Η τελευταία έκθεση του Economist Intelligence Unit για την ποιότητα της Δημοκρατίας ανά τον κόσμο, τοποθετεί την Ελλάδα ψηλά στον κατάλογο με τις πιο δημοκρατικές χώρες, με τη χώρα να βελτιώνει τη θέση της κατά 9 θέσεις σε σχέση με το παρελθόν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα, κατατάσσεται στις δημοκρατικές χώρες με προβλήματα, πίσω από τις σκανδιναβικές χώρες όπως η Σουηδία και η Φινλανδία που έχουν τις καλύτερες επιδόσεις και χαρακτηρίζονται πλήρεις Δημοκρατίες, ακριβώς κάτω από την Ισπανία και την Γαλλία, αλλά πιο ψηλά από το Βέλγιο, την Κύπρο ή την Ιταλία και σε καλύτερη θέση από τις ΗΠΑ.

Οι χώρες του index κατατάσσονται σε πλήρεις Δημοκρατίες που είναι λίγες χώρες- χαρακτηριστικά δεν ανήκουν εκεί οι ΗΠΑ αλλά είναι ο Καναδάς- σε δημοκρατίες με προβλήματα που είναι και πολλές χώρες της Ευρώπης, σε υβριδικές δημοκρατίες στις οποίες συγκαταλέγεται η Τουρκία με βαθμό λίγο πάνω από 4, και σε αυταρχικά καθεστώτα, που βρίσκονται χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα ή η Βενεζουέλα.
Πιο συγκεκριμένα, η συνολική βαθμολογία της χώρας ανήλθε στο 7,97 το 2022, από το 7,56 το 2021. Έτσι, για το 2022 η Ελλάδα κατατάσσεται στην 25η θέση, από την 34η θέση το 2021.

Σύμφωνα με την έκθεση, η βελτίωση του δείκτη απεικονίζεται στις περισσότερες κατηγορίες του δείκτη.
Τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης:
Στη μέτρηση της εκλογικής διαδικασίας και του πλουραλισμού, ο δείκτης βελτιώθηκε αισθητά, με τις αρχές να προωθούν την συμμετοχή στα κοινά και να διευκολύνουν το δικαίωμα ψήφου της Διασποράς.
Η "λειτουργία της κυβέρνησης" βελτιώνεται σημαντικά με την λήξη του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας, στο οποίο η χώρα υπαγόταν από το 2015.
Εξαιρετική χαρακτηρίζει τη διαχείριση της πανδημίας του Covid-19, κάτι που συνέβαλε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στα πολιτικά κόμματα και την κυβέρνηση, η οποία είχε καταρρεύσει στα χρόνια της κρίσης.
Ο τουρισμός, βασικός πυλώνας της οικονομίας, ανέκαμψε σημαντικά, παρά το γεγονός που θα μπορούσε να είχε πληγεί ανεπανόρθωτα αν δεν υπήρχε ο σωστός χειρισμός της πανδημίας.
Η κυβέρνηση χειρίστηκε τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία το 2022, αποτρέποντας ένα είδος κοινωνικής και πολιτικής πόλωσης που χαρακτήρισε τη δεκαετία του 2010, στην εποχή της χρεοκοπίας.
Η Ελλάδα οργάνωσε μια αποτελεσματική εκστρατεία εμβολιασμού και κινήθηκε ταχύτερα από τις περισσότερες χώρες, αίροντας εγκαίρως τους περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία, με αποτέλεσμα- αναφέρει η έκθεση- τη βελτίωση της βαθμολογίας σε αρκετούς δείκτες το 2022.
Αξίζει να αναφερθεί πως η Ελλάδα υποβαθμίστηκε στον δείκτη το 2010, όταν "η ελληνική κρίση δημόσιου χρέους οδήγησε σε πολιτική και οικονομική κατάρρευση" σύμφωνα με την έκθεση του Economist.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr