Ο Νίκος Αλιβιζάτος πολύ, πολύ αυστηρός με την υποψηφιότητα Παπανδρέου: Ιδιοτελής υποψηφιότητα, ελπίζω να μην εκλεγεί

Με ένα πολύ αυστηρό άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος αποδόμησε την υποψηφιότητα Παπανδρέου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
giorgos papandreou

Με ένα πολύ αυστηρό άρθρο του, ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος- προσωπικότητα της κεντροαριστεράς, αφού μεταξύ άλλων είχε την ευθύνη για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, που ανέδειξαν στην ηγεσία τη Φώφη Γεννηματά- σχολιάζει την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου. Αν και ομολογεί ότι ο Γιώργος Παπανδρέου του είναι συμπαθής, στη συνέχεια περιγράφει αυτό που ονομάζει τη χαοτική πρωθυπουργία του εν μέσω της οικονομικής κρίσης αλλά και τους συμβιβασμούς που έκανε για να διατηρηθεί στην ηγεσία του κόμματος και καταλήγει με την ευχή ότι οι εκλογείς δεν θα τον εκλέξουν διάδοχο της Γεννηματά.

Μεταξύ άλλων επιχειρημάτων, επικαλείται και την πρωτοφανή δήλωση του ΓΑΠ, ότι αν επέμεινε στην υποψηφιότητά της η Φώφη Γεννηματά δεν θα ήταν υποψήφιος, χαρακτηρίζοντας την υποψηφιότητά του καιροσκοπική, σημειώνει ότι οι επιδόσεις του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και ως πρωθυπουργός ήταν από μέτριες έως απογοητευτικές, ενώ προσθέτει ότι μάλλον επιβεβαιώνονται οι κυνικοί που υποστήριξαν ότι αν δεν ήταν γιός του Ανδρέα δεν θα είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος πολύ, πολύ αυστηρός με την υποψηφιότητα Παπανδρέου: Ιδιοτελής υποψηφιότητα, ελπίζω να μην εκλεγεί

Το άρθρο του Νίκου Αλιβιζάτου στην Καθημερινή της Κυριακής

Δίχως άλλο, η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ προσέδωσε στην εσωκομματική εκλογή του προσεχούς Δεκεμβρίου ένα αναπάντεχο ενδιαφέρον. Δεν είναι μάλιστα λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι, χάρη σε αυτήν, θα προσέλθουν στις κάλπες περισσότεροι από τους 212.000 συμπολίτες μας που είχαν ψηφίσει το 2017 για την ανάδειξη του επικεφαλής του υπό ίδρυση τότε κόμματος. Είναι άραγε αυτό καλός οιωνός για το μέλλον του ΚΙΝΑΛ και της λεγόμενης δημοκρατικής παράταξης; Ή μήπως η υποψηφιότητα Παπανδρέου αποτελεί αρνητική εξέλιξη;

Αν και ως πρόσωπο ο πρώην πρωθυπουργός μου είναι συμπαθής και, πολιτικά, συμμερίζομαι από παλιά πολλές θέσεις του, θα υποστηρίξω ότι συμβαίνει το δεύτερο. Και τούτο, για τους ακόλουθους λόγους:

Για κάθε κόμμα που φιλοδοξεί να κυβερνήσει, στον σημερινό κόσμο του απρόβλεπτου και των ραγδαίων αλλαγών, κριτήριο της επιτυχίας αλλά και της βιωσιμότητάς του είναι η ικανότητά του να προσαρμόζεται στις συνθήκες που αλλάζουν. Και αυτό, παραμένοντας πιστό σε κάποιες βασικές αρχές και αξίες, τις οποίες θεωρεί θεμελιώδεις και αδιαπραγμάτευτες. Το απέδειξε το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα, το αποδεικνύει η Νέα Δημοκρατία σήμερα.

Διαβάστε Επίσης

Θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ, επανερχόμενο στην εξουσία το 1993 ήταν ένα διαφορετικό κόμμα από το Κίνημα της Διακήρυξης της 3ης Σεπτεμβρίου. Φιλοευρωπαϊκό, βρισκόταν πολύ πιο κοντά στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Δύσης, τα οποία παλαιότερα θεωρούσε εκφάνσεις της νεοφιλελεύθερης δεξιάς. Τη στροφή αυτή υιοθέτησε από το 1996 και ο Κώστας Σημίτης, η οκταετία του οποίου καταγράφηκε σαν μία από τις ανοδικότερες περιόδους της ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας.

Το ίδιο και η Νέα Δημοκρατία σήμερα. Χάρη στην "κεντρώα" στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατάφερε όχι μόνον να αυξήσει εντυπωσιακά τα εκλογικά ποσοστά της, αλλά, προπάντων, να υπερβεί τις ιδεολογικές αγκυλώσεις στις οποίες την είχαν οδηγήσει Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. Κοντολογίς, το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα και η Νέα Δημοκρατία σήμερα προχωρούν επειδή αλλάζουν.

Παρά τον καινοτόμο λόγο του στις δεκαετίες του 1980 και του 1990 και την εξαιρετικά επιτυχημένη θητεία του ως υπουργού Εξωτερικών των κυβερνήσεων Σημίτη, ο Γιώργος Παπανδρέου, αφ’ ότου ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το 2004, διέψευσε τις προσδοκίες όσων είχαν πιστέψει ότι μπορεί να γυρίσει σελίδα. Ατολμος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έκανε το μοιραίο λάθος, για να προβληθεί ο ίδιος, να διαφοροποιηθεί από τη διακυβέρνηση Σημίτη.

Επί πλέον, από φόβο για το πολιτικό κόστος, εγκατέλειψε τις παλαιότερες θέσεις του πάνω σε μια σειρά από επίμαχα θέματα. Για να σταθώ σε μερικά από αυτά, για τα οποία διαθέτω ιδία αντίληψη, αναφέρομαι στον ήπιο (έστω) χωρισμό εκκλησίας και κράτους, στο σύμφωνο συμβιώσεως –που έπρεπε να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία για να το επεκτείνει και σε άτομα του ιδίου φύλου– και βέβαια στην εγκατάλειψη της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος ώστε να ιδρυθούν και στη χώρα μας μη κρατικά πανεπιστήμια.

Δίκη Παπακωνσταντίνου: Τι είπε ως μάρτυρας υπεράσπισης ο Νίκος Αλιβιζάτος

Μπορεί καθένας να έχει διαφορετική αντίληψη για τη σπουδαιότητα των ανωτέρω θεμάτων. Η εγκατάλειψή τους πάντως από τον Παπανδρέου είχε συμβολική σημασία. Γιατί, για να κερδίσει τις εκλογές δεν αρκέστηκε στην καταγγελία της μοιραίας ούτως ή άλλως για τη χώρα διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Προτίμησε να ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο της "επιστροφής στις ρίζες", δηλαδή στο "βαθύ ΠΑΣΟΚ". Και αυτό, στηριζόμενος κυρίως στα υπολείμματα της δεκαετίας του 1980 (τη λεγόμενη "παρέα του 1996") και σε μερικούς προσωπικούς φίλους του, όχι πάντοτε επαγγελματικά επιτυχημένους.

Εχοντας κερδίσει τις εκλογές του 2009 με συνθήματα όπως το περίφημο "λεφτά υπάρχουν", ο Παπανδρέου ήταν μοιραίο να βρεθεί ως πρωθυπουργός εκτός τόπου και χρόνου. Δεν αναφέρομαι στο καταστροφικό πεντάμηνο της αδράνειας (Οκτώβριος 2009 – Φεβρουάριος 2010) όσο στην περίοδο που ακολούθησε. Ασφαλώς και η κρίση που αντιμετώπιζε τότε η χώρα ήταν χωρίς προηγούμενο, η Ευρώπη άργησε πολύ να αντιδράσει και η τότε αξιωματική αντιπολίτευση έδινε με τα "Ζάππεια" ρεσιτάλ ανευθυνότητας. Ωστόσο, η χαοτική πρωθυπουργία Παπανδρέου, με τα ατέλειωτα υπουργικά συμβούλια, τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και το μισό ΠΑΣΟΚ να υπονομεύει τα μέτρα που έπαιρνε το άλλο μισό, οδήγησαν στην πλήρη απαξίωση του φθινοπώρου του 2011. Αρκεί κανείς να θυμηθεί όσα καταμαρτυρούσε στους υπουργούς της κυβέρνησης Παπανδρέου ο Χρήστος Παπουτσής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τότε, για να αντιληφθεί πόσο λίγο έλεγχε ο Παπανδρέου ακόμη και τους δικούς του ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν πειστικότερες ενδείξεις για τη σύγχυση που επικρατούσε στο μυαλό του Παπανδρέου τότε από την τραγελαφική απόπειρα διεξαγωγής δημοψηφίσματος, τη συνάντηση των Καννών και την παρ’ ολίγο "θεσμική" πρωθυπουργία… Πετσάλνικου. Και όλα αυτά με φόντο τους νεκρούς της Μαρφίν, τους αγανακτισμένους της πάνω και της κάτω πλατείας και τη χωρίς προηγούμενο έξαρση της βίας. Ηταν φυσικό, κατόπιν αυτού, το κενό να το εκμεταλλευτούν ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή, τα εκλογικά ποσοστά των οποίων ακριβώς τότε εκτινάχθηκαν.

Κοντολογίς, αν έπρεπε κανείς να συνοψίσει, νομίζω ότι θα ήταν δύσκολο να χαρακτηρίσει διαφορετικά τις επιδόσεις του Γιώργου Παπανδρέου ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως πρωθυπουργού πέρα από επιεικώς μέτριες, αν όχι απογοητευτικές. Σε κάθε περίπτωση, δεν διέψευσαν την τόσο διαδεδομένη απόφανση του κυνικού της παρέας ότι η άνοδός του –όπως άλλωστε και η άνοδος του Κώστα Καραμανλή λίγο παλαιότερα– οφειλόταν στο όνομα και όχι στις ικανότητές του.

Ερχομαι τώρα στην επικείμενη εκλογή ηγέτη στο ΚΙΝΑΛ. Δεν θα αναφερθώ στην άκομψη –για να μη τι χείρον είπω– εικόνα τού να ανταγωνίζεσαι με ανθρώπους περίπου συνομήλικους με τα παιδιά σου. Ούτε στον σχεδόν καιροσκοπικό χαρακτήρα μιας υποψηφιότητας που υποβλήθηκε μόνον όταν η εν ζωή τότε ακόμη πρόεδρος, ανήγγειλε ότι δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία για λόγους υγείας. Με ενοχλεί, τουναντίον, η άρνηση του Παπανδρέου να παραδεχτεί έστω και ένα λάθος από την πολύχρονη θητεία του.

Με ενοχλεί, με άλλα λόγια, η νοοτροπία ότι η ελληνική κοινωνία του χρωστάει απλώς και μόνον επειδή λέγεται Παπανδρέου και γι’ αυτό θα πρέπει να τον ψηφίσει. Ομως, μια υποψηφιότητα που αποβλέπει μόνο ή κυρίως στην αυτοδικαίωση δεν δικαιολογείται. Γιατί είναι ιδιοτελής.

Στις τελευταίες ευρωεκλογές, ένας άλλος Παπανδρέου, ο Νίκος, διεκδίκησε την ψήφο του ελληνικού λαού για να μας εκπροσωπήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκλέγοντας πάνω από αυτόν δύο νέα παιδιά, οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ έδειξαν ότι έχουν γυρίσει σελίδα. Θέλω να πιστεύω ότι θα το δείξουν και τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Β[ ΓΥΡΟΣ ΣΤΟ ΚΙΝΑΛ 06 Δεκ 2021 | 16:26

ΚΙΝΑΛ: Έκπληξη από Καστανίδη και Γερουλάνο - Δεν παίρνουν θέση υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου για τον β΄γύρο

"Ο καθένας μπορεί να κάνει την τοποθέτησή του", δήλωσε ο Παύλος Γερουλάνος - "Καλή τύχη στους συνυποψηφίους μου", είπε ο Χάρης Καστανίδης

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ Β' ΓΥΡΟΥ 06 Δεκ 2021 | 15:56

Σκέρτσος: Στο ΚΙΝΑΛ ψήφισαν μέλη και φίλοι με ανοιχτή διαδικασία, στον ΣΥΡΙΖΑ...σιωπή- Ούτε καν Συνέδριο

Ο ΣΥΡΙΖΑ "δεν έχει αγκαλιάσει ανοιχτές διαδικασίες εκλογής από τη βάση, δεν έχει κάνει Συνέδριο μετά την ήττα που υπέστη το 2019" σημείωσε ο Α. Σκέρτσος.

ΔΕΝ ΕΠΑΙΞΕ ΡΟΛΟ ΤΟ DEBATE 06 Δεκ 2021 | 15:07

Γιατί έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις στο ΚΙΝΑΛ- Γιατί έδειχναν να προηγείται ο Λοβέρδος, ο ρόλος του debate

Επεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 06 Δεκ 2021 | 14:49

ΚΙΝΑΛ: Δεν στηρίζει Γιώργο Παπανδρέου στον δεύτερο γύρο ο Χ.Καστανίδης- Η δήλωση που έκανε

Ο Χάρης Καστανίδης, ένας εκ των έξι αρχικών υποψηφίων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, απέφυγε να στηρίξει κάποιον από τους Ανδρουλάξη, Παπανδρέου στον β΄γύρο των εκλογών

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 06 Δεκ 2021 | 14:36

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχαίρει για τις δημοσκοπήσεις που έβγαζαν Λοβέρδο στο ΚΙΝΑΛ με... καρφιά για Μητσοτάκη

"Ο πρώτος σε όλες τις δημοσκοπήσεις δεν σημαίνει και πρώτος στην κάλπη" αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ 06 Δεκ 2021 | 13:44

Αλέκος Παπαδόπουλος: Έκπληξη το αποτέλεσμα στο ΚΙΝΑΛ - Να τελειώνουμε με τις "βασιλεύουσες πολιτικές οικογένειες"

"Ελπίζω και εύχομαι σε όποιον εκλεγεί στην ηγεσία μπει σε αυτή τη διαδικασία, διαφορετικά θα μετράνε οι δημοσκόποι, άνευ αξίας", τόνισε ο Αλέκος Παπαδόπουλος.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ 06 Δεκ 2021 | 13:25

Γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι το μεγάλο φαβορί του β' γύρου - Ποιον θα στηρίξει ο Λοβέρδος, τι θα κάνουν οι άλλοι υποψήφιοι

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κέρδισε τον πρώτο γύρο και είναι το φαβορί για τον β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 06 Δεκ 2021 | 12:59

ΣΥΡΙΖΑ για πρωτιά Ανδρουλάκη: Δικαιωθήκαμε σε όσα λέμε για τις δημοσκοπήσεις - Έδειχναν πρώτο τον Λοβέρδο

Ο Νίκος Ανδρουλάκης βαδίζει προς το φινις της εσωκομματικής κούρσας με καθαρή νίκη και "προίκα" την "εντολή ανανέωσης".

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ 06 Δεκ 2021 | 10:14

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Δεν θα είμαι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ

"Δεν θα είμαι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας" ξεκαθάρισε ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΚΙΝΑΛ 06 Δεκ 2021 | 10:14

Ο Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε τον Πάπα Φραγκίσκο και έκανε το σήμα της νίκης [βίντεο]

Ο Γιώργος Παπανδρέου επισκέφτηκε τον πάπα Φραγκίσκο , λίγες ώρες μετά την πρόκρισή του στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής.

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 06 Δεκ 2021 | 09:56

"Δείχνει" Ανδρουλάκη ο Λοβέρδος: Ανανέωση ήταν το μήνυμα της κάλπης - Αύριο θα ανακοινώσω ποιον στηρίζω στον β΄γύρο

Θα ανακοινώσει έως αύριο τον υποψήφιο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ που θα στηρίξει στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών ο Ανδρέας Λοβέρδος.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 06 Δεκ 2021 | 08:02

ΚΙΝΑΛ: Tα αποτελέσματα ανά περιφέρεια - Σάρωσε στην Κρήτη ο Ανδρουλάκης - Πού βγήκαν πρώτοι Παπανδρέου και Λοβέρδος

Τα αποτελέσματα στις μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας έδειξαν σημαντική επικράτηση Ανδρουλάκη στην Κρήτη εκεί όπου έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό, όπως και σε περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία και Νησιά.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 06 Δεκ 2021 | 07:48

ΚΙΝΑΛ: Με αέρα 9 μονάδων ο Ανδρουλάκης στον β' γύρο απέναντι στον Παπανδρέου - Ρεκόρ συμμετοχής στις εκλογές

Μεγάλη νίκη, που του δίνει ισχυρό προβάδισμα για τον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής, πέτυχε ο Νίκος Ανδρουλάκης στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ.