Στο φουλ έχουν μπει οι μηχάνες των κομμάτων, καθώς μπορεί ο πρωθυπουργός να μην έχει ανακοινώσει ακόμη την ακριβή ημερομηνία των εκλογών αλλά όλα δείχνουν ότι έχει "κλειδώσει" η 9η Απριλίου για την πρώτη προσφυγή.
Οι πολίτες θα πάνε στην κάλπη την πρώτη Κυριακή, ψηφίζοντας με το σύστημα της απλής αναλογικής. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ, την οποία δείχνουν πρώτο κόμμα όλες οι δημοσκοπήσεις, δεν θα συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό που θα της εξασφαλίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία.
Το σενάριο μιας κυβέρνησης συνεργασίας μοιάζει απίθανο την πρώτη Κυριακή, καθώς τα όποια κόμματα συμφωνήσουν να συγκυβερνήσουν, θα πρέπει να συγκεντρώσουν το 45%-46% των ψήφων (με την προϋπόθεση ότι θα μείνει εκτός Βουλής το 8%-10%, όπως στο παρελθόν), ποσοστό που είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί. Αλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποκλείσει κυβέρνηση ηττημένων- που ούτως ή άλλως δεν βγαίνουν τα κουκιά- ενώ να προκύψει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφαίνεται.
Έτσι, θεωρούνται βέβαιες οι δεύτερες εκλογές που θα διεξαχθούν με κλιμακωτό μπόνους. Έχοντας πάντα ως δεδομένο ότι το 8-10% θα μείνει εκτός κοινοβουλίου, το όριο της αυτοδυναμίας θα κινηθεί στο 37% - 38%, όπως φαίνεται και από τον πίνακα που δημοσίευσε το Βήμα της Κυριακής.

Για το ζήτημα της αυτοδυναμίας έχουν τοποθετηθεί τον τελευταίο καιρό τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.
Συγκεκριμένα, μιλώντας πριν λίγες ημέρες στη δημόσια τηλεόραση, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι πιστεύει πως το κόμμα του μπορεί να διεκδικήσει στη δεύτερη κάλπη την αυτοδυναμία, καθώς με βάση τις δημοσκοπήσεις θεωρεί αυτόν τον στόχο εφικτό.
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως το κόμμα του στις πρώτες εκλογές θα τερματίσει στην πρώτη θέση, επομένως δεν πρόκειται να επιχειρήσει "κυβέρνηση ηττημένων", αλλά μια προοδευτική "κυβέρνηση νικητών".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
