Follow us

Επανέρχεται η 5μερη αποβολή για περιπτώσεις bullying στα σχολεία - Τι θα ισχύει πλέον με τις απουσίες των μαθητών

Σχετικά με τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε πως η αστυνομία παρεμβαίνει όπου και όποτε χρειαστεί.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
bullying

Στην κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια, στo bullying στα σχολεία αλλά και στις πληροφορίες περί εισβολής κουκουλοφόρων με αλυσοπρίονο σε χώρο του ΑΠΘ με πυρηνικό αντιδραστήρα, αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο υπουργός σχολίασε αρχικά για το περιστατικό με το αλυσοπρίονο στο ΑΠΘ: "Είναι ένα περιστατικό που έγινε προ μηνών, δεν έγινε τις τελευταίες ημέρες. Υπάρχει ένα αντιδραστήρας για πειράματα σε υπό κρίσιμη κατάσταση, μην φανταστείτε ότι είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει έκρηξη ή διαρροή ραδιενέργειας. Έγινε παραβίαση ενός λουκέτου από κάποιους πριν από λίγους μήνες, αλλά ο χώρος είναι πολύ καλά φυλασσόμενος με συναγερμούς".

Και τόνισε "η πολιτεία και η αστυνομία παρεμβαίνει όπου και όποτε χρειαστεί. Η εποχή της ανομίας χωρίς συνέπειες στα πανεπιστήμια έχει τελειώσει".

Για τις καταλήψεις που έγιναν στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια και τις συνέπειες που είχαν στην εξεταστική περίοδο, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Παιδείας, το "95% των τμημάτων των ελληνικών πανεπιστήμιων η εξεταστική έγινε είτε με ψηφιακά μέσα είτε κανονικά".

Όσον αφορά την παρέμβαση των αστυνομικών σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε:

"Το κρίσιμο δεν είναι αν παρεμβαίνει η πανεπιστημιακή αστυνομία ή η αστυνομία, αλλά το ότι βλέπουμε κάτι που δεν συνέβαινε πριν από μερικά χρόνια, γιατί ήταν ταμπού. Και νομίζω αυτό ακριβώς είναι και που η κοινωνία ζητά κι αυτό εντέλει θα διαφυλάξει και το ελληνικό πανεπιστήμιο από όλους αυτούς που επί τοις πράγμασι το επιβουλεύονται".

Επανέρχεται η 5μερη αποβολή για περιπτώσεις bullying στα σχολεία - Τι θα ισχύει πλέον με τις απουσίες των μαθητών

"Θα επανέλθει η 5μερη αποβολή για περιπτώσεις bullying στα σχολεία"

Αναφορικά με τα όλα κι αυξανόμενα κι άκρως ανησυχητικά επίπεδα της εγκληματικότητας μεταξύ ανηλίκων ανέφερε ο υπουργός:

"Σε ό,τι αφορά το bullying βλέπουμε ότι σε όλη την Ευρώπη αλλά σε όλο τον δυτικό κόσμο συνολικά -θα έλεγα εγώ – το φαινόμενο εντείνεται. Για αυτό το λόγο η πολιτεία πρέπει να παρέμβει. Πολύ σύντομα θα έχουμε την πλατφόρμα αποτύπωσης περιστατικών με επώνυμες καταγγελίες. Μέσα σε αυτή θα μπορεί ο γονιός και ο μαθητής από το Γυμνάσιο και πάνω να καταγγέλλει συγκεκριμένα περιστατικά και να τα διαχειρίζονται στο πλαίσιο της σχολικής μονάδας. Η πρώτη διαχείριση του περιστατικού θα γίνεται εντός του σχολείου, αλλά για τα πιο βαριά περιστατικά θα υπάρχουν επιστημονικές επιτροπές".

Για τον κ. Πιερρακάκη μία πλατφόρμα δεν αποτελεί πολιτική και πρόσθεσε: "Θα υπάρξει και εθνικής κλίμακας καμπάνια και θα υπάρξει και μία αλλαγή στο πλαίσιο συνεπειών. Θα επανέλθει η 5μερη αποβολή για περιπτώσεις bullying στα σχολεία. Δεύτερη αλλαγή είναι ότι θα επανέλθει ο διαχωρισμός της απουσίας σε αδικαιολόγητη και δικαιολογημένη. Ταυτόχρονα σε ό,τι αφορά τον θύτη θα υπάρξει μία διευκόλυνση στην αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος".

Ερωτώμενος για διορισμό δασκάλων στα σχολεία απάντησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης: "Τα τελευταία χρόνια -την προηγούμενη 4ετια να το πω χοντρικά – έχουν υπάρξει περισσότεροι μόνιμοι διορισμοί κι αυτό ήρθε να αντιστρέψει μία κατάσταση που υπήρχε την εποχή των μνημονίων. Δεύτερον ένα πολύ μεγάλο των αναπληρωτών αφορά την ειδική αγωγή και το θεωρώ μία πολύ σπουδαία πρωτοβουλία. Η στρατηγική κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι μετατρέψουμε πολλούς αναπληρωτές σε μόνιμους διορισμούς".

σχολεία μαθητές

Διαβάστε Επίσης

"Το 60% των Ελλήνων ακαδημαϊκών είναι στο εξωτερικό και εκκινούν οι ίδιοι τα πανεπιστήμιά τους για εδώ"

Ο υπουργός Παιδείας μίλησε και για την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων και συγκεκριμένα ερωτήθηκε ποια πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

"Έχουν δηλώσει ενδιαφέρον αρκετά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Σε αυτό θα ήθελα να κρατήσουμε και ένα άλλο κομμάτι: να μην υποτιμούμε τους Έλληνες της διασποράς. Το όποιο ενδιαφέρον έχει προκύψει, που είναι μεγάλο, είναι όλο από Έλληνες ακαδημαϊκούς του εξωτερικού. Το 60% των Ελλήνων ακαδημαϊκών είναι στο εξωτερικό, όπου εκκινούν οι ίδιοι τα πανεπιστήμιά τους".

Και συμπλήρωσε ο υπουργός: "Ο στόχος είναι να μπορούμε να πούμε δέκα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού δημιούργησαν κοινά μεταπτυχιακά με ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια αφενός, και αφετέρου έχουμε παραρτήματα δέκα μεγάλων πανεπιστημίων που με πολύ αυστηρές προδιαγραφές εγκαταστάθηκαν στην χώρα μας".

Αναφορικά με τον τόπο δημιουργίας των παραρτημάτων των ξένων πανεπιστημίων και ειδικότερα την περίπτωση όπου τα περισσότερα θα επιλέγουν την Αθήνα κι ίσως όχι την Περιφέρεια ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε:

"Τα πρώτα άρθρα του νόμου που φέραμε στην Βουλή, μεγεθύνουν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, καθιστώντας το ουσιαστικά το 3ο πανεπιστήμιο της χώρας. Το δεύτερο είναι ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση του επιδόματος στέγης ειδικά για τα πανεπιστήμια της Περιφέρειας και τρίτον μέσα στον νόμο που αφορά την εγκατάσταση παραρτημάτων βάλαμε και ένα περιφερειακό κίνητρο".

Καταλήγοντας ο Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε και μία αναφορά σχετικά με την υπόθεση των emails σε αποδήμους και την κ. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου λέγοντας "υπήρξε ανάληψη πολιτικών ευθυνών σε αυτό το θέμα κι έγινε έρευνα κεντρικά".

"Θα έρθουν μεγάλες αλλαγές γενικά στο σχολείο. Από τον Σεπτέμβριο θα δουν οι μαθητές μας αλλαγές σε πολλά μαθήματα. Μάλιστα σε λίγες εβδομάδες ξεκινάει η ψηφιακή ενισχυτική διδασκαλία", επεσήμανε ο υπουργός Παιδείας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 08 Μαϊ 2024 | 13:54

Συνάντηση Κυριάκου Πιερρακάκη με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό [εικόνες]

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης έγινε δεκτός από τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό.

"ΑΝΟΧΗ ΤΟΥ ΣΟΧΛΕΙΟΥ" 08 Μαϊ 2024 | 10:56

Νταήδες μαθητές στην Πέλλα: Αμετανόητοι συνεχίζουν να κάνουν bullying - Νέα καταγγελία για 15χρονη

Αμετανόητοι συνεχίζουν να τρομοκρατούν τους συμμαθητές τους οι πρωταγωνιστές του σχολικού bullying στην Πέλλα.

ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ 07 Μαϊ 2024 | 18:57

Πέλλα: Συμμορία ανηλίκων τρομοκρατεί μαθητές Γυμνασίου- "Της είπε θα την σκοτώσει" - "Φοβάται μην είναι ο νέος Άλεξ"

"Οι καθηγητές και οι διευθυντές δεν κάνουν τίποτα γιατί πολλοί φοβούνται, τα παιδιά και το υπουργείο. Θέλουν να τα βάλουν κάτω από το χαλάκι" είπε ο ειδικός αστυνομικός αναλυτής, Σταύρος Μπαλάσκας.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 29 Απρ 2024 | 22:09

Δημοσιεύθηκε η Υπουργική Απόφαση για την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό - 148 αναφορές η πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr

Η Υπουργική Απόφαση θεσμοθετεί μέρος των μέτρων που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, σε εκδήλωση της 9ης Απριλίου 2024, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 27 Μαϊ 2024 | 14:30

Πολίτες με χρέη έως 30.000 ευρώ θα μπορούν πλέον να συνταξιοδοτηθούν- Οι ανακοινώσεις για την ΚΥΑ για τις ρυθμίσεις οφειλών

"Δίνουμε έτσι τη δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες να λάβουν σύνταξη" τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης

ΚΑΙ ΤΟ TIKTOK 27 Μαϊ 2024 | 14:08

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον λαϊκισμό, τον Ανδρέα, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα- Μια διαφορετική συνέντευξη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μια διαφορετική συνέντευξη στο podcast "The Rest is Politics" και τους δημοσιογράφους Alastair Campbell και Rory Stewart

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ 27 Μαϊ 2024 | 13:19

O ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τον Πορτοσάλτε: "Μπέρδεψε τον ρόλο του δημοσιογράφου με αυτόν του ατάλαντου επιθεωρησιογράφου"

"Αυτό το ταξίδι δεν έχει ούτε ουσία ούτε αποτέλεσμα", είχε πει ο Άρης Πορτοσάλτε για το ταξίδι του Στέφανου Κασσελάκη στην Παλαιστίνη.

NAVTEX 27 Μαϊ 2024 | 12:11

Σε επιφυλακή η Αθήνα: Τουρκικό ερευνητικό σκάφος πλέει ανοιχτά των Ιμίων, αποβατική άσκηση για κατάληψη νησιού απέναντι από τη Χίο

Το "Tubitak Marmara" έπλεε χθες ανατολικά των Ιμίων, στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών και εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

ΜΕ ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΠΙΝΕΛΙΕΣ 27 Μαϊ 2024 | 11:49

Το εντυπωσιακό σπίτι του Κασσελάκη στις Σπέτσες: Παραδοσιακό, πέτρινο με μπλε παράθυρα και θέα στη θάλασσα

O Στέφανος Κασσελάκης άνοιξε το παραδοσιακό σπίτι του στις Σπέτσες: Το τεράστιο σαλόνι, η εσωτερική σκάλα και η βεράντα με την τέλεια θέα στη θάλασσα.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ Μ. ΓΚΡΑΜΠΟΦΣΚΙ 27 Μαϊ 2024 | 11:06

Aγωγή της Ακρίτα κατά του πρωθυπουργικού γραφείου: "Ο Διαφωτισμός δεν περιλαμβάνει μόνο Βολταίρο..."

Η Έλενα Ακρίτα κάνει λόγο για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητάς της από δημόσια αρχή, όπως είναι το γραφείο το Πρωθυπουργού.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟΦΙΛΟ 27 Μαϊ 2024 | 10:53

Στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ο Κασσελάκης: "Δεν αρμόζει στην ανθρωπότητα η κατάσταση στη Γάζα"

Ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων όπου και συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Θεόφιλο.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 27 Μαϊ 2024 | 10:37

Πρόταση Γεραπετρίτη για τη Μέση Ανατολή: Task force αραβικών κρατών - ΕΕ με στόχο αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις για ειρήνη

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποιος πρότεινε κοινή task force αραβικών κρατών - ΕΕ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 27 Μαϊ 2024 | 10:22

Ανδρουλάκης για κεντροαριστερά: Ό,τι γίνει, θα γίνει με πολιτικούς όρους - Δεν κάνω συμμαχίες κορυφής

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σημειώνει πως ο Κασσελάκης είναι "χρυσός χορηγός" του πρωθυπουργού.