Ο Κωστής Χατζηδάκης μιλάει στο TheTOC για το 8ωρο, τις απεργίες και τον... ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κωστής Χατζηδάκης μιλάει στο TheTOC για το εργασιακό νομοσχέδιο, τις ρυθμίσεις για τον χρόνο εργασίας και τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Μανόλης Καψής
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟΛΗς ΚΑΨΗς

Λίγο πριν αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για τα εργασιακά, ο Κωστής Χατζηδάκης μιλάει στο TheTOC, όχι τόσο για τις ρυθμίσεις (εντάξει και γι' αυτές), αλλά κυρίως για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Αλλωστε από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η πρόθεση του κ. Χατζηδάκη να φέρει το νομοσχέδιο για ψήφιση, πριν καν γίνει γνωστό το περιεχόμενό του, πριν καν τεθεί σε διαβούλευση, οι κατηγορίες εναντίον του νομοσχεδίου - ειδικά από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ- εκτοξεύονταν σαν ριπές πολυβόλου.

Ότι καταργείται το 8ωρο, ότι πλέον οι υπερωρίες καταργούνται και θα πληρώνονται με ρεπό, ότι οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν ακατάπαυστα, ότι περιορίζεται το δικαίωμα στην απεργία ενώ καταργείται (φυσικά) και η κυριακάτικη αργία. Γενικώς οδηγούμαστε σε νέο μεσαίωνα.

Είναι όμως έτσι;

Όπως έχει κάνει σε δεκάδες παρεμβάσεις του τον τελευταίο μήνα, ο Κωστής Χατζηδάκης διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει θέμα 8ώρου. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να τεθεί σε αμφισβήτηση το 8ωρο, σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Διευκρινίζει δε ότι για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας- που είναι η αιχμή των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης- προβλέπεται ότι θα γίνεται μόνο με πρωτοβουλία του εργαζομένου, θα ελέγχεται μέσω της ψηφιακής κάρτας του υπαλλήλου που θα ισχύσει σύντομα, ενώ σε περίπτωση που υπάρξει απόλυση του εργαζομένους- λόγω άρνησης να συμμορφωθεί με τη βούληση του εργοδότη- η απόλυση είναι άκυρη.

Ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στο TheTOC, δεν παραλείπει φυσικά να επισημάνει ότι η νέα ρύθμιση εισάγει στην Ελλάδα, όσα έχουν ήδη ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ, για την δυνατότητα ατομικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Ενώ δηλώνει περίεργος για το πώς θα ψηφίσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τις διατάξεις του νομοσχεδίου που εισάγουν καταφανώς θετικές παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα η γονική άδεια για τον πατέρα ή τα μέτρα προστασίας από την σεξουαλική παρενόχληση ή οι αποζημιώσεις των εργατοτεχνιτών.

Η κουβέντα πηγαίνει φυσικά και στις απεργίες. Τα πρόσφατα γεγονότα με την απεργία στο Μετρό ή την απεργία της ΠΕΜΕΝ στον Πειραιά, προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις. Κινητοποιήσεις που είχαν κηρυχθεί παράνομες και καταχρηστικές από τα δικαστήρια, αφού δεν είχαν γίνει σεβαστές οι προβλέψεις του νόμου για τον χρόνο προειδοποίησης του κοινού, έγιναν κανονικά και καταταλαιπώρησαν τον κόσμο, με τα γνωστά συνδικαλιστικά κόλπα των δευτεροβάθμιων οργανώσεων. Τι μπορεί να γίνει;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το νομοσχέδιο εισάγει ρυθμίσεις όπως η απαγόρευση της υιοθέτησης της απεργίας από τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις, αν αυτή κηρυχθεί παράνομη, λέει ο κ. Χατζηδάκης, αλλά προβλέπει και αστική ευθύνη για όσους παραβιάζουν το μέτρο. Μένει να δούμε στην πράξη, αν οι αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει ο υπουργός Εργασίας με το νομοσχέδιο, θα γίνουν σεβαστές.

Τα υπόλοιπα στη Βουλή…

Skype Χατζιδάκης

Η συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στο TheTOC και τον Μανόλη Καψή

Ερ: Καλημέρα κύριε Χατζηδάκη. Σε όλες τις συνεντεύξεις που έχετε δώσει τον τελευταίο μήνα για το νομοσχέδιο, όλες ξεκινάνε με την ίδια ερώτηση. Τελικά κινδυνεύει ή καταργείται το οκτάωρο; Κι εσείς μονότονα δίνετε την ίδια απάντηση. Όχι δεν καταργείται το οκτάωρο. Ας τηρήσουμε λοιπόν την παράδοση. Καταργείται το 8ωρο;

Απ: Μήπως σας δώσω καμιά διαφορετική απάντηση και σας αποκαλύψω τα κρυμμένα μυστικά του νομοσχεδίου.. Είναι γραμμένο (ότι δεν καταργείται το 8ωρο)

Ερ: Εντάξει, οφείλω να σας πω ότι παρόλο που προσωπικά είμαι πολύ δύσπιστος με τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η επισήμανση που κάνει ότι στη διεθέτηση του χρόνου εργασίας, όταν δεν υπάρχει συνδικάτο, γίνεται απευθείας ανάμεσα στον εργοδότη και τον εργαζόμενο- και προφανώς δεν είναι η διαπραγμάτευση επί ίσοις όροις- βρίσκω ότι υπάρχει ένα επιχείρημα.

Απ: Μια και μου το λέτε, να σας το δείξω, το έχω πρόχειρο. Τούτο εδώ, φαντάζομαι φαίνεται, τι είναι αυτό εδώ; Είναι η οδηγία 1158 του 19 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τού Συμβουλίου, 20 Ιουνίου, λίγο πριν πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ερ: Εντάξει, έχει υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα προσωπικής διευθέτησης. Σύμφωνοι...

Απ: Ατομική. Ατομική. Επειδή εμείς το φέρνουμε τώρα και το υιοθετούμε στη Βουλή, θα περίμενα τουλάχιστον αυτό, επειδή αυτό αφορά τους γονείς, τους γονείς με παιδιά, τουλάχιστον αυτό, αφού το ψήφισαν, να τιμήσουν την υπογραφή τους και να το ψηφίσουν το συγκεκριμένο άρθρο.

Ερ: Αυτή είναι η πολιτική σας απάντηση και θα το συζητήσετε στη Βουλή. Εχει βάση όμως το επιχείρημα; Γιατί δεν είναι επι ίσοις όροις η διαπραγμάτευση, μπορεί ο εργοδότης να υποχρεώσει τον εργαζόμενο για την διευθύτηση του χρόνου εργασίας.

Απ: Ερχόμαστε σε αυτό. Λοιπόν δεν θα σας πω ότι η διευθέτηση ισχύει για μία σειρά μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, για ολόκληρο τον κλάδο του τουρισμού- με κλαδική σύμβαση- οπότε δεν είναι κάτι καινούργιο... Υπάρχει μία παρεξήγηση στην Ελλάδα. Θεωρείται ότι οι υπερωρίες είναι ένα μέτρο που βολεύει επιχειρήσεις και εργαζόμενους και πράγματι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εξυπηρετεί, την ίδια στιγμή όμως η διευθέτηση θεωρείται κάτι τρισκατάρατο και εξοβελιστέο.

Ισχύει στο 54% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ως δυνατότητα, ισχύει όπως σας είπα στην Ελλάδα και ξανάρχομαι σε τούτο εδώ. Γιατί τα κράτη-μέλη, γιατί ήρθαν και δέχτηκαν αυτό το πράγμα να ισχύει και σε ατομική βάση για γονείς. Διότι βλέπουν τη χρησιμότητα που μπορεί να έχει για ένα εργαζόμενο. Διότι μπορεί ο άνθρωπος να κάθεται να δουλεύει από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη παραπάνω και την Παρασκευή να κάθεται και να πληρώνεται. Αλλά μπορεί να βλέπει τα παιδιά του, μπορεί να βλέπει την οικογένειά του. Αυτή τη λογική έχει η ρύθμιση που εμείς παίρνουμε και διευρύνουμε, δεν την περιορίζουμε μόνο στους γονείς με παιδιά, το πάμε και στους γονείς χωρίς...

Ερ: Σε περίπτωση που βολεύει τον εργαζόμενο, το επιχείρημά σας είναι απόλυτα κατανοητό. Η ερώτησή μου είναι σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος δεν θέλει τη διευθέτηση, μπορεί να αποκρούσει την πίεση του εργοδότη; Αυτή είναι ερώτηση.

Απ: Γι αυτό το θέτουμε ως δικαίωμα του εργαζόμενου. Γίνεται με αίτημα του εργαζόμενου μόνο και αυστηρά. Και επίσης προσθέτουμε μία άλλη διάταξη. Οτι εάν ο εργοδότης πάει στο αυτί του εργαζόμενου και του πει "έλα να κάνουμε μία σύμβαση διευθέτησης" και ο εργαζόμενος του αρνηθεί και μετά πάει και τον απολύσει εκδικητικά, αυτός είναι λόγος άκυρης απόλυσης. Επίσης στο ίδιο νομοσχέδιο και για να ρυθμίσουμε τα θέματα του οκταώρου με ένα τρόπο που να τηρείται το οκτάωρο, αλλά το ίδιο και για τις υπερωρίες και για τη διευθέτηση, φέρνουμε την ψηφιακή κάρτα εργασίας, έτσι ώστε να μην κλέβει κανένας τον εργαζόμενο.

Ερ: Θα ήταν η επόμενη ερώτηση που θα σας έκανα. Πλέον θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι ψηφιακή κάρτα;

Απ: Ολοι. Μπορεί να μην έχουνε ολοι μία κάρτα, αλλά μπορεί κάποιοι να μπορούν να χρησιμοποιούν το tablet τους ή το κινητό, θα έχουν σε κάθε περίπτωση ένα ψηφιακό εργαλείο το οποίο θα χρησιμοποιούν για να δηλώνουν τις ώρες εργασίας, θα δηλώνουν πότε είναι σε υπερωρίες, πότε είναι σε διευθέτηση, πότε είναι και στα δύο, πότε φεύγουν από τη δουλειά...Και θα είναι συνδεδεμένο το σύστημα με το Εργάνη2, εδώ τον κεντρικό μηχανισμό του υπουργείου και παράλληλα θα υπάρχει διασύνδεση με τη νέα Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή Επιθεώρηση Εργασίας, για να τηρούνται πράγματι όλες αυτές οι προβλέψεις.

Και θα το προχωρήσουμε μαζί με το Υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης, έτσι όπως έγινε και με τους εμβολιασμούς, όπως έγινε με διάφορα ψηφιακά πιστοποιητικά, για να προχωρήσει το πράγμα χωρίς καθυστέρηση και με ένα τρόπο αξιόπιστο. Γιατί για μας αυτό είναι κομβικής σημασίας. Και φαντάζεστε και για μένα, θα θελα πάρα πολύ πραγματικά να ταυτιστώ με αυτή την αλλαγή, η οποία θα συμβάλει να αντιμετωπιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, το φαινόμενο της αδήλωτης και της υποδηλωμενη εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερ: Οφείλω να σας ομολογήσω ότι για τις δικές μου αντιλήψεις, πιο ενδιαφέρουσα μου φαίνεται η παρέμβαση όσον αφορά τις απεργίες. Το είδαμε πρόσφατα με την απεργία στο Μετρό, όπου ένα μόνο συνδικάτο παρέλυσε τις συγκοινωνίες στην Αθήνα, το είδαμε στον Πειραιά, όπου ένα μόνο συνδικάτο εμπόδιζε τους επιβάτες να μπουν στο πλοίο, ενώ η απεργία είχε κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική...Νομίζετε ότι αυτή η πρόβλεψη περί αστικών ευθυνών θα είναι αποτελεσματική;

ΑΠΕΡΓΙΑ - ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

Απ: Κοίταξε φέρνουμε ένα πλέγμα ρυθμίσεων, προσπαθώντας να βρούμε τη σωστή ισορροπία με βάση και τις καλές πρακτικές που ακολουθούνται στην Ευρώπη. Φέρνουμε λοιπόν μία ρύθμιση πρώτα από όλα για τα μητρώα των Σωματείων, για να ξεκαθαριστεί ποιος πραγματικά εκπροσωπεί ποιον και πού είναι τα σωματεία σφραγίδες. Φέρνουμε μία απαγόρευση για χρηματοδότηση των συνδικαλιστών, είτε από ΔΕΚΟ είτε από ιδιώτες εργοδότες είτε από κόμματα. Φέρνουμε ρυθμίσεις για τις ψηφοφορίες, έτσι ώστε να γίνονται αντικειμενικά και αξιόπιστα με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, οπωσδήποτε, και για τις γενικές συνελεύσεις και για την εκλογή διοικητικών συμβουλίων.

Ερ: Δηλαδή για να κηρυχθεί μια η απεργία θα χρειάζεται το 51%, η πλειοψηφία των εγγεγραμμένων μελών του συνδικάτου;

Απ: Βάζουμε τις προϋποθέσεις, υπάρχει ένας νόμος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος εξακολουθεί να είναι σε ισχύ σε σχέση με τις προϋποθέσεις. Εκείνο το οποίο αλλάζουμε είναι, λέμε ότι οπωσδήποτε θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμη και ηλεκτρονική ψηφοφορία, δηλαδή μέσα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, όχι μόνο στη γενική συνέλευση αλλά και στην εκλογή των οργάνων του σωματείου.

Και στο πλαίσιο αυτό, έχουμε φέρει και δύο ρυθμίσεις οι οποίες νομίζω έχουν το ενδιαφέρον τους, που έχουν να κάνουν και με όσα έγιναν τελευταία στο μετρό και στο λιμάνι. Αφενός λέμε ότι αν μία απεργία κηρύσσεται παράνομη και καταχρηστική από ένα δικαστήριο, στη συνέχεια δεν μπορεί όπως έγινε εδώ με το Εργατικό Κέντρο, να έρχεται η Δευτεροβάθμια οργάνωση ή η τριτοβάθμια και να καλύπτει την ίδια απεργία. Διότι τελικά εδώ παρακάμπτουν ουσιαστικά την απόφαση της Δικαιοσύνης. Αν θέλει το πρωτοβάθμιο σωματείο μπορεί να τηρήσει τις προθεσμίες, μπορεί να τηρήσει τον νόμο, αυτά που είπε το δικαστήριο και να προχωρήσει στην απεργία.

Διασφαλίζεται το δικαίωμα της απεργίας, αλλά με τον τρόπο που προσδιορίζουν οι νόμοι και οι μέχρι τώρα ισχύοντες. Γιατί δεν το αλλάζουμε αυτό. Τώρα το ίδιο και για την αστική ευθύνη. Λέμε δηλαδή ότι αν κάποιος συνδικαλιστής, όπως έγινε στο λιμάνι του Πειραιά, πάει μπροστά και κλείσει και δεν επιτρέπει να μπούνε μέσα οι επιβάτες, κάνοντας ζημιά και στους επιβάτες- που δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους- και στην εταιρεία που δεν μπορεί να εκτελέσει το δρομολόγιο, θα έχει αστικές ευθύνες. Επομένως είναι ένα μήνυμα αυτό, ότι άλλο απεργία και άλλο παρανομία.

Ερ: Αυτή είναι η ερώτηση, αν αυτό το πλέγμα των ρυθμίσεων θα είναι αποτελεσματικό. Έχω την εντύπωση ότι το δικαίωμα σε αιφνιδιαστικές απεργίες, είναι στο DNA των Ελλήνων συνδικαλιστών. Αμφιβάλλω αν ο φόβος της αστικής ευθύνης, που είναι μία διαδικασία, πρέπει κάποιος να προσφύγει, να κάνει αγωγή, πότε θα εκδικαστεί, που μπορεί να την πληρώσει και το κόμμα... αμφιβάλλω για την αποτελεσματικότητα.

Απ: Θα ήταν λάθος να ενοχοποιήσουμε τις απεργίες. Οι απεργίες είναι δικαίωμα, ασκείται σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος και σύμφωνα με τη βούληση των εργαζομένων και των συνδικάτων. Εκείνο όμως το οποίο δεν πρέπει να δεχτούμε, είναι τη λογική του ότι "δεν βαριέσαι, ας γράφει ο νόμος ό,τι θέλει", εμείς θα προκηρύσουμε τις απεργίες με τον τρόπο με τον οποίον εμείς θεωρούμε. Διότι δεν είναι νοητό να είναι κάποιοι συνδικαλιστές εκτός νόμου, όπως δεν είναι δυνατόν κάποιοι βουλευτές να είναι εκτός νόμου και ο καθένας εδώ πέρα να κάνει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι.

Λοιπόν αυτό το μήνυμα θέλουμε να περάσουμε και βεβαίως ο νόμος αυτός, συνδυαστικά κύριε Καψή, μπορεί να λειτουργήσει μαζί με άλλες υπάρχουσες διατάξεις, άλλων ρυθμίσεων που υπάρχουν στο Δίκαιό μας, στο ισχύον Δίκαιο. Και είναι και ευθύνη από κει και πέρα όλων των αρμοδίων αρχών, να κάνουν ότι πρέπει.

Βουλή

Ερ: Σας εξέπληξε το γεγονός ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση είναι εναντίον του νομοσχεδίου, χωρίς καμία διαφοροποίηση;

Απ: Είχαν ξεκινήσει να μιλάνε εναντίον του νομοσχεδίου, προτού το νομοσχέδιο αυτό τεθεί σε διαβούλευση. Προτού καν παρουσιαστεί. Νομίζω ότι από την πλευρά ορισμένων κομμάτων και μόνο η αναφορά στις λέξεις εργασιακό νομοσχέδιο, έστειλε ένα μήνυμα ότι είναι μία χρυσή ευκαιρία να επιτεθούν την κυβέρνηση, δεδομένου ότι η κυβέρνηση θεωρείται μία κυβέρνηση της κεντροδεξιάς και άρα στη δική τους ανάλυση, είναι μία κυβέρνηση που στα ζητήματα αυτά θα μπορούσε να θεωρηθεί ευάλωτη.

Έλα όμως που το νομοσχέδιο αυτό έρχεται και φέρνει μία σειρά από θετικές ρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και τη διάταξη που σας έδειξα προηγουμένως, που πέρασε επί ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και δεν είναι μόνο αυτό βεβαίως. Είναι ένα νομοσχέδιο που διευρύνει τις γονικές άδειες, που θεσμοθετεί άδεια πατρότητας για 14 μέρες, παίρνει μέτρα για την προστασία από φαινόμενα βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας, διευρύνει τα μέτρα που ισχύουν για την τηλεργασία προς όφελός του εργαζόμενου, με το δικαίωμα της αποσύνδεσης, αυξάνει τις αποζημιώσεις απόλυσης των εργατοτεχνιτών και τις εξισώνει με τους υπαλλήλους και λοιπά.

Ε: Επαναλαμβάνετε συνέχεια τα μέτρα αυτά, θέλοντας να πείσετε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν υπάρχει μία διάθεση κατάργησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων..Δεν τους έχετε πείσει.

Απ: Είμαι περίεργος, επειδή θα γίνει και η ψηφοφορία κατ άρθρο..Θα καταψηφίσουν όλες αυτές τις ρυθμίσεις και θα πούν ότι δεν θέλουν τις γονικές άδειες για παράδειγμα, γιατί απλώς τις παίρνει μία ανάλγητη κυβέρνηση, νεοφιλελεύθερη και πείξε δείξε και τα λοιπά. Πραγματικά δεν μπορώ να παρακολουθήσω τη συλλογιστική τους και είμαι περίεργος να δω τι θα γίνει στην κατ άρθρο ψηφοφορία στη Βουλή.

Ερ: Υποθέτω ακόμη πιο περίεργος να δείτε πώς θα ψηφίσει το ΚΚΕ την αποζημίωση των εργατοτεχνιτών, που ήταν- αν δεν κάνω λάθος- ένα πάγιο αίτημα του ΚΚΕ.

Απ: Πάγιο αίτημα του ΚΚΕ, ήμασταν όντως οι τελευταίοι στην Ευρώπη που είχαμε αυτή τη διάκριση και πολύ σωστά κάνουμε και την καταργούμε. Και πραγματικά είμαι περίεργος να δω τι θα κάνουν και σε αυτή ειδικά την ψηφοφορί.

Ερ: Θα τα δούμε τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Χατζηδάκη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ "ΠΑΡΩΝ" ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 17 Ιουν 2021 | 07:49

Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ψήφισαν τα μισά άρθρα από το νομοσχέδιο του "εργασιακού μεσαίωνα"

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ψήφισαν περίπου το 50% των άρθρων του νομοσχεδίου το οποίο είχαν χαρακτηρίσει με πύρινες ομιλίες "νεοφιλελεύθερο, μεσαιωνικό, ολετήρα" και είχαν ζητήσει την απόσυρσή του

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 16 Ιουν 2021 | 23:34

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ κατέστρεψε μόνη της τις ζωές των εργαζομένων - Ψηφίσαμε μόνο τις ευρωπαϊκές οδηγίες"

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά σε ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, για τα άρθρα του εργασιακού νομοσχεδίου που ψήφισαν οι βουλευτές του

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 16 Ιουν 2021 | 23:12

Εργασιακό νομοσχέδιο - Χατζηδάκης: "Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τα μισά άρθρα, αλλά όχι την κατοχύρωση του 8ώρου"

"Περιμένουμε εξηγήσεις γι' αυτό το ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας και γι' αυτή την πρωτοφανή πολιτική τρικυμία", αναφέρει ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης - Πού ψήφισε "παρών" ο ΣΥΡΙΖΑ

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ 16 Ιουν 2021 | 14:17

Tο TheTOC συμμετέχει στην 4ωρη στάση εργασίας της ΕΣΗΕΑ

Από τις 14:00 μέχρις τις 18:00 το TheTOC συμμετέχει στην στάση εργασίας της ΕΣΗΕΑ

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 16 Ιουν 2021 | 12:27

Βουλή- Ονομαστική ψηφοφορία για όλα τα άρθρα του εργασιακού νομοσχεδίου ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Τι κρύβει η κίνηση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο- Ξεκίνησε με ένα σχόλια για τη Φώφη Γεννηματά

ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΕΚΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ 16 Ιουν 2021 | 11:29

Ολοκληρώθηκαν οι διαδηλώσεις στο Σύνταγμα για το εργασιακό νομοσχέδιο - Νέο "ραντεβού" το απόγευμα [εικόνες - βίντεο]

Τελείωσε η πορεία στο κέντρο της Αθήνας για το εργασιακό νομοσχέδιο από ΠΑΜΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ - Κλειστό παραμένει το κέντρο - Πώς κινούνται τα Μέσα Μεταφοράς.

ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ 16 Ιουν 2021 | 10:47

Απεργία στο λιμάνι: Οι εταιρείες μας έλεγαν ότι θα φύγουν τα πλοία, καταγγέλλει επιβάτης [βίντεο]

Επιβάτης στον Πειραιά ρωτάται από τον ΣΚΑΪ για την απεργία και την ταλαιπωρία αλλά εκείνη τα βάζει με τους πλοιοκτήτες.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ 16 Ιουν 2021 | 10:32

Εργασιακό νομοσχέδιο: 15 ερωτήσεις και απαντήσεις για άδειες, ρεπό, υπερωρίες, 8ωρο και απεργίες

15 ερωτοαπαντήσεις για το τι προβλέπει νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας που ψηφίζεται σήμερα Τετάρτη 16 Ιουνίου στη Βουλή.

ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 16 Ιουν 2021 | 10:16

Χατζηδάκης για εργασιακό νομοσχέδιο: "Είναι υπέρ των εργαζομένων - Λογικό να μην ικανοποιεί τους πάντες"

Το εργασιακό νομοσχέδιο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή και παρά της αντιδράσεις της αντιπολίτευσης δεν θα καταψηφίσουν όλα τα κόμματά της, όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου.

16 Ιουν 2021 | 09:01

Απεργία: Ενταση στο λιμάνι του Πειραιά - Δεμένα τα πλοία, διαμαρτύρονται οι επιβάτες [εικόνες - βίντεο]

Ένταση επικρατεί από νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, με αρκετούς επιβάτες να διαμαρτύρονται γιατί δεν μπορούν να ταξιδέψουν, λόγω της απεργίας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 16 Ιουν 2021 | 07:47

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα: Σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις σε Δημόσιο και ΜΜΜ - Διαδηλώσεις στο κέντρο

Κανονικά πραγματοποιείται σήμερα η απεργία στο Δημόσιο, με εξαίρεση τους εκπαιδευτικούς και τους υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται στη διαδικασία των Πανελληνίων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 16 Ιουν 2021 | 06:43

Απεργία: Πώς θα κινηθούν σήμερα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς - Οι αλλαγές λόγω Πανελληνίων

Πώς θα κινηθούν Μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ, λόγω της απεργίας.

ΓΙΑ 24 ΩΡΕΣ 15 Ιουν 2021 | 22:01

Απεργία: "Δεμένα" τα πλοία την Τετάρτη σε Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα και Λευκίμμη

Οι ναυτεργάτες επισημαίνουν ότι η απεργία θα ισχύσει σε όλους τους τύπους των πλοίων.