Follow us

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις εκλογές - Πού ψηφίζουμε, οι νέοι ψηφοφόροι, η εμπλοκή με τους ετεροδημότες και οι διερευνητικές

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις εκλογές της 21ης Μαΐου που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές ξεκίνησε χθες Τρίτη, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει την προσφυγή στις κάλπες την 21η Μαΐου.

Η Βουλή, και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά, θα συνεχίσει να νομοθετεί μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου και τη Μεγάλη Τετάρτη θα κλείσει για τις διακοπές του Πάσχα. Θα ακολουθήσει η συνάντηση με την πρόεδρο της Δημοκρατίας όπου ο πρωθυπουργός θα ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών για "εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας". Και αυτό γιατί τυπικά, έστω και αν επί της ουσίας η κυβέρνηση εξάντλησε την 4ετία, οι εκλογές θεωρούνται πρόωρες.

Στις 24 Απριλίου, θα γίνει η θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος διάλυσης της Βουλής, με την οποία ξεκινά και επισήμως η προεκλογική περίοδος. Το Διάταγμα θα προβλέπει την προκήρυξη εκλογών μέσα σε τριάντα ημέρες και τη σύγκληση της νέας Βουλής μέσα σε άλλες τριάντα ημέρες από τις εκλογές, όπως άλλωστε προβλέπει το Σύνταγμα.

Η ψήφος στις εκλογές (θεωρητικά) είναι υποχρεωτική, ενώ ψηφίζουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους. Φέτος οι νέοι ψηφοφόροι υπολογίζονται περίπου ότι θα είναι 400 χιλιάδες, από τους οποίους θα πάνε στις κάλπες ίσως οι μισοί. Αυτό κάνει τις προβλέψεις για το αποτέλεσμα ακόμα πιο δύσκολες.

Διαβάστε Επίσης

Με τον εκλογικό νόμο του 2019, δικαίωμα ψήφου απέκτησαν και οι Έλληνες του εξωτερικού που τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει τουλάχιστον δύο χρόνια στην ελληνική επικράτεια και έχουν κάνει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο έτος. Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίσουν στις εκλογές δίχως σταυρό, απλώς επιλέγοντας το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Η διαδικασία για τους απόδημους γίνεται μέσα από την εφαρμογή: apodimoi.gov.gr. Οσο για τους ετεροδημότες, οι προθεσμίες έχουν ολοκληρωθεί και δεν προλαβαίνουν να αλλάξουν εκλογικό κέντρο.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΛΠΗ

Πού ψηφίζουμε

Οι πολίτες που θέλουν επιβεβαιώσουν την περιοχή και το τμήμα στο οποίο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα πρέπει να το κάνουν μέσω της ειδικής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών "Μάθε πού ψηφίζεις".

Αυτή είναι η φόρμα που πρέπει να συμπληρώσουμε για να μάθουμε σε ποιο εκλογικό κέντρο ψηφίζουμε:

Μάθε πού ψηφίζεις

Οι υποψήφιοι βουλευτές

Εως τις 2 Μαΐου θα πρέπει να υποβληθούν στην ηλεκτρονική πύλη καταχώρισης υποψηφίων οι υποψήφιοι βουλευτές. Παράλληλα, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατάθεση στον Αρειο Πάγο, του ονόματος και του σήματος κάθε κόμματος ή σχηματισμού. Ακολούθως, ο Αρειος Πάγος θα ανακηρύξει τους συνδυασμούς που θα συμμετάσχουν στις εκλογές. Η διαδικασία έχει αυτή τη φορά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι από το Ανώτατο Δικαστήριο και από το πρώτο του Τμήμα, θα κριθεί αν το κόμμα Κασιδιάρη θα συμμετάσχει στις εκλογές. Ο νέος νόμος, απαγορεύει τη συμμετοχή στις εκλογές ενός κόμματος, αν η φυσική ή η κρυφή του ηγεσία, αυτή που υποκρύπτεται πίσω από αχυράνθρωπους, έχει καταδικαστεί για αδικήματα κατά της πολιτείας.

Θα πάμε στις εκλογές με κυβέρνηση Μητσοτάκη και όλοι οι υπουργοί θα παραμείνουν στις θέσεις τους εκτός από τον υπουργό Εσωτερικών. Την θέση του θα αναλάβει υπηρεσιακός, ενώ θα παραιτηθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού θέλει να είναι υποψήφιος και δεν θα μπορεί να κάνει ενημέρωση. Θα παραβιάσει τον αριθμό των εμφανίσεων που προβλέπει ο εκλογικός νόμος και θα αμφισβητηθεί η τυχόν εκλογή του στα δικαστήρια.

Μητσοτάκης

Οι διερευνητικές εντολές

Από τις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν αναμένεται να υπάρξει αυτοδυναμία κανενός κόμματος. Και αυτό γιατί ψηφίζουμε με απλή αναλογική. Για να έχει ένα κόμμα αυτοδυναμία με απλή αναλογική, θα πρέπει να έχει το 45-47% των ψήφων, ανάλογα με το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής (στα οποία δεν πρέπει να υπολογίζεται το κόμμα Κασιδιάρη που δεν θα συμμετάσχει καν).

Δύσκολο πολύ θα είναι να έχουν απόλυτη πλειοψηφία και τυχόν συμμαχίες κομμάτων, χωρίς να είναι απαγορευτικό. Σε κάθε περίπτωση με δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση και ο Νίκος Ανδρουλάκης θέτει αυστηρές προϋποθέσεις για συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας, θα πάμε σχεδόν με βεβαιότητα σε νέες εκλογές. Πιθανώς στις 2 Ιουλίου.

Προηγουμένως πάντως, θα έχουμε τις διερευνητικές εντολές. Αφού ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ανακοινώσει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα επίσημα αποτελέσματα για τη δύναμη των κομμάτων στη νέα Βουλή, η κ. Σακελλαροπούλου θα δώσει στη συνέχεια τη διερευνητική εντολή στον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Εφόσον, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, ο πρώτος που θα λάβει την εντολή είναι ο κ. Μητσοτάκης, το πιθανότερο είναι ότι θα την επιστρέψει αμέσως. Ισως γίνει συνάντηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά δεν θα τελεσφορήσει.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το άρθρο 37, παρ. 3 του Συντάγματος, "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες".

Εικάζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αξιοποιήσει την εντολή για επαφές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και είναι δεύτερο κόμμα, η επιχείρηση δεν θα τελεσφορήσει.

Αλέξης Τσίπρας

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Εφόσον αποτύχουν οι διερευνητικές, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων και θα επιδιώξει τον σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών. Και αυτή η προσπάθεια θα αποτύχει και θα αναθέσει στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά να σχηματίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα διενεργήσει τις επόμενες εκλογές. Ο κ. Σαρμάς είναι η πρώτη επιλογή γιατί είναι ο αρχαιότερος στην υπηρεσία.

Η κ. Σακελλαροπούλου ίσως επιδιώξει μια ακόμα σύσκεψη των αρχηγών, που και αυτή θα αποτύχει και θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Βουλής για μία μόνο ημέρα, για να εκλέξει πρόεδρο και αντιπροέδρους. Μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραδώσει την σκυτάλη στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό που θα ορκίσει νέα κυβέρνηση και θα προκηρύξει τις εκλογές, πιθανότατα για τις 2 Ιουλίου. Προς στιγμή υπήρξε σύγχυση με την υπουργό Παιδείας, αλλά διευκρινίστηκε τελικά ότι η Νίκη Κεραμέως δεν θα παραμείνει και στην υπηρεσιακή κυβέρνηση και άλλο πρόσωπο θα κάνει τις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Διαβάστε Επίσης

Οι εκλογές με ενισχυμένη αναλογική

Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική, αλλά με μειωμένο το μπόνους για το πρώτο κόμμα. Δηλαδή ενώ με τους προηγούμενους νόμους το πρώτο κόμμα έπαιρνε μόνους 50 έδρες, τώρα για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει το πρώτο κόμμα να πιάσει το 40%. Οσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό του πάντως, τόσο μεγαλύτερο το μπόνους, που ξεκινάει από συν 20 έδρες, αν λάβει πάνω από το 20%. Μετά προστίθεται μια έδρα για κάθε 0,5 στο ποσοστό του 1ου κόμματος.

Οι βουλευτές θα εκλεγούν με λίστα, την οποία θα καταρτίσουν οι αρχηγοί των κομμάτων. Αλλά το πιθανότερο είναι η λίστα να ακολουθεί τη σειρά που έλαβαν οι βουλευτές στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Τα σχολεία θα κλείσουν για τις εκλογές, την Παρασκευή προ των εκλογών και τη Δευτέρα μετά τις εκλογές. Οι Πανελλαδικές θα διεξαχθούν κανονικά από 1ης μέχρι 16 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια, ενώ θα ακολουθήσουν τα ειδικά μαθήματα και τα μουσικά για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ μέχρι τις 29 Ιουνίου. Γι΄αυτό άλλωστε επελέγη η 21η Μαΐου για τις πρώτες εκλογές, για να μην υπάρξουν προβλήματα με τις εξετάσεις, ούτε να γίνει αντικατάσταση του υπουργού Παιδείας εν μέσω των εξετάσεων.

Αν υπάρξει στις δεύτερες εκλογές αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, όλα καλά. Αν όχι…καλά ξεμπερδέματα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 01 Ιουν 2023 | 21:28

Εκλογές 2023 - Ανδρουλάκης: "Ουδέποτε μίλησε στέλεχός μας για φόρο στα κέρδη - Debate για την οικονομία"

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε μεταξύ άλλων πως "θα φορολογήσουμε την παραγωγή ενέργειας, τις τράπεζες και προμηθευτές ενέργειας".

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 01 Ιουν 2023 | 20:42

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Αυτοδύναμη ΝΔ με 21,9% διαφορά και επτακομματική Βουλή - Πέφτει ο ΣΥΡΙΖΑ, σταθερό το ΠΑΣΟΚ

Μπαίνουν στη Βουλή Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη - Πιέζεται η Ελληνική Λύση - Όλα τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis.

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 01 Ιουν 2023 | 20:29

Τουρκία: Τέλος ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης μετά την ήττα από τον Ερντογάν

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία καθώς διαλύθηκε η Εθνική Συμμαχία, ο συνασπισμός κομμάτων της αντιπολίτευσης που στήριζε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

ΣΤΟ MEGA 01 Ιουν 2023 | 20:28

Ψαριανός: "Δεν θα το ξαναέγραφα με τις ίδιες λέξεις- Μου έκανε κριτική και η ΝΔ"- Τι απαντά μετά τον σάλο

O Γρηγόρης Ψαριανός ζήτησε συγνώμη από τους ανθρώπους (καθηγητές) που θεώρησαν ότι τους έθιξε η ανάρτησή του.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ 01 Ιουν 2023 | 19:13

Εκλογές 2023: Πάνω από 25.000 οι Έλληνες του εξωτερικού που θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους -146.000 οι ετεροδημότες

Ο αριθμός των απόδημων που θα ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα που θα συγκροτηθούν στο εξωτερικό είναι αυξημένος κατά 2.755 σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου.

ΣΤΟ TWITTER 01 Ιουν 2023 | 18:26

Θεόδωρος Πάγκαλος: "Καλό ταξίδι πατέρα, ήσουν τεράστιος σε όλα σου" - Συγκλονίζει το αντίο του γιου του Αντρέα

Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του ο 22χρονος Αντρέας Πάγκαλος έγραψε: "Καλό ταξίδι πατέρα. Ήσουν τεράστιος σε όλα σου".

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ MEGA 01 Ιουν 2023 | 18:19

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις - Άνοδος ΝΔ, στάσιμος ο ΣΥΡΙΖΑ, μικρή πτώση ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή η Κωνσταντοπούλου

Ανοδικές τάσεις για τη ΝΔ δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, σταθερός ο ΣΥΡΙΖΑ, μικρή πτώση του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με το Mega

Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΛΙΓΟ ΕΛΛΕΙΨΕ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 01 Ιουν 2023 | 16:41

Τι κρύβεται πίσω από το κόμμα Νίκη του θεολόγου Νατσιού- Ο ρόλος του Βίκτωρα Ρέστη και ο φήμες για ρωσικό δάκτυλο

Σημειώνεται ότι το κόμμα Νίκη συγκέντρωσε πανελλαδικά πάνω από 172.000 ψήφους και ποσοστό 2,92%.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ 01 Ιουν 2023 | 15:44

Τσίπρας σε εργαζόμενους ΕΥΔΑΠ: Ο Μητσοτάκης πιστεύει ότι το νερό μπορεί να πουλιέται και να αγοράζετε στη λογική του κέρδους

Σχέδιο στήριξης εργαζόμενων ή ασυδοσία σε εργασιακή ζούγκλα, το κρίσιμο δίλημμα στις εκλογές το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα σε εργαζομένους στην ΕΥΔΑΠ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ 01 Ιουν 2023 | 15:06

Πολάκης για συντριβή ΣΥΡΙΖΑ: Φταίει ο Κατρούγκαλος, η απλή αναλογική και οι... επιδοτήσεις που έδωσε η ΝΔ

"Το αποτέλεσμα ήταν ένα σοκ, ένα χαστούκι αλλά δεν υπάρχουν στην ζωή πράγματα ανεξήγητα" σημείωσε ο κ. Πολάκης και προχώρησε σε μια σειρά εξηγήσεων για την συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 01 Ιουν 2023 | 15:02

Τσαπανίδου: Η κυβέρνηση αφήνει χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς ενημερότητα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

"Ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, με οφειλές στον ΕΦΚΑ, δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε ενημερότητα, ούτε σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη" αναφέρει η Πόπη Τσαπανίδου.

ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ MRB 01 Ιουν 2023 | 15:02

Οι προβλέψεις του Δημήτρη Μαύρου (MRB) για τις εκλογές: Οι διαρροές της ΝΔ, ο κίνδυνος από τη Νίκη και η μάχη ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ

Όσον αφορά το κόμμα ΝΙΚΗ, ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος επισήμανε ότι "ξεπετάχτηκε από το πουθενά" μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ 01 Ιουν 2023 | 14:46

Μάντζος: Κρυφή ατζέντα έχει η ΝΔ, όχι το ΠΑΣΟΚ- Εμείς θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους

Σύμφωνα με τον κ. Μάντζο, είναι η ΝΔ εκείνη που έχει κρυφή ατζέντα με δύο μάλιστα κεφάλαια.