Follow us

Η κόντρα Μπίστη- Τσέκερη για το αν πρέπει να κλείσει ή όχι η Αυγή: Εχουν μέλλον οι ξύλινες κομματικές εφημερίδες;

Ο Νίκος Μπίστης δεν βλέπει μέλλον σε κομματικά όργανα, ο Αγγελος Τσέκερης δεν πιστεύει ότι η Αυγή είναι κομματική εφημερίδα…

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η Αυγή

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον χώρο της αριστεράς το μέλλον της Αυγής και οι σκέψεις να διακοπεί η καθημερινή έκδοση, σενάριο που αποτράπηκε την τελευταία στιγμή με απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σύντομα θα επανέλθει, αφού πολύ απλά η Αυγή...δεν βγαίνει.

Ανάμεσα σε εκείνους που θεωρούν ότι η Αυγή σαν καθημερινή εφημερίδα δεν έχει μέλλον ήταν και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μπίστης, που επιχειρηματολόγησε μάλιστα με άρθρο του γιατί πρότεινε την αναστολή έκδοσης της εφημερίδας. Για να εισπράξει μια μάλλον οργισμένη, αλλά διατυπωμένη σε ήπιο ύφος απάντηση, από τον διευθυντή της εφημερίδας Αγγελο Τσέκερη.

Βασικό επιχείρημα του Νίκου Μπίστη είναι ότι "αν χειμάζεται ο έντυπος τύπος γενικά, ο κομματικός τύπος ειδικότερα, έχει πανευρωπαϊκά πεθάνει και κατά την γνώμη μου, γράφει ο κ. Μπίστης, κάθε προσπάθεια νεκρανάστασης του είναι μάταιη. Και αντιπροτείνει τα Μέσα του ΣΥΡΙΖΑ (Η Αυγή και το Κόκκινο) να "απελευθερωθούν από τον στενό κομματικό έλεγχο και να στελεχωθούν από σοβαρούς επαγγελματίες που έχουν εξοικείωση και με τα νέα μέσα και εργαλεία όπως ζητά η εποχή μας.” Από την τοποθέτηση του Νίκου Μπίστη είναι σαφής η κριτική για το ύφος και την ξύλινη, φανατική γλώσσα της εφημερίδας, ενώ αποκρούει τις επιθέσεις που δέχθηκαν όσοι υποστηρίζουν ότι η Αυγή δεν έχει μέλλον, ότι δήθεν προκρίνουν τη δεξιά στροφή του κόμματος.

Στην απάντησή του ο Αγγελος Τσέκερης, συμφωνεί ότι η εφημερίδα οφείλει να είναι βιώσιμη- και η βιωσιμότητά της εξαρτάται πρώτα και κύρια από τη σχέση με τους αναγνώστες της- αλλά σημειώνει ότι δεν μπορεί να αφήσει η Αριστερά, "όλον τον χώρο του καθημερινού Τύπου σε εφημερίδες που συνδέονται με επιχειρηματικά συμφέροντα. Και όπου ο καθένας ξέρει ποιες ειδήσεις και ποιες αναλύσεις για ποια θέματα ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να διαβάσει.”

Και προσθέτει, τη μάλλον παράδοξη διαπίστωση, ότι η ΑΥΓΗ δεν είναι όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνδέει την ανάγκη για ενημέρωση με τον πολιτικό αγώνα και για αυτό πρέπει να συνεχίσει.

Διαβάστε Επίσης

Τι έγραψε ο Νίκος Μπίστης:

Αισθάνομαι την υποχρέωση να εξηγήσω γιατί στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου στήριξα την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της εφημερίδας για την αναστολή έκδοσης της καθημερινής ΑΥΓΗΣ.

Επίσης, να εξηγήσω γιατί δεν πιστεύω σε ημίμετρα, χρονοβόρες και κοστοβόρες ενέσεις ζωής και επιτροπές σωτηρίας. Καταλαβαίνω τις συναισθηματικές αντιδράσεις. Πολλοί από εμάς σε διάφορες φάσεις συνδεθήκαμε με την εφημερίδα και τους αγώνες της.

Αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ είναι την υποκριτική συναισθηματική κερδοσκοπία. Ότι κάποιοι είναι πιο αριστεροί ή πιο ευαίσθητοι από άλλους ή ότι στην υπόθεση αυτή αποτυπώνεται η "δεξιά" στροφή του κόμματος που δήθεν επιδιώκουμε όσοι είμαστε υπέρ της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Δεν είμαστε από πέτρα. Η στιγμή που η κόκκινη σημαία κατέβηκε από το Κρεμλίνο ήταν από τις χειρότερες της ζωής μου και όταν ακούω καμιά φορά στο YouTube την Διεθνή, βουρκώνω. Αλλά εάν πίστευα ότι είναι εφικτό ή πρέπει να ξανάρθουν εκείνες οι μέρες και οι συνακόλουθοι συμβολισμοί, απλά θα έμενα στο ΚΚΕ. Η ζωή προχωράει, η λογική ισορροπεί το συναίσθημα, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.

Και η πραγματικότητα είναι ότι η κρίση του γραπτού τύπου είναι αναμφισβήτητη. Πρώτα η ελεύθερη ραδιοφωνία και η τηλεόραση και μετά καταλυτικά τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, αχρήστεψαν την είδηση από τα έντυπα μέσα. Στη συνέχεια, τα Social Media - συνήθως με κακό τρόπο και λαϊκισμό- πήραν μεγάλη μερίδα από την μάχη των ιδεών. Για μια σοβαρή εφημερίδα γνώμης έμεινε χώρος -πολύ μικρότερος από πριν-τις Κυριακές. Το καθημερινό Βήμα έκλεισε, η Ελευθεροτυπία επίσης, η καθημερινή Καθημερινή ζορίζεται.

Αν χειμάζεται ο έντυπος τύπος γενικά, ο κομματικός τύπος ειδικότερα έχει πανευρωπαϊκά πεθάνει και κατά την γνώμη μου κάθε προσπάθεια νεκρανάστασης του είναι μάταιη.

Εφημερίδες ιστορικές - τουλάχιστον όσο η ΑΥΓΗ- όπως η Unita, η Umanité και η Mundo Obrero έκλεισαν εδώ και καιρό τις καθημερινές έντυπες εκδόσεις τους, κάποιες και την Κυριακάτικη έκδοση. Δεν έγινε αυτό - όπως ισχυρίστηκε ο φίλος μου Νίκος Φίλης για την Unita - επειδή το κόμμα στήριξης κινήθηκε προς τα δεξιά.

Τόσο αυτή όσο και οι εφημερίδες που δεν μετατοπίστηκαν από την κομμουνιστική ή την ριζοσπαστική αριστερά είχαν την ίδια ακριβώς τύχη. Η πραγματικότητα είναι ότι ο κομματικός τύπος ακολούθησε την πορεία του κομμουνιστικού κινήματος.´

Ανθισε την εποχή της επαναστατικής πλημμυρίδας τη δεκαετία του ‘20 και την περίοδο της αντιφασιστικής δικαίωσης μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε που οι βιομηχανικοί εργάτες στο κόκκινο στεφάνι γύρω από το Παρίσι και οι διανοούμενοι του κέντρο του Παρισιού αγόραζαν την Umanité για να πάρουν γραμμή και να πιστοποιήσουν περήφανα την ταυτότητα τους.

Όταν άρχισε η πορεία παρακμής των κομμουνιστικών κομμάτων οι εφημερίδες - όργανα, όσες μεταμορφώσεις και αν αποπειράθηκαν, έφθιναν σιγά-σιγά και στο τέλος έκλεισαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι και όταν ο κομματικός φορέας μετεξελίχθηκε επιτυχώς και διατήρησε (Ιταλία) ή εκτόξευσε (Ελλάδα) το πολιτικό και εκλογικό του εκτόπισμα και πάλι οι εφημερίδες που ήταν στον έλεγχο του κόμματος δεν απέκτησαν κυκλοφορία στοιχειωδώς ανάλογη της επιρροής του. Οι αριστεροί και κεντροαριστεροί πολίτες στην Ιταλία διαβάζουν Republika, ενώ μέρος του αριστερού κοινού στην Ελλάδα διαβάζει την Εφημερίδα των Συντακτών.

Τι μπορεί να γίνει; Μια πρόταση είναι να ακολουθήσουμε την πεπατημένη. Εξόρμηση για συνδρομές, αν δεν υπήρχε η πανδημία εξόρμηση πόρτα-πόρτα , επίκληση στην ιστορικότητα της εφημερίδας, στο φιλότιμο των αριστερών.

Τα δοκιμάσαμε χρόνια τώρα, απέτυχαν, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι μετά μια στιγμιαία έκλαμψη θα γυρίσουμε στα ίδια. Και θα συνεχιστεί η οικονομική αιμορραγία -ούτε ένας στο Πολιτικό Συμβούλιο ισχυρίστηκε ότι η εφημερίδα είναι βιώσιμη- με κίνδυνο σε λίγους μήνες να μην μπορεί να κρατηθεί ούτε η Κυριακάτικη ΑΥΓΗ ούτε το Κόκκινο.

Και ναι μεν μια εφημερίδα της Αριστεράς δεν είναι μια επιχείρηση με την στενή έννοια του όρου αλλά από αυτό το σημείο μέχρι εκείνο που οι εκδόσεις και το ραδιόφωνο του κόμματος απορροφούν το 75% της κρατικής επιχορήγησης, που σε τελική ανάλυση δίνεται για άλλους λόγους, υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Αυτό που μπορεί και πρέπει να γίνει είναι να κάνουμε την κρίση της ΑΥΓΗς ευκαιρία για τον συνολικό εκσυγχρονισμό της επικοινωνιακής πολιτικής και των μέσων του κόμματος. Δηλαδή, με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από την εξυγίανση, να γίνει στοχευμένη ενίσχυση των μέσων αφού πρώτα απελευθερωθούν από τον στενό κομματικό έλεγχο και στελεχωθούν από σοβαρούς επαγγελματίες που έχουν εξοικείωση και με τα νέα μέσα και εργαλεία όπως ζητά η εποχή μας.

Να ανεβάσουν, δηλαδή, ποιοτικά το προϊόν ώστε να διευρυνθεί και το κοινό στο οποίο απευθύνονται. Η συχνότητα του Κόκκινου μπορεί να αποδειχθεί πολιτικό χρυσάφι. Αρκεί να ανεβάσει την ποιότητα του και να γίνει το ραδιόφωνο όχι μόνο του θυμωμένου αριστερού αλλά και κάθε ανοιχτόμυαλου προοδευτικού πολίτη. Κάτω από τις ίδιες πάνω κάτω προϋποθέσεις μπορεί όχι μόνο να επιζήσει αλλά και να αναβαθμιστεί η Κυριακάτικη ΑΥΓΗ.

Τις καθημερινές μια πιο ποιοτική και ακόμα πιο απελευθερωμένη από πολιτικό έλεγχο έντυπη εφημερίδα όπως η "Εφημερίδα των Συντακτών" μπορεί να κάνει εξαίρετη δουλειά.

H καθημερινή ηλεκτρονική έκδοση (site) και η έντυπη και ηλεκτρονική Κυριακάτικη ΑΥΓΗ πρέπει και μπορούν μέσα από την εξυγίανση και την εξοικονόμηση πόρων να ηγηθούν στη νέα εποχή δείχνοντας πως μια εφημερίδα γνώμης μπορεί να είναι ελκυστική και ενδιαφέρουσα για ευρύτερες ομάδες πολιτών και κυρίως για τη σημερινή νέα γενιά και τις επόμενες που δεν έχουν πιά ιδιαίτερη σχέση με τα έντυπα μέσα. Που επικοινωνούν, ψυχαγωγούνται, ενημερώνονται ηλεκτρονικά. Θέλει τόλμη, πρωτοβουλίες, νέου τύπου ηλεκτρονικές και έντυπες εκδόσεις. Και κυρίως μια πιο σύγχρονη προσέγγιση που να έχει σχέση με την εποχή της 4 βιομηχανικής επανάστασης και τις ανάγκες της.

Ο Νίκος Μπίστης διηγείται πώς ο Σταύρος Θεοδωράκης άφησε τους 58 και προχώρησε μόνος του

Μόνο έτσι εφημερίδες και ραδιόφωνο θα συμβάλλουν ώστε να σπάσει η πολιτική και πολιτιστική ηγεμονία που έχει αποκτήσει η συντηρητική παράταξη, αξιοποιώντας βέβαια την δεσπόζουσα θέση στο μιντιακό σύστημα που απέκτησε με άφθονο χρήμα και εξυπηρετήσεις ημετέρων επιχειρηματιών.

Όμως εκτός από το να καταγγέλλουμε την κατάσταση πρέπει να στρωθούμε κάτω για να την ανατρέψουμε. Και αυτό δεν θα επιτευχθεί με την έντυπη καθημερινή ΑΥΓΗ που πουλάει 700 φύλλα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει εκατοντάδες χιλιάδες εκλογείς και 60.000 μέλη.

Χρειαζόμαστε στον έντυπο τύπο, τηρουμένων των αναλογιών και των εποχών που έχουν αλλάξει, μια σύγχρονη "Επιθεώρηση Τέχνης". Πλατειά, δημοκρατική, ποιοτική, ενδιαφέρουσα και ήρεμα μαχητική.

Έτσι έχει η κατάσταση. Απευθύνομαι, λοιπόν, σε εκείνους τους καλοπροαίρετους που ανησυχούν ειλικρινά, μήπως μαζί με την καθημερινή έντυπη ΑΥΓΗ χαθεί και μια πολύτιμη περιουσία ιδεών και αγώνων. Και τους λέω πως η οχύρωση στα "ξύλινα τείχη" της καθημερινής ΑΥΓΗΣ είναι μάταιη.

Μόνο με το μεγάλο άνοιγμα, την κατανόηση της νέας ηλεκτρονικής εποχής και την αξιοποίηση των νέων μέσων και εργαλείων, οι ιδέες μας θα κατέβουν από το ράφι και θα συναντηθούν με το μεγάλο κοινό. Και τίποτε πιο αριστερό από αυτό δεν υπάρχει.

Διαβάστε Επίσης

Η απάντηση του διευθυντή της Αυγής Αγγελου Τσέκερη


Ο Νίκος Μπίστης έγραψε το περασμένο Σάββατο ένα άρθρο στο οποίο υποστηρίζει την άποψη ότι η προσπάθεια να σωθεί η καθημερινή έκδοση της ΑΥΓΗΣ είναι μάταιη και άσκοπη. Το άρθρο μπορεί να το διαβάσει κανείς στο Διαδίκτυο αναζητώντας τον τίτλο του: "Για την ΑΥΓΗ με συναίσθημα και λογική".

Ο Ν. Μπίστης εκφράζει τη διαπίστωση ότι περνάμε μια συνολική κρίση του γραπτού Τύπου. Το περιεχόμενο των καθημερινών εφημερίδων εκτοπίζεται από το Ίντερνετ και τα κοινωνικά δίκτυα. Αλλά, πέραν αυτού, ο κομματικός Τύπος έχει πεθάνει με την περιθωριοποίηση του κομμουνιστικού κινήματος. Το κοινό της Αριστεράς δεν μπορεί πλέον να τον παρακολουθήσει. Κατά συνέπεια, είναι καλύτερα για τον ΣΥΡΙΖΑ να αναστείλει την έκδοση της καθημερινής ΑΥΓΗΣ, που βαραίνει σημαντικά τον προϋπολογισμό του κόμματος, και να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο κοινό μέσω του κυριακάτικου φύλλου και του ραδιοφωνικού σταθμού. Αυτές, σε γενικές γραμμές, είναι οι θέσεις του άρθρου∙ προσπάθησα να τις παραθέσω χωρίς να τον αδικήσω.

Εφημερίδα Αυγή

Ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω την ευκολία με την οποία η συζήτηση για το μέλλον της εφημερίδας μεταφέρεται στη συζήτηση για την παρακμή των κομμουνιστικών κομμάτων και των οργάνων τους. Η ΑΥΓΗ δεν είναι "όργανο του ΣΥΡΙΖΑ" με την έννοια που η Unita ήταν όργανο του ιταλικού Κ.Κ. τη δεκαετία του 1960 και του 1970. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε μπορεί ούτε θέλει να διαχειρίζεται μονολιθικά όργανα γιατί δεν είναι μονολιθικό κόμμα.

Επομένως, αυτός ο ηχηρός, αλλά άστοχος παραλληλισμός μπαίνει στη συζήτηση για να την εξαντλήσει. "Έχουμε στα χέρια μας μια ιστορική καθημερινή εφημερίδα, που πρέπει να δούμε πώς θα την διαχειριστούμε. Τα μονολιθικά κόμματα και οι μονολιθικές εφημερίδες είναι παρελθόν. Ωραία! Ας την κλείσουμε". Κι ας αφήσει η Αριστερά, προσθέτω εγώ, όλον τον χώρο του καθημερινού Τύπου σε εφημερίδες που συνδέονται με επιχειρηματικά συμφέροντα. Και όπου ο καθένας ξέρει ποιες ειδήσεις και ποιες αναλύσεις για ποια θέματα ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να διαβάσει. Είναι μια λύση. Και, παρ’ όλο που ο Ν. Μπίστης παραδέχεται ότι συναισθηματικά τον δυσκολεύει, είναι η πιο εύκολη. Ευτυχώς, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ πήρε τελικά μια απόφαση πιο δύσκολη και πιο εύλογη.

Για να τα ξεκαθαρίζουμε. Το κλείσιμο μιας εφημερίδας δεν αποτρέπεται επειδή ο τίτλος της είναι ιστορικός - τα νεκροταφεία του Τύπου είναι γεμάτα από ιστορικές εφημερίδες. Ούτε αποτρέπεται επειδή έχει πολιτικό κόστος το να την κλείσεις. Ούτε βολεύεται κανείς με τη χρηματοδότησή της από κάποιο λεφτόδεντρο. Η εφημερίδα οφείλει να είναι βιώσιμη και η βιωσιμότητά της εξαρτάται πρώτα και κύρια από τη σχέση με τους αναγνώστες της. Η έκρηξη ηλεκτρονικών συνδρομών τις τελευταίες ημέρες είναι ένα εξαιρετικά αισιόδοξο μήνυμα. Η ίδια η εφημερίδα δεσμεύεται ότι θα ανταποκριθεί εντείνοντας διαρκώς την προσπάθεια για βελτίωση του περιεχομένου και της παρεμβατικότητάς της. Ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει επίσης να κάνει πράγματα που του αναλογούν.

Ας συμφωνήσουμε επίσης ότι κανένας δεν θέλει την ΑΥΓΗ το στεγνό κομματικό φερέφωνο που βλέπει ο Ν. Μπίστης. Η ΑΥΓΗ δεν είναι όργανο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της ΑΥΓΗΣ. Και η εφημερίδα συμμετέχει στην πολιτική μάχη έχοντας κάθε μέρα στο μυαλό της τον κόσμο της Αριστεράς: την ανάγκη του για ενημέρωση με ανοιχτό ορίζοντα, τη σύνδεσή του με τον πολιτικό αγώνα και τη μάχη των προοδευτικών ιδεών σε όλα τα επίπεδα, την επαφή του με όσα συμβαίνουν στον κόσμο, τις ελπίδες του, ακόμα και τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του. Αυτός είναι ο λόγος που η ΑΥΓΗ πρέπει να συνεχίσει.

Ξέρει σε κάθε περίπτωση ότι η βιωσιμότητά της δεν θα της χαριστεί. Είναι το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει χέρι-χέρι με τον κόσμο της Αριστεράς και τους προοδευτικούς πολίτες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΤΟ MANIFESTO 17 Μαϊ 2022 | 14:08

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Δέκα μονάδες μπροστά η ΝΔ - Ο Ανδρουλάκης προηγείται του Τσίπρα σε δημοφιλία

Με δέκα μονάδες προηγείται η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll. Κυριαρχία Μητσοτάκη, κινδυνεύει από Ανδρουλάκη ο Τσίπρας.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 17 Μαϊ 2022 | 13:34

"Όχι σε όλα" από τον ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θέλει ούτε να αγοράσουμε F-35 ούτε να πάρει F-16 η Τουρκία

Αρνητικός στην πώληση των F-16 στην Τουρκία, αλλά και στην αγορά των F-35 από την Ελλάδα εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ 17 Μαϊ 2022 | 12:07

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ - Ανατροπή: Η Ρένα Δούρου περνά σε ψήφους την Έφη Αχτσιόγλου

Η Ρένα Δούρου φαίνεται να έχει περάσει μπροστά σε ψήφους από την Έφη Αχτσιόγλου και να κερδίζει την πρωτιά στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ 17 Μαϊ 2022 | 10:59

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Από τους 152.000 οι 151.000 ψήφισαν Τσίπρα - Σάρωσαν Αχτσιόγλου και προεδρικοί, καταποντίστηκε η "Ομπρέλα"

Σε 152.193 ανέρχονται οι ψηφίσαντες για την εκλογή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Πρωτιά για Έφη Αχτσιόγλου. "Τιμωρία" για Τσακαλώτο και Ομπρέλα.

ΑΠΟΥΣΙΑ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΟΜΠΡΕΛΑΣ 17 Μαϊ 2022 | 08:36

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Στην 1η θέση η Αχτσιόγλου, 20ος ο Τσακαλώτος - "Πάτωσε" η εσωκομματική αντιπολίτευση

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρώτη κόβει το νήμα,η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών, Έφη Αχτσιόγλου.

17 Μαϊ 2022 | 07:43

Δύο στα τρία για τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά…

Μετά από δεκαπέντε χρόνια στην ηγεσία του κόμματός του, τα μαλλιά του κάποτε νεαρού προέδρου του ΣΥΝ έχουν αρχίσει να γκριζάρουν. Για πολλούς, το ίδιο και οι απόψεις του.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ 16 Μαϊ 2022 | 14:07

To σχόλιο του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ: Η πλειοψηφία δεν επιλέγει ως εκφραστή της πολιτικής αλλαγής τον κ. Τσίπρα

"Είμαστε βέβαιοι ότι η πλειοψηφία των πολιτών θέλει να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά φαίνεται πως δεν επιλέγει ως εκφραστή της πολιτικής αλλαγής τον κ. Τσίπρα", λέει το ΠΑΣΟΚ.

ΠΟΛΑΚΙΣΜΟΣ 16 Μαϊ 2022 | 13:54
ΚΑΡΦΙΑ ΚΑΙ ΑΙΧΜΕΣ 16 Μαϊ 2022 | 13:40

Επίθεση της ΕφΣυν στα "Νέα" και τον Γιώργο Παπαχρήστο - "Πλερέζες στο Συγκρότημα" για τις κάλπες του Τσίπρα

Επίθεση της ΕφΣυν στην εφημερίδα Τα Νέα και τον αρθρογράφο Γιώργο Παπαχρήστο, με αφορμή τα σχόλια για τις εσωκομματικές κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ

«ΨΗΦΙΖΕ ΟΠΟΙΟΣ ΠΕΡΝΟΥΣΕ ΑΠ ΕΞΩ» 16 Μαϊ 2022 | 11:57

Απάντηση της ΟΝΝΕΔ στον ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των 15χρονων: Όσα ψέματα και να πουν, η αλήθεια θα τους εκθέτει

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα ηλικιακά όρια εγγραφής στις νεολαίες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έδωσε η ΟΝΝΕΔ, κάνοντας λόγο για "φιάσκο των χθεσινών εσωκομματικών εκλογών" του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 16 Μαϊ 2022 | 11:36

Η αποτίμηση των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ: Σε ποιον έστειλε τελικά τον "λογαριασμό" ο Αλέξης Τσίπρας με το... 99%;

Το στοίχημα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ασφαλώς, δεν ήταν να επανεκλεγεί.

110.000 ΝΕΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΕΛΩΝ 16 Μαϊ 2022 | 09:53

Ο Τσίπρας πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με 99% - Το παρασκήνιο των χθεσινών εκλογών με συμμετοχή 150.000

Με ιδιαίτερα θετικό πρόσημο βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ τα αποτελέσματα των χθεσινών εσωκομματικών εκλογών.

16 Μαϊ 2022 | 08:44

Έχω έναν καφενέ που ακούει όλο τα ίδια

Τίποτα λάθος -για να το μεμφθείς ή να το κοροϊδέψεις- δεν βρίσκω εγώ στην κυριακάτικη ανοιχτή ψηφοφορία που πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ.