X

Γιατί χρειαζόμαστε επειγόντως μια αντιπολίτευση: Η απάντηση του Αλέξη Παπαχελά στην Καθημερινή

Γιατί η απουσία αντιπολίτευσης δημιουργεί πρόβλημα δημοκρατίας. Το σχόλιο του διευθυντή της Καθημερινής

Γράφει: TheToc team

Γιατί η ποιότητα της Δημοκρατίας μας κινδυνεύει από την έλλειψη αντιπολίτευσης; Γιατί δεν είναι υγιές να μην υπάρχει εναλλακτικό κόμμα εξουσίας, στη Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη; Σε αυτό το ερώτημα δίνει απάντηση σήμερα στο άρθρο του στην Καθημερινή ο διευθυντής της εφημερίδας Αλέξης Παπαχελάς.

Και αφού περιγράφει την απόλυτη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό και την απουσία εναλλακτικής λύσης εξουσίας, με την αντιπολίτευση κατακερματισμένη και αναξιόπιστη (Δείτε την ανάλυση Νίκου Μαραντζίδη για την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ), σημειώνει τους κινδύνους:

Ο πρώτος κίνδυνος, γράφει, όσο δεν υπάρχει ένα ημισυστημικό κόμμα να εισπράξει τη δυσφορία και τον θυμό των πολιτών, είναι να ευνοηθούν τα αντισυστημικά κόμματα που "πουλάνε τρέλα και ακρότητα" και κάνουν καμπάνια μέσω των κοινωνικών δικτύων. Ο δεύτερος κίνδυνος, προσθέτει, είναι "να διοχετευθεί ο θυμός και η απελπισία ενός κομματιού της κοινωνίας, ειδικά των νέων, στο μπάχαλο και στον δρόμο".

Διαβάστε Επίσης

Για όλους αυτούς τους λόγους, καταλήγει, υπάρχει ανάγκη να υπάρξει μια σοβαρή και δυναμική αντιπολίτευση. Πέραν του γεγονότος όπως γράφει στο άρθρο του ο κ. Παπαχελάς, που έχει τίτλο "Κενό Αντιπολίτευσης", ότι αποτελεί και το καλύτερο αντίδοτο "στην όποια κυβερνητική αλαζονεία που προκαλεί ή αίσθηση της απόλυτης πολιτικής κυριαρχίας."