Πώς και γιατί ο Λουράντος, οι φαρμακοποιοί και η Αυγή, "κήρυξαν τον πόλεμο" στα self test για τον κορονοϊό

Ποια είναι τα "περίεργα" επιχειρήματα της ετερόκλητης ομάδας που κήρυξε τον πόλεμο στα self test για τον κορονοϊό

Μανόλης Καψής
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟΛΗς ΚΑΨΗς
lourantos

Εκ πρώτης όψεως θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Σε μια φάση κορύφωσης της πανδημίας του κορονοϊού κι ενώ οι ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη να πολλαπλασιαστούν τα τεστ, η πρωτοβουλία να διανεμηθούν στους πολίτες δωρεάν τεστ από τα φαρμακεία, θα έπρεπε να γίνει δεκτή ως μια αυτονόητη ενέργεια.

Όχι στην Ελλάδα, όπου όλα γίνονται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης- ακόμα και τα αυτονόητα- ενώ εκπρόσωποι συντεχνιών, αναζητούν ευκαιρία να διεκδικήσουν αυξήσεις, παροχές και ανταλλάγματα.

Η ανακοίνωση από την κυβέρνηση της δωρεάν παροχής self test, με τις λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς θα γίνει η διαδικασία να αναμένονται, συνάντησε στην αρχή την εξοργιστική αντίδραση του εκπροσώπου των φαρμακοποιών της Αθήνας, γνωστού από το παρελθόν για τις προκλητικές του δηλώσεις, Κώστα Λουράντου.

Στην αρχή ο κ. Λουράντος ζήτησε αποζημίωση 15 ευρώ για τους φαρμακοποιούς που θα κάνουν το τεστ στους πελάτες τους εντός του φαρμακείου, μετά τις αντιδράσεις και τον σάλο έκανε έκπτωση και έριξε την τιμή στα 0,50 σεντ, και αφού στη διαδρομή τσακώθηκε με τους δημοσιογράφους του Σκάι και άκουσε τα εξ αμάξης στα social media…έφθασε στο σημείο να δηλώσει ότι οι φαρμακοποιοί θα αρνηθούν να παραλάβουν τα τεστ.

Ας πάνε στα σούπερ μάρκετ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάλιστα σε μια εξαιρετικά προκλητική δήλωση, όπου κάλεσε τους αρμοδίους του υπουργείου Υγείας να απαγορεύσουν τα τεστ να γίνονται στα φαρμακεία και αφού διατύπωσε διάφορες ακατανόητες προφάσεις- του τύπου να διευκρινιστεί "με ποιο τρόπο θα φέρουν τα τεστ στα φαρμακεία"- ζήτησε να στείλουν τελικά τα τεστ στα σούπερ μάρκετ. Μια δήλωση μνημείο κοινωνικής αδιαφορίας…

"Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, αποφάσισε να μην πάρει τα τεστ στα φαρμακεία. Να τα διαθέσει το κράτος όπου θέλει, να τα κάνει με όποιο τρόπο θέλει, εάν δεν μας διευκρινίσει με ποιο τρόπο θα μας τα φέρει και πώς θα τα δώσουμε και αν δεν απαγορεύσει, ρητώς, το να γίνονται μέσα στο φαρμακείο", υποστήριξε και συνέχισε:

"Το πλαίσιο που ζητείται πρέπει να καθορίζει την προμήθεια από τα φαρμακεία αυτών των τεστ, με ποιο τρόπο θα γίνεται, και τη διανομή τους στους πολίτες, ειδάλλως εμείς δεν παραλαμβάνουμε τίποτα".

Μάλιστα, σε ερώτηση πού θα διατίθενται τα τεστ αν όχι στα φαρμακεία, o Κωνσταντίνος Λουράντος απάντησε: "ας πάνε σούπερ μάρκετ".

Πηγές του κυβερνώντος κόμματος σχολίασαν δεικτικά τις δηλώσεις Λουράντου:

"Ο κ. Λουράντος μετά την πρωτοφανή επιτυχία της μετατροπής των φαρμακείων σε εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ για συντεχνιακούς λόγους, οραματίζεται πλέον τιμοκαταλόγους για την διενέργεια των οικιακών ατομικών τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού σε φαρμακεία. Καιρός είναι να αντιληφθεί ότι οι ίδιοι οι συνάδελφοί του τον έχουν θέσει στο περιθώριο. Επι της ουσίας, τα τεστ θα διατίθενται εντελώς δωρεάν για τους κατόχους ΑΜΚΑ και η διενέργειά τους είναι πολύ απλή δίχως να χρειαστεί η συμβολή του κ. Λουράντου".

Ο Κ. Λουράντος πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Ανακαλύπτουν προβλήματα οι φαρμακοποιοί

Το παράδειγμα του Κώστα Λουράντου μιμήθηκαν και άλλοι συνάδελφοί του, όπως ο κ. Ανδρέας Γαλανόπουλος, πρόεδρος του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αττικής, που ανακάλυψε άλλα προβλήματα, όπως το ότι δεν έχει διευκρινιστεί με ποια κριτήρια λέει, θα γίνεται η διανομή στα φαρμακεία. Γιατί είναι πρόβλημα τα κριτήρια, δεν το εξήγησε ο κ. Γαλανόπουλος, που όπως και ο συνάδελφός του κ. Λουράντος δίνουν την εντύπωση ότι ψάχνουν αφορμές και ανακαλύπτουν προφάσεις, για να υπονομεύσουν την πρωτοβουλία. Αδιαφορώντας για το κοινό καλό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, σε οξύ τόνο, ο κ. Γαλανόπουλος επέκρινε την επιλογή της κυβέρνησης να γίνει η διανομή τους στους πολίτες μέσω των φαρμακείων, ενώ επεσήμανε ότι δεν έχουν ως Προμηθευτικός Συνεταιρισμός, καμιά ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για το πως θα γίνεται η διανομή και με βάση ποια κριτήρια ανά φαρμακείο!!

Η Αυγή ανακάλυψε πρόβλημα και με την εταιρεία

self test avgi

Η αναζήτηση προβλημάτων δεν σταματάει όμως μόνο στα κριτήρια δήθεν ανά φαρμακείο, οτιδήποτε σημαίνει αυτό… Η εφημερίδα Αυγή ανακάλυψε άλλο πρόβλημα. Ότι δηλαδή τα τεστ είναι της Ζήμενς.

"Μόνο δυο self test κυκλοφορούν στην αγορά εκ των οποίων το ένα είναι γερμανικό δια χειρός της Siemens και το άλλο αμερικανικής εταιρείας", γράφει το σχετικό ρεπορτάζ. Γιατί είναι πρόβλημα το ότι τα τεστ είναι της εταιρείας Ζήμενς δεν διευκρινίζεται. Υποθέτει κανείς ότι έχει να κάνει με τις δωροδοκίες της Ζήμενς στο παρελθόν, χωρίς προφανώς τα δυο γεγονότα να έχουν ουδεμία σχέση. Αλλά φυσικά το υπονοούμενο είναι επίσης προφανές.

Ανέλαβε να δώσει υπόσταση στο υπονοούμενο το Documento του Κώστα Βαξεβάνη: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξήγγειλε self test μόλις η Siemens πήρε άδεια…

Όπως γράφει το κείμενο που δημοσιεύεται στην Αυγή "το self test της Siemens εγκρίθηκε από τις αρχές της Γερμανίας στις 24 Φεβρουαρίου και με την έγκριση αυτή μπορεί να κυκλοφορήσει και σε άλλες αγορές της Ευρώπης αν και δεν έχει πάρει πιστοποίηση σύμφωνα με την οδηγία 98/79 / ΕΚ όπως αναφέρει η γνωμοδότηση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) στις 17 Μαρτίου."

Και συνεχίζει:

"Υπενθυμίζεται ότι ο εξ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη Άκης Σκέρτσος ανακοίνωσε τη διενέργεια 10.000.000 δωρεάν self test το μήνα από τους πολίτες στις 19 Μαρτίου προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων από τους επιστημονικούς φορείς τόσο για την αποτελεσματικότητά τους όσο και για τη θολή διαδικασία που έχει επιλέξει η κυβέρνηση."

Σημειώνεται όμως ότι το "πλήθος αντιδράσεων" είναι μόνο ο Κώστας Λουράντος και οι συν αυτώ και ουδείς άλλος, ότι ουδείς πέραν της Αυγής δεν έχει διατυπώσει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά τους, ενώ η διαδικασία δεν είναι θολή, αφού είναι απλούστατη και μένουν άλλωστε να γίνουν και οι διευκρινίσεις για τις λεπτομέρειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ηλίας Μόσιαλος σχολίασε ότι τα τεστ είναι χρήσιμα, ενώ σημείωσε ότι δεν είναι ίσως πολύ αποτελεσματικά, για τους ασυμπτωματικούς και τους προσυμπτωματικούς:

"Είναι κάτι χρήσιμο. Υπάρχουν όμως άλλα δύο ερωτήματα. Είναι αυτά τα τεστ αξιόπιστα; Είναι έγκυρα; Αν μας δίνουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, θα υπάρχει χαλαρότητα. Γνωρίζουμε ότι δεν είναι πολύ αποτελεσματικά (τα τεστ) από τους ασυμπτωματικούς και τους προσυμπτωματικους που το φορτίο δεν είναι αυξημένο".

εμβόλιο κορονοϊός

Εγινε πρόβλημα και η εθελοντική καταγραφή των αποτελεσμάτων

Εντύπωση προκαλεί και η αντίδραση της Αυγής για το γεγονός ότι η καταγραφή των αποτελεσμάτων που θα κάνουν οι πολίτες θα είναι εθελοντική, όπως δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης. Σημειώνεται ότι αναμένονται διευκρινίσεις για το πώς ακριβώς θα γίνεται η διαδικασία, αλλά φυσικά δεν θα μπορούσε και δεν είναι δυνατόν να γίνει υποχρεωτική. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να γίνει; Θα υπάρχουν μήπως και κυρώσεις; Αδιανόητο…

"Να σημειωθεί, γράφει η Αυγή, ότι τελικά όπως είπε χθες και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, δεν θα είναι υποχρεωτική αλλά εθελοντική η δήλωση των αποτελεσμάτων των self test για κορωνοϊό προκαλώντας την κοινή λογική αφού οι επιστήμονες αναρωτιούνται για ποιο λόγο θα γίνονται και ποια η χρησιμότητά τους." Απορίες δημιουργούν οι διατυπώσεις, αφού είναι προφανές ότι όσο περισσότερα αποτελέσματα διαθέτουμε τόσο καλύτερη εικόνα θα έχουμε για την εξέλιξη της πανδημίας και φυσικά για την καταγραφή χρειάζεται και η συνεργασία των πολιτών.

Ακόμα μεγαλύτερες απορίες δημιουργεί όμως η κατάληξη του κειμένου της Αυγής: "Οι φαρμακοποιοί έχουν εκφράσει την έντονη αντίδρασή τους χαρακτηρίζοντας την όλο διαδικασία αντιεπιστημονική και επικίνδυνη" αναφέρει. Γιατί είναι αντιεπιστημονική μόνο ο κ. Λουράντος το ξέρει. Και η Αυγή ίσως. Γιατί είναι και επικίνδυνη τώρα, αναμένονται διευκρινίσεις…Από την Αυγή.

Τι λέει το λέει το ECDC

Για να δώσει μια επίπλαστη εικόνα επιστημονικής σοβαρότητας στο ρεπορτάζ της η Αυγή, δημοσιεύει τις εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Νοσημάτων.

Εκεί διαβάσουμε ότι: "Τα self test θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον έλεγχο της νόσου με την έγκαιρη αναγνώριση και απομόνωση περιπτώσεων. Ωστόσο, η μετάθεση της ευθύνης των ελέγχων από τους υγειονομικούς φορείς στους ιδιώτες μπορεί να οδηγήσει σε ελλιπή καταγραφή των κρουσμάτων και να δυσχεράνει την ιχνηλάτηση και την απομόνωση των ύποπτων περιστατικών".

Είναι προφανές ότι η αναφορά δεν έχει σχέση με τη σχεδιαζόμενη πρωτοβουλία, αφού οι έλεγχοι των ιδιωτών θα είναι επικουρικοί και δεν υπάρχει μετάθεση της ευθύνης. Τα δωρεάν τεστ στο σπίτι θα προστίθενται στα τεστ που κάνουν οι δημόσιοι φορείς και δεν θα υπάρχει μετάθεση της ευθύνης στους ιδιώτες, όπως σημειώνεται.

ΣΥΡΙΖΑ

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ- αντί των self test- είναι να γίνονται 4 μοριακά τεστ ανά άτομο σε όλη την Ελλάδα, τα οποία μάλιστα να συνταγογραφούνται. Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε σε ανάρτησή του ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος:

"Η σημερινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα οικιακά τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού που θα διαθέτει δωρεάν η Πολιτεία σε κάθε πολίτη, βρίθει για άλλη μια φορά από fake news και ανεφάρμοστες προτάσεις με στόχο την παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης γύρω από κρίσιμα ζητήματα δημόσιας υγείας. Το έχει κάνει κατ’επανάληψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το κάνει ξανά σήμερα.

Όπως υπονόμευε, για παράδειγμα, εξαρχής την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού -και διαψεύστηκε από την επιτυχία της- έτσι επιχειρεί και τώρα να προκαλέσει καχυποψία και αμφισβήτηση μεταξύ των πολιτών για μια εμφανώς θετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Θα διαψευστεί για άλλη μια φορά.

Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, για να τα καταλάβει και ο ΣΥΡΙΖΑ και να σταματήσει να εκτίθεται, τα εξής:

1) τα γρήγορα οικιακά τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού που θα διαθέσει το κράτος στους πολίτες έχουν υψηλό βαθμό ευαισθησίας και εγκυρότητας, διαθέτουν σήμανση CE, δηλαδή είναι σύμφωνα με τα πρότυπα υγείας και ασφάλειας που τίθενται στον ευρωπαϊκό χώρο, και μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην βελτίωση της επιδημιολογικής επιτήρησης των ασυμπτωματικών φορέων κορωνοϊού. Ο μαζικός έλεγχος του πληθυσμού αποτελεί, άλλωστε, εισήγηση της εθνικής επιτροπής δημόσιας υγείας.

2) πριν από την Ελλάδα χώρες, όπως η Γερμανία και η Ελβετία τα έχουν ενσωματώσει πολύ πρόσφατα στις εθνικές τους στρατηγικές testing, με μια κρίσιμη διαφορά: τα διαθέτουν μόνο εμπορικά ενώ η Ελλάδα πρωτοπορεί ανοίγοντας τόσο τη δωρεάν διανομή με κρατική δαπάνη σε κάθε πολίτη όσο και την εμπορική τους διάθεση.

3) η αντιπρόταση για συνταγογράφηση 4 pcr test το μήνα σε κάθε πολιτη που εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρακτικά ανεφάρμοστη για δυο λόγους: α) θα στοίχιζε τουλάχιστον 2,4 δις ευρώ το μήνα στους φορολογούμενους και β) δεν μπορεί να υλοποιηθεί διότι, ακόμη κι αν υπήρχαν λεφτόδεντρα, δεν υπάρχουν εργαστήρια για να πραγματοποιούν τόσα πολλά pcr test καθημερινά. Αποτελεί δηλαδή ευχολόγιο.

4) όπως έχουμε ήδη πει από το Σάββατο, όταν προκύπτει θετική διάγνωση από το οικιακό τεστ το θετικό κρούσμα θα δηλώνεται σε ειδική πλατφόρμα (που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή) η οποία θα οδηγεί σε δωρεάν επανέλεγχο σε δημόσια δομή υγείας με rapid test αντιγόνου από επαγγελματία υγείας.

5) όσο για την προμήθεια των τεστ, προφανώς θα γίνει με κατεπείγουσες διαδικασίες, όπως απαιτεί η συγκυρία, αλλά ταυτόχρονα και με απόλυτη διαφάνεια και πάντα με τις προδιαγραφές που θα εγκρίνει η αρμόδια επιτροπή των ειδικών του Υπουργείου Υγείας.

Τελικά, ο πραγματικός λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλεργία στη συγκεκριμένη πρόταση είναι ότι η διάθεση δωρεάν ατομικών τεστ είναι μια πραγματικά αναγκαία και αποτελεσματική πολιτική που ενδυναμώνει τον κάθε πολίτη ξεχωριστά και την κοινωνία συνολικά στη μάχη που δίνουμε κατά της πανδημίας."

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ 22 Απρ 2021 | 19:31

Κορονοϊός: 6 στους 10 Βρετανούς θέλουν το "πράσινο διαβατήριο" και ετοιμάζονται για διακοπές

Σύμφωνα με την Mail τα "αποκαλυπτήρια" για τον "πράσινο κατάλογο" της Βρετανίας θα γίνουν στις 7 Μαΐου. Στις 17 ξεκινούν τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Η ΔΙΠΛΗ ΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ 22 Απρ 2021 | 19:22

Handelsblatt: Να υιοθετηθεί σε όλη τη Μεσόγειο το μοντέλο των ελληνικών covid-free νησιών

Να υιοθετηθεί σε όλη τη Μεσόγειο το μοντέλο των ελληνικών covid-free νησιών, προτείνει οικονομικός αναλυτής με άρθρο του στην Handelsblatt

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 22 Απρ 2021 | 19:19

Bloomberg για Ευρώπη: Η επιτάχυνση των εμβολιασμών δείχνει επιστροφή στην κανονικότητα - Η αναφορά στην Ελλάδα

Η Ευρώπη "ξανανοίγει" μετά και την επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων αναφέρει το Bloomberg

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ 22 Απρ 2021 | 18:52

Γεωργιάδης: Ποιος θα πληρώνει το κόστος των self test σε λιανεμπόριο και εστίαση

Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της εστίασης - Απάντηση Γεωργιάδη για το πότε θα εκταμιευθούν τα χρήματα για το κεφάλαιο κίνησης.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 22 Απρ 2021 | 18:51

Κορονοϊός: Τρεις οι πιο συχνές μεταλλάξεις στην Ελλάδα - Η βρετανική σε ποσοστό 64,22% - Οι περιοχές που εντοπίζονται

Οι πιο συχνές μεταλλάξεις SARS-CoV-2 που έχουν απομονωθεί στην Ελλάδα με την βρετανική να καταγράφει ποσοστό 64,22%

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 22 Απρ 2021 | 18:36

Τσίπρας: Οι πολίτες στερούνται ακόμη ένα Πάσχα εξαιτίας της ανικανότητας και ανεμελιάς του κ. Μητσοτάκη

"Ο κ. Μητσοτάκης έχει πια κουράσει με τις αντιφάσεις και τις αυτοδιαψεύσεις του", τονίζει στη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 22 Απρ 2021 | 18:04

Κορονοϊός: 1.305 νέα κρούσματα στην Αττική - 397 στο κέντρο της Αθήνας, 374 στη Θεσσαλονίκη

Αναλυτικά ο χάρτης διασποράς του κορονοϊού στη χώρα - Πρώτη σε κρούσματα η Αθήνα, δεύτερη η Θεσσαλονίκη, ανησυχία για τη Λάρισα.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 22 Απρ 2021 | 18:01

Κορονοϊός: 2.759 νέα κρούσματα σήμερα - 75 θάνατοι και 822 διασωληνωμένοι

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, είναι 2.759, 75 οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι 822. - 6.577 συνολικά οι μεταλλάξεις

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ POLITICO 22 Απρ 2021 | 17:44

Πόλεμος ΕΕ - AstraZeneca: Η Κομισιόν καταθέτει δικαστική προσφυγή κατά της εταιρείας - "Οχι" στις 100 εκατ. επιπλέον δόσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε την αγωγή κατά της AstraZeneca για τα εμβόλια του κορονοϊού, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Ιρλανδίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Απρ 2021 | 17:37

ΗΠΑ: Ταξιδιωτική οδηγία κόλαφος για τον Ερντογάν - Μην ταξιδεύετε στην Τουρκία λόγω τρομοκρατίας και κορονοϊού

Μην ταξιδεύετε στην Τουρκία λόγω του COVID-19, συστήνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους αμερικανούς πολίτες.

Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ 22 Απρ 2021 | 17:11

Ο Χατζηδάκης καρφώνει τον ΣΥΡΙΖΑ: Αρνείται να στηρίξει την τροπολογία για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων

Επίθεση του Κωστή Χατζηδάκη στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν στηρίζει την τροπολογία για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ 22 Απρ 2021 | 16:57

Σταμπουλίδης: Θα υπάρξουν πρωτόκολλα για τη λειτουργία της εστίασης

"Θα υπάρξουν πρωτόκολλα για τη λειτουργία της εστίασης" δήλωσε ο Παναγιώτης Σαμπουλίδης

«ΤΩΡΑ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΣΦΑΛΕΙΣ» 22 Απρ 2021 | 15:58

To Reuters στην εμβολιασμένη Χάλκη: "Ο ελληνικός COVID-free απομονωμένος παράδεισος περιμένει τους τουρίστες" [Εικόνες]

Το Reuters ταξιδεύει στη Χάλκη όπου σχεδόν και οι 250 κάτοικοι του νησιού έχουν εμβολιαστεί, αναμένοντας την επιστροφή του τουρισμού.