Follow us

Αδειασε το ΠΑΣΟΚ τον βουλευτή Παραστατίδη για τον ΕΝΦΙΑ: Δεν υπάρχει στο πρόγραμμά μας θέμα αύξησης

"Μονταζιέρα" της ΝΔ καταγγέλλει ο Στέφανος Παραστατίδης (ΠΑΣΟΚ) μετά από δηλώσεις του για τον ΕΝΦΙΑ. "Πουθενά δεν μιλάμε για αύξηση", ξεκαθαρίζει το ΠΑΣΟΚ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ

Για την φορολογία και το πλάνο του ΠΑΣΟΚ για τον ΕΝΦΙΑ μίλησε ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Στέφανος Παραστατίδης, προκαλώντας την αντίδραση του κόμματός του.

Ο Στέφανος Παραστατίδης είπε αρχικά στην πρωινή εκπομπή του ΟΡΕΝ πως "εμείς πρέπει να αλλάξουμε τον λόγο άμεσων κι έμμεσων φόρων, γιατί αυτοί πλήττουν τη μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα".

Ερωτώμενος για το αν το ΠΑΣΟΚ θα διατηρήσει τον ΕΝΦΙΑ, απάντησε: "Βεβαίως, αυτοί πρέπει να ενισχυθούν, για να γίνει η αναδιανομή και αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι". Αυτή η φράση, που υπονοούσε ότι θα υπάρξει αύξηση του ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον για τις μεγάλες περιουσίες, προκάλεσε την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ αφού κάθε αναφορά σε αυξήσεις φόρων εκτιμάται ότι προκαλεί αντίδραση του κόσμου και προσφέρει υπηρεσίες στη Νέα Δημοκρατία.

"Οι άμεσοι φόροι, οι οποίοι αφορούν στο φόρο γονικής κληρονομιάς, στο φόρο ακίνητης περιουσίας, αυτός είναι ο ΈΝΦΙΑ, είναι φόροι που ουσιαστικά αφορούν τους έχοντες, αυτοί είναι φόροι, οι οποίοι θα πρέπει να κρατηθούν, και οι φόροι οι οποίοι θα πρέπει να μειωθούν είναι οι έμμεσοι φόροι", κατέληξε.

Όταν ο βουλευτής της ΝΔ, Όμηρος Τσάπαλος, παρενέβη και είπε ότι το ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να μονιμοποιήσει τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Παραστατίδης απάντησε πως" εσείς τώρα βγάζετε τίτλους και δημαγωγείτε".

Άδειασμα από ΠΑΣΟΚ: Πουθενά δεν μιλάμε για αύξηση του ΕΝΦΙΑ

"Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πουθενά στο πρόγραμμα του δεν μιλά για αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Θέση μας είναι η προοδευτική του μείωση. Με προτεραιότητα την προστασία των πιο αδύναμων Ελλήνων και της μεσαίας τάξης", επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και πρόσθεσε:

"Όπως άλλωστε προτείνουμε για τους φόρους, που κυρίως πλήττουν τη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους, όπως είναι η μείωση έμμεσων φόρων, η μείωση φόρων στη μισθωτή εργασία και η μείωση φόρων στις οικογένειες με παιδιά".

Μονταζιέρα καταγγέλλει ο Παραστατίδης

Με νέα ανάρτησή του ο κ. Παραστατίδης σημειώνει πως τα ΜΜΕ προχώρησαν στη γνωστή "μονταζιέρα" καθώς αυτός μίλησε για ενίσχυση άμεσων φόρων και όχι συγκεκριμένα του ΕΝΦΙΑ. Συνέχισε λέγοντας πως ο ίδιος αναφερόταν σε ενίσχυση του φόρου γονικής παροχής και όχι του ΕΝΦΙΑ. Σημείωσε, δε, πως ο ΕΝΦΙΑ δεν θα καταργηθεί.

Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο Facebook έγραψε:

"Μονταζιέρα

Διαβάζω τη "γραμμή" ΝΔ στα ΜΜΕ, με αφορμή την τοποθέτησή μου στην πρωινή εκπομπή του OPEN, πως έχω πει ότι "θα ενισχύσουμε τον ΕΝΦΙΑ ως ΠΑΣΟΚ". Έχουν κάνει τη γνωστή επαγωγή #μονταζιερα, επειδή μίλησα για ενίσχυση άμεσων φόρων και μείωση έμμεσων φόρων, πως αυτό αφορά σε ενίσχυση του ΕΝΦΙΑ.

Αυτό που λέμε επί της αρχής είναι ότι χρειάζεται να αλλάξει ο λόγος άμεσων/έμμεσων φόρων, με ενίσχυση των πρώτων και μείωση των δεύτερων. Και δεν το λέμε μόνο εμείς ως κόμμα, το λέει ο ΟΟΣΑ, η Ε.Ε. και όλοι οι οικονομικοί αναλυτές στη χώρα. ΌΛΟΙ.

Πουθενά δεν έκανα συγκεκριμένη διατύπωση "ενίσχυσης του ΕΝΦΙΑ". Αυτό όμως που εννοούμε ως ενίσχυση αφορά στο φόρο γονικών παροχών. Διότι είναι άδικο να μη φορολογούνται γονικές παροχές μέχρι και τα 4,8 εκατομμύρια ευρώ. Άρα, ναι, φορολόγηση των εχόντων, αυτό λέμε. Και επιμένουμε.

Σε ό,τι αφορά εδικότερα τον ΕΝΦΙΑ, κανένα κόμμα σήμερα δεν μιλάει για κατάργησή του. Διότι αυτό αποτελεί ακραίο λαϊκισμό, πέρα από την δημοσιονομική αδυναμία. Η θέση μας για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας είναι ο εξορθολογισμός του (να γίνει δικαιότερος για τους αδύναμους) και όχι η κατάργησή του.

H ΝΔ επιδιώκει να δημιουργήσει μία πολιτική ζούγκλα στο δημόσιο διάλογο, με μηχανισμούς κοπτοραπτικής και διαστρέβλωσης. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να μας απαντήσει αν αυτή, τάζοντας στους πάντες τα πάντα, πέρα από τις αυξήσεις που έχει τάξει, θα καταργήσει και τη φορολογία γενικότερα; Διότι, κάτι αντίστοιχο έκανε το 2008, με το 65% των Ελλήνων να πληρώνει μηδενικό φόρο, ποσοστό υπερτριπλάσιο που οδήγησε στη χρεοκοπία της χώρας. Και τη νύφη δεν την πλήρωσαν οι πραγματικοί υπεύθυνοι, αλλά ο ελληνικός λαός".

Διαβάστε Επίσης

Η σημερινή ανάρτηση Παραστατίδη στο facebook για τη φορολογία:

*Φόροι

Το πρόβλημα στη χώρα είναι ότι συζητάμε με δημαγωγικούς όρους σε κάθε ζήτημα, όπως για παράδειγμα στο φορολογικό ζήτημα μιλάμε για φόρους και όχι για φορολογική πολιτική. Οι φόροι είναι το σημαντικότερο εργαλείο ενός κράτους για αναδιανομή πλούτου και κοινωνική δικαιοσύνη.

Δύο είναι οι βασικές διαφορές προόδου-συντήρησης: οριζόντια Vs προοδευτική φορολόγηση και άμεσοι Vs έμμεσοι φόροι.

Η πολιτική της ΝΔ αφορά σε οριζόντια φορολόγηση στα μερίσματα, είτε κάποιος έχει κέρδη 40.000 ευρώ είτε 40εκ ευρώ, ενώ ταυτόχρονα δεν μπορεί με αυτό τον τρόπο να μειώσει τα φορολογικά βάρη στη μισθωτή εργασία, να αυξήσει τις φοροαπαλλαγές για τις οικογένειες, να θωρακίσει το κοινωνικό κράτος, να ενισχύσει την παιδεία και την υγεία, τις δημόσιες υποδομές.

Σύμφωνα ακόμη με την έκθεση του ΟΟΣΑ, "η Ελλάδα έχει από τους μικρότερους συντελεστές στα μερίσματα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και μία ενδεχόμενη αύξησή τους θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση των επιβαρύνσεων της μεσαίας τάξης, η οποία ενώ σήκωσε το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής τα χρόνια της κρίσης, στην τελευταία μεταρρύθμιση του 2019 είχε τα λιγότερα οφέλη, ενώ αντίθετα οι ελεύθεροι επαγγελματίες ήταν στους κερδισμένους καθώς οι επιβαρύνσεις τους περιορίσθηκαν αισθητά". Όπως επίσης ακόμη και η Αμερική του Μπάιντεν κινείται σε αντίστοιχη κατεύθυνση.

Ως προς τη σχέση άμεσων/έμμεσων φόρων, ο φόρος ακίνητης περιουσίας, ο φόρος γονικών παροχών-κληρονομιάς είναι φόροι με αριστερό πρόσημο. Αντίστοιχα οι έμμεσοι φόροι είναι φόροι που πλήττουν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Ζητούμενο να αλλάξει ο λόγος άμεσων/έμμεσων φόρων υπέρ των πολλών.

Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι η μείωση του απαράδεκτα υψηλού αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές από τα 4,8 εκατομμύρια ευρώ, που ισχύει σήμερα κατά ανώτατη τιμή, σε 400.000 ευρώ για κάθε γονέα.

Η θέση του ΠΑΣΟΚ για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας είναι ο εξορθολογισμός του (να γίνει δικαιότερος για τους αδύναμους) και όχι η κατάργησή του, όπως τουλάχιστον επικαλούνταν ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι αυτό συνιστά λαϊκισμό.

Αυτό που προτείνουμε είναι μείωση των φόρων στη μισθωτή εργασία, φοροαπαλλαγές για τις οικογένειες με παιδιά και μείωση των έμμεσων φόρων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και ενέργεια, όσο διαρκεί η ακρίβεια.

Θα πρέπει να αλλάξουμε το φορολογικό μοντέλο στο οποίο κερδοσκοπούν οι λίγοι εις βάρος της μεσαίας τάξης και των χαμηλών οικονομικά στρωμάτων. Και όχι να τάζουμε στους πάντες τα πάντα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 20 Σεπ 2023 | 12:25

Ανδρουλάκης: Αυτό που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες είναι μία αποτυχία του επονομαζόμενου Επιτελικού Κράτους

"Τους τελευταίους μήνες είχαμε τα Τέμπη, φωτιές, εκρήξεις στην Αγχίαλο, την καταστροφή στη Δαδιά και την Θεσσαλία" είπε ο κ. Ανδρουλάκης σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο.

«ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ» 20 Σεπ 2023 | 11:13

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καταδικάζουν τις δηλώσεις Ερντογάν για διχοτόμηση της Κύπρου και αναγνώριση του ψευδοκράτους

Τα δύο κόμματα αντιδρούν στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για το Κυπριακό, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ 20 Σεπ 2023 | 09:54

Στήριξη Καμίνη σε στελέχη του υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ - Κόντρα στην κομματική γραμμή

Με ανάρτησή του, ο Γιώργος Καμίνης δηλώνει την στήριξή του σε υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο του Γιώργου Ιωακειμίδη, ο οποίος έχει πάρει το χρίσμα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 20 Σεπ 2023 | 07:55

Τι αλλάζει στο Airbnb - Ποιοι θα πληρώσουν τέλος διαμονής και ΦΠΑ, τι προβλέπεται

Τέλος διαμονής σε 170.000 ακίνητα, ΦΠΑ σε 7.440 φυσικά πρόσωπα που θα υποχρεωθούν να ανοίξουν βιβλία, και αυστηρότερα πρόστιμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 18 Σεπ 2023 | 11:27

Ανδρουλάκης για Λιβύη: Αναμένουμε πλήρη ενημέρωση για τις συνθήκες του τροχαίου και το κενό πληροφόρησης

Ο Ν. Ανδρουλάκης εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στις οικογένειες για την τραγωδία στη Λιβύη, ζητώντας πλήρη ενημέρωση για τις συνθήκες του τροχαίου δυστυχήματος.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 17 Σεπ 2023 | 18:28

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση κατά Μητσοτάκη: Προσπαθεί να φιμώσει τους επιστήμονες

Η υπαγωγή του Εθνικού Αστεροσκοπείου και της ΕΜΥ στην Πολιτική Προστασία προκάλεσε αντιδράσεις.

ΠΟΥ ΕΣΤΙΑΖΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 16 Σεπ 2023 | 23:32

ΔΕΘ: Οι αντιδράσεις των κομμάτων στην ομιλία του Κ. Μητσοτάκη: ΄Κατώτερος των περιστάσεων", "αποτυχία" και "άλλοθι"

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

ΟΜΙΛΙΑ 15 Σεπ 2023 | 21:16

Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ: Το "επιτελικό κράτος" του κ. Μητσοτάκη αποδείχθηκε ανίκανο να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών

"Αποδείχθηκε ανίκανο να εκσυγχρονίσει τις δομές του και να επιτελέσει ένα από τα βασικότερα καθήκοντά του, την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών" ανέφερε ο προέδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 14 Σεπ 2023 | 16:08

Στη Θεσσαλονίκη ο Ανδρουλάκης: Το επιτελικό κράτος της ΝΔ έχει βουλιάξει στον θεσσαλικό κάμπο

Στον θεσσαλικό κάμπο βούλιαξε το επιτελικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

ΠΑΣΟΚ 13 Σεπ 2023 | 18:44

Κριτική Ανδρουλάκη σε Μητσοτάκη: Υπεύθυνος για όσα συμβαίνουν στη Θεσσαλία είναι ένας και είναι ο ίδιος

"Αυτός έφτιαξε αυτή την κυβέρνηση που βλέπουμε σιγά-σιγά να ξηλώνεται το πουλόβερ της. Υπεύθυνος για την κατάσταση είναι ο ίδιος" ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ DANIEL 11 Σεπ 2023 | 20:17

Το ΠΑΣΟΚ ζητά εξεταστική επιτροπή μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία - "Οι πολίτες ζητούν να μάθουν τι συνέβη"

Η Βουλή οφείλει να χρησιμοποιήσει τις αυξημένες εξουσίες της, για τη διερεύνηση της τραγωδίας, δηλώνει ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ που ζητά εξεταστική για τη Θεσσαλία.

ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ 10 Σεπ 2023 | 16:43

Ανδρουλάκης: Οι ευθύνες της κυβέρνησης και της Περιφέρειας είναι πολύ μεγάλες - Δεν κατάφεραν να θωρακίσουν τη Θεσσαλία

"Η οικονομική καταστροφή είναι τεράστια, καθώς εδώ βρίσκεται η παραγωγική καρδιά της χώρας" σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης συνομιλώντας με τους πληγέντες.

ΑΥΤΟΨΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 09 Σεπ 2023 | 18:56

Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση έχει αποτύχει να προσαρμόσει το κράτος στις νέες συνθήκες της κλιματικής αλλαγής

Ο Παλαμάς Καρδίτσας ήταν ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη.