει κάνει από όταν έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι μόνο θετικά" για τη χώρα του.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας επισήμανε ότι είναι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του ενώ αναφορικά με τη σχέση που έχει με τον Έλληνα πρωθυπουργό υπογράμμισε ότι "έχουμε επικοινωνήσει μερικές φορές για να ανταλλάξουμε απόψεις, κυρίως για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά την εποχή που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητούσε για τη Βόρεια Μακεδονία και ο πρόεδρος Μακρόν δεν ήταν πολύ θετικός".

"Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει τελειώσει"

Αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε στο "Euronews.com", ότι αυτή έχει "τελειώσει" και πως τώρα είναι καιρός "να συνεργαστούμε, να κάνουμε δουλειές, να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών μας" προσθέτοντας ότι είναι "πολύ χαρούμενος που ο πρωθυπουργός του νότιου γείτονά μας έδωσε μάχη για τον ευρωπαϊκό δρόμο της Β. Μακεδονίας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ταυτόχρονα, μιλώντας νωρίτερα στο "Mega" για τα εκκρεμή ζητήματα από την Συμφωνία των Πρεσπών, όπως η ονομασία των προϊόντων που παράγονται στην γειτονική χώρα ανέφερε ότι "είναι ένα σημαντικό θέμα για το οποίο οι πολίτες και από τις δύο πλευρές περιμένουν περαιτέρω λύσεις".

Ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι "πετύχαμε πολλά και στη χώρα μας αλλάξαμε εντελώς. Στα θεσμικά όργανα, στα έγγραφα, στους δρόμους, στις πινακίδες αναγράφεται Βόρεια Μακεδονία, οι ονομασίες των ιδρυμάτων μας περιλαμβάνουν το Βόρεια Μακεδονία. Παντού αναγράφεται Βόρεια Μακεδονία", αναφέροντας ότι "αυτή είναι η υποχρέωσή μας βάση της συμφωνίας".

"Αλλάζει η ονομασία του Εμπορικού Επιμελητηρίου "

"Έχουμε δύο επιτροπές που άρχισαν ήδη τις εγασίες τους η μια αφορά στα βιβλία και στην ιστορία και η άλλη στα εμπορικά σήματα. Το Εμπορικό Επιμελητήριο ονομάζεται Μακεδονικό, κάτι που εμποδίζει τους Έλληνες επιχειρηματίες να συναντηθούν με συναδέλφους τους από την γειτονική χώρα. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου παρά το γεγονός ότι δεν υποχρεούται να αλλάξει ονομασία γιατί δεν είναι κρατικά χρηματοδοτούμενο, ανακοίνωσε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αλλάξουν την ονομασία του και αυτό γιατί θέλουν στενούς δεσμούς ώστε να συνεργαστούν καλύτερα" γνωστοποίησε ο Ζόραν Ζάεφ τονίζοτας ότι "πολλοί επενδυτές από την Ελλάδα ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Βόρεια Μακεδονία".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσον αφορά τα εμπορικά σήματα ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι "βάσει της Συμφωνία έχουμε προθεσμία 3 ετών και ο ένας χρόνος ήδη πέρασε οπότε με την ευκαιρία του συνεδρίου του Economist κάλεσα τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Αθήνας και τον πρόεδρο του επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης αλλά και των βιομηχανικών επιμελητηρίων να επισκεφθούν τα Σκόπια και να συνεχίσουν τις συνομιλίες με τα δικά μας επιμελητήρια ώστε να βρεθεί λύση για τα εμπορικά σήματα ".

Για την Επιτροπή που θα εξετάσει τα σχολικά βιβλία των δύο χωρών

"Είχαμε μια καθυστέρηση λόγω εκλογών ωστόσο νέες επιτροπές στην χώρα μας φροντίζουν για τις νέες εκδόσεις και άρχισαν να αλλάζουν το όνομα της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία. Γιατί στη χώρα μας το κράτος πληρώνει για τα βιβλία και κάθε 5 χρόνια υπάρχει νέα έκδοση. Όταν γίνεται μια καινούργια έκδοση για παράδειγμα για την Β΄τάξη εκεί εφαρμόζεται το νέο Σύνταγμά μας. Έχουμε νέο σύνταγμα και εκεί αναφέρεται Βόρεια Μακεδονία άρα δεν χρειάζονται επιτροπές για να υπάρξουν συμφωνίες για κάποια θέματα. Τα εφαρμόσαμε άμεσα αλλά έχω θετικές πληροφορίες από την επιτροπή μας, ότι θα βρουν λύσεις", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο κ. Ζάεφ που έφτασε στην Αθήνα για να συμμετάσχει στην 24η συζήτηση του Economist με την Κυβέρνηση της Ελλάδας, έκανε γνωστό ότι "επικοινωνήσαμε επίσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν ελήφθησαν τα μέτρα για τον κορονοϊό και μου εξήγησε ότι η επιστημονική επιτροπή της Ελλάδας είναι αυστηρή, ότι δεν ήταν πολιτικά τα μέτρα που ελήφθησαν".

Δείτε όσα δήλωσε στο Mega ο Ζόραν Ζάεφ:

ΣΥΡΙΖΑ: "Προεκλογικά "Μακεδονομάχος", σήμερα "Βορειομακεδονομάχος" ο κ. Μητσοτάκης"

"Αφού ανέβηκε στο κύμα των συλλαλητηρίων κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, αφού λοιδόρησε όσους την υπέγραψαν, αφού φλόμωσε τους ψηφοφόρους του στα ψέματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τώρα εμφανίζεται έτοιμος να κάνει "δουλειές" με τη Βόρεια Μακεδονία", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάζει πως "μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο κ. Μητσοτάκης παρίστανε τον "Μακεδονομάχο", σήμερα μάθαμε διά στόματος του κ. Ζάεφ πως τώρα έχει γίνει "βορειομακεδονομάχος" και δίνει μάχες υπέρ της γειτονικής χώρας στην Ευρώπη". Ο ΣΥΡΙΖΑ "καλωσορίζει" τον κ. Μητσοτάκη "στον ρεαλισμό που πραγματικά συμβάλλει στη σταθερότητα και ενισχύει το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, και περιμένουμε τις επόμενες μέρες τα επιχειρήματα τόσο του ίδιου όσο και όλων των βουλευτών της ΝΔ στη Βουλή για την κύρωση των συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία που κατέθεσαν χθες το βράδυ". Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ "ευχαριστεί" τον κ. Μητσοτάκη "που προσχωρεί στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, αναγνωρίζοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν η μόνη συμφέρουσα λύση, η οποία μας έβγαλε από το διπλωματικό τέλμα δεκαετιών".

"Θα πρέπει να του αναγνωρίσουμε", καταλήγει οι ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, "ότι σε κάτι έχει συνέπεια, επιβεβαιώνει καθημερινά στους Έλληνες πολίτες ότι είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας που έχει περάσει από τη χώρα".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ" 22 Σεπ 2020 | 14:08

Αυτοψία Μητσοτάκη στην Καρδίτσα: Πολύ γρήγορα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες [εικόνες]

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης τις πληγείσες περιοχές, από την κακοκαιρία "Ιανός", στην Καρδίτσα.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 22 Σεπ 2020 | 12:30

Ξεπέρασε και τον Βελόπουλο η Τζάκρη: Ο Μητσοτάκης είναι... άπατρις και διεθνιστής

Ιδιαίτερα σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό επεφύλαξε η θεοδώρα Τζάκρη (ΣΥΡΙΖΑ), χαρακτηρίζοντάς τον άπατρι και διεθνιστή.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 22 Σεπ 2020 | 09:54

Παρέμβαση του Μητσοτάκη στη διαδικτυακή σύνοδο του ΟΗΕ: Φάρος ελπίδας ο οργανισμός

Αναρίθμητες ζωές έχουν σωθεί χάρη στις ενέργειες των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε ο πρωθυπουργός στη διαδικτυακή σύνοδο του ΟΗΕ.

ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 21 Σεπ 2020 | 13:17

Δεν θα πάει στην ορκωμοσία του γιου του στον Εβρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία του γιου του- που υπηρετεί στο Πυροβολικό- ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας.

ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 21 Σεπ 2020 | 11:55

H πρώτη παρέμβαση του Σταύρου Θεοδωράκη μετά το τέλος του Ποταμιού: Γιατί καλεί Μητσοτάκη - Τσίπρα σε κοινή γραμμή

"Ας μπούμε λοιπόν στο μυαλό του Βενιζέλου. Και πρώτα από όλα ο πρωθυπουργός που πρέπει να διακηρύξει έναν νέο πατριωτισμό", λέει ο Σταύρος Θεοδωράκης.

20 Σεπ 2020 | 20:29
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΞΠΡΕΣ 20 Σεπ 2020 | 11:40

Κακοκαιρία "Ιανός": Στην Καρδίτσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για αυτοψία στις καταστροφές

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τους τοπικούς φορείς για την αποτίμηση των ζημιών και θα αναλυθούν τα μέτρα και το σχέδιο αποκατάστασης.

19 Σεπ 2020 | 18:20

Δημοσκόπηση: Σαφές προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και κυριαρχία Μητσοτάκη - Ποιο κόμμα δεν μπαίνει στη Βουλή

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι πολίτες αξιολογούν θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, τάσσονται υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 18 Σεπ 2020 | 23:22

Γιάννης Αντετοκούνμπο: "Μπράβο Γιάννη!" - Τα συγχαρητήρια του Κυριάκου Μητσοτάκη στον MVP του ΝΒΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον Γιάννη Αντετοκούνμπο για τον τίτλο του MVP στο ΝΒΑ

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 18 Σεπ 2020 | 14:34

Εξέλιξη: Ναι σε συνάντηση με τον Μητσοτάκη δηλώνει τώρα ο Ερντογάν

Ανοιχτός σε μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε. 18 Σεπ 2020 | 14:05

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Μέρκελ και φον ντερ Λάιεν για το προσφυγικό - Το βίντεο που παρουσίασε από το Καρά Τεπέ

Ο πρωθυπουργός είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 18 Σεπ 2020 | 11:26

Κορονοϊός: Μήνυμα Μητσοτάκη & Τσιόδρα για νέα μέτρα στην Αττική - Τέλος οι πολιτιστικές εκδηλώσεις - Σύσταση για τηλεργασία

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα όσον αφορά τις δημόσιες συναθροίσεις, την αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων για 14 ημέρες και ενθάρρυνση της τηλεργασίας στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 18 Σεπ 2020 | 11:11

Εκτακτο: Μήνυμα Μητσοτάκη σε λίγη ώρα για τον κορονοϊό - Έξαρση των κρουσμάτων στην Αττική

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί με μήνυμα για την εξέλιξη του κορονοϊού