Καρφιά, εντάσεις, προβληματισμός, ακόμη και... κλάματα σημειώθηκαν στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη στη Βουλή.
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν η πορεία του κόμματος, οι πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος, η εκλογή Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η κριτική για συγκεκριμένες ενέργειες που έγιναν πρόσφατα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στους βουλευτές υπάρχει διάχυτος προβληματισμός για την πορεία του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές. Ορισμένοι κάνουν -για την ώρα χαμηλόφωνα- κριτική ότι το κόμμα δεν εκμεταλλεύτηκε το τρίμηνο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακέφαλος, καθώς και ότι χρειάζονται πολιτικές πρωτοβουλίες που θα δώσουν εξωστρέφεια στη Χαριλάου Τρικούπη και μήνυμα στην κοινωνία ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και όχι "εν υπνώσει".
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης αφήνει αιχμές κατά των ΜΜΕ ότι "θάβουν" τις δραστηριότητες του ΠΑΣΟΚ, όπως π.χ. την πρόσφατη εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο ή την επίσκεψή του με την επικεφαλής των ευρωσοσιαλιστών στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία.
Απαντώντας και σε όσα είπαν οι βουλευτές, ο Ν. Ανδρουλάκης τους είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα αναλάβει νέες πρωτοβουλίες για σειρά θεμάτων, ενώ θα μιλήσει και ο ίδιος για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογή Κασσελάκη. Μέχρι τότε, η "γραμμή" που δόθηκε είναι να επικεντρώνεται η κριτική κατά κύριο λόγο στη ΝΔ, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πρόκειται για το ίδιο κόμμα με νέο περιτύλιγμα και τους γνωστούς και μη εξαιρετέους Ν. Παππά και Π. Πολάκη στην βιτρίνα του κατά τα άλλα "νέου".
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών, καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις με "ξήλωμα" των μελών της ΑΔΑΕ, μία ημέρα πριν η ανεξάρτηση αρχή επιβάλλει πρόστιμο 100.000 ευρώ στην ΕΥΠ.

Τα καρφιά Κωνσταντινόπουλου
Την πιο ηχηρή κριτική, ακόμη και προς την ηγεσία, την έκανε ο βουλευτής Αρκαδίας και αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος ζήτησε να θέσει το ΠΑΣΟΚ επίσημα ως στόχο τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές και όχι να παραπέμπει στις εθνικές εκλογές.
"Αν ο ΣΥΡΙΖΑ στην μετά Τσίπρα εποχή αντέξει εκλογικά και παραμείνει αξιωματική αντιπολίτευση, τότε τα ερωτήματα και τα διλλήματα στον χώρο της κεντροαριστεράς θα είναι άλλα. Αν η φθορά της ΝΔ δεν καρπωθεί από το χώρο μας, τότε θα συνεχιστεί αυτή η παραδοξότητα, ο πρώτος από τον δεύτερο να έχει διαφορά 20 μονάδων. Τότε πάλι, τα ερωτήματα θα είναι άλλα", φέρεται να είπε, σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC.
Διαφώνησε με τη χρονική επιλογή για τη συνέντευξη Τύπου Ανδρουλάκη στο Ζάππειο, ενώ απαντώντας στην κριτική προς τα ΜΜΕ, τόνισε ότι αυτό αντιμετωπίζεται είτε δίνοντας ειδήσεις που δεν μπορούν να αποκρυβούν, είτε με κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση είτε με δυνατά social media, όπως ο Κασσελάκης στον ΣΥΡΙΖΑ. Φέρεται να είπε μάλιστα με νόημα προς συγκεκριμένους αποδέκτες ότι "πολιτική χωρίς συναίσθημα, δεν υπάρχει".
Ο βουλευτής ζήτησε να απλοποιηθούν τα πράγματα όταν μιλά το κόμμα στους πολίτες και να εξηγεί π.χ. γιατί υπάρχει αισχροκέρδεια, προτείνοντας ταυτόχρονα ρεαλιστικές λύσεις. Ειδικά για την οικονομία, σημείωσε ότι το κόμμα δεν έπεσε μέσα στις εκτιμήσεις του την τελευταία διετία, ενώ για τα νομοσχέδια ζήτησε περισσότερη δουλειά, συντονισμό και καθαρές θέσεις.
Η ένταση για τα εργασιακά
Ένταση επικράτησε και όταν συζητήθηκε η στάση του ΠΑΣΟΚ στο πρόσφατο εργασιακό νομοσχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη. Στη συζήτηση ασκήθηκε κριτική στην "επιφύλαξη" που δηλώθηκε στην επιτροπή, κάτι που μετατράπηκε σε καταψήφιση στην Ολομέλεια.
Π.χ. ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εξέφρασε αντιρρήσεις, λέγοντας ότι η συζήτηση μετατράπηκε σε δίπολο ΝΔ - ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ κατέληξε κοντά στις απόψεις του ΚΚΕ. Ο ίδιος ρώτησε τον αρμόδιο τομέαρχη και βουλευτή, Γιώργο Μουλκιώτη αν μίλησε με τους εκπροσώπους της εστίασης και εκείνος του απάντησε αρνητικά, με αποτέλεσμα ο αντιπρόεδρος της Βουλής να σχολιάζει ότι το νομοσχέδιο αφορούσε 500 χιλιάδες οικογένειες της εστίασης σε όλη την Ελλάδα και το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε να μην μπορεί να αναγνωρίσει τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου της εργασίας.
Από την πλευρά της η γραμματέας της ΚΟ, Ευαγγελία Λιακούλη πέταξε αλλού το μπαλάκι των ευθυνών, λέγοντας ότι η απόφαση για την επιφύλαξη ήταν του αρμόδιου βουλευτή και τομεάρχη Γ. Μουλκιώτη, ο οποίος διαβουλεύτηκε με τον τομέα του κόμματος και τους νομικούς συμβούλους, κάποιοι εκ των οποίων έχουν στενή σχέση με τα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος. Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τόνοι ανέβηκαν, κορυφαίο στέλεχος μίλησε απότομα στην κ. Λιακούλη, αφήνοντας έκπληκτους τους παριστάμενους, με αποτέλεσμα η βουλευτής Λάρισας να ταραχτεί και να φτάσει στο σημείο να βάλει τα κλάματα.
Επισήμως από το ΠΑΣΟΚ διαψεύδουν κατηγορηματικά τα περί έντασης και αναφέρουν ότι υπήρξε απλά επισήμανση για το γεγονός ότι άργησε να συνεδριάσει το συντονιστικό για το θέμα του νομοσχεδίου. Σημειώνουν ακόμη ότι ο πρόεδρος έδωσε συγχαρητήρια στους βουλευτές για τις τοποθετήσεις τους στη συζήτηση της Ολομέλειας, καθώς και τις τεκμηριωμένες παρεμβάσεις και ερωτήσεις που καταθέτουν στη Βουλή.

Τι αποφασίστηκε
Σύμφωνα με πηγές του κόμματος, "κοινός τόπος των τοποθετήσεων στην Κ.Ο. ήταν πως ο ΣΥΡΙΖΑ, που ηττήθηκε ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση είναι εδώ, ίδιος, απλά με άλλο περιτύλιγμα", όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Κατά τίς ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος και οι βουλευτές συνδιαμόρφωσαν έναν οδικό χάρτη για το επόμενο δίμηνο με παρεμβάσεις στη Βουλή και την κοινωνία . Θα επικεντρωθεί στα θέματα της υγείας, του αυξημένου κόστους διαβίωσης, τα αγροτικά και την αποκατάσταση των πληγεισών από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες περιοχών.
Επ' αυτών το επόμενο διάστημα θα υπάρξει δέσμη προτάσεων, με πολιτικές δράσεις, καθώς σημασία για το ΠΑΣΟΚ έχει η ανάδειξη της αποτυχίας της κυβέρνησης και της αδυναμίας της να δώσει λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας, εκτίμησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ .
Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει νέα συζήτηση με τους βουλευτές.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr