Follow us

Ο Νίκος Αλιβιζάτος πολύ, πολύ αυστηρός με την υποψηφιότητα Παπανδρέου: Ιδιοτελής υποψηφιότητα, ελπίζω να μην εκλεγεί

Με ένα πολύ αυστηρό άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος αποδόμησε την υποψηφιότητα Παπανδρέου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
giorgos papandreou

Με ένα πολύ αυστηρό άρθρο του, ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος- προσωπικότητα της κεντροαριστεράς, αφού μεταξύ άλλων είχε την ευθύνη για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, που ανέδειξαν στην ηγεσία τη Φώφη Γεννηματά- σχολιάζει την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου. Αν και ομολογεί ότι ο Γιώργος Παπανδρέου του είναι συμπαθής, στη συνέχεια περιγράφει αυτό που ονομάζει τη χαοτική πρωθυπουργία του εν μέσω της οικονομικής κρίσης αλλά και τους συμβιβασμούς που έκανε για να διατηρηθεί στην ηγεσία του κόμματος και καταλήγει με την ευχή ότι οι εκλογείς δεν θα τον εκλέξουν διάδοχο της Γεννηματά.

Μεταξύ άλλων επιχειρημάτων, επικαλείται και την πρωτοφανή δήλωση του ΓΑΠ, ότι αν επέμεινε στην υποψηφιότητά της η Φώφη Γεννηματά δεν θα ήταν υποψήφιος, χαρακτηρίζοντας την υποψηφιότητά του καιροσκοπική, σημειώνει ότι οι επιδόσεις του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και ως πρωθυπουργός ήταν από μέτριες έως απογοητευτικές, ενώ προσθέτει ότι μάλλον επιβεβαιώνονται οι κυνικοί που υποστήριξαν ότι αν δεν ήταν γιός του Ανδρέα δεν θα είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος πολύ, πολύ αυστηρός με την υποψηφιότητα Παπανδρέου: Ιδιοτελής υποψηφιότητα, ελπίζω να μην εκλεγεί

Το άρθρο του Νίκου Αλιβιζάτου στην Καθημερινή της Κυριακής

Δίχως άλλο, η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ προσέδωσε στην εσωκομματική εκλογή του προσεχούς Δεκεμβρίου ένα αναπάντεχο ενδιαφέρον. Δεν είναι μάλιστα λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι, χάρη σε αυτήν, θα προσέλθουν στις κάλπες περισσότεροι από τους 212.000 συμπολίτες μας που είχαν ψηφίσει το 2017 για την ανάδειξη του επικεφαλής του υπό ίδρυση τότε κόμματος. Είναι άραγε αυτό καλός οιωνός για το μέλλον του ΚΙΝΑΛ και της λεγόμενης δημοκρατικής παράταξης; Ή μήπως η υποψηφιότητα Παπανδρέου αποτελεί αρνητική εξέλιξη;

Αν και ως πρόσωπο ο πρώην πρωθυπουργός μου είναι συμπαθής και, πολιτικά, συμμερίζομαι από παλιά πολλές θέσεις του, θα υποστηρίξω ότι συμβαίνει το δεύτερο. Και τούτο, για τους ακόλουθους λόγους:

Για κάθε κόμμα που φιλοδοξεί να κυβερνήσει, στον σημερινό κόσμο του απρόβλεπτου και των ραγδαίων αλλαγών, κριτήριο της επιτυχίας αλλά και της βιωσιμότητάς του είναι η ικανότητά του να προσαρμόζεται στις συνθήκες που αλλάζουν. Και αυτό, παραμένοντας πιστό σε κάποιες βασικές αρχές και αξίες, τις οποίες θεωρεί θεμελιώδεις και αδιαπραγμάτευτες. Το απέδειξε το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα, το αποδεικνύει η Νέα Δημοκρατία σήμερα.

Διαβάστε Επίσης

Θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ, επανερχόμενο στην εξουσία το 1993 ήταν ένα διαφορετικό κόμμα από το Κίνημα της Διακήρυξης της 3ης Σεπτεμβρίου. Φιλοευρωπαϊκό, βρισκόταν πολύ πιο κοντά στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Δύσης, τα οποία παλαιότερα θεωρούσε εκφάνσεις της νεοφιλελεύθερης δεξιάς. Τη στροφή αυτή υιοθέτησε από το 1996 και ο Κώστας Σημίτης, η οκταετία του οποίου καταγράφηκε σαν μία από τις ανοδικότερες περιόδους της ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας.

Το ίδιο και η Νέα Δημοκρατία σήμερα. Χάρη στην "κεντρώα" στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατάφερε όχι μόνον να αυξήσει εντυπωσιακά τα εκλογικά ποσοστά της, αλλά, προπάντων, να υπερβεί τις ιδεολογικές αγκυλώσεις στις οποίες την είχαν οδηγήσει Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. Κοντολογίς, το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα και η Νέα Δημοκρατία σήμερα προχωρούν επειδή αλλάζουν.

Παρά τον καινοτόμο λόγο του στις δεκαετίες του 1980 και του 1990 και την εξαιρετικά επιτυχημένη θητεία του ως υπουργού Εξωτερικών των κυβερνήσεων Σημίτη, ο Γιώργος Παπανδρέου, αφ’ ότου ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το 2004, διέψευσε τις προσδοκίες όσων είχαν πιστέψει ότι μπορεί να γυρίσει σελίδα. Ατολμος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έκανε το μοιραίο λάθος, για να προβληθεί ο ίδιος, να διαφοροποιηθεί από τη διακυβέρνηση Σημίτη.

Επί πλέον, από φόβο για το πολιτικό κόστος, εγκατέλειψε τις παλαιότερες θέσεις του πάνω σε μια σειρά από επίμαχα θέματα. Για να σταθώ σε μερικά από αυτά, για τα οποία διαθέτω ιδία αντίληψη, αναφέρομαι στον ήπιο (έστω) χωρισμό εκκλησίας και κράτους, στο σύμφωνο συμβιώσεως –που έπρεπε να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία για να το επεκτείνει και σε άτομα του ιδίου φύλου– και βέβαια στην εγκατάλειψη της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος ώστε να ιδρυθούν και στη χώρα μας μη κρατικά πανεπιστήμια.

Δίκη Παπακωνσταντίνου: Τι είπε ως μάρτυρας υπεράσπισης ο Νίκος Αλιβιζάτος

Μπορεί καθένας να έχει διαφορετική αντίληψη για τη σπουδαιότητα των ανωτέρω θεμάτων. Η εγκατάλειψή τους πάντως από τον Παπανδρέου είχε συμβολική σημασία. Γιατί, για να κερδίσει τις εκλογές δεν αρκέστηκε στην καταγγελία της μοιραίας ούτως ή άλλως για τη χώρα διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Προτίμησε να ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο της "επιστροφής στις ρίζες", δηλαδή στο "βαθύ ΠΑΣΟΚ". Και αυτό, στηριζόμενος κυρίως στα υπολείμματα της δεκαετίας του 1980 (τη λεγόμενη "παρέα του 1996") και σε μερικούς προσωπικούς φίλους του, όχι πάντοτε επαγγελματικά επιτυχημένους.

Εχοντας κερδίσει τις εκλογές του 2009 με συνθήματα όπως το περίφημο "λεφτά υπάρχουν", ο Παπανδρέου ήταν μοιραίο να βρεθεί ως πρωθυπουργός εκτός τόπου και χρόνου. Δεν αναφέρομαι στο καταστροφικό πεντάμηνο της αδράνειας (Οκτώβριος 2009 – Φεβρουάριος 2010) όσο στην περίοδο που ακολούθησε. Ασφαλώς και η κρίση που αντιμετώπιζε τότε η χώρα ήταν χωρίς προηγούμενο, η Ευρώπη άργησε πολύ να αντιδράσει και η τότε αξιωματική αντιπολίτευση έδινε με τα "Ζάππεια" ρεσιτάλ ανευθυνότητας. Ωστόσο, η χαοτική πρωθυπουργία Παπανδρέου, με τα ατέλειωτα υπουργικά συμβούλια, τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και το μισό ΠΑΣΟΚ να υπονομεύει τα μέτρα που έπαιρνε το άλλο μισό, οδήγησαν στην πλήρη απαξίωση του φθινοπώρου του 2011. Αρκεί κανείς να θυμηθεί όσα καταμαρτυρούσε στους υπουργούς της κυβέρνησης Παπανδρέου ο Χρήστος Παπουτσής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τότε, για να αντιληφθεί πόσο λίγο έλεγχε ο Παπανδρέου ακόμη και τους δικούς του ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν πειστικότερες ενδείξεις για τη σύγχυση που επικρατούσε στο μυαλό του Παπανδρέου τότε από την τραγελαφική απόπειρα διεξαγωγής δημοψηφίσματος, τη συνάντηση των Καννών και την παρ’ ολίγο "θεσμική" πρωθυπουργία… Πετσάλνικου. Και όλα αυτά με φόντο τους νεκρούς της Μαρφίν, τους αγανακτισμένους της πάνω και της κάτω πλατείας και τη χωρίς προηγούμενο έξαρση της βίας. Ηταν φυσικό, κατόπιν αυτού, το κενό να το εκμεταλλευτούν ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή, τα εκλογικά ποσοστά των οποίων ακριβώς τότε εκτινάχθηκαν.

Κοντολογίς, αν έπρεπε κανείς να συνοψίσει, νομίζω ότι θα ήταν δύσκολο να χαρακτηρίσει διαφορετικά τις επιδόσεις του Γιώργου Παπανδρέου ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως πρωθυπουργού πέρα από επιεικώς μέτριες, αν όχι απογοητευτικές. Σε κάθε περίπτωση, δεν διέψευσαν την τόσο διαδεδομένη απόφανση του κυνικού της παρέας ότι η άνοδός του –όπως άλλωστε και η άνοδος του Κώστα Καραμανλή λίγο παλαιότερα– οφειλόταν στο όνομα και όχι στις ικανότητές του.

Ερχομαι τώρα στην επικείμενη εκλογή ηγέτη στο ΚΙΝΑΛ. Δεν θα αναφερθώ στην άκομψη –για να μη τι χείρον είπω– εικόνα τού να ανταγωνίζεσαι με ανθρώπους περίπου συνομήλικους με τα παιδιά σου. Ούτε στον σχεδόν καιροσκοπικό χαρακτήρα μιας υποψηφιότητας που υποβλήθηκε μόνον όταν η εν ζωή τότε ακόμη πρόεδρος, ανήγγειλε ότι δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία για λόγους υγείας. Με ενοχλεί, τουναντίον, η άρνηση του Παπανδρέου να παραδεχτεί έστω και ένα λάθος από την πολύχρονη θητεία του.

Με ενοχλεί, με άλλα λόγια, η νοοτροπία ότι η ελληνική κοινωνία του χρωστάει απλώς και μόνον επειδή λέγεται Παπανδρέου και γι’ αυτό θα πρέπει να τον ψηφίσει. Ομως, μια υποψηφιότητα που αποβλέπει μόνο ή κυρίως στην αυτοδικαίωση δεν δικαιολογείται. Γιατί είναι ιδιοτελής.

Στις τελευταίες ευρωεκλογές, ένας άλλος Παπανδρέου, ο Νίκος, διεκδίκησε την ψήφο του ελληνικού λαού για να μας εκπροσωπήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκλέγοντας πάνω από αυτόν δύο νέα παιδιά, οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ έδειξαν ότι έχουν γυρίσει σελίδα. Θέλω να πιστεύω ότι θα το δείξουν και τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 05 Δεκ 2022 | 13:48

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης ΝΔ η υπονόμευση του ΕΣΥ

Να στηρίξουμε τον βασικό πυλώνα του κοινωνικού κράτους, όπως κάνουν άλλα ευρωπαϊκά κράτη, σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στο ΕΣΥ.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ 05 Δεκ 2022 | 12:29

Μάντζος σε Παπαδημητρίου: Είστε ικανοποιημένος όταν λέτε "ελάτε σε τρία χρόνια να μας πείτε εσείς γιατί σας παρακολουθήσαμε";

Ο Δημήτρης Μάντζος τόνισε πως είναι σίγουρος ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της στο θέμα των παρακολουθήσεων.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ 05 Δεκ 2022 | 08:24

Ανδρουλάκης: "Ως εδώ!" - Έρχεται το ταμείο των εκλογών και η ΝΔ πρέπει να λάβει ένα ηχηρό μήνυμα

Επίθεση σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι "δεν αξίζει στον ελληνικό λαό αυτό που έζησε και με τον κ. Τσίπρα και αυτό που ζει με τον κ. Μητσοτάκη" έκανε από το Ρέθυμνο ο Νίκος Ανδρουλάκης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 02 Δεκ 2022 | 17:32

Νίκος Ανδρουλάκης: Ο πρωθυπουργός εμπαίζει εκατομμύρια Έλληνες - Ας σταματήσει να κάνει τον τροχονόμο των τραπεζών

"Ξαφνικά σήμερα θυμήθηκε την κερδοσκοπία των τραπεζών" είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Α.Π.ΚΑ. 02 Δεκ 2022 | 13:04

Βουλή: Πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για την ίδρυση Αρχής Προστασίας Καταναλωτή

Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση νόμου που προβλέπει την ίδρυση Αρχής Προστασίας Καταναλωτή (Α.Π.ΚΑ.), με ενισχυμένες και ευρύτερες αρμοδιότητες.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΩΗΝ ΑΘΛΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ 01 Δεκ 2022 | 15:22

Εκλογές 2023: "Γκολ" και "τρίποντα" στις... κάλπες - Ποιοι είναι οι διάσημοι αθλητές που "κυνηγούν" τα κόμματα [βίντεο]

Όπως κάθε φορά, άνθρωποι του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού δέχονται το φλερτ των κομμάτων για τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΥ 01 Δεκ 2022 | 12:49

Καρφιά Ανδρουλάκη για το νομοσχέδιο του ΕΣΥ: Η κυβέρνηση εξυπηρετεί συμφέροντα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με το νέο νομοσχέδιο "μετατρέπει ένα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό σε αντικείμενο της ιδιωτικής αγοράς".

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ CARAVEL 01 Δεκ 2022 | 08:13

Δέσμη προτάσεων κατά της ακρίβειας από τον Ανδρουλάκη: Μείωση ΦΠΑ, αυξήσεις μισθών, πλαφόν στις τιμές ενέργειας

Απόψε σε εκδήλωση που διοργανώνεται στο ξενοδοχείο Κάραβελ, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεω για την ακρίβεια.

ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 29 Νοε 2022 | 17:01

Ανδρουλάκης: Δέσμη μέτρων προς πέντε βασικές κατευθύνσεις για την οικονομία

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, εξέφρασε την ανησυχία του ότι το 2023 θα είναι μια ακόμα δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 29 Νοε 2022 | 13:36

Κατρίνης για υποκλοπές: Επιλογή της κυβέρνησης η συγκάλυψη και η κάλυψη των ενόχων

"Έχουμε επιπλέον ξεκαθαρίσει ότι δεν προσφερόμαστε ως βολικός κυβερνητικός εταίρος, ούτε για τη ΝΔ, ούτε για τον ΣΥΡΙΖΑ", τόνισε ο κ. Κατρίνης.

29 Νοε 2022 | 13:05

Η κολοκυθιά με τις εκλογές

Ο πρωθυπουργός δημοσίως δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει. Εκεί ακριβώς βρίσκεται και το πρόβλημα.

ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 29 Νοε 2022 | 11:36

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Δεν θα αγκαλιαστούμε σε πλατείες χωρίς προγραμματική συμφωνία και ιδεολογικό υπόβαθρο

Ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος, σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης "γυρίζει από περιοχή σε περιοχή και κάνει προεκλογική εκστρατεία".

ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 29 Νοε 2022 | 09:33

Μεγάλη εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την ακρίβεια: Οι προτάσεις Ανδρουλάκη για να μπει "φρένο" στις τιμές

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναμένεται να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων για την ακρίβεια.