Follow us

Η Βασίλισσα του Βελγίου και το απίθανο ψάθινο καπέλο της- Μαζί με τον Βασιλιά επισκέφθηκαν μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας [εικόνες]

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιούν στην Ελλάδα, οι βασιλείς του Βελγίου μετέβησαν στο κέντρο ένταξης προσφύγων Adama.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Επίσκεψη στο Κέντρο Ένταξης προσφύγων και αιτούντων άσυλο Adama, στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποίησε σήμερα Τρίτη το πρωί το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου.

Την παράσταση έκλεψε η Βασίλισα του Βελγίου, που τηρώντας την παράδοση, εμφανίστηκε στη συνάντηση, με ένα απίθανο ψάθινο καπέλο.

Η Βασίλισσα του Βελγίου και το απίθανο ψάθινο καπέλο της- Μαζί με τον Βασιλιά επισκέφθηκαν μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας [εικόνες]

Στο Κέντρο, το οποίο λειτουργεί από τις οργανώσεις Catholic Relief Services (CRS) και Caritas Hellas, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ξεναγήθηκαν από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, την υφυπουργό Μετανάστευσης, Σοφία Βούλτεψη, και την αντιπρόσωπο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Μαρία Κλάρα Μάρτιν.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιούν στην Ελλάδα, ο βασιλιάς του Βελγίου, Φίλιππος, και η βασίλισσα του Βελγίου, Ματθίλδη, συνοδευόμενοι από υπουργούς της χώρας τους, ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του Κέντρου και για την πολιτική της Ελλάδας σε θέματα υποστήριξης και ένταξης μεταναστών και προσφύγων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν με ερωτήσεις τους για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών, των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων και των γυναικών, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και τα προγράμματα ψυχικής υγείας που υλοποιούνται.

Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε τη σημασία της ένταξης των προσφύγων στην ελληνική αγορά εργασίας, στην οποία στοχεύει και το συγκεκριμένο Κέντρο. Επίσης, επεσήμανε ότι η επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους του Βελγίου "μάς έδωσε την ευκαιρία να τονίσουμε τη θέση της Ελλάδας ότι η μεταναστευτική κρίση είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό θέμα, είναι μία κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί συνολική λύση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί η χώρα μας μόνη να σηκώνει τόσο μεγάλο δυσανάλογο βάρος".

Βασιλείς Βελγίου

Η κ. Βούλτεψη χαρακτήρισε "στρατηγικής σημασίας" την επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους του Βελγίου στην Ελλάδα, καθώς "ενισχύει πολύ περισσότερο τους δεσμούς της χώρας μας με το Βέλγιο και ενισχύει το ενδιαφέρον του Βελγίου για ευαίσθητους τομείς, τους οποίους η Ελλάδα δεν είχε τη δυνατότητα να προβάλλει στους Ευρωπαίους εταίρους". Επίσης, δήλωσε εντυπωσιασμένη από τις γνώσεις τους, καθώς "μπήκαν σε λεπτομέρειες δείχνοντάς μας ότι γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα".

Στη συνέχεια το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τρεις γυναίκες από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, οι οποίες βρήκαν δουλειά με τη βοήθεια του Κέντρου Adama, τη Νάντια, την Ιβόν και την Έλεν.

Διαβάστε Επίσης

Η Νάντια εργάζεται στην Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) σε προγράμματα υποστήριξης προσφύγων. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Adama την κατηύθυναν στην αναζήτηση εργασίας και τη βοήθησαν με τις διοικητικές διαδικασίες που χρειάζονταν για να προσληφθεί. Η ίδια χαρακτήρισε τη συνομιλία της με το βασιλικό ζεύγος "μεγάλη εμπειρία ζωής". "Ήταν πολύ προσεκτικοί ακούγοντας την ιστορία μου και μιλήσαμε για την πραγματικότητα των προσφύγων εδώ στην Ελλάδα. Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί κατάφερα να μιλήσω για όσα βιώνουν οι πρόσφυγες και πιστεύω ότι αυτή η συζήτηση θα βοηθήσει τους πρόσφυγες", περιέγραψε.

Στην ΕΠΑΨΥ εργάζεται και η Ιβόν, η οποία χαρακτήρισε την επαφή της με το Κέντρο "μεγάλη ευκαιρία, καθώς ήταν πολύ δύσκολο να βρω μόνη μου δουλειά". Εξίσου σημαντικό, όπως εξήγησε, είναι το γεγονός ότι όντας μητέρα ενός μωρού μόλις οκτώ μηνών, έχει τη δυνατότητα να εργάζεται από το σπίτι της. Περιγράφοντας τη γνωριμία της με το βασιλικό ζεύγος εξήγησε ότι αν και ήταν αγχωμένη ένιωσε οικειότητα κατά τη συνομιλία τους, ενώ η συζήτησή τους περιστράφηκε κυρίως γύρω από τη ζωή της στο Κονγκό, τους λόγους που την ανάγκασαν να φύγει και το ταξίδι της μέχρι να φτάσει στην Ελλάδα.

Η Έλεν αξιοποίησε τις σπουδές της και την εμπειρία της στον ιατρικό κλάδο και βρήκε δουλειά σε μονάδα υποστήριξης ηλικιωμένων, μέσα από το Adama. Περιγράφοντας τη συνάντησή της με τον βασιλιά και τη βασίλισσα του Βελγίου τόνισε ότι "ήταν πολύ οικείοι και ανοιχτοί άνθρωποι. Μας έδωσαν χρόνο να μιλήσουμε και να μας ακούσουν".

Σημειώνεται, ότι το Κέντρο Ένταξης Adama (το όνομά του σημαίνει "Μαζί") λειτουργεί στην Αθήνα από τον Δεκέμβριο του 2021. Έχει δεχθεί περισσότερα από 1.400 αιτήματα υποστήριξης από πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Ήδη, όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση του βασιλικού ζεύγους η αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, 52 πρόσφυγες έχουν βρει δουλειά μέσω του συγκεκριμένου Κέντρου. "Υπάρχουν πρόσφυγες με προσόντα στην Ελλάδα και το σημαντικό είναι να εξερευνήσεις τις δυνατότητές τους και να τις ταιριάξεις με εργοδότες που αναζητούν προσωπικό", υπογράμμισε η κ. Μάρτιν.

Βασιλείς Βελγίου

Όπως επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής των προγραμμάτων της CRS, Τζο Πάρσλι, το Κέντρο Ένταξης Adama δραστηριοποιείται στην υποστήριξη προσφύγων και αιτούντων άσυλο σε δύο πυλώνες, την απασχολησιμότητα και την πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες. Η πλειοψηφία των αιτημάτων που φτάνουν στο Κέντρο αφορούν στην παροχή βοήθειας για εύρεση εργασίας.

Η διευθύντρια της Caritas Hellas, Μαρία Αλβέρτη, εξήγησε ότι "το πιο βασικό κομμάτι για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι η εργασία και το Κέντρο αυτό είναι ένας τρόπος να δείξουμε ότι μπορεί να υπάρχει μία υγιής ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Υπάρχουν δουλειές, υπάρχουν άνθρωποι με δυνατότητες και προσπαθούμε να κάνουμε ένα ταίριασμα πιθανών εργοδοτών με εργαζομένους με όρους ασφάλειας αποφεύγοντας φαινόμενα εκμετάλλευσης".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ 05 Μαϊ 2022 | 13:50

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν κάρτα απεριόριστων διαδρομών στους Ουκρανούς πρόσφυγες από τον ΟΑΣΘ

Κάρτα απεριορίστων διαδρομών τρίμηνης διάρκειας στους Ουκρανούς πρόσφυγες προσφέρει ο ΟΑΣΘ για να μετακινούνται δωρεάν στη Θεσσαλονίκη με τα αστικά λεωφορεία.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 04 Μαϊ 2022 | 12:04

Μεταναστευτικές ροές: Μειώθηκαν κατά 70% οι πρόσφυγες στις δομές από το 2019

Σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών και αφίξεων δείχνουν τα στοιχεία της τελευταίας τριετίας.

ΡΕΣΙΤΑΛ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ 04 Μαϊ 2022 | 00:10

Στο Μουσείο της Ακρόπολης το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου [Εικόνες]

Σε δεξίωση, που παρέθεσαν προς τιμήν τους ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα των Βέλγων, παρευρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο κύριος Παύλος Κοτσώνης

ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 03 Μαϊ 2022 | 21:52

Βέλγιο: Καταγγελίες γυναικών ότι τους χορήγησαν ναρκωτικά με ένεση σε μια χοροεσπερίδα

Σύμφωνα με το γαλλόφωνο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTBF τα θύματα ανέφεραν διάφορα συμπτώματα, όπως ίλιγγο, πονοκέφαλο, ναυτία ή απώλεια μνήμης.

ΠΟΙΟΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΔΕΥΑΝ 03 Μαϊ 2022 | 20:24

Σε Σούνιο και Θορικό το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου - Επισκέφθηκε τους αρχαιολογικούς χώρους [εικόνες]

Το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου συμμετείχε σε εκδηλώσεις για τη χρήση των νέων τεχνολογιών στα μουσεία και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ 02 Μαϊ 2022 | 16:44

Στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Μαξίμου το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου: Η παρασημοφόρηση από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου [εικόνες]

Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου επέδωσε στον βασιλιά Φίλιππο και την βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ 02 Μαϊ 2022 | 10:30

Στην Ελλάδα το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου, Φίλιππος και Ματθίλδη - Συνάντηση και δείπνο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα υποδεχθεί σήμερα ο πρωθυπουργός τον βασιλιά των Βέλγων Φίλιππο και τη βασίλισσα Ματθίλδη - Επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ 30 Απρ 2022 | 19:10

Αντζελίνα Τζολί: Στην Ουκρανία η διάσημη Αμερικανίδα ηθοποιός - Επισκέφθηκε τη Λβιβ [βίντεο]

Βρέθηκε στην πολύπαθη ουκρανική πόλη Λβιβ ως ειδική απεσταλμένη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.

ΛΟΓΩ ΤΗΣ "ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΝΟΧΗΣ" ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ 29 Απρ 2022 | 08:58

ΗΠΑ: Επανενώθηκαν παιδιά και γονείς μεταναστών που είχαν χωριστεί από τον Τραμπ

Ως τώρα έχουν επανενωθεί πάνω από 200 παιδιά με τους γονείς τους, αλλά εκτιμάται πως περίπου 1.000 παιδιά παραμένουν χωρισμένα, λόγω της πολιτικής του Τραμπ.

ΘΑ ΞΕΝΑΓΗΘΕΙ ΣΤΗ ΡΕΒΥΘΟΥΣΑ 27 Απρ 2022 | 20:11

Στην Ελλάδα το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου την ερχόμενη εβδομάδα - Θα συνοδεύεται από αποστολή 70 ατόμων

Συνοδευόμενοι από πολυπληθή αποστολή με υπουργούς, πρυτάνεις και επιχειρηματίες ο Βασιλιάς Φίλιππος και η Βασίλισσα Ματθίλδη έρχονται στην Ελλάδα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ 23 Απρ 2022 | 15:28

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έφτασαν στην Ελλάδα τα πρώτα δέκα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα [Εικόνες]

Πρόκειται για δέκα παιδιά από δέκα μηνών ως 17 ετών και τρεις συνοδούς με τα παιδιά τους - Έφτασαν στον Προμαχώνα και στη συνέχεια, συνοδεία περιπολικών, στην Αθήνα.

ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ 21 Απρ 2022 | 15:46

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Όταν άλλες χώρες πνίγουν τους πρόσφυγες, εμείς τους σώζουμε

Την ώρα που άλλες χώρες πνίγουν τους πρόσφυγες βουλιάζοντας τις βάρκες, εμείς κερδίζουμε τον παγκόσμιο θαυμασμό για τις ανθρωπιστικές διασώσεις μας, είπε ο Ερντογάν.