Follow us

Ανάλυση: Τι σημαίνει το πολεμικό κρεσέντο Ερντογάν κατά της Ελλάδας- Ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του;

Η ρητορική του Ερντογάν, που απηχεί στερεότυπα για τους "δόλιους Έλληνες" αναγόμενα στην οθωμανική εποχή, δεν είναι μόνο "ντοπάρισμα" του τουρκικού ακροατηρίου, γράφει ο Κώστας Ράπτης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Όταν ο Ερντογάν φθάνει να θυμάται μέχρι και την Άλωση της Τριπολιτσάς (αν μη τι άλλο, προβάλλοντας αναχρονιστικά τα σύγχρονα κριτήρια διεξαγωγής του πολέμου σε εξεγερμένους ατάκτους των αρχών του 19ου αιώνα) τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, γράφει ο Κώστας Ράπτης στην ανάλυσή του για το Capital.gr. Διότι αποστροφές αυτού του τύπου υποδηλώνουν διάθεση να δαιμονοποιηθεί ό,τι το ελληνικό και να φιλοτεχνηθεί μια εικόνα προαιώνιας, υπεριστορικής και εκτός συμφραζομένων ελληνο-τουρκικής εχθρότητας.

Συνδυαζόμενα δε όλα αυτά (μετά από ενδιάμεση στάση και στην επίκαιρη, λόγω εκατοστής επετείου, Μικρασιατική Καταστροφή) με τα τρέχοντα ζητήματα, προκύπτει κάτι το εξαιρετικό ανησυχητικό. Η ρητορική αυτή, που απηχεί στερεότυπα αναγόμενα στην οθωμανική εποχή, για τους Έλληνες ως "δόλιους”, "υπηρέτες ξένων δυνάμεων” και ταυτοχρόνως "υποδεέστερους”, δεν είναι απλώς (ή μόνο) "ντοπάρισμα” του τουρκικού ακροατηρίου. Αν είναι, αποβλέπουν στην προληπτική νομιμοποίηση πιθανής κλιμάκωσης πολύ πραγματικών επιθετικών κινήσεων.

Προειδοποιήσεις του τύπου "απέναντι στην Ελλάδα που παρακολουθούμε σε κάθε τομέα, δεν θα παραλείψουμε, αν χρειαστεί, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας” δεν πρέπει ποτέ να προσπερνώνται ελαφρά τη καρδία.

Και πάντως οι δηλώσεις Ερντογάν απευθύνονται (με την κατάλληλη καταγγελία λ.χ. της Ελλάδας για επαναπροωθήσεις προσφύγων) και στο εκτός συνόρων ακροατήριο. Συμπεριλαμβανομένου, παραδόξως, και του ελληνικού.

Διαβάστε Επίσης

"Γνωρίζουμε ότι οι πραγματικές προθέσεις εκείνων που προκάλεσαν και εξαπέλυσαν τους Έλληνες πολιτικούς επάνω μας, είναι να εμποδίσουν το πρόγραμμά μας για την οικοδόμηση μιας μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας. Αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι, τόσο για τους Έλληνες πολιτικούς, το ελληνικό κράτος, τον ελληνικό λαό και όσους τους χρησιμοποιούν ως μαριονέτες (...) Οι Έλληνες κυβερνήτες, οι οποίοι οδήγησαν τη χώρα τους σε οικονομική, πολιτική και στρατιωτική κατοχή για τα μικροσυμφέροντα τους θα λογοδοτήσουν πρώτα στον δικό τους λαό (...) Η ανάπτυξη [αμερικανικών] στρατιωτικών δυνάμεων σε όλη την Ελλάδα πρέπει να ενοχλεί τους Έλληνες, όχι εμάς. Πολιτικές δεσμεύσεις που θα υποθηκεύσουν το επόμενο τέταρτο του αιώνα της Ελλάδας και που σίγουρα θα πληρωθούν τα τιμήματα, πρέπει να ανησυχούν τον ελληνικό λαό, όχι εμάς”.

Άγνωστο παραμένει πόσους και τι είδους αποδέκτες αναμένει να βρει με αυτές τις φράσεις του ο Τούρκος πρόεδρος ανάμεσα στο ελληνικό κοινό, το οποίο αντιμετωπίζει με μιαν αφ' υψηλού συμπάθεια (ή μήπως προληπτική αυτοδικαίωση;), ως θύμα της ηγεσίας του και ως λαό περιορισμένης ανεξαρτησίας. Είναι πάντως ολότελα εμφανές ότι η ανθελληνική ρητορική δεν είναι παρά αντι-αμερικανική... δι' αντιπροσώπου.

Η Ελλάδα δεν στοχοποιείται αυτοτελώς, αλλά στον βαθμό που (αντί να διαλέγεται διμερώς με την Τουρκία, υποτασσόμενη στον ασύμμετρο συσχετισμό) μετατρέπεται σε "ενεργούμενο” κάποιων μη κατονομαζόμενων ευθέως τρίτων, οι οποίοι επιθυμούν να ανακόψουν την τουρκική "ανάδυση”.

Διαβάστε Επίσης

Άλλωστε, η άμεση αφορμή αυτών των δηλώσεων του Ερντογάν, μετά την συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου που αφιερώθηκε ακριβώς σε αυτό το ζήτημα, ήταν η φερόμενη εγκατάσταση στη Σάμο και τη Λέσβο τεθωρακισμένων προερχόμενων από αμερικανική δωρεά.

Αυτό που πραγματικά εξοργίζει τον Ερντογάν είναι ό,τι προσλαμβάνει ως αμερικανική "περικύκλωση” της χώρας του. Πράγμα που προϋποθέτει ότι οι ΗΠΑ δεν νοούνται ως μια πραγματικά "ισαπέχουσα” δύναμη στα θέματα της περιοχής, ούτε καν ως αυθεντικά συμμαχική. Συμμαχική μπορεί να είναι μόνο "α λα καρτ” και με αναγνώριση της δεύτερης μεγαλύτερης χώρας του ΝΑΤΟ ως ηγεμονικής στην ιδιαίτερη γεωγραφική σφαίρα που διεκδικεί.

Όμως το πραγματικά ανησυχητικό είναι η μετά βίας υποκρυπτόμενη πεποίθηση του Ερντογάν (αδιάφορο, εν προκειμένω, πόσο ρεαλιστική) ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ελλάδα μπορούν υπό πίεση να υπερασπισθούν αποτελεσματικά τη μεταξύ τους σχέση. Πρόκειται για συνταγή μεγάλων περιπετειών.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ 01 Δεκ 2022 | 20:33

Νέα πρόκληση με τη γνωστή ρητορική από την Τουρκία: Ζητά άμεση αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου

Λίγο μετά τη Navtex για το Αμπντουλχαμίτ Χαν που βγαίνει στη Μεσόγειο, η Τουρκία προκαλεί πάλι με τα ελληνικά νησιά.

ΠΟΤΕ ΒΓΑΙΝΕΙ 01 Δεκ 2022 | 18:35

Νέα NAVTEX από την Τουρκία: Βγαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο το γεωτρύπανο "Αμπντουλχαμίτ Χαν"

Το γεωτρύπανο βγαίνει στην περιοχή βορειοανατολικά της Κύπρου, κοντά στις τουρκικές ακτές από τις 2 Δεκεμβρίου έως τις 23 Ιανουαρίου.

ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 01 Δεκ 2022 | 14:52

Μητσοτάκης: Στρατηγικής συνεργασίας οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ - Ενεργειακός κόμβος η Αλεξανδρούπολη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον νέο Εκτελεστικό Διευθυντή της Οργάνωσης "American Jewish Committee", Ted Deutch.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΑΙΚΛ ΡΟΥΜΠΙΝ 01 Δεκ 2022 | 14:37

Ανάλυση: Μπορεί η Τουρκία να χρησιμοποιήσει μια δήθεν "τρομοκρατική επίθεση", για να ξεκινήσει πόλεμο με την Ελλάδα;

Η αποκοπή της τουρκικής επιθετικότητας εναντίον των Κούρδων σήμερα μπορεί να αποτρέψει μια θανάσιμη σύγκρουση με την Ελλάδα καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στην Τουρκία.

ΣΤΟΥΣ 542.941 ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ 01 Δεκ 2022 | 12:50

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11,6% έπεσε η ανεργία τον Οκτώβριο στην Ελλάδα

Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.138.113 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 99.900 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021.

ΣΤΟ FIR ΚΑΙΡΟΥ 01 Δεκ 2022 | 11:05

Εντυπωσιακές εικόνες από αεροπορική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου στην Ανατoλική Μεσόγειο

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά το τέλος της διμερούς διακλαδικής άσκησης Ελλάδας και Αιγύπτου "Μέδουσα 12".

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 01 Δεκ 2022 | 09:23

Σόου Ακσενέρ στην Τουρκία: Με... μήλα και πατάτες στο τουρκικό κοινοβούλιο διαμαρτύρεται κατά της ακρίβειας [βίντεο]

Η πρόεδρος του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, θέλοντας να επισημάνει το πρόβλημα του πληθωρισμού στην χώρα, πήρε ντομάτες, πατάτες και μήλα μέσα στο Κοινοβούλιο.

ΕΣΤΑΛΗ EMAIL 30 Νοε 2022 | 20:27

Τουρκία: Προειδοποίηση σε πρεσβείες ευρωπαϊκών χωρών- "Υπάρχουν απειλές για την ασφάλεια του προσωπικού σας"

Υπογραμμίζεται ιδιαίτερα ο κίνδυνος σε εμπορικά κέντρα, σταθμούς λεωφορείων και αεροδρόμια.

Ο ΡΟΛΟΣ "ΚΛΕΙΔΙ" ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ 30 Νοε 2022 | 18:33

Forbes για Rafale: Πώς η Τουρκία θα μπορέσει να "κατασκοπεύσει" από κοντά τα υπερσύγχρονα μαχητικά

Η Τουρκία θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τα γαλλικά μαχητικά Rafale, με τη βοήθεια του Κατάρ

ΙΔΙΩΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ 30 Νοε 2022 | 17:38

Το ΥΠΕΞ Σερβίας προειδοποιεί: Μην ταξιδεύετε στην Τουρκία, υπάρχει κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων

"Θέλω να προειδοποιήσω τους πολίτες ότι σύμφωνα με πληροφορίες των υπηρεσιών ασφαλείας ενδέχεται να πραγματοποιηθούν τρομοκρατικές επιθέσεις τις επόμενες εβδομάδες" ανέφερε ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.

EUROSTAT 30 Νοε 2022 | 12:28

Στο 9% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο

Μείωση παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα για τον Νοέμβριο, καθώς έπεσε στο 9%.

ΣΤΟ ΝΗΣΑΚΙ ΙΜΡΑΛΙ ΑΠΟ ΤΟ 1999 30 Νοε 2022 | 12:18

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο Οτσαλάν κατά της Ελλάδας - Για την είσοδό του στη χώρα το 1998

Οι δύο πλευρές έχουν 12 εβδομάδες για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους - Απόφαση αναμένεται το 2023

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ 29 Νοε 2022 | 15:19

Νέες απειλές από τον Καλίν: Η Ελλάδα βασίζεται σε άλλες δυνάμεις, όταν όμως βρεθεί μόνη θα είναι αντιμέτωπη με την Τουρκία

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα βασίζεται σε άλλες μεγάλες δυνάμεις, αλλά όταν πάψει θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Τουρκία.