Follow us

Αχτσιόγλου και Μπεκατώρου "τελείωσαν" τον Παπανώτα- Κακή αρχή για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πανελίστας κ. Παπανώτας δεν θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Δυο γυναίκες "τελείωσαν" την υποψηφιότητα του πανελίστα Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Η μία, η πρώτη, ήταν η βουλευτής της Νέας Αριστεράς και πρώην αντίπαλος του Στέφανου Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου. Η οποία θύμισε τις παλαιότερες δηλώσεις του κ. Παπανώτα για τις γυναίκες που φταίνε και εκείνες για την ενδοοικογενειακή και την έμφυλη βία.

Από την Εφη Αχτσιόγλου ξεκίνησε η υπόθεση και αμέσως εκδηλώθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις. Μέχρι όμως το πρωί της Πέμπτης η υπόθεση φαινόταν διαχειρίσιμη, αφού και ο υποψήφιος είχε σπεύσει να κάνει διορθωτική δήλωση, ισχυριζόμενος ότι έχει γίνει κοπτοραπτική στα όσα έχει πει. Και οι αρμόδιοι του κόμματος αν δεν τον στήριζαν, τουλάχιστον δεν φαινόταν να δίνουν μεγάλη σημασία στις αντιδράσεις.

Μετά όμως ήρθε η δεύτερη γυναίκα. Η Σοφία Μπεκατώρου. Και όταν η αθλήτρια σύμβολο του ελληνικού #MeToo, η γυναίκα που ξεκίνησε την καμπάνια για την έμφυλη βία και έδωσε κουράγιο και δύναμη και στις άλλες γυναίκες να μιλήσουν, όταν λοιπόν η Σοφία Μπεκατώρου πήρε θέση και ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτό που πρέπει, η υπόθεση ήταν τελειωμένη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ απλά δεν θα μπορούσε να κρατήσει στο ψηφοδέλτιο τον κ. Παπανώτα. Το κόστος θα ήταν πολύ μεγάλο…

Στο μεταξύ θέση είχε πάρει και η Δώρα Τσαμπάζη, επίσης υποψήφια ευρωβουλευτής που μιλώντας στο Kontra Channel, που είπε ότι οι δηλώσεις Παπανώτα της φέρνουν μεγάλη δυσαρέσκεια. Ενώ σχολίασε και την απάντηση του υποψήφιου ευρωβουλευτή- που έκανε λόγο για κοπτοραπτική- λέγοντας πως δεν υφίσταται κάτι τέτοιο. Οι αντιδράσεις είχαν λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας.

Διαβάστε Επίσης

Η πρώτη ανάρτηση της Εφης Αχτσιόγλου

ΕΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ

"Σε προηγούμενες δηλώσεις του ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι στην Ελλάδα η γυναίκα δεν έχει κανένα πρόβλημα, "εκτός αν πάρει κάποιον σατράπη που την κακοποιεί και η ίδια κάθεται και το ανέχεται, οπότε είναι πρόβλημα ΤΗΣ”", υπενθύμισε με ανάρτησή της στα social media η Έφη Αχτσιόγλου, κάνοντας λόγο για απόψεις που αναπαράγουν πατριαρχικά στερεότυπα.

"Οι απόψεις αυτές δεν είναι νέες στον δημόσιο λόγο, έρχονται από πολύ παλιά. Στην Ελλάδα, που για όσους δεν βλέπουν πρόβλημα, να τους ενημερώσω ότι είναι ουραγός στον δείκτη ισότητας των φύλων. Αυτές οι απόψεις αναπαράγουν τα πατριαρχικά στερεότυπα που είναι βαθιά ριζωμένα στην ελληνική κοινωνία. Απόψεις που βρίθουν σεξισμό, άγνοια της κοινωνικής πραγματικότητας, μισογυνισμό", πρόσθεσε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς.

"Ας καταλάβουν όμως κάτι καλά μερικοί και όσοι τους προσφέρουν πολιτικό βήμα. Η κακοποίηση δεν είναι "πρόβλημά ΤΗΣ". Έχει θύτες και θύματα. Και όσο κάποιοι θα καλύπτουν τους θύτες, ενοχοποιώντας τα θύματα, τόσο η ζωή άλλης μιας θα καταστρέφεται. Η κακοποίηση δεν είναι ιδιωτική υπόθεση. Είναι συλλογικό τραύμα για την κοινωνία μας. Όσο αρνείστε να το κατανοήσετε, θα μας βρίσκετε όλες απέναντι", κατέληξε στην ανάρτησή της.

Για την ακρίβεια του ρεπορτάζ οι δηλώσεις του κ. Παπανώτα ήταν οι εξής:

"Κόψτε την υστερία, γιατί δεν ζούμε στο Ιράν. Ζούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. (...) Εγώ δεν βλέπω να έχει πρόβλημα η γυναίκα στην Ελλάδα και γενικά στην ΕΕ κανένα. Εκτός αν θέλει να έχει. Δηλαδή, αν πάρει έναν σατράπη, ο οποίος την κακοποιεί, και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της. Στις δουλειές μια χαρά τις μεταχειρίζονται, μια χαρά έχουν μισθούς".

Η διορθωτική δήλωση του Δημήτρη Παπανώτα

"Τις τελευταίες ώρες κάποιοι σκόπιμα απομόνωσαν τμήμα από μία παλιά μου δήλωση θέλοντας να δημιουργήσουν πρόβλημα τόσο σε μένα όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ο σεβασμός που τρέφω για τις γυναίκες είναι γνωστός και αδιαμφισβήτητος. Διαχρονικά στέκομαι δίπλα σε όσες έχουν πέσει θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς χωρίς αστερίσκους και στηρίζω απόλυτα τον αγώνα τους. Αυτό κάνω όλα τα χρόνια ως δημοσιογράφος, αυτό θα συνεχίσω να κάνω και στο μέλλον.

Απολογούμαι αν μέσα από την "κοπτοραπτική" της δήλωσης μου δόθηκε η εντύπωση πως έχουν μερίδιο ευθύνης και τα θύματα κακοποίησης γι’ αυτό που τους έχει συμβεί.

Και δεσμεύομαι πως θα αγωνιστώ στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών μέχρι την ημέρα που τέτοιου είδους φαινόμενα θα έχουν εκλείψει οριστικά".

Η αντίδραση της Σοφίας Μπεκατώρου

ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ

Η αντίδραση που έκρινε την αποπομπή του Δημήτρη Παπανώτα από το ψηφοδέλτιο, ήταν αυτή της Σοφίας Μπεκατώρου, που μιλώντας στο ραδιόφωνο και στη Νίκη Λυμπεράκη είπε:

"Θα απαντήσω στη δήλωση του κ. Παπανώτα, με απόλυτους αριθμούς, ότι 238.476 γυναίκες κακοποιούνται σωματικά ή και σεξουαλικά από σύντροφο/ σύζυγο κατά τη διάρκεια του έτους. Δηλαδή 653 γυναίκες κάθε μέρα. Δεν φανταζόμαστε πράγματα, έχει έρθει η ώρα που πρέπει να φροντίσουμε να παρθούνε λύσεις. Ελπίζω ότι θα φροντίσει το ίδιο το κόμμα να σταθεί όπως πρέπει. Περιμένω να κάνει και αυτό την κίνησή του. Διότι πράγματι δεν μπορούμε να λέμε ότι φέρνουμε ανθρώπους με νέες ιδέες και οι άνθρωποι που έρχονται όχι μόνο να έχουν απαρχαιωμένες αλλά να είναι και οι προσωπικές τους απόψεις".

Απαντώντας στο αν πρέπει να φύγει από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας, η Σοφία Μπεκατώρου είπε ακόμα:

"Δεν μπορώ να το αποφασίσω εγώ, όμως, για να σας πω την αλήθεια πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι με γνώση που να μπορούν να σταθούν για το κοινό καλό και εν πάσει περιπτώσει, να μην στρουθοκαμηλίζουμε".

Η τύχη του Δημήτρη Παπανώτα είχε πλέον κριθεί.

Δώρα Τσαμπάζη

Η αντίδραση της Δώρας Τσαμπάζη

Στο μεταξύ θέση είχε πάρει και η Δώρα Τσαμπάζη, επίσης υποψήφια ευρωβουλευτής που μιλώντας στο Kontra Channel, είπε ότι οι δηλώσεις Παπανώτα της φέρνουν μεγάλη δυσαρέσκεια.

"Μην περιμένετε ότι ήρθα σήμερα εδώ για να ξεπλύνω οποιαδήποτε συμπεριφορά και στάση που όχι μόνο δεν με εκφράζει αλλά μου φέρνει και μία πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια. Δεν με εκφράζει καθόλου, με προβληματίζει και θεωρώ ότι δεν εκφράζει και το σύνολο των γυναικών στην Ελλάδα, οι οποίες παλεύουν συνολικά κατά της πατριαρχίας, να καταρριφθούν όλα αυτά τα στερεότυπα που είναι βαθιά ριζωμένα ακόμα", είπε αρχικά η Δώρα Τσαμπάζη.

Η κ. Τσαμπάζη έκανε αναφορά και στην Σοφία Μπεκατώρου, η οποία ξεκίνησε το ελληνικό #meΤoo: "Στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ένα άτομο, το οποίο το κοσμεί, η Σοφία Μπεκατώρου, η οποία χρειάστηκε περίπου 25 χρόνια για να πάρει το θάρρος να καταγγείλει τον θύτη της, οπότε οι κεραίες μας θα πρέπει να είναι λίγο ανοιχτές".

Σχολιάζοντας δε τα περί "παλαιότερης" δήλωσης, η κ. Τσαμπάζη τόνισε: "Ενας μήνας πριν δεν είναι παλιά... Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν σε έναν μήνα".

Η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη

Η έξοδος του Δημήτρη Παπανώτα από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ έγινε με ανακοίνωση- ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη, που δήλωσε ότι σε τέτοιο θέμα, ακόμα και αν υπάρχει η επιλογή των μελών, ο πρόεδρος πρέπει να παρέμβει.

"Σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ που -για πρώτη φορά, με δική μου δέσμευση- επέλεξαν οι ίδιοι τους υποψήφιους ευρωβουλευτές μας. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που ο Πρόεδρος πρέπει να παρέμβει για να μη "φορτώσει" ευθύνες αλλού νίπτοντας τας χείρας του. Ειδικά επειδή οι γυναίκες, δυστυχώς, ακόμη υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, ανισότητες και έμφυλη βία" έγραψε ο κ. Κασσελάκης.

"Με λύπη αναγκάζομαι να εξαιρέσω από το Ευρωψηφοδέλτιο τον Δημήτρη Παπανώτα. Γνωρίζω ότι εξέδωσε διορθωτική ανακοίνωση, όμως το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και δε χωρεί συζήτηση. Ιδίως για το κόμμα που έχει προμετωπίδα του τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα" πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 25 Μαϊ 2024 | 10:14

Στέφανος Κασσελάκης: Δεν σκηνοθετώ τον εαυτό μου – Η υπερπροβολή με έχει κουράσει [βίντεο]

Αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα που μπορεί να έχει 2 μπροστά, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξή του.

ΣΥΡΙΖΑ 25 Μαϊ 2024 | 09:16

Αλήθειες και ψέματα για την οικονομική πρόταση του Κασσελάκη - Κοστίζει όντως 45 δις που λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Αλήθειες και ψέματα για το οικονομικό πρόγραμμα που προκάλεσε την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης…

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 24 Μαϊ 2024 | 21:58

Κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για τη φέτα και το ελαιόλαδο: Τι ισχύει με τις τιμές

Μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο πρωθυπουργός παρουσίασε ως παράδειγμα την τιμή του μισού κιλού φέτας, η κυβέρνηση διά στόματος Παύλου Μαρινάκη παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία.

ΦΥΣΙΚΗ 24 Μαϊ 2024 | 14:20

Γιατί ο Κασσελάκης δεν έχει χημεία με τον Ανδρουλάκη - Η απροσδόκητη απάντηση του Γιάννη Πρετεντέρη

Πώς σχολίασε με χιούμορ ο Γιάννης Πρετεντέρης, τη δήλωση Κασσελάκη ότι δεν θα πάρει τηλέφωνο τον Νίκο Ανδρουλάκη

ΣΥΡΙΖΑ 24 Μαϊ 2024 | 13:54

Κασσελάκης: Θα πάω στη Δυτική Όχθη την Κυριακή, αν βέβαια με αφήσει το Ισραήλ

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τη μετάβασή του στην Παλαιστίνη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι θα πάει την Κυριακή στη Δυτική Όχθη, "αν βέβαια με αφήσει το Ισραήλ".

ΦΑΚΕΣ 24 Μαϊ 2024 | 13:35

Τι είναι ο νεοαριστερός "γκλαμουροσελεμπριτισμός"- Και ποια η σχέση με τον Αρη Σπηλιωτόπουλο

Τι σημαίνει νεοαριστερός "γκλαμουροσελεμπριτισμός" και γιατί έχει γίνει της μόδας ως τάση στον ΣΥΡΙΖΑ

ΒΟΥΛΗ 24 Μαϊ 2024 | 12:36

Μητσοτάκης: Αυτά που τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ κοστίζουν 45 δισ. ευρώ - Ο Κασσελάκης δεν φέρνει φρέσκο αέρα, αλλά...κοπανιστό

"Δεν μπορείτε να τάζετε λαγούς με πετραχήλια χωρίς απάντηση" κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

TI PROTEINETAI 24 Μαϊ 2024 | 11:18

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Επιβεβαίωση της κοστολόγησης μας από το Γενικό Λογιστήριο για τα μέτρα της ακρίβειας

Επιβεβαιώνεται η κοστολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα της ακρίβειας, λένε πηγές του κόμματος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 24 Μαϊ 2024 | 09:35

Τα "γυρίζει" ο Κασσελάκης για το Πόθεν Έσχες: Δεν θα το δώσει πριν τις ευρωεκλογές, αλλά έως τις 30 Ιουνίου

Αναίρεσε τη δημόσια δέσμευσή του, σύμφωνα με την οποία επρόκειτο να εμφανίσει το "Πόθεν Έσχες" του πριν από τις ευρωεκλογές, ο Στέφανος Κασσελάκης.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ 24 Μαϊ 2024 | 09:23

Το ΕΣΡ αθώωσε τον Γιώργο Αυτιά για τα ομοφοβικά σχόλια κατά Κασσελάκη - Αιχμηρό σχόλιο της Αυγής

"Φαντάζεστε τι έχει να γίνει στη Θήβα; Υπάρχει και γυμναστήριο για τους φαντάρους, εκεί να δούμε τι μέλλει γενέσθαι", είχε πει ο Γιώργος Αυτιάς στον αέρα του ΣΚΑΪ.

ΕΙΚΟΝΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ 24 Μαϊ 2024 | 08:04

Ο Κασσελάκης στον Πειραιά: Το τραγούδι για τις γυναικοκτονίες από τους μουσικούς του δρόμου και η συναυλία των Οnirama

Στον Πειραιά βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης ο Στέφανος Κασσελάκης. Οι μουσικοί του δρόμου έκλεψαν την παράσταση.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ 23 Μαϊ 2024 | 20:31

Μητσοτάκης από Άργος για ευρωεκλογές: Να αποκρούσουμε το απολιτίκ lifestyle της αντιπολίτευσης με επιχειρήματα

Αισιόδοξος ο Μητσοτάκης για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών - Η αναφορά του στην επιστολή που έστειλε στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν - Τι είπε για την ακρίβεια.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 23 Μαϊ 2024 | 20:12

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης ετοιμάζει ταξίδι αστραπή στην Παλαιστίνη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ραμάλα και να έχει συνάντηση με την Παλαιστινιακή αρχή.