
Πόσο πιθανό είναι να χάσει ο Ερντογάν τις εκλογές εξ αιτίας των σεισμών; Απάντηση φυσικά δεν μπορεί ακόμα να δοθεί, ούτε υπάρχουν ακόμα έρευνες, αλλά ήδη διαφαίνονται ορισμένα στοιχεία που μας προϊδεάζουν για το πώς θα αντιδράσει η κοινή γνώμη της Τουρκίας στην διαχείριση της κρίσης.
Αυτό που προκύπτει από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων, είναι ότι υπάρχει σφοδρή κριτική για τη διαχείριση της επόμενης ημέρας των σεισμών, για την ανταπόκριση των σωστικών συνεργείων που σε πολλές περιπτώσεις έφθασαν με μεγάλη καθυστέρηση, αλλά και για την ποιότητα των κατασκευών, καθώς οι πολυκατοικίες που κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα, επαναφέρουν την κριτική για τους κολλητούς του προέδρου που αναλαμβάνουν τα κατασκευαστικά έργα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με αναφορές του Τύπου, στην σεισμόπληκτη περιοχή κατέρρευσαν και καινούργια νοσοκομεία που είχαν οικοδομηθεί με τον νέο αυστηρό αντισεισμικό κανονισμό, πλην όμως αποδείχθηκε ότι μάλλον δεν είχαν τηρηθεί οι κανόνες…
Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος φυσικά δίνει έμφαση στο μέγεθος του σεισμού, αναφέρεται στις ηρωικές προσπάθειες των συνεργείων και στην ανάγκη ομοψυχίας, αλλά υπάρχουν και αυτοί που ασκούν σκληρή κριτική στον Ερντογάν.

Θα λογοδοτήσετε
Το κλίμα που επικρατεί σε μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας αποτυπώνεται σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύει ο γνωστός δημοσιογράφος Bilgehan Ucak :
"Τι είναι αυτός ο σεισμός που μας κάνει κάθε φορά τόσο δυστυχισμένους, ενώ στην Ιαπωνία δεν συμβαίνει τίποτα; Οποιος επέτρεψε την κατασκευή κτηρίων που εύκολα καταρρέουν, θα αποκαλυφθεί και θα προαχθεί στη Δικαιοσύνη, γράφει. Θα λογοδοτήσετε. Δημόσια κτήρια ισοπεδώνονται. Ποιος έδωσε αυτές τις άδειες, ποιος υπέγραψε τις εγκρίσεις, με ποιες διαδικασίες έγιναν οι διαγωνισμοί; Θα λογοδοτήσετε για κάθε έναν από εκείνους που πεθαίνουν κάτω από τα ερείπια. Η ημέρα της κρίσης είναι πολύ πιο κοντά απ΄ ότι περιμένετε." (πηγή Kreport)
Το στοίχημα του Ερντογάν

Στο περιοδικό gzeromedia δημοσιεύεται μια άλλη ανάλυση που εστιάζει στο πώς θα μπορέσει να αποφύγει ο Ερντογάν την ήττα.
Η αδυναμία του να ανταποκριθεί σε μια τέτοια καταστροφή, γράφει ο αρθρογράφος, μπορεί να σημάνει τον πολιτικό του θάνατο. Οπως συνέβη το 1999 με τον σεισμό στη Νικομήδεια και με τον Μπουλέντ Ετζεβίτ. Δεν έχει το περιθώριο να κάνει τα ίδια λάθη που έκανε το 2021 με τις καταστροφικές πυρκαγιές που η κυβέρνησή του στάθηκε ανίκανη να αντιμετωπίσει.
Πώς θα το κάνει; Πρέπει να φανεί ότι είναι ο ηγέτης που αναλαμβάνει προσωπικά τη διαχείριση της κρίσης. Το κυβερνών κόμμα θα επωφεληθεί αν υπάρξει αποτελεσματική απάντηση στην κρίση, στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό, όσο ο Ερντογάν φαίνεται επιδεικτικά παρών κι εφόσον παραμείνει έτσι μέχρι τις κάλπες, όχι μόνο με άμεση βοήθεια αλλά και με μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις ανασυγκρότησης.
Οι αντίπαλοί του δεν μπορούν να κάνουν πολλά για να τον εμποδίσουν να κερδίσει πόντους με τη διαχείριση της καταστροφής. Τα χέρια της αντιπολίτευσης είναι δεμένα, γράφει ο Εμρέ Πεκέρ του Eurasia Group και το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να βοηθήσουν και να στηρίξουν τις κυβερνητικές προσπάθειες, διαφορετικά μπορεί να τους κατηγορήσει ότι παίζουν πολιτικά παιγνίδια με την καταστροφή.
Οι σχέσεις με την Ελλάδα
Η ανάλυση αφορά και την Ελλάδα, καθώς όπως σημειώνεται, ο Ερντογάν θα προσαρμόσει και τις διπλωματικές του κινήσεις. Ο επιθετικός Τούρκος πρόεδρος είναι απίθανο τώρα να θέλει να έρθει σε ακόμα μεγαλύτερη ρήξη με τη Σουηδία, αφού έχει ήδη εμποδίσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ή με τον αιώνιο αντίπαλό του την Ελλάδα, για τη θαλάσσια κυριαρχία στην ανατολική Μεσόγειο ή με τους Κούρδους μαχητές, σημειώνεται.
Οι σεισμοί θα δώσουν στον Ερντογάν την ευκαιρία να εμπλακεί με θετικό τρόπο τόσο με συμμάχους όσο και με οξύθυμους γείτονες, εξηγεί ο Πεκέρ. Πιθανότατα ο Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει τους σεισμούς για να στηρίξει τις ακροβασίες του στην εξωτερική του πολιτική.
(πηγή Kreport)
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr