
Ο Θόδωρος Πάγκαλος, που έφυγε σήμερα Τετάρτη 31 Μαΐου, ήταν ένας πολύ sui generis άνθρωπος, που συχνά έφερνε σε αμηχανία τους συναδέλφους του. Αλλά κανείς δεν θα αρνηθεί ότι διέθετε οξύ πνεύμα, ήταν μορφωμένος, είχε απίστευτο χιούμορ και σίγουρα δεν σε έκανε να πλήξεις. Η πολιτική του καριέρα είχε πολλές επιτυχίες αλλά και αποτυχίες.
Η μεγαλύτερη επιτυχία του, αν και οι διπλωμάτες και οι πολιτικοί αναλυτές ερίζουν για τον βαθμό συμμετοχής του, ήταν η ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη. Μια στρατηγική κίνηση που άλλαξε τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο και την τύχη της Κύπρου. Εστω και αν το πρόβλημα της κατοχής παραμένει άλυτο.
Ο ίδιος πίστευε ότι αυτός ήταν, μαζί με τον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη, με τον οποίο ήταν πολύ φίλοι, που πέτυχαν την είσοδο της Κύπρου στην Ευρώπη. Όπως έλεγε, αυτοί οι δυο "ανακίνησαν για πρώτη φορά το ζήτημα της μεταφοράς του Κυπριακού από τον ΟΗΕ στην τότε ΕΟΚ, το 1986, όταν πια είχε καταστεί σαφές ότι τα συνεχή ψηφίσματα από τα Ηνωμένα Έθνη ήταν ατελέσφορα ως προς τη τελική επίλυση του προβλήματος.
Μάλιστα κατηγορούσε ότι το σχέδιό τους, βρήκε αντιστάσεις στην Κύπρο, είτε γιατί ορισμένα κόμματα εμφορούταν από αντιευωραπαϊκά αισθήματα, όπως ήταν το ΑΚΕΛ, είτε κοιτούσε μονίμως προς τους Αδεσμεύτους, όπως ήταν η ΕΔΕΚ του Βάσου Λυσσαρίδη".

Από την πλευρά του ο καθηγητής Παναγιώτης Ιωακειμίδης, έχει γράψει ότι αν ένα πρόσωπο δικαιούται να λέει ότι έβαλε την Κύπρο στην Ενωση, αυτός είναι ο Κώστας Σημίτης και ο άλλος είναι ο Γιάννος Κρανιδιώτης. Ομολογεί όμως ότι όταν παρουσίασαν την πρόταση στον τότε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, ο Θόδωρος Πάγκαλος την ενστερνίστηκε ενθουσιωδώς.
![Ιμια: 24 χρόνια μετά -Η βραδιά της κρίσης, οι σειρήνες πολέμου [εικόνες]](https://files.thetoc.gr/Content/ImagesDatabase//files/articles/7/article_234947/imia-24-xronia-meta---to-xroniko-tis-krisis-tou-1996_1.w_hr.jpg?v=1&maxwidth=650&)
Η υπόθεση των Ιμίων και η παρουσία του Θόδωρου Πάγκαλου στο Mega
Στην υπόθεση των Ιμίων, οι χειρισμοί του Θόδωρου Πάγκαλου είναι στην κατεύθυνση της εκτόνωσης της έντασης και της εξεύρεσης διπλωματικής λύσης, όπως ακριβώς και ο τότε φρέσκος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αλλά αυτό που θα συγκρατήσου τελικά οι ψηφοφόροι και θα μείνει από τους χειρισμούς του τότε υπουργού Εξωτερικών είναι η παρουσία του στο στούντιο του Mega την ώρα που είναι σε εξέλιξη η κρίση, γεγονός που άφησε κακές εντυπώσεις. Μάλιστα είναι ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου που τον ειδοποιεί για την έκτακτη σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ, με αποτέλεσμα να φύγει άρον άρον.
Ο ίδιος θα πει αργότερα ότι το έκανε για να καθησυχάσει τους πολίτες που αγωνιούν μήπως ξεσπάσει πόλεμος με την Τουρκία- που έχει καταλάβει τη μικρή νησίδα δίπλα στα Ιμμια- αλλά η κοινή γνώμη θα αποκομίσει την εντύπωση της προχειρότητας.
Τελικά η κρίση που αρχικά ξέσπασε όταν ένα τουρκικό σκάφος προσαράζει στις βραχονησίδες αλλά αρνείται να δεχθεί βοήθεια από την Ελλάδα, με το επιχείρημα ότι τα νησιά είναι τουρκικά, και αφού γίνουν μια σειρά λάθος χειρισμοί- χωρίς να έχει απαραίτητα συμμετοχή ο Θόδωρος Πάγκαλος- εκτονώνεται με την παρέμβαση των Αμερικανών, που πείθουν και τις δυο χώρες να αποσύρουν τις δυνάμεις τους και να αποσύρουν και τις σημαίες.
Στο μεταξύ όμως έχει πέσει το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού που κάνει αναγνωριστική πτήση στην περιοχή και έχουν βρει τον θάνατο ο κυβερνήτης Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο συγκυβερνήτης Παναγιώτης Βλαχάκος και ο χειριστής πτητικών συσκευών, αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός. Η ελληνική κοινή γνώμη είναι σε σοκ.
Η υπόθεση Οτσαλάν και το τέλος της υπουργικής θητείας του Θόδωρου Πάγκαλου

Πλήγμα δέχθηκε η φήμη του Θόδωρου Πάγκαλου και με την υπόθεση Οτσαλάν. Μάλιστα την πλήρωσε με την έξοδό του από το υπουργείο Εξωτερικών- τον διαδέχθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον οποίο δεν είχαν και τις καλύτερες των σχέσεων…- αν και δεδομένης της περίπλοκης κατάστασης, μάλλον και οποιοσδήποτε άλλος στη θέση του, τα ίδια θα έκανε…
Για να θυμηθούμε τα γεγονότα, ο ηγέτης του PKK διαφεύγει από το κρυσφύγετό του και αναζητά καταφύγιο στη Ρωσία και την Ιταλία. Καθώς κανείς δεν τον δέχεται, άλλωστε χαρακτηρίζεται τρομοκράτης και από τις ΗΠΑ εκτός από την Τουρκία που θέλει την κεφαλή του επί πίνακι, τελικά καταλήγει στην Αθήνα. Καθώς υπάρχει κίνδυνος θερμού επεισοδίου με την Αγκυρα, η ελληνική κυβέρνηση του ζητά να φύγει (αν δεν τον διώχνει κακήν κακώς) και του δίνει τη διέξοδο να μείνει για λίγο στην πρεσβευτική κατοικία του Ελληνα πρέσβη στην Κένυα. Όταν και αυτό το κρυσφύγετο γίνεται γνωστό σε Αμερικανούς και Τούρκους, ο Θόδωρος Πάγκαλος και η τότε κυβέρνηση, δίνουν εντολή στους πράκτορες της ΕΥΠ που τον συνοδεύουν να τον διώξουν ξανά.
Καθώς φεύγει, απαγάγεται από τους Τούρκους και έκτοτε είναι φυλακισμένος σε φυλακές έξω από την Κωνσταντινούπολη, στη νησίδα Ιμραλί, στη θάλασσα του Μαρμαρά. Η εκδίωξη του Οτσαλάν που χαίρει εκτίμησης τότε στην Ελλάδα ως εχθρός των Τούρκων, προκαλεί μεγάλη ζημιά στην κυβέρνηση Σημίτη και στον Θόδωρο Πάγκαλο προσωπικά.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr