Ο Άγγελος Συρίγος στο TheTOC για την αστυνομία στα ΑΕΙ, τη χούντα και τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αγγελος Συρίγος απαντά στον σάλο που προκάλεσε η δήλωσή του ότι το 1969 υπήρχαν αστυνομικά τμήματα στις πανεπιστημιουπόλεις

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Καψής Συρίγος

Ο Άγγελος Συρίγος σε συνέντευξή του στο TheToc απαντά στις κατηγορίες που του απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ότι η έμπνευση για την αστυνομία στα ΑΕΙ έρχεται από την εποχή της χούντας.

Αφορμή η αναφορά του ότι "το 1969 είδε ιδρυθεί αστυνομικό τμήμα μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις", αναφορά που ορισμένοι εξέλαβαν σαν παράδειγμα προς μίμηση. Είναι όμως έτσι;

Όπως σημειώνει η κατηγορία που αρχικά εκτοξεύθηκε από τρολ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνιστά ένα fake news, αφού η συζήτηση που είχε οργανώσει η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και στην οποία συμμετείχαν και οι καθηγητές Ξενοφών Κοντιάδης, Κωνσταντινος Τσιτσελίκης και ο πρόεδρος της ΕΛΕΔΑ Γιάννης Ιωαννίδης, είχε επεκταθεί στα χρόνια της δικτατορίας και στο τι συνέβαινε εκείνη την εποχή και καμία σχέση δεν είχε με το σήμερα και με την επικαιρότητα.

Αν δεν μπορούμε να αναφερθούμε στην ιστορία είμαστε ιστορικά λοβοτομημένοι σημειώνει ο Αγγελος Συρίγος που όμως δεν κρύβει τον προβληματισμό του για το κατά πόσον θα πετύχει η αστυνομία στα ΑΕΙ. Είναι δύσκολο αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή σημειώνει.

Η συνέντευξη του Αγγελου Συρίγου στον Μανόλη Καψή

Ερ: Κύριε Συρίγο η έμπνευση για την αστυνομία στα πανεπιστήμια είναι από το 1969 και την περίοδο της χούντας;

Απ: Μόνο στα μυαλά των Συριζαίων που μου επιτέθηκαν χθες, αναφερόμενοι σε μία ιστορικού περιεχομένου συζήτηση που είχαμε με δύο συναδέλφους μου σε μία επιστημονική Ημερίδα που έκανε η Ελληνική Ένωση για τα δικαιώματα του Ανθρώπου…

Ερ: Εγώ διαβάζω την Εφημερίδα των Συντακτών ότι "ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, θέλοντας να δείξει τη συνέχεια του επιτελικού Κράτους απάντησε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι το νομοσχέδιο εμπνέεται από τη χούντα καθώς από το 1969 είχε ιδρυθεί αστυνομικό τμήμα μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις”...

Απ: Κι εγώ απάντησα ότι δεν πρέπει να πηγαίνουμε βόλτες στο Τατόι, γιατί θα κατηγορηθούμε ως φιλοβασιλικοί. Στην προκειμένη περίπτωση από μία συζήτηση περίπου δύο ωρών, που περιείχε ένα μεγάλο τμήμα ιστορικών αναφορών για το τι συνέβαινε στο παρελθόν, με την παρουσία αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια, έκοψαν ένα κομμάτι 14 δευτερολέπτων και από κει κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εγώ εμπνέομαι από αυτό το πράγμα. Είναι σαν να λέμε αντιστοίχως, ότι οποίος αναφέρεται στο Μεταξά είναι μεταξικός, όποιος αναφέρεται στο ΠΑΣΟΚ και στον Παπανδρέου είναι πασοκτζη.

Ερ: Πώς πήγε η κουβέντα στη χούντα και το παρελθόν;

Απ: Εκείνο που συνέβη είναι ότι ο οικοδεσπότης μας, ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ανέσυρε από το αρχείο του μια παλιά απόφαση της Ελληνικής Ένωσης-του 1963- η οποία αναφερόταν στο ότι είχε τότε επισημανθεί η παρουσία αστυνομικών με πολιτικά, με πολιτική περιβολή όπως αναφερόταν, οι οποίοι βρίσκονταν μέσα στα πανεπιστήμια για να φακελώνουν τους φοιτητές. Και από εκεί ξεκίνησε η συζήτηση και προχώρησε με τον κύριο Ξενοφώντα Κοντιάδη που αναφέρθηκε στην περίοδο της δικτατορίας και από μένα, που συνέχισα τη συζήτηση. Και οι τρεις είμαστε ένοχοι για έμπνευση από τη χούντα σε όλα όσα λέμε; Όχι.

Ερ: Ο Τσίπρας είπε ότι "αν η κυβέρνηση και οι υπουργοί της έχουν ως παράδειγμα προς μίμηση και καθοδηγούνται από τα όσα συνέβησαν κατά την επτάχρονη δικτατορία, τότε τίποτα θετικό δεν μπορεί να περιμένει η χώρα και ο λαός της”

Απ: Αυτή είναι μία ισοπεδωτική ρητορική η οποία έχει πολλά προβλήματα. Οταν ο πολιτικός σου αντίπαλος μέσα στο δημοκρατικό φάσμα, βαφτίζεται- μόνο και μόνο επειδή είναι πολιτικός αντίπαλος- ως φασίστας η ταυτίζεται με τη χούντα, αυτό δημιουργεί προβλήματα στο ίδιο το πολιτικό σύστημα. Καταδεικνύει μία αντίληψη δηλαδή, η οποία δεν δέχεται το διάλογο και βασίζεται μόνο στη μνήμη, στην εικόνα και στο συναίσθημα και καταλήγει στο να διαστρεβλώνει τα λεγόμενα ενός ανθρώπου συστηματικά, με αποτέλεσμα να προχωράμε και σε ιστορική λοβοτομή. Δηλαδή εάν δεν μπορούμε να αναφερθούμε στο παρελθόν της χώρας, τότε είμαστε λοβοτομημένοι ιστορικά. Διότι δεν θα τολμάμε να πούμε κάτι, μην τυχόν διαστρεβλωθεί από κάποιον όπως τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ, που το άρπαξαν και το ανέδειξαν.

Ερ: Σε κάθε περίπτωση πάντως, φαντάζομαι και εσείς θα το ομολογήσετε, με δεδομένη την αντίδραση των φοιτητών, την αντίδραση της αντιπολίτευσης, θα έλεγα σύσσωμης της αντιπολίτευσης και των πρυτάνεων, η ιδέα της αστυνομίας στα πανεπιστήμια θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να περάσει.

Απ: Είναι εξαιρετικό δύσκολο να περάσει, δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά από την άλλη μεριά έχουμε φτάσει σε ένα σημείο τέτοιο, στο οποίο δεν έχουμε πολλά περιθώρια να βρούμε κάτι διαφορετικό. Τα πρώτα χρόνια ήμασταν στο ισχυρό φοιτητικό κίνημα, όπως έλεγε ο απελθών υπουργός παιδείας επί ΣΥΡΙΖΑ, μετά για πολλές δεκαετίες περιμέναμε από τους πρυτάνεις ή από τη Σύγκλητο ή από κάποιο ειδικό σώμα να αναλάβουν την αντιμετώπιση των ποινικών αδικημάτων που συνέβαιναν στα πανεπιστήμια. Και αυτό το σύστημα απέτυχε. Κανένας δεν θέλει την αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια, αλλά δυστυχώς, σε κάποια πανεπιστήμια πρέπει να αντιμετωπιστούν τα ποινικά αδικήματα.

Ερ: Η ιδέα ενός αστυνομικού σώματος που θα είναι υπό τον έλεγχο των πρυτάνεων γιατί απορρίφθηκε;

Απ: Το άκουσα κι αυτό το επιχείρημα το οποίο ουσιαστικά τι λέμε; Λέμε να πάρουμε κάποιες εταιρείες σεκιούριτι, διότι δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην αστυνομία. Και προσέξτε εδώ το οξύμωρο. Η αστυνομία που ελέγχεται από το Σύνταγμα, από τη Βουλή, δεν μπορείς να της έχεις εμπιστοσύνη, ενώ έχεις εμπιστοσύνη σε μία ιδιωτική εταιρεία σεκιουριτι. Κάτι δεν πάει καλά...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΙΑΚΟΜΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 19 Ιουν 2021 | 23:28

Συμπλοκή στον Κολωνό: Συνελήφθη 17χρονη που μαχαίρωσε δύο ανήλικες

Συνελήφθη 17χρονη κοπέλα με την κατηγορία ότι μαχαίρωσε δύο επίσης ανήλικες κατά τη διάρκεια συμπλοκής στον Κολωνό.

1500 ΑΤΟΜΑ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΠΑΡΟΝ 19 Ιουν 2021 | 15:07

Γαλλία: Άγρια επεισόδια σε παράνομο ρέιβ πάρτι με 6 τραυματίες - Νεαρός έχασε το χέρι του από τις συμπλοκές

Έξι τραυματίες σε αστυνομική επιχείρηση διάλυσης ενός παράνομου ρέιβ πάρτι στη Γαλλία.

ΑΝΝΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ 19 Ιουν 2021 | 10:10

Εκπρόσωπος Αστυνομίας: Προβληματικά σημεία στην κατάθεση του πιλότου - Τον πρόδωσε το δέσιμό του

Η εκπρόσωπος της Αστυνομίας σημείωσε ότι όλα τα στοιχεία που έδειξαν ως ύποπτο τον σύζυγο συγκεντρώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

ΤΟΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕ ΩΣ ΥΠΟΠΤΟ 19 Ιουν 2021 | 10:00

Η δικηγόρος της ψυχολόγου αποκαλύπτει: Ελεγε δημοσίως καλά λόγια για τον πιλότο μετά από οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ.

Η δικηγόρος της ψυχολόγου της Κορολάιν λέει ότι εξ αρχής κατέθεσε στην αστυνομία όσα ήξερε και φωτογράφιζαν τον πιλότο ως ύποπτο. "Ο δολοφόνος είναι πανέξυπνος άνθρωπος", είπε.

ΕΔΕ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ 19 Ιουν 2021 | 09:27

Προσπαθεί να τα "μαζέψει" ο Μπαλάσκας: "Παρερμηνεύτηκαν" οι προκλητικές δηλώσεις του - Κινδυνεύει με διαθεσιμότητα

Ο κ. Μπαλάσκας επέμεινε ότι "παρερμηνεύτηκε η δήλωση μου" μετά τις "συμβουλές" στον συζυγοκτόνο των Γλυκών Νερών. ΕΔΕ σε βάρος του.

Η ΣΧΕΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ 18 Ιουν 2021 | 15:45

Γλυκά Νερά: Έτσι "έσπασε" ο πιλότος από την "ομάδα χειρισμού" της ΕΛ.ΑΣ και ομολόγησε - Οι "κατηγορίες" κατά της Καρολάιν

Ο 32χρονος πιλότος ξεκίνησε από την αρχή της σχέσης του με την Καρολάιν, πώς εξελίχθηκε και τα προβλήματα που ανέκυψαν

ΑΦΑΙΡΕΣΑΝ ΚΙΝΗΤΑ 17 Ιουν 2021 | 12:37

Χειροπέδες σε τέσσερις νεαρούς για ληστείες σε βάρων ανηλίκων στη Βούλα

Στα χέρια της ΕΛΑΣ τέσσερα νεαρά άτομα που λήστευαν ανήλικους στη Βούλα.

ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 17 Ιουν 2021 | 11:15

Γλυκά Νερά: Καλούν ξαφνικά για νέα κατάθεση τον σύζυγο της Καρολάιν - Με ελικόπτερο από την Αλόννησο

Αστυνομικές πηγές κάνουν λόγο για ευρήματα στη δολοφονία στα Γλυκά Νερά- Νέα κλήση για κατάθεση στον σύζυγο της Καρολάιν.

ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΕ ΣΘΕΝΑΡΑ 16 Ιουν 2021 | 12:41

Επεισοδιακή καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη: 26χρονη μετέφερε 14 κιλά ηρωίνης και εμβόλισε περιπολικό [εικόνες]

Αντιστάθηκε και επιχείρησε να διαφύγει αφού διεμβόλισε περιπολικό μία 26χρονη διακινήτρια ηρωίνης.

ΜΕ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 16 Ιουν 2021 | 11:15

Σοβαρό επεισόδιο στο Χαλάνδρι: 40χρονος πυγμάχος επιτέθηκε και τραυμάτισε με γκλομπ τη μητέρα του και έναν αστυνομικό

Ενας 40χρονος με ψυχολογικά χτύπησε τη μητέρα του και τραυμάτισε και αστυνομικό με γκλομπ.

ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ 15 Ιουν 2021 | 17:07

Σήμερα κρίνει το Πρωτοδικείο την τύχη της αυριανής απεργίας: "Στα μαχαίρια" Κεραμέως - ΑΔΕΔΥ - Εξαιρέθηκαν οι καθηγητές

Εντός της ημέρας η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου - Τι είπαν στο δικαστήριο οι εκπρόσωποι του Δημοσίου και της ΑΔΕΔΥ.

ΠΑΛΙΟ ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ 15 Ιουν 2021 | 13:43

Ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης γράφει γράμμα σε ένα κορίτσι που θα αποτύχει στις Πανελλαδικές

Το κείμενο του Χρήστου Χωμενίδη για τους υποψηφίους στις Πανελλαδικές και το ενδεχόμενο της αποτυχίας

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΕΝΕΞΗ 15 Ιουν 2021 | 12:04

Χαλκιδική: Στο ίδιο νοσοκομείο...με τα θύματά του νοσηλεύεται ο 25χρονος που πυροβόλησε δύο νεαρούς

Ο 25χρονος πυροβόλησε με πιστόλι δύο νεαρούς. Παραδόθηκε και νοσηλεύεται στο ίδιο νοσοκομείο με τα θύματά του.