Μαραντζίδης: Γιατί ορισμένοι αντιπαθούν προσωπικά τον Μητσοτάκη- Γιατί τον βρίζουν

Η ανάλυση του καθηγητή Νίκου Μαραντζίδη για τις προσωπικές επιθέσεις σε βάρος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Νίκος Μαραντζίδης: Νόμιζα ότι ήταν χρυσαυγίτες αυτοί που μου επιτέθηκαν...

Σάββατο βράδυ, στην Τεχνόπολη, στο Plissken Festival, εκεί που έπαιζαν οι Γάλλοι La Femme και Kid Franceskoli. Το κοινό φυσικά νεανικό… Επειδή η συναυλία διακόπηκε απότομα, λόγω της προχωρημένης ώρας και κάποιων θεατών που χόρευαν όρθιοι, ο κόσμος άρχισε να διαμαρτύρεται.

Και ξαφνικά άρχισε να φωνάζει το γνωστό σύνθημα: "Μητσοτάκη γ...έσαι". Χωρίς φυσικά να έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καμία σχέση με τη συναυλία ή τα μέτρα του κορονοϊού στην Τεχνόπολη.

Πώς ερμηνεύεται αυτή η μεγάλη αντιπάθεια ενός ορισμένου νεανικού κοινού, απέναντι στον πρωθυπουργό;

Τους λόγους επιχειρεί να αναλύσει ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης, σε κείμενο που δημοσίευσε στην Καθημερινή της Κυριακής. Όπως σημειώνει, "δεν πρόκειται για πολιτική αντιπάθεια ούτε για απόρριψη με βάση ηγετικά χαρακτηριστικά. Αυτό συνέβαινε πάντοτε. Ολοι οι ηγέτες είχαν τους οπαδούς και τους ορκισμένους εχθρούς τους. Πρόκειται για εκδηλώσεις συναισθημάτων που επιτίθενται στο ίδιο το πρόσωπο του πολιτικού, στο ύφος και την αισθητική του."

Διαβάστε Επίσης

Μια ερμηνεία που δίνει, είναι "η δυναμική των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που μεταδίδουν έναν επιθετικό και γεμάτο φανατισμό και εμπάθεια λόγο. Αλλοι το ερμηνεύουν ως εκδήλωση οργής φανατικών ανθρώπων, που δεν αισθάνονται πως ακούγεται η φωνή τους από τα παραδοσιακά ΜΜΕ, τα οποία "λιβανίζουν" την κυβέρνηση. Τέλος, πολλοί θεωρούν υπεύθυνη της οργής την ασφυξία που προκάλεσε, κυρίως στους νέους, η πανδημία."

Οι ερμηνείες αυτές μπορεί να έχουν βάση, γράφει ο Νίκος Μαραντζίδης, αλλά δεν εξηγούν το φαινόμενο. Υπάρχει σημειώνει, "μια πιο βαθιά, ταξικού χαρακτήρα αιτία, που συνδέεται με το πώς προσλαμβάνεται το κοινωνικό προφίλ του πρωθυπουργού από ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας, κυρίως τους πιο "καθημερινούς" ανθρώπους."

Και εξηγεί: "Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός, τόσο έκδηλα εκφραστής των αξιών, του τρόπου ζωής και της αισθητικής μιας παγκοσμιοποιημένης φιλελεύθερης ελίτ. Πολιτικός κληρονόμος, με περιουσία πολύ πάνω από τον μέσο όρο και σπουδές, ο ίδιος και η οικογένεια του, σε ιδιωτικά σχολεία και σε ελίτ αμερικανικά πανεπιστήμια, συνιστά έναν σύγχρονο πρίγκιπα. Προβάλλει ένα συγκεκριμένο κοινωνικό ύφος, που παραπέμπει στο "γκλάμουρ" ισχυρών και διεθνώς προβεβλημένων πολιτικών οικογενειών."

Ο Νίκος Μαραντζίδης σημειώνει, ότι "όλες οι πολιτικές ηγεσίες της μεταπολίτευσης, παρέπεμπαν περισσότερο σε μια εθνική και όχι υπερεθνική ελίτ". Και δίνει το παράδειγμα της σερραΐκης προφοράς του Κωσταντίνου Καραμανλή, της γκλίτσας του Αβέρωφ, των κρητικών τρόπων του Κώστα Μητσοτάκης ή ακόμα και του χαλαρού, σαλονικιώτικου ύφους του Κώστα Καραμανλή του νεότερου.

Διαβάστε Επίσης

Με δύο λόγια δηλαδή, γράφει ο καθηγητής Μαραντζίδης, οι ηγέτες του παρελθόντος συνδύαζαν το κοσμοπολίτικο ύφος με το παραδοσιακό στιλ και επέτρεπαν και στους "μοντέρνους" και στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους, και στην ελιτ και στους άλλους και στο Κολωνάκι και στον λαό, να ταυτιστούν συναισθηματικά μαζί τους. Γράφει μάλιστα ότι ακόμα και ο πιο κοσμοπολίτης ηγέτης της μεταπολίτευσης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, φρόντιζε να κρύβει ως ένα βαθμό αυτή τη διάσταση της προσωπικότητάς του, προς όφελος μιας πιο λαϊκής εκδοχής της.

Στην περίπτωση του σημερινού πρωθυπουργού, καταλήγει ο Νίκος Μαραντζίδης, αυτή η έγνοια να εκφράζει αισθητικά και ως τρόπο ζωής το σύνολο της χώρας δεν φαίνεται να υφίσταται.

Και προσθέτει:

"Ενα τμήμα της κοινωνίας, όχι μόνο το πιο κοσμοπολίτικο ή το πιο εύπορο και κοινωνικά ισχυρό, ενθουσιάζεται με το στυλ του πρωθυπουργού. Θεωρεί πως επιτέλους η χώρα έχει στο τιμόνι έναν μοντέρνο άνθρωπο, τεχνοκράτη, ο οποίος εκφράζει την κοινωνική καταξίωση και τον δυτικό κοσμοπολιτισμό. Αντίθετα, οι αμέσως προηγούμενοι, με τα κακά αγγλικά τους και την "μπολσεβίκικη" ξύλινη γλώσσα τους γίνονται αντιληπτοί, από αυτόν τον κόσμο, ως απαίδευτοι ερασιτέχνες. Ο ίδιος μάλιστα ο Μητσοτάκης, θέλοντας προφανώς να ενισχύσει αυτές τις πεποιθήσεις, δήλωσε προσφάτως πως τον χωρίζει "πολιτιστικό χάσμα" με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην αντίπερα όχθη, πάλι, αρκετοί ενοχλούνται. Αντιλαμβάνονται το πρωθυπουργικό στυλ ως έκφραση της ισχύος και της αλαζονείας μιας πλούσιας ελίτ, που αγνοεί πώς οι ζουν οι κανονικοί άνθρωποι."

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 23 Οκτ 2021 | 20:18

Μητσοτάκης - Γεωργιάδης επισκέφθηκαν το ναυπηγείο της Technohull [εικόνες]

''Η Technohull με την μεταφορά της στις νέες εγκαταστάσεις θα μπορέσει να τριπλασιάσει τις εξαγωγές της'', ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 23 Οκτ 2021 | 17:21

Αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα: Εξηγήσεις για τη στάση της Αστυνομίας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

"Τα όσα συνέβησαν χθες στο Πέραμα, υπογραμμίζουν την ανασφάλεια που σκιάζει την ελληνική κοινωνία", σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 23 Οκτ 2021 | 16:18

Μητσοτάκης: Κάποιοι πιστεύουν πως η Ελλάδα του 2021 είναι η Ελλάδα του 2011 - Οχι σε νέους διχασμούς

"Η Νέα Δημοκρατία σήμερα δεν είναι απλά το μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα. Είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 23 Οκτ 2021 | 12:24

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου: "Διάδρομος" για φθηνή ενέργεια στην Ευρώπη

Στόχος η εκμετάλλευση της φθηνής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Αίγυπτο και η προώθηση της στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδας.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Οκτ 2021 | 19:07

ΝΔ για ΣΥΡΙΖΑ: Επιστρέφει με φόρα στην άθλια, διχαστική και μισαλλόδοξη ρητορική του 2011

Στο στόχαστρο της ΝΔ όσα είπε ο γραμματέας της ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου, στην έναρξη του 2ου συνεδρίου - "Με τον κ. Τσίπρα στην πρώτη σειρά να τον χειροκροτάει..."

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 22 Οκτ 2021 | 17:04

Σύνοδος Κορυφής - Μητσοτάκης: "Η προκλητικότητα της Τουρκίας θα έχει συνέπειες" - "Έχουμε πανδημία των ανεμβολίαστων"

Στο σχέδιο συμπερασμάτων υπάρχει ρητή αναφορά προς την Άγκυρα να τηρήσει την Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«NΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΟΝ ΘΕΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΡΟΛΟ» 22 Οκτ 2021 | 16:56

Πηγές ΝΔ για Εξεταστική Επιτροπή για τις δημοσκοπήσεις:"Τι φοβάται ο κ. Τσίπρας;"

Στις 3 Νοεμβρίου η συζήτησης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις "λίστες Πέτσα" και την Opinion Poll

"ΤΟ ΚΑΡΦΙ" ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ 22 Οκτ 2021 | 15:27

"Στάζει μέλι" η Ελενα Ακρίτα για τον Ανδρέα Λοβέρδο: Αν χάσει υπάρχει πάντα το ψηφοδέλτιο Επικράτειας της ΝΔ

Ο Α. Λοβέρδος σε ανάρτηση του αρνείται τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και η Έλενα ΑΚρίτα δεν την άφησε ασχολίαστη

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 22 Οκτ 2021 | 09:23

Επιδεινώθηκαν παγκοσμίως οι καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές, λόγω της πανδημίας

Αυξημένη επίπτωση καταθλιπτικής διαταραχής εν μέσω πανδημίας, με τις γυναίκες και τους νεότερους ανθρώπους να επηρεάζονται περισσότερο.

ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 22 Οκτ 2021 | 07:34

Ρελάνς Μητσοτάκη για το ενεργειακό μέσω αιγυπτιακού φυσικού αερίου – Στη Σύνοδο Κορυφής η τουρκική προκλητικότητα

Κοινό μέτωπο Ντράγκι – Μητσοτάκη για την αγορά φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως έγινε με την προμήθεια των εμβολίων για τον κορονοϊό.

ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 21 Οκτ 2021 | 20:30

Οι προτάσεις Τσίπρα στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Επιδοτήσεις και μειώσεις ενοικίων για τους νέους

Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση - Πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 21 Οκτ 2021 | 20:23

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Nα μην μεταφερθεί η ενεργειακή κρίση στα νοικοκυριά

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Αίγυπτος, με την οποία η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία, μπορεί να γίνει η γέφυρα ενέργειας της Αφρικής με την Ευρώπη.

ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΑΙΑΤ 21 Οκτ 2021 | 18:02

Απάντηση ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ: Ας αφήσει τα κλισέ κι ας απαντήσει στον πρέσβη των ΗΠΑ που δηλώνει "έκπληκτος"

"Είναι όπως τα μνημόνια. Πρώτα θα τα έσκιζαν και στη συνέχεια έγιναν οι καλύτεροι μαθητές" τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ