Ζυμώσεις στους «δεξιούς» ορόφους της «γαλάζιας» πολυκατοικίας

Παρασκηνιακές συζητήσεις για τη δημιουργία πολιτικού φορέα στα δεξιά της ΝΔ.

zumwseis-stous-deksious-orofous-tis-galazias-polukatoikias
|
SHARE THIS
0
SHARES

Η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση σε συνδυασμό με το πιθανό ενδεχόμενο της διάλυσης της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ, έχει προκαλέσει παρασκηνιακές συζητήσεις για την δημιουργία ενός πολιτικού φορέα στα δεξιά της ΝΔ.

Οι ζυμώσεις στην «γαλάζια» πολυκατοικία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, όμως τα «αγκάθια» και οι δυσκολίες για ένα τέτοιο εγχείρημα είναι σημαντικές, από την στιγμή που όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν ένα σημαντικό προβάδισμα στη ΝΔ με τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της να έχει χτυπήσει «ταβάνι» και να ξεπερνά το 80%. 

Παράλληλα υπάρχουν σημαντικές πληγές στις σχέσεις μεταξύ των πολιτικών που διεκδικούν να παίξουν τον ρόλο του εκφραστή της λεγόμενης «λαϊκής δεξιάς» γεγονός που κάνει να μοιάζει το ενδεχόμενο της συνεργασίας απίθανο. Ωστόσο υπάρχουν στελέχη που βρίσκονται τα τελευταία χρόνια εκτός ΝΔ που πιστεύουν πως όταν έρθει η ώρα των εκλογών θα αναγκαστούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους καθώς δύσκολα κάποιο κόμμα θα πιάσει το όριο του 3% για να μπει στη βουλή. 

Υπό διάλυση οι ΑΝΕΛ 

Πολλά ωστόσο θα εξαρτηθούν από το μέλλον της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ το οποίο κρέμεται από μια κλωστή ή μάλλον από το τι θα πράξει ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Αν τελικά παραδώσει την έδρα του όπως έχει δεσμευτεί μέχρι την Πέμπτη, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος τότε ο Πάνος Καμμένος θα μείνει με πέντε βουλευτές, ένας εκ τω οποίων, ο Αριστείδης Φωκάς δεν θα έχει εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την διάλυση της ΚΟ των κόμματοςμ σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής. 

Ο πρόεδρος του κόμματος αναζητεί βουλευτές ώστε να μην έχει την τύχη του Ποταμιού, αλλά μέχρι στιγμής βρίσκει κλειστές πόρτες καθώς τόσο ο Δημήτρης Καμμένος όσο και ο Γιώργος Λαζαρίδης έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο επιστροφής στους ΑΝΕΛ ενώ αρνητική είναι η στάση και του Νίκου Νικολόπουλου ο οποίος είχε συνεργαστεί αρχικά με τον Πάνο Καμμένο.   

Την θέση του Θανάση Παπαχριστόπουλου θα πάρει ο Τέρενς Κουίκ ο οποίος αποτελεί εδώ και καιρό ξένο σώμα για τους ΑΝΕΛ ωστόσο παραμένει στέλεχος του κόμματος καθώς δεν έχει διαγραφεί, παρά τις βολές που εξαπολύει συνεχώς εναντίον του ο Πάνος Καμμένος. Ο υφυπουργός εξωτερικών και μέχρι πρότινος στενός συνεργάτης του προέδρου των ΑΝΕΛ δεν έχει απαντήσει στις επιθέσεις του Πάνου Καμμένου κρατώντας χαμηλούς τόνους.

Ο Καμμένος, ο Καρατζαφέρης και ο Βελόπουλος 

Τουλάχιστον τρία κόμματα προσπαθούν να διεκδικήσουν τον χώρο στα δεξιά της ΝΔ. Οι ΑΝ.Ε.Λ του Πάνου Καμμένου, ο ΛΑ.Ο.Σ. του Γιώργου Καρατζαφέρη και η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου. Κανένας όμως από αυτούς τους τρεις συνδυασμούς δεν δείχνει να έχει τη δυναμική για να κερδίσει την είσοδο στο κοινοβούλιο, με την «Ελληνική Λύση» να τα πηγαίνει σχετικά καλύτερα σε σχέση με τα άλλα δύο κόμματα σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις καθώς βρίσκεται στο 2%. Οι σχέσεις μεταξύ των επικεφαλής των τριών κομμάτων είναι σχεδόν εχθρικές κόβοντας οποιαδήποτε γέφυρα συνεργασίας. 

Η προσπάθεια του Τάκη Μπαλτάκου να «λιώσει τους πάγους» μεταξύ του Πάνου Καμμένου και του Γιώργου Καρατζαφέρη έπεσε στο κενό, καθώς ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ξεκαθάρισε σε συνέντευξη του πως δεν μπορεί να συνεργαστεί με το ΛΑ.Ο.Σ καθώς στήριξε το πρώτο μνημόνιο ενώ είχε στις τάξεις της τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη οι οποίοι, όπως είπε, είναι η καταστροφή της ΝΔ. Ανάλογη ήταν η απάντηση και του Γιώργου Καρατζαφέρη που απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο. Όμως ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ θα συνεργαστεί με τη «Δύναμη Ελληνισμού» του Δημήτρη Καμμένου και του Τάκη Μπαλτάκου. 

Από την άλλη πλευρά ο Κυριάκος Βελόπουλος βλέποντας και τις δημοσκοπήσεις, που στην βόρεια Ελλάδα τα ποσοστά του είναι υψηλότερα, τονίζει πως η κάθοδος του στις εκλογές θα είναι αυτόνομη καθώς οι συζητήσεις που υπήρξαν με τον Φαήλο Κρανιδιώτη πριν από μερικούς μήνες δεν ευδοκίμησαν.

Δεν ανησυχούν στη ΝΔ

Στην Πειραιώς δείχνουν να μην προβληματίζονται ιδιαίτερα από τις διεργασίες που γίνονται στα δεξιά του κόμματος αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν τις παρακολουθούν. Τακτικοί συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμούν πως δεν έχουν τύχη τέτοιες συνεργασίες από την στιγμή που η συσπείρωση των ψηφοφόρων είναι σε τόσο ψηλά επίπεδα. 

Παράλληλα γνωρίζουν τις άσχημες σχέσεις που επικρατούν μεταξύ των επικεφαλής των συγκεκριμένων κομμάτων, ενώ πιστεύουν πως οι «απεγνωσμένες» κινήσεις του Πάνου Καμμένου δεν θα έχουν αντίκρισμα καθώς οι πολίτες γνωρίζουν τις ευθύνες που φέρει για την συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στην Πειραιώς χαρακτηρίζουν συνένοχο το πρόεδρο των ΑΝΕΛ στο Σκοπιανό καθώς όπως λένε αν ήταν πράγματι αντίθετος τότε θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί πριν πέσουν οι υπογραφές στις Πρέσπες. 

φωτο EUROKINISSI

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook