Follow us

Η αποτυχημένη απόπειρα του τέως Βασιλιά να ανατρέψει και να δολοφονήσει τον Καραμανλή το 1975-1978

Τα αρχεία Καραμανλή έχουν αποκαλύψει ότι ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος, αρχικά τουλάχιστον, δεν είχε συμβιβαστεί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βασιλιάς Κωνσταντίνος με Αννα Μαρία

Πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει μια αναφορά στη συλλυπητήρια δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον θάνατο του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, ότι ο εκλιπών κράτησε "διακριτική στάση, όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης."

Αντιδράσεις, γιατί πολλοί θυμήθηκαν ότι τα Αρχεία Καραμανλή όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα, αποκάλυψαν ότι ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος, ονειρευόταν το διάστημα 1975-1978, αρκετά χρόνια και μετά το δημοψήφισμα του 1974, όχι μόνο να επανέλθει στην εξουσία με ένα πραξικόπημα από τους δικούς του, φιλοβασιλικούς στρατηγούς και αξιωματικούς, αλλά και να δολοφονήσει τον Καραμανλή.

Η ιστορία αποκαλύφθηκε καθώς οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα και τις κινήσεις του τέως Βασιλιά και ενημέρωσαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Όπως αναφέρουν τα Αρχεία Καραμανλή, ο τέως Βασιλιάς συζητούσε τότε- το 1975 έως το 1978- "σχέδιο δολοφονίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ανατροπής του δημοκρατικού πολιτεύματος μέσα από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα".

Μάλιστα υπάρχει και το σχόλιο του ίδιου του Καραμανλή γι΄αυτό το σχέδιο, για το οποίο ενημέρωσαν την Αθήνα οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ φαίνεται να υπάρχουν και μαγνητοφωνημένες συνομιλίες.

Διαβάστε Επίσης

"Τη συνωμοτική αυτή δραστηριότητα του τέως Βασιλέως απέφυγα να τη φέρω στη δημοσιότητα, έγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μολονότι είχα προς τούτο συμφέρον τόσον από σεβασμό προς τη μνήμη του πατρός του, Παύλου, όσον και για να μην δημιουργηθεί διεθνώς η εντύπωση ότι η Δημοκρατία στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι επισφαλής."

Στα ντοκουμέντα που υπάρχουν ακόμα γι΄αυτή την απόπειρα, έστω και ως σχέδιο, ανατροπής του δημοκρατικού πολιτεύματος, υπάρχει και σημείωμα συνεργάτη του τέως Βασιλιά που αναφέρει ότι:

"Ο Βασιλιάς ήταν στενοχωρημένος γιατί είχε ταξιδέψει στο Ιράν και στη Σαουδική Αραβία για να εξασφαλίσει δάνειο 2 δις δολαρίων, τα οποία θα χρησιμοποιούσε αν κατάφερνε να επανέλθει στον θρόνο".

Και υπάρχει ακόμα και αυτολεξεί η συνομιλία του έκπτωτου Βασιλιά με απόστρατο στρατηγό την οποία κατέγραψε άνδρας των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών και σχέδια για μετακινήσεις στρατευμάτων.

Κωνσταντίνος

Πώς αποκάλυψαν το σχέδιο πραξικοπήματος οι Βρετανοί

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες φαίνεται να είχαν εγκαταστήσει σύστημα καταγραφής των συνομιλιών του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο Λονδίνο. Ετσι, τον κατέγραψαν σε μαγνητοταινίες όταν συναντήθηκε με απεσταλμένους αξιωματικών οι οποίοι συνωμοτούσαν στην Αθήνα και έδωσαν όλες τις πληροφορίες –αλλά όχι τις μαγνητοταινίες– στον Καραμανλή. Την όλη υπόθεση χειρίστηκε ο διπλωμάτης Πέτρος Μολυβιάτης, εξ απορρήτων από τότε του Ελληνα πρωθυπουργού και διευθυντής του πολιτικού γραφείου.

Διαβάστε Επίσης

Το 1976, ο Βρετανός πρέσβης στην Ελλάδα σερ Φράνσις Μπρουκς Ρίτσαρντς επισκέφθηκε έπειτα από αίτημά του τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον ενημέρωσε πως ο Κωνσταντίνος ήταν σε επαφή με συνωμότες στην Αθήνα και πως ο ίδιος "δεν έχει την πρωτοβουλία της συνωμοσίας, τηρείται όμως ενήμερος και ασφαλώς δεν την αποθαρρύνει".

Σε απόρρητο σημείωμα που έγραψε αργότερα ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβης Πέτρος Μολυβιάτης ανέφερε πως, σύμφωνα με τον Βρετανό διπλωμάτη, "η Αγγλική κυβέρνησις δεν γνωρίζει ποίοι είναι οι συνωμοτούντες εις την Ελλάδα. Εκτιμά όμως, βάσει των πληροφοριών της, ότι σκοπός τους είναι η ανατροπή του καθεστώτος, ότι πρόκειται περί φανατικών και αδιστάκτων και ότι πιθανοτέρα μέθοδος ενεργείας των είναι πολιτικαί δολοφονίαι με πρώτον στόχον τον κ. Πρωθυπουργόν". Ο Βρετανός πρέσβης είπε τέλος στον πρωθυπουργό ότι αν το επιθυμούσε "η Αγγλική κυβέρνησις είναι πρόθυμος να προβή εις σχετικόν διάβημα προς τον τ. Βασιλέα".

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Το 1999, εκδόθηκε και το βιβλίο του Λεωνίδα Παπάγου "Σημειώσεις 1967-1977". Ο πρέσβης και υιός του Αλέξανδρου Παπάγου, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον βασιλιά Κωνσταντίνο, σημείωνε ότι ο Αρναούτης σχεδίαζε πραξικόπημα κατά του Καραμανλή από το 1975 και στη συνωμοσία αυτή είχε επιχειρήσει ανεπιτυχώς να μυήσει τον ναύαρχο Ι. Βασιλειάδη. Ο Βασιλειάδης, που δεν βρίσκεται πλέον εν ζωή, όπως άλλωστε και ο Παπάγος, είχε επιβεβαιώσει αυτή την πληροφορία το 1999, αμέσως μετά την έκδοση του βιβλίου του Παπάγου.

Πώς ενημερώθηκε ο Καραμανλής

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ενημερώθηκε για πρώτη φορά για τις κινήσεις του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου προκειμένου να τον ανατρέψει από τον υπουργό του Γεώργιο Ράλλη στις αρχές Οκτωβρίου του 1975. Ο αξιωματικός του Ναυτικού Βασιλειάδης τον πληροφόρησε πως τον πλησίασε ο στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου, Αρναούτης, για να του πει ότι "οργανώνεται κίνημα στον Στρατό για την ανατροπή του Καραμανλή και την επαναφορά του τέως Βασιλέως". Ο Αρναούτης διαβεβαίωσε τον Βασιλειάδη ότι ο Κωνσταντίνος "έχει ήδη εξασφαλίσει την παρέμβαση του Σάχη για να συγκρατήσει την Τουρκία" και ότι, επίσης, "ο Σάχης θα τον ενισχύσει οικονομικά".

Καραμανλής με  Βασιλιά Παύλο

Οπως έγραψε ο ίδιος ο Καραμανλής σε σημείωμα που συμπεριέλαβε στο αρχείο του, έπειτα από λίγες ημέρες ένας άλλος υπουργός του, ο Ευάγγελος Αβέρωφ πληροφορήθηκε μέσω του στρατηγού Ντάβου που ήταν ήδη αρχηγός του ΓΕΣ, ότι ο Αρναούτης είχε πλησιάσει και έναν στρατηγό για να τον μυήσει. Η ροή των πληροφοριών συνεχίστηκε με τον αρχηγό του Στόλου Σπύρο Κονοφάο να ενημερώνει τον Καραμανλή για παρόμοιες κινήσεις του υπασπιστή του Κωνσταντίνου.

Σχετική αναφορά δόθηκε στον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή από τον διοικητή του Στόλου, αντιναύαρχο Σπύρο Κονοφάο, ο οποίος ήταν από τις ηγετικές μορφές του αντιδικτατορικού κινήματος του Ναυτικού το 1973. Τον Κονοφάο ενημέρωσε ο αρχιμηχανικός του Στόλου, πλοίαρχος Παναγιωταρέας, ότι τον πλησίασε ο Αρναούτης τον Οκτώβριο του 1975. Ισχυρίσθηκε ότι η Ελλάδα είχε απομονωθεί από τη Δύση και πως η κυβέρνηση Καραμανλή έδειχνε "ανοχή εις τον διασυρμόν των Ενόπλων Δυνάμεων".

Οι εξελίξεις αυτές "οδήγησαν σημαντικόν αριθμόν Αξιωματικών του Στρατού Ξηράς, υπηρετούντων κυρίως εις Ανατολικήν Μακεδονίαν και Θράκην, εις την απόφασιν όπως επέμβουν προκειμένου να διασώσουν την χώραν εκ της επαπειλούμενης καταστροφής", τόνισε ο Αρναούτης και πρόσθεσε πως "προς την ανάγκην τοιαύτης επεμβάσεως τάσσεται και ο τέως Βασιλεύς".

Ο Αρναούτης ξεκαθάριζε επίσης πως "η επέμβασις αυτή θα πραγματοποιηθή ανεξαρτήτως της συμμετοχής εις ταύτην του Ναυτικού και της Αεροπορίας, οιαδήποτε δε αντίδρασις θα αντιμετωπισθή διά των όπλων". Ο έμπιστος άνθρωπος του Κωνσταντίνου προέβλεψε ότι το πραξικόπημα θα εκδηλωνόταν τον Φεβρουάριο του 1976 και ότι "θα είχε προηγηθεί η πολιτική ή φυσική εξουδετέρωσις του Προέδρου της Κυβερνήσεως ή η σύναψις ατιμωτικής συμφωνίας διά την Κύπρον".

Αρναούτης υπασπιστής Βασιλιά

Εκανε λόγο δηλαδή ακόμη και για δολοφονία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το σχέδιο προέβλεπε ότι θα διεξαγόταν δημοψήφισμα, προφανώς για την επαναφορά της μοναρχίας, εντός 15-30 ημερών και βουλευτικές εκλογές εντός περίπου οκτώ μηνών.

Ο Παναγιωταρέας και δύο ακόμη αξιωματικοί που παρευρέθηκαν στη συνάντηση με τον Αρναούτη διατύπωσαν αμφιβολίες για το αν ο τέως βασιλιάς συμφωνούσε με τα σχέδια του υπασπιστή του. Κατόπιν αυτού ο Κονοφάος έδωσε άδεια στον Παναγιωταρέα να πάει στο Λονδίνο και να συναντηθεί με τον Κωνσταντίνο, τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 1975. Στη συνάντηση αυτή, έγραφε ο Κονοφάος στο απόρρητο σημείωμά του προς τον Καραμανλή, "ο τέως Βασιλεύς επιβεβαίωσε βασικώς τα λεχθέντα υπό του Συνταγματάρχου ε.α. Αρναούτη". Υπήρχαν κάποιες διαφωνίες αλλά ήταν ελάσσονος σημασίας.

Ο τέως βασιλιάς ανέθεσε στον Παναγιωταρέα να ενημερώσει τον Κονοφάο και να γνωστοποιήσει τις αντιδράσεις του στον Αρναούτη όταν αυτός θα πήγαινε πάλι στην Αθήνα.

Ο Αρναούτης δεν έφτασε όμως ποτέ στην Αθήνα με το πρόσχημα ότι παρακολουθείται και οργάνωσε νέα συνάντηση του Παναγιωταρέα με τον βασιλιά στο Λονδίνο, στις 16 Νοεμβρίου 1975. Εκεί του ξεκαθάρισε ότι ο αρχηγός του Στόλου δεν συζητάει καν τη συμμετοχή σε πραξικόπημα και ότι ο Στόλος θα αντιστεκόταν με κάθε μέσο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο Κωνσταντίνος απάντησε πως επειδή και η Αεροπορία διαφωνούσε "ο ίδιος ουδεμία περαιτέρω ανάμειξιν θα είχε" και ισχυρίσθηκε ότι τον "επεσκέφθη εκπρόσωπος της Αμερικανικής κυβερνήσεως, ο οποίος τόνισεν ότι κατά πληροφορίας του ο Στρατός προτίθεται να ανατρέψει την Ελληνικήν κυβέρνησιν, διεδήλωσε την εμπιστοσύνην με την οποία τον περιβάλλει η Αμερικανική κυβέρνησις και συνέστησεν όπως ηγηθή των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι οι οποίοι διαγράφονται".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

20 Μαρ 2023 | 12:02

Αντιδήμαρχος του δήμου Αθηναίων βρέθηκε με 800.000 ευρώ στον λογαριασμό του- Δεν μπορεί να τα δικαιολογήσει

Η έρευνα έγινε από την Αρχή κατά του ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος και σύμφωνα με το πόρισμα υπάρχει αδυναμία να δικαιολογηθεί η προέλευση πολύ μεγάλου χρηματικού ποσού.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 19 Μαρ 2023 | 08:25

Ζηλιασκόπουλος: Ο μάνατζερ που "ανέστησε" τον ΟΣΕ αποκαλύπτει- Οι ρεμούλες και οι λαμογιές που κατέστρεψαν το ελληνικό τρένο

Ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, μιλάει στο ΤheTOC για το χάος που επικρατεί στον ελληνικό σιδηρόδρομο

ΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ 18 Μαρ 2023 | 15:08

Στέφανος Βούρος: Ποιος είναι ο γιος του Γιάννη Βούρου που γεννήθηκε χωρίς δάχτυλα [βίντεο]

Ο Στέφανος Βούρος αναφέρεται στα βίντεό του στο γεγονός ότι δεν έχει δάχτυλα χωρίς ίχνος κόμπλεξ.

ΣΟΚ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ 16 Μαρ 2023 | 16:48

Αδιανόητος κυνισμός: Μητριά 3χρονου αγοριού το έβλεπε να αργοπεθαίνει, αντί να καλέσει βοήθεια τραβούσε βίντεο

Η 23χρονη μητριά μπήκε στη φυλακή καθώς κρίθηκε ότι επέδειξε εγκληματική αμέλεια και κυνική αδιαφορία για το μικρό παιδί.

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗ 14 Μαρ 2023 | 20:24

Απίστευτο: Κατά φαντασίαν θύμα βιασμού - Kατηγόρησε ψευδώς τρεις άνδρες φέρνοντάς τους στα πρόθυρα αυτοκτονίας

Έλεγε ψέμματα ότι την βίαζαν και την κακοποιούσαν - Τρεις άνδρες έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας πριν ξεσκεπαστεί ότι ήταν "κατά φαντασίαν" θύμα

ΕΓΙΝΕ ΤΟ 1Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ 14 Μαρ 2023 | 18:09

Ιδρύθηκε νέο κόμμα, με το όνομα Βολτ: Ποιοι είναι οι επικεφαλής του και οι βασικές του θέσεις

Το Βολτ προτείνει κοινό ευρωπαϊκό αμυντικό στρατό, με έναν Πρόεδρο εκλεγμένο από τους Ευρωπαίους πολίτες.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ 10 Μαρ 2023 | 17:18

"Λάρισα ακούει; Πάω καλά;"- Ο μηχανοδηγός του τρένου είχε καταλάβει ότι υπάρχει πρόβλημα- Ο διάλογος με τον σταθμάρχη

Μάρτυρας, λέει ότι ο μηχανοδηγός ρωτούσε τον μοιραίο σταθμάρχη αν πηγαίνει σωστά- Η μαρτυρία του όμως δεν επιβεβαιώνεται ακόμα από τρίτες πηγές

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ 08 Μαρ 2023 | 16:54

Δημοσιογράφοι στο στόχαστρο στην πορεία για την τραγωδία στα Τέμπη - Πανό με Χ για Πρετεντέρη, Πορτοσάλτε, Τσίμα, Κοσιώνη

Τα πρόσωπα των δημοσιογράφων είχαν καλυφθεί με ένα κόκκινο "Χ" στο μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας για τα Τέμπη.

28 Φεβ 2023 | 11:27

Παύλος: Ξανά στην Αθήνα ο γιος του τέως βασιλιά - H σπάνια φωτογραφία μέσα στο γραφείο του Κωνσταντίνου

Η βαριά επίπλωση του χώρου, οι βιβλιοθήκες με τις τζαμαρίες, το μεγάλο τραπέζι με τις ελληνικές εφημερίδες και τις δερμάτινες καρέκλες και οι ιστορικοί πίνακες στο γραφείο του στην Αθήνα.

ΠΟΤΑΜΟΣ 27 Φεβ 2023 | 08:26

O Αδωνις Γεωργιάδης στο TheTOC: Ο Πολάκης γράφει μεταμεσονύκτιες ώρες, συνήθως υπο την επήρεια αλκοόλ

Ο Αδωνις Γεωργιάδης μιλάει στο TheTOC και στον Μανόλη Καψή, για τις εκλογές, τα αδιευκρίνιστα, τον τέως και φυσικά...για τον Πολάκη

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ 24 Φεβ 2023 | 12:53

Νίκος Κοκλώνης: Από το κανόνι της AirFastTickets, τα χλιδάτα πάρτι και τα γκλαμουράτα σόου... στη φάκα της Αρχής για το ξέπλυμα

Ο βίος και η πολιτεία του επιχειρηματία και showman Νίκου Κοκλώνη που βρίσκεται αντιμέτωπος με την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

ΥΠΟΓΕΙΩΣ 22 Φεβ 2023 | 14:09

Η "ειδική" σχέση του Κώστα Καραμανλή με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ - Αλήθεια ή θεωρία συνωμοσίας;

Πολλές οι φήμες, οι αναλύσεις και τα κουτσομπολιά για την περιβόητη σχέση του Κώστα Καραμανλή με τον Αλέξη Τσίπρα.

ΣΤΟ FACEBOOK 22 Μαρ 2023 | 00:10

Ο Μητσοτάκης επισκέπτεται τη Λαμία και ο Γκλέτσος έγραψε: "Άμα πάω να τον γιαουρτώσω, πιάνεται;"

Ακολούθησε και διάλογος με άλλους χρήστες του Facebook, με τον Απόστολο Γκλέτσο να λέει πως θα τηρηθεί... αρχαιότητα!