Η χούντα, τα τανκς, το πρωτοσέλιδο της Αυγής και ο… ΣΚΑΙ - Τα υπονοούμενα που άναψαν φωτιές

Το πρωτοσέλιδο της "Αυγής" για τη χούντα και η αντίδραση του ΣΚΑΙ.

Μανόλης Καψής
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟΛΗς ΚΑΨΗς
skai

Την αντίδραση των δημοσιογράφων του Σκάι Δημήτρη Οικονόμου και Αρη Πορτοσάλτε προκάλεσε το σημερινό δημοσίευμα της Αυγής για την επέτειο από τα 54 χρόνια από το πραξικόπημα της χούντας. Τι προκάλεσε την αντίδραση;

Το πρωτοσέλιδο της Αυγής είναι η φωτογραφία με τα τανκς της χούντας, καθώς παίρνουν θέση στον προαύλιο χώρο της Βουλής, στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, το πρωί του πραξικοπήματος. Ο τίτλος της εφημερίδας είναι "54 χρόνια από το πραξικόπημα". Ως υπότιτλος υπάρχει όμως και μία ακόμα πρόταση: "Ναι, αλλά η χούντα έκανε δρόμους…".

Τι σημαίνει η διατύπωση; Προφανώς δεν είναι η άποψη της "Αυγής". Η ερμηνεία προκύπτει από το κείμενο που υπάρχει στις μέσα σελίδες και εισάγει τον αναγνώστη στο αφιέρωμα της Αυγής για την επέτειο του πραξικοπήματος. Όπως αναφέρει το άρθρο, "σε πολλών ανθρώπων τις συνειδήσεις, η χούντα έχει μείνει ως κάτι γραφικό, κακόγουστο και κάπως αστείο [...] Ολα τα αυταρχικά καθεστώτα έχουν μια ενισχυμένη πλευρά γελοιότητας [...] Αλλά καλύτερα να τα θυμόμαστε για αυτό που πραγματικά υπήρξαν". Και συνεχίζει με μια περιγραφή των δεινών που επέφερε στους ανθρώπους η χούντα με τις δολοφονίες, τις εξορίες, τα βασανιστήρια και τις εξορίες.

Και καταλήγει: "Ας θυμόμαστε λοιπόν τη Δικτατορία όπως της αξίζει να μείνει στην Ιστορία. Γιατί να την μετατρέπουμε σε καρικατούρα την αθωώνει, την κάνει προσιτή και ανθρώπινη". Και στο τέλος προστίθεται: "Ασε που η χούντα έφτιαξε δρόμους."

Η χούντα, τα τανκς, το πρωτοσέλιδο της Αυγής και ο… ΣΚΑΙ - Τα υπονοούμενα που άναψαν φωτιές

Εικάζεται ότι το σχόλιο είναι μια έμμεση αναφορά σε όσους- προφανώς στην συντηρητική παράταξη υπονοεί η Αυγή- παρουσιάζουν τη δικτατορία σαν κάτι ανώδυνο και ενδεχομένως όχι κάτι τραγικό, με ενδεχομένως και θετικά για την εξέλιξη της Ελλάδας. Μια έμμεση κατηγορία σε βάρος της κυβερνώσας αστικής παράταξης ή μέρος της αστικής παράταξης, σε αντιπαράθεση με την αγωνιζόμενη Αριστερά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Στάθης Καλύβας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενδεχομένως όμως ο στόχος να είναι πιο συγκεκριμένος και οι συνειρμοί του συντάκτη της Αυγής που έβαλε τον υπότιτλο, να είναι εμπνευσμένοι από την επικαιρότητα και τις γνωστές ιδεολογικές διαμάχες στις οποίες διακρίνεται η αριστερά.

Είναι γνωστός ο θόρυβος που προκάλεσε στην Αριστερά, ένα άρθρο του πολιτικού επιστήμονα Στάθη Καλύβα στην Καθημερινή το 2017, για την αποτίμηση της χούντας, άρθρο που προκάλεσε μεγάλη "οργή" στην εγχώρια αριστερά. Ορισμένοι έσπευσαν να τον χαρακτηρίσουν ακόμα και χουντικό... Ο Στάθης Καλύβας έγραφε τότε στην "Καθημερινή" για τη Χούντα:

"Επιχειρώντας να προσεγγίσω τη "μεγάλη εικόνα" πενήντα χρόνια μετά, θα εντόπιζα δύο μεγάλα παράδοξα. Πρώτο, πως μολονότι προερχόμενοι από τους κόλπους της σκληροπυρηνικής Δεξιάς, οι πραξικοπηματίες συνέβαλαν τελικά στον πλήρη εκδημοκρατισμό της Δεξιάς και διαμέσου αυτής και της χώρας. Δίχως τον Απρίλιο του ’67 δεν θα είχε υπάρξει ο Ιούλιος του ’74. Δεύτερο, αν και επιχείρησαν να κρατήσουν την κοινωνία στάσιμη, να την παγώσουν δηλαδή, συνέβαλαν τελικά με έμμεσο τρόπο στον ραγδαίο αξιακό και πολιτισμικό εκσυγχρονισμό της. Ιδωμένη λοιπόν από την οπτική του παρόντος, η δικτατορία είτε δεν εμπόδισε τον πολιτικό και κοινωνικό εκσυγχρονισμό της χώρας είτε τον υποβοήθησε, χωρίς βέβαια να επιδιώκει κάτι τέτοιο."

Και προσέθετε:

"Η δικτατορία ξεπεράστηκε εύκολα και γρήγορα. Ισως γιατί υπήρξε ένα μικρό διάλειμμα δίχως μεγάλη σημασία. Ισως γιατί μας θυμίζει κάποιες ενοχλητικές πτυχές της Ιστορίας που προτιμάμε να βάζουμε στην άκρη. Ισως πάλι, γιατί χωρίς αυτήν, ο πολιτικός και κοινωνικός εκσυγχρονισμός της χώρας να είχε απαιτήσει πολύ πιο μακρόχρονες και επίπονες διαδικασίες. Η δικτατορία είναι σαν ένα από αυτά τα μεγάλα παλιά έπιπλα που δεσπόζουν σε ένα δωμάτιο τόσο πολύ που δεν τα παρατηρούμε ποτέ."

kalyvas

Το ελληνικό όνειρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημειώνεται ότι ο Στάθης Καλύβας επανήλθε στην επικαιρότητα και στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον καθηγητή και συγγραφέα και στο τελευταίο του βιβλίο "Το Ελληνικό Ονειρο".

Στη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε:

"Έχοντας διαβάσει το τελευταίο βιβλίο του σημαντικού ιστορικού μας Στάθη Καλύβα, μιλήσαμε για τις προκλήσεις των προηγούμενων δύο εκατονταετιών. Και πράγματι, το στοίχημα των πρώτων 100 χρόνων ήταν η εθνική ολοκλήρωση. Να συγκροτηθεί η Ελλάδα, να ενσωματώσει εδάφη και να μεγαλώσει, αλλά και να υποδεχτεί στον εθνικό κορμό τους πρόσφυγες…

Αντώνης Καρακούσης: Τις χαμένες πατρίδες…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, τις χαμένες πατρίδες. Και τους ελληνικούς πληθυσμούς είτε εσωτερικά είτε μέσα από την τραυματική περίοδο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Και το ’21 είναι αφορμή να ξαναδούμε και άλλα γεγονότα. Το 1922, το ’23, το ’24. Πώς η χώρα μπολιάστηκε με τον δυναμισμό των προσφύγων. Εάν, λοιπόν, τα πρώτα 100 χρόνια έχτισαν την εθνική συγκρότηση, τα δεύτερα 100 χρόνια έχτισαν την ανάπτυξη.

Αντώνης Καρακούσης: Τη μεταμόρφωση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ακριβώς. Ποιο, άραγε, είναι το διακύβευμα για τα επόμενα 100 χρόνια; Όταν, λοιπόν, ρώτησα τον Στάθη Καλύβα, μου απάντησε "Η ευτυχία". Συμφωνώ. Είναι η ευτυχία ως έννοια που συνδέεται με τον τρόπο που εργαζόμαστε και με τον οποίο ζούμε την καθημερινότητά μας, συνδυάζοντας όλα όσα δικαιούμαστε ως πολίτες και ως άτομα και ξεχωριστές προσωπικότητες. Και η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει αυτή την "ευτυχία" του μέλλοντος.

Οι αναφορές αυτές του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιμετωπίστηκαν με ειρωνείες από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προκάλεσαν και ένα "χολερικό" άρθρο του επίσης καθηγητή Αντώνη Λιάκου, περί της ευτυχίας και των επιδόσεων της Ελλάδα τα τελευταία 200 χρόνια, στην εφημερίδα ΕφΣυν.

Η αντίδραση του ΣΚΑΙ

skai avgi

Ο Δημήτρης Οικονόμου, για το ίδιο πρωτοσέλιδο της Αυτής, υποστήριξε πως δεν πρόκειται για πρωτοσέλιδο ιστορικής μνήμης αφού στην πραγματικότητα αυτό που θέλει να πει η εφημερίδα είναι για "τα τανκς του Μητσοτάκη".

Τη σκυτάλη πήρε αμέσως ο Άρης Πορτοσάλτε που είπε θέλουν να πουν ότι "βγήκαν τα τανκς του Μητσοτάκη".

Και η Αυγή σχολίασε:

"Το γεγονός, όμως, ότι βλέποντας μια ιστορική φωτογραφία από την επέλαση των τανκ των συνταγματαρχών μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο, είδαν υπαινιγμό για τα τανκς του Μητσοτάκη, θυμίζει τη λαϊκή ρήση... όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται."

Η φωτογραφία με το πρώτο θέμα της Αυγής στην ηλεκτρονική της έκδοση:

skai avgi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΣΑΜΕ ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΑ" 10 Μαϊ 2021 | 16:03

Τσίπρας με ΔΟΕ: Η κυβέρνηση και η υπουργός Παιδείας επιδεικνύουν τρομακτική ανεμελιά

Ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεδιάσκεψη με τη ΔΟΕ σημείωσε πως τόσο η κυβέρνηση όσο και η υπουργός Παιδείας επιδεικνύουν τρομακτική ανεμελιά.

ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΑΝΤΣΕΘ 10 Μαϊ 2021 | 15:56

Μητσοτάκης: Η αναπάντεχη αναφορά στον Θερβάντες που πολέμησε στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε το θάρρος του μεγαλύτερου Ισπανού μυθιστοριογράφου, του οποίου το χέρι έμεινε παράλυτο μετά τη ναυμαχία της Ναυπάκτου.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 10 Μαϊ 2021 | 14:37

Κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Σάντσεθ: Προτεραιότητα το Πράσινο Πιστοποιητικό

Οι κοινές δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη και Πέδρο Σάντσεθ - Στο επίκεντρο το ευρωπαϊκό "πράσινο πιστοποιητικό" και οι πατέντες των εμβολίων.

ΓΙΑ ΤΟ 8ΩΡΟ 10 Μαϊ 2021 | 14:11

Τα ΝΕΑ "σφάζουν" Ραγκούση και Ξενογιαννακοπούλου: Αλλα ψήφιζαν ως ΠΑΣΟΚ άλλα λένε ως ΣΥΡΙΖΑ

Η εφημερίδα Τα Νέα σφάζει με το μπαμπάκι τα (σήμερα) στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Ραγκούση και Ξενογιαννακοπούλου για το ελαστικό ωράριο

ΕΒΓΑΛΑΝ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 10 Μαϊ 2021 | 08:35

Η σαββατιάτικη έξοδος του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Μαρέβα σε ιταλικό εστιατόριο: Ποιες συνάντησαν τυχαία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα, επέλεξαν ένα ιταλικό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας.

10 Μαϊ 2021 | 07:44

Το πρόβλημα του ακούει στο όνομα Τσίπρας...

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεταπολίτευσης, εκτός από την ευημερία με δανεικά που οδήγησε στη χρεοκοπία, ήταν το ισχυρό δικομματικό σύστημα μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 10 Μαϊ 2021 | 07:21

Μπαράζ αφίξεων στην Αθήνα: Με τους πρωθυπουργούς Ισπανίας και Σλοβενίας συναντάται ο Μητσοτάκης

Στις 16:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πέδρο Σάντσεθ θα συμμετάσχουν από κοινού στις εργασίες του Delphi Economic Forum, στο Ζάππειο Μέγαρο.

ΜΙΑ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ 09 Μαϊ 2021 | 19:55

Η καθηγήτρια Βάσω Κιντή απαντά στην Αχτσιόγλου για την ατομική ευθύνη για την κανονικότητα

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση της Εφης Αχτσιόγλου για την ατομική ευθύνη και τον ατομικισμό

09 Μαϊ 2021 | 19:39

ΣΥΡΙΖΑ: "Προσχηματική η συγγνώμη του Πατέλη για τα διδακτορικά - Η κυβέρνηση μισεί και φοβάται τους νέους"

Προσχηματική χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη συγγνώμη που ζήτησε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, σχετικά με τη δήλωση για όσους κάνουν διδακτορικό.

09 Μαϊ 2021 | 18:53

Μητσοτάκης και Σάντσεζ θα συμμετάσχουν στο Φόρουμ των Δελφών αύριο - Συνάντηση και με τον Σλοβένο Γιάνεζ Γιάνσα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί αύριο στις 13:15 με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεζ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ 09 Μαϊ 2021 | 15:21

Πελώνη: Η κ. Αχτσιόγλου αντί της συγγνώμης απέναντι στην κοινωνία, προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα

Η κ. Αχτσιόγλου επέλεξε αντί της συγγνώμης απέναντι στην κοινωνία που δίνει μάχη, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα" τόνισε η κα Πελώνη.

"Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ. ΕΜΕΙΣ;" 09 Μαϊ 2021 | 12:35

Αλέξης Τσίπρας: "Ο Μητσοτάκης υπερασπίζεται τις αρχές ενός κόσμου που δείχνει να έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο"

"Το πρόβλημα με τη στρατηγική του κ. Μητσοτάκη δεν είναι ότι ανήκει στη Δεξιά. Είναι ότι υπερασπίζεται με σθένος τις αρχές ενός κόσμου που δείχνει να έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο} τονίζει ο κ. Τσίπρας σε άρθρο του στην Καθημερινή".

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ 09 Μαϊ 2021 | 12:12

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η τρυφερή αφιέρωση στη σύζυγό του Μαρέβα για τη Γιορτή της Μητέρας

"Στην καλύτερη μαμά του κόσμου! Χρόνια πολλά σε όλες τις μαμάδες! ❤" έγραψε ο πρωθυπουργός δημοσιεύοντας μια φωτογραφία της οικογένειάς του.