Follow us

Γιατί ο Κώστας Βαξεβάνης αποκάλυψε τον "πληροφοριοδότη" του στο σκάνδαλο Novartis- Τι έγραφε στο παρελθόν για την πηγή του

Ο Κώστας Βαξεβάνης αποκάλυψε ότι η πηγή του για τις "αποκαλύψεις" για το σκάνδαλο Novartis ήταν ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας Μανιαδάκης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κώστας Βαξεβάνης

Αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη και κατηγορούμενος για βαρύτατα αδικήματα - κακουργήματα, όπως για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση- συμμορία, ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης προχώρησε χθες σε μια αποκάλυψη. Λίγη ώρα μετά την κατάθεσή του στην ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου, αποκάλυψε ότι πηγή των δημοσιευμάτων του για το σκάνδαλο Novartis ήταν ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης, γνωστός αρχικά με το ψευδώνυμο "Γιάννης Αναστασίου."

Υποθέτουμε ότι η αποκάλυψη των πηγών του δημοσιογράφου, γεγονός ούτως ή άλλως ασυνήθιστο, συνιστά μια απόπειρα να αποδείξει τη βασιμότητα των πληροφοριών του και να βγάλει από το κάδρο τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, που θεωρείται ο εγκέφαλος της σκευωρίας Novartis, ενώ πιθανολογείται ότι είναι και η πηγή των δημοσιευμάτων εκείνης της εποχής, για το "μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους", όπως το ονόμαζε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ανεξαρτήτως όμως των προθέσεων και της στόχευσης των "αποκαλύψεων" Βαξεβάνη για την υπόθεση, αξίζει να αναρωτηθούμε, αν λέει την αλήθεια ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, για την πηγή των πληροφοριών του. Γιατί αν κρίνουμε από τα δημοσιεύματα της εφημερίδας του Κώστα Βαξεβάνη στο παρελθόν, την εποχή που μεσορανούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κινούσε τα νήματα της δικαιοσύνης, δεν διαφαίνεται να υπήρχε τόσο στενή σχέση μεταξύ του Νίκου Μανιαδάκη και του Κώστα Βαξεβάνη. Το αντίθετο μάλιστα… Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την αρχή.

Το tweet του Κώστα Βαξεβάνη

Εντύπωση προκαλεί, ίσως ενδεικτικό της σύγχυσης που επικρατεί σε ορισμένους, ότι λίγο πριν ανακοινώσει την πηγή των πληροφοριών του- ισχυριζόμενος ότι από τη στιγμή που "συγκεκριμένοι άνθρωποι επιχείρησαν να τον ενοχοποιήσουν, του έδωσαν το ηθικό και νομικό δικαίωμα να πει την αλήθεια και να σπάει το δημοσιογραφικό απόρρητο"- θεώρησε καλό να επιτεθεί στο TheTOC, που δημοσίευσε το τηλεγράφημα του ΑΠΕ, για τα όσα είπε στους δημοσιογράφους ο ίδιος ο Κώστας Βαξεβάνης έξω από τον Αρειο Πάγο…

Τι έγραψε το TheTOC

Το ρεπορτάζ του TheTOC σημείωσε ότι "σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κώστας Βαξεβάνης αναμένεται να αποκαλύψει ενώπιον της ανακρίτριας τις "πηγές" των επίμαχων δημοσιευμάτων του (TheTOC, 06/04/22). Ο Κώστας Βαξεβάνης "διαμαρτυρήθηκε" για το ρεπορτάζ, γράφοντας στο Twitter:

"Αποκάλυψα ότι με βάση στοιχεία που μου έδωσε ο Μανιαδάκης ο Στουρνάρας εκβίαζε μάρτυρες, ότι μου έδωσε στοιχεία για τη Novartis, αλλά του site του Καψη ψυχανεμιζεται πως θα αποκαλύψω πηγές”. Γιατί όμως ψυχανεμίζεται, αφού το είπε και το ομολόγησε ο ίδιος; Αβυσσος.

Εκβίαζε τον μάρτυρα ο Στουρνάρας;

Τα περί εκβιασμού του Στουρνάρα στον μάρτυρα Μανιαδάκη δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται. Καθόλου παράδοξο, ανάλογη κατηγορία είχε εκτοξεύσει, ποιος άλλος…. και η γνωστή πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, που υπέβαλε μάλιστα και μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Μόνο που η υπόθεση ερευνήθηκε, δόθηκαν καταθέσεις και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Στο αρχείο. Από την ίδια την κ. Τουλουπάκη. Υπενθυμίζεται ότι η Ελένη Τουλουπάκη είναι επίσης υπόδικη για την ίδια υπόθεση της σκευωρίας Novartis. Συμπτώσεις…

Σε αντίθεση εξάλλου με τα λεγόμενα από τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, οι πληροφορίες λένε ότι η σχέση του Γιάννη Στουρνάρα με τον Νίκο Μανιαδάκη ήταν- και πιθανώς είναι ακόμα- φιλική, αφού ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας ήταν φοιτητής του καθηγητή Στουρνάρα. Φαίνεται μάλλον απίθανο λοιπόν να εκβίαζε ο Γιάννης Στουρνάρας τον Νίκο Μανιαδάκη, αφού άλλωστε ο τότε προστατευόμενος μάρτυρας δεχόταν αφόρητες πιέσεις να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα στην ιστορία της Novartis και εκείνος αρνούνταν. Γιατί να τον εκβιάσει;

Διαβάστε Επίσης

Η κατάθεση Μανιαδάκη και τα δημοσιεύματα του Documento

Οι δηλώσεις Βαξεβάνη, ότι πηγή των πληροφορίων του για το σκάνδαλο Novartis προέρχονται από τον μάρτυρα Μανιαδάκη- αν και δεν είναι γνωστά τα μηνύματα που λέει ότι αντήλλαξαν και μένει να παρουσιαστούν- "πάσχουν" και αν συσχετιστούν με τα όσα κατέθεσε ο ίδιος ο Μανιαδάκης, στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Εκεί υποστήριξε αυτά που δήλωσε δημοσίως στην τηλεόραση του Σκάι, στην πρώτη του συνέντευξη, ότι δηλαδή δεχόταν ασφυκτικές πιέσεις να κατηγορήσει ψευδώς πολιτικά πρόσωπα, ως χρηματισθέντα από την εταιρεία Novartis. Μάλιστα όπως είπε, του υπεδείκνυαν δημοσιεύματα του Documento και του ζητούσαν να τα επιβεβαιώσει…

"Ήθελαν να μάθουν αν είδα υπουργούς να χρηματίζονται. Αν είδα βαλίτσες. Τους απάντησα ότι δεν έχω δει τίποτα. Μου απάντησαν "σκέψου το 20 ημέρες γιατί μπορεί να είσαι μέρος μιας παράνομης συναλλαγής και να μην το έχει πάρει χαμπάρι”, κατέθεσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Μανιαδάκης και πρόσθεσε:

"Με ρωτούσαν για πέντε πρόσωπα. Κατά κύριο λόγο για τον Άδωνι Γεωργιάδη. Υπήρξαν έντονες πιέσεις. Για τον κ. Σαμαρά και Στουρνάρα. Επίσης για τους κυρίους Λοβέρδο και Βενιζέλο. Μου υποδείκνυαν δημοσιεύματα του Documento και υπουργικές αποφάσεις και μου ζητούσαν να συνηγορήσω πως αυτές οι αποφάσεις ήταν επιζήμιες για το ελληνικό δημόσιο".

Ο ίδιος, δε, φέρεται να πρόσθεσε πως: "Μου έλεγαν πως τα έχουν "δέσει” και ήθελαν να τα επιβεβαιώσω. Μου έλεγαν οι εισαγγελείς να μη φοβάμαι, καθώς οι κύριοι Σαμαράς και Άδωνις Γεωργιάδης δεν θα επανεκλεγούν".

Μάλιστα ο κ. Μανιαδάκης, φέρεται να υποστήριξε ότι οι πιέσεις εντάθηκαν όταν ο ίδιος άρχισε να αναιρεί με επιχειρήματα τους ισχυρισμούς των άλλων προστατευόμενων μαρτύρων όπως της λεγόμενης Κελέση, για τη σχέση του με τον Ανδρέα Λοβέρδο, σημειώνοντας πως η ίδια κατέθετε ότι διάβαζε σε εφημερίδες, κάνοντας λάθος ακόμα και το επώνυμο της συζύγου του.

"Μου έλεγαν να μην φοβάμαι, καθώς Σαμαράς και Γεωργιάδης δεν θα επανεκλεγούν", πρόσθεσε ακόμα.

Novartis: Νέες αποκαλύψεις Μανιαδάκη για την Τουλουπάκη στην Προανακριτκή

Το περίεργο δημοσίευμα του Documento

Αλλά υπάρχει και ένα ακόμα δημοσίευμα από την εφημερίδα Documento που δημιουργεί βάσιμες υποψίες για το τι πραγματικά κρύβουν τα λεγόμενα του Κώστα Βαξεβάνη, για την πηγή των πληροφοριών του. Είναι του Νοεμβρίου του 2018, όταν ακόμα ο Νίκος Μανιαδάκης είναι προστατευόμενος μάρτυρας και αρνείται επίμονα να δηλώσει και να καταθέσει αυτά που του ζητά το παραδικαστικό Παπαγγελόπουλου.

Ότι δηλαδή οι πολιτικοί χρηματίστηκαν από την εταιρεία Novartis. Τότε η εφημερίδα του Κώστα Βαξεβάνη του γράφει ένα απειλητικό μήνυμα, υπο μορφή ρεπορτάζ. Τίτλος: Η ώρα της κρίσης για τον προστατευόμενο διπρόσωπο μάρτυρα…Και το "ρεπορτάζ" προειδοποιεί τον προστατευόμενο μάρτυρα, ότι αν δεν καταθέσει αυτά που θέλει η Εισαγγελία Διαφθοράς, τότε θα καταστεί κατηγορούμενος και θα του άρουν το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα. Οπερ και εγένετο φυσικά.

documento για μάρτυρα Μανιαδάκη

Το "ρεπορτάζ" αναφέρει:

"Προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis κινδυνεύει να χάσει την ασυλία του και να βρεθεί κατηγορούμενος για βαρύτατα κακουργήματα.

Απέκρυψε από τους Ελληνες εισαγγελείς σημαντικά στοιχεία που αφορούν διακίνηση μαύρου χρήματος προς πολιτικά πρόσωπα, ενώ αντίθετα έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες στις αμερικανικές αρχές.

Δυστυχώς για τον ίδιο τον μάρτυρα που αποφάσισε να "κελαηδήσει" στους Αμερικανούς ποντάροντας στην απόλυτη μυστικότητα της ανάκρισης, κερδίζοντας ταυτόχρονα την πολύτιμη εύνοιά τους, οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς ενημερώθηκαν για όσα συνέβησαν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν το ακριβές "καυτό" περιεχόμενο της κατάθεσης του εν λόγω κυρίου, πλην όμως δύνανται, εάν ο μάρτυρας δεν τηρήσει –έστω και ετεροχρονισμένα– την υποχρέωσή του να αποκαλύψει όσα γνωρίζει, να άρουν την προστασία που ζήτησε και του παρείχαν οι ελληνικές δικαστικές αρχές προκειμένου να "μιλήσει" και να τον καταστήσουν κατηγορούμενο με το πραγματικό του ονοματεπώνυμο. Εξαρτάται πλέον από το τι θα αποφασίσει να πράξει τη στιγμή που θα τεθεί προ των ευθυνών του για το ποια θα είναι στο μέλλον η θέση του στη δικογραφία για το σκάνδαλο της Novartis. Εάν θα είναι δηλαδή στο κατάλογο των μαρτύρων κατηγορητηρίου ή το όνομά του θα φιγουράρει στη μεγάλη λίστα των κατηγορουμένων."

Δεν θα έλεγε κανείς ότι είναι μήνυμα στον πληροφοριοδότη του Κώστα Βαξεβάνη, αυτά που γράφει το Documento…Μάλλον απειλές εκτόξευε εναντίον του Νίκου Μανιαδάκη, που δεν δήλωνε αυτά που επιθυμούσε το παραδικαστικό Παπαγγελόπουλου. Και το ερώτημα παραμένει: Λέει την αλήθεια για τις πηγές του ο Κώστας Βαξεβάνης; Τι κρύβει η αποκάλυψη ότι ο πληροφοριοδότης του ήταν ο Νίκος Μανιαδάκης;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΛΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ 01 Ιουλ 2022 | 17:09

Τουλουπάκη: Κατέρρευσε το αφήγημα της δήθεν "σκευωρίας" Novartis - Ο πόλεμος για την αλήθεια τώρα ξεκινάει

Η Ελένη Τουλουπάκη μιλά για πολιτική δίωξη, εξαιτίας της "τόλμης" της να ελέγξει σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα και να αγγίξει "οικονομικά συμφέροντα".

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ 01 Ιουλ 2022 | 12:40

Γιατί παραπέμπονται Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη- Οι διευκρινίσεις του Αρείου Πάγου

Ο Αρειος Πάγος διευκρίνισε μέσω πηγών, ότι Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη δεν παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο για τη σκευωρία Novartis

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 01 Ιουλ 2022 | 11:12

Κυβερνητικός εκπρόσωπος για παραπομπή Παπαγγελόπουλου: Στον ΣΥΡΙΖΑ αντί να απολογηθούν λένε ότι θα ξανάκαναν τα ίδια

"Το γεγονός αυτό μιλά από μόνο του για τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης Τσίπρα", σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την παραπομπή Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο.

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 01 Ιουλ 2022 | 09:53

Σάμπυ Μιωνή - Σχολιάζει με Γκάτσο και "Κεμάλ" την απόφαση για Novartis: "Θα συνεχίσω τον αγώνα"

"Θα συνεχίσω τον αγώνα μου στα ελληνικά πολιτικά δικαστήρια" λέει ο Σάμπυ Μιωνή για την απόφαση της Δικαιοσύνης για τη Novartis. Αναφέρει το ποίημα του Νίκου Γκάτσου "Κεμάλ".

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 01 Ιουλ 2022 | 09:18

Αδωνις Γεωργιάδης: Τι συνέβη πραγματικά με το Turkaegean - Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ακυρωθεί

"Δεν υπήρξε καμία έγκριση από ανώτερο πολιτικό επίπεδο, ούτε η Κομισιόν ή η ΕΕ έχουν ευθύνη", λέει ο κ. Γεωργιάδης για τον όρο "Turkaegean".

ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΜΑ 30 Ιουν 2022 | 22:48

Στο Ειδικό Δικαστήριο Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη - Για κακουργηματικά αδικήματα

Στο Ειδικό Δικαστήριο παραπέμπονται ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας Εφετών Ελένη Τουλουπάκη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 29 Ιουν 2022 | 12:59

ΕΔΕ για το Turkaegean ζήτησε ο Γεωργιάδης: "Κοιμήθηκαν" οι υπηρεσίες και δεν ενημέρωσαν κανέναν

ΕΔΕ Γεωργιάδη για το εμπορικό σήμα Turkaegean που κατοχύρωσε η Τουρκία. Οι υπάλληλοι δεν ενημέρωσαν την Υπηρεσία ή την πολιτική ηγεσία, λέει ο υπουργός Ανάπτυξης.

ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ 28 Ιουν 2022 | 13:17

Κίνδυνος να μην συγκροτηθεί το Ειδικό Δικαστήριο για τη Novartis- Η αγωνία και η ευχή της ΕφΣυν

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην συγκροτηθεί σε σώμα το Ειδικό Δικαστήριο που θα κρίνει Τουλουπάκη και Παπαγγελόπουλο

ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 27 Ιουν 2022 | 12:58

Δεν αυξάνεται τελικά ο ΦΠΑ στις μάσκες - Παραμένει στο 6% λόγω έξαρσης της πανδημίας, λέει ο Γεωργιάδης

Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, η αύξηση του ΦΠΑ δεν θα γίνει για τουλάχιστον ένα εξάμηνο ακόμα.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Ιουν 2022 | 10:13

Αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής: Οι λογαριασμοί ρεύματος επανέρχονται στα προ κρίσης επίπεδα, λέει ο Γεωργιάδης

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι από τον Ιούλιο και για έναν χρόνο η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν θα ισχύει στην Ελλάδα.

Η ΣΠΟΝΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 24 Ιουν 2022 | 13:59

Ο Άδωνις στο Σύνταγμα: Αγόρασε κουλούρι, έβγαλε σέλφι και ειρωνεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ - "Δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε"

Για να αγοράσει ένα κουλούρι πήγε στο Σύνταγμα ο Άδωνις Γεωργιάδης και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 24 Ιουν 2022 | 11:51

Γεωργιάδης: Ως το τέλος του 2022 το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις τράπεζες

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως το τέλος του 2022 θα είναι έτοιμο το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις τράπεζες.

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ 22 Ιουν 2022 | 12:29

Σεξιστική επίθεση κατά της Έφης Αχτσιόγλου στα social media - Στο πλευρό της και ο Άδωνις Γεωργιάδης

Η Έφη Αχτσιόγλου δέχτηκε αήθη σεξιστική επίθεση στο Twitter για την εμφάνισή της σε δήλωση που έκανε στην κάμερα. Τι απάντησε η ίδια.