Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε στον ΣΚΑΪ 100,3 και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώντας μεταξύ άλλων ένα πακέτο ενίσχυσης ύψους 350 εκατ. ευρώ στους πιο ευάλωτους, τον Δεκέμβριο.
"Η καλή πορεία της οικονομίας, μας επιτρέπει να διαθέσουμε 350 εκατ. ευρώ σε σειρά παρεμβάσεων για τους αδύναμους συμπολίτες μας", ανακοίνωσε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι θα δοθεί ως επίδομα αλληλεγγύης τον Δεκέμβριο.
Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε αύξηση κατά 150% σε όλα τα επιδόματα τέκνων ΟΠΕΚΑ, 200 ευρώ βοήθημα στα άτομα με αναπηρία, στήριξη σε όσους παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ενίσχυση 150 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν είδαν προσωπική διαφορά καθώς και στους ανασφάλιστους υπερήλικες.
Για τη φορολόγηση
Ο κ. Μητσοτάκης αναφερθηκε επίσης στις αντιδράσεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες για το νέο φορολογικό πλαίσιό τους, τονίζοντας ότι "δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου". "Θα κάνουμε παρεμβάσεις και ορισμένες διορθώσεις, αλλά ο πυρήνας του νομοσχεδίου δεν πρόκειται να αλλάξει. Ο ελεύθερος επαγγελματίας λεμε ότι η αξία του πρέπει να αξίζει τουλάχιστον όσο βγάζει κάποιος που αμοίβεται με τον κατώτατο μισθο. Στην Ελλάδα εισπράττουμε το 1/3 απο ό,τι οι ευρωπαικες χώρες. Δεν φέρνουμε τα πάνω-κάτω. Το τεκμήριο είναι μαχητό, κάποιος μπορεί να προσφύγει", πρόσθεσε.
Παράλληλα, χαρακτήρισε λάθος την οριζόντια φορολόγηση (flat tax). "Πιστεύω στην προοδευτική φορολόγηση. Όποιος έχει υψηλότερα εισοδήματα πρέπει να φορολογείται αναλογικά με έναν συντελεστή που είναι λογικός. Εμείς μειώσαμε τη φορολόγηση στις επιχειρήσεις και γι' αυτό όταν γκρινιάζουν οι επιχειρήσεις οτι δεν βρίσκουν προσωπικό τους λέω πληρώστε περισσότερο", συμπλήρωσε.
"Γιατί να ασκείς για πολλά χρόνια ένα επάγγελμα όταν βγάζεις για πολλά χρόνια λιγότερα από τον κατώτατο μισθό; Κάνουμε μία παρέμβαση η οποία είναι ουσιαστική αλλά όχι τόσο δραστική. Κάνουμε ένα πρώτο βήμα. Να αναγνωρίσουμε μια πραγματικότητα την οποία ξέρουμε. Ούτε θεωρώ ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι φοροφυγάδες", πρόσθεσε.
Για την ακρίβεια και τα πρόστιμα
Για την ακρίβεια ο κ. Μητσοτάκης είπε πως "ο σκοπός μας δεν είναι απλά να μειώσουμε τον πληθωρισμό αλλά και σε ποιες περιπτώσεις μπορούμε να δούμε και μείωση. Με το 5% στα ράφια αρχίσαμε να βλέπουμε μείωση". Σχολιάζοντας τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε πολυεθνικές, είπε πως "μετά την επιβολή τους, οι τιμές προσαρμόζονται".
Ξεκαθάρισε δε, ότι "δεν είμαστε εξαρτημένοι από καμία πολυεθνική" και υπογράμμισε ότι "δεν θα βγάλουν κάποιοι στην πλάτη του καταναλωτή χρήματα που δεν θα δικαιολογούνται όταν μάλιστα πουλάνε τα ίδια προϊόντα στο εξωτερικό σε χαμηλότερες τιμές".
Για το κυκλοφοριακό στην Αθήνα
Για την καθημερινότητα και τις συγκοινωνίες, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι πραγματικό πρόβλημα το κυκλοφοριακό στην Αθήνα. "Μας απασχολεί, δεν έχει εύκολες λύσεις καθώς υπάρχει ένας πεπερασμένος αριθμός δρόμων", τόνισε.
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν μακροχρόνιες παρεμβάσεις όπως η Γραμμή 4 του Μετρό που θα ανακουφίσει εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους, αλλά έχει πολύ χρόνο μπροστά του μέχρι να υλοποιηθεί. "Εστιάζω στη βιώσιμη κινητικότητα με λεωφορειολωρίδες με αυστηρή επιτήρηση και νέα λεωφορεία παρουσίαση παρεμβάσεων μέσα στον επόμενο μήνα εύκολες παρεμβάσεις", δήλωσε.
Έκανε επίσης λόγο για έμφαση στο ποδήλατο και ανακοίνωσε τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων, ενώ ξεκαθάρισε πως θα μπουν 700 κάμερες στους δρόμους ξεκινώντας από το κέντρο της Αθήνας.
Για τη συνάντηση με τον Χάρη Δούκα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως προσβλέπει σε μια ουσιαστική συνεργασία. "Υπάρχουν αποφάσεις που άπτονται της ζωής του δήμου αλλά οι αποφάσεις είναι της κυβέρνησης. Για παράδειγμα το Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων θα προχωρήσει κανονικά. Ξέρω ότι υπάρχει συζήτηση για τη Βασιλίσσης Όλγας, στη νομολογία υπάρχει το δεδικασμένο ότι πεζοδρομείται, δεν ξεπεζοδρομείται", δήλωσε και τόνισε πως είναι πολύ δύσκολο και λάθος να ανοίξει ξανά για τα αυτοκίνητα".
Για το δημογραφικό
Ο πρωθυπουργός σε ό,τι αφορά το δημογραφικό ανέφερε ότι είναι σύνθετο ζήτημα και αφορά όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. "Έχουμε αλλάξει τον προσανατολισμό μας και δίνουμε περισσότερη στήριξη σε οικογένειες με παιδιά. Κάνουμε το αυτονόητο το οποίο δεν συνέβαινε στο παρελθόν και δεν αρκεί", σημείωσε.
Για την Υγεία
Για τον τομέα της υγείας ο κ. Μητσοτάκης είπε πως "η διαχείριση των οικονομικών της υγείας είναι μια πρόκληση. Όταν συζητάμε για το πώς θα στηρίξουμε περισσότερου τους γιατρούς, εάν θέλουμε να εξοικονομήσουμε πόρους πρέπει να δούμε πού μπορούμε να σταματήσουμε τις σπατάλες. Έχουμε ακόμα πρόβλημα υπερσυνταγογράφησης σε πολλά φάρμακα και έχουμε τη δυνατότητα να το λύσουμε και αυτό θα μας δώσει πόρους. Θυμάστε τη φασαρία για το ΕΚΑΒ. Ευτυχώς, τους τελευταίους 2 μήνες δεν έχω ακούσει ζητήματα για το ΕΚΑΒ ειδικά στα νησιά".
Επισήμανε πως κομβικής σημασίας οι παρεμβάσεις για τα εγκεφαλικά. "Αυτό σημαίνει όμως ότι το ασθενοφόρο που θα παραλάβει τον πολίτη θα διαγνώσει το εγκεφαλικό και θα το πάει σε νοσοκομείο που έχει ειδικό κέντρο για τα εγκεφαλικά. Σε πρώτη φάση δαπανούμε πόρους για τα ΤΕΠ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μηδενίζουμε τις αναμονές, αυτό δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο. Με την ηλεκτρονική λίστα των χειρουργείων θα υπάρχει διαφάνεια ώστε να μην μπορεί κάποιος έξυπνος να παρακάμπτει τη λίστα μέσω εισαγωγής από τα ΤΕΠ. Νομιμότητα παντού".
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως "χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερους γενικούς γιατρούς και παθολόγους γιατί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι σημαντική. Χαίρομαι όταν βλέπω κορυφαίους γιατρούς από το εξωτερικό να επιστρέφουν στην Ελλάδα, είναι σημαντικό να φέρουμε το brain drain των προηγούμενων δεκαετιών πίσω στη χώρα μας".
Ακόμη, ανέφερε πως "ενδεχομένως να μπορούμε να κάνουμε εξαγγελίες για τις εφημερίες και να ενισχύσουμε περισσότερα τα χρήματα που βγάζουν οι γιατροί, μπορεί να υπάρξει ανακοίνωση στον προϋπολογισμό".
Όσον αφορά τη στέγαση των γιατρών είπε πως "πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της και η τοπική αυτοδιοίκηση π.χ. σε νησί στείλαμε έναν γιατρό και δεν μπόρεσε να βρεθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση ένα σπίτι ενώ νωρίτερα ζητούσαν έναν γιατρό".
Για τις καταστροφές στη Θεσσαλία
Αναφερόμενος στις μεγάλες καταστροφές που υπέστη η Θεσσαλία από την κακοκαιρία Daniel, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως στόχος της κυβέρνησης είπε πως "αρχικά πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους που υπέστησαν την καταστροφή. Μερικές φορές κρύβονται και επιτήδειοι που ζητούν χρήματα που δεν τους αναλογούν και γι αυτό γίνονται διασταυρώσεις και ζητώ λίγο υπομονή για την ολοκλήρωση των ελέγχων. Για τις υποδομές και την κοστολόγηση των έργων αποκατάστασης θα είμαστε έτοιμοι στο τέλος του έτους".
"Θα χρειαστούν έργα αλλά αυτό δεν σημαίνει κατ ανάγκη ότι πρέπει να γίνουν μεγάλα φράγματα. Δεν έχουμε αρκετό νερό για άρδευση, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε νερό αλλά πλημμυρίζουμε άρα κάτι λάθος κάνουμε", είπε.