
Η αλήθεια είναι ότι η επιλογή της 21ης Μαΐου για την διεξαγωγή των εκλογών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν ήταν ακριβώς έκπληξη. Κι αυτό γιατί με δεδομένο ότι τις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική θα ακολουθήσουν και δεύτερες με ενισχυμένη αναλογική και στο μεταξύ τους διάστημα θα διεξαχθούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις, οι επιλογές του πρωθυπουργού ήταν περιορισμένες.
Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεγε άλλη ημερομηνία για τις εκλογές, πιο νωρίς δηλαδή από την 21η Μαΐου- με την 16η Απριλίου να αποκλείεται λόγω Πάσχα- οι δεύτερες εκλογές θα γίνονταν πιθανώς τον Ιούνιο, εν μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων. Θυμίζουμε ότι οι Πανελλήνιες θα διεξαχθούν από την 1η Ιουνίου έως και τις 16 Ιουνίου και υπάρχουν και άλλα προβλήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψιν. Οπως η χρήση των σχολείων για εκλογικά τμήματα, που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει μια σχετική χρονική απόσταση ούτως ή άλλως από την ημέρα των εκλογών και τη λήξη των εξετάσεων.
Δηλαδή εκλογές νωρίς δεν μπορούσαν να γίνουν και γιατί είναι ακόμα νωπή η τραγωδία των Τεμπών και γιατί οι δεύτερες εκλογές θα έπεφταν μέσα στις Πανελλαδικές. Εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν μόνο τον Μάϊο με μοναδική εναλλακτική εκτός της 21ης Μαΐου, την 28η, αλλά τότε οι δεύτερες εκλογές θα γίνονταν στις 9 Ιουλίου πολύ κοντά με την έναρξη της φουλ τουριστικής περιόδου που δημιουργεί άλλα προβλήματα.
Ετσι στην πραγματικότητα η μόνη επιλογή ήταν η 21η Μαΐου που ανακοινώθηκε, γεγονός που σημαίνει ότι η Βουλή θα κλείσει για τις γιορτές του Πάσχα και δεν θα ανοίξει ξανά, αφού στο διάστημα 22-24 Απριλίου θα δημοσιευθεί και το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση του Κοινοβουλίου και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας. Από την ημέρα της διάλυσης της Βουλής έως τις εκλογές, υπάρχει μάξιμουμ χρόνος 30 ημερών για να γίνουν οι εκλογές.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr