Πολιτικός "εμφύλιος" έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εμπρηστικές αναρτήσεις του βουλευτή Παύλου Πολάκη, όπου στοχοποιούσε δημοσιογράφους, δικαστές και τραπεζίτες, λέγοντας πως "αν δεν καθαρίσουμε από αυτούς, δεν θα είναι αλλιώς την άλλη φορά". Αυτή τη φορά όμως, η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν όπως στο παρελθόν, που έδειχνε κατανόηση για τις φανατικές και ακραίες συμπεριφορές του βουλευτή του. Και υπάρχει εξήγηση.
Η αποφασιστική αντίδραση του κ. Τσίπρα εξηγείται, αφ ενός γιατί θεωρείται ότι με τις αναφορές του ο Παύλος Πολάκης διώχνει από τον ΣΥΡΙΖΑ το κεντροαριστερό κοινό και υπονομεύει το άνοιγμα του κόμματος σε ψηφοφόρους πέραν του στενού κομματικού ακροατηρίου, αφ΄ετέρου γιατί με τη συμπεριφορά του, εκτιμάται ότι ο Παύλο Πολάκης υπονομεύει το κύρος και το αρχηγικό status του Αλέξη Τσίπρα και απαιτεί να έχει λόγο ως συναρχηγός. Αυτό δεν μπορεί να το επιτρέψει ο κ. Τσίπρας, που ήδη υφίσταται φθορά στο αρχηγικό του προφίλ και μόνο με την καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης για την υπόθεση Πολάκη, συνεπώς η διαγραφή του Κρητικού βουλευτή πρέπει να θεωρείται μονόδρομος. Σε διαφορετική περίπτωση, αυτός που θα πληγεί θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας...
Φυσικά η απόφαση δεν είναι απλή. Ο Παύλος Πολάκης χαίρει μεγάλης εκτίμησης στον ΣΥΡΙΖΑ, ο ακραίος του λόγος είναι εξαιρετικά δημοφιλής και δεν είναι τυχαίο ότι πολλά κορυφαία στελέχη έχουν αποφύγει να πάρουν θέση, αν και δεν τρέφουν καμία συμπάθεια για τον κ. Πολάκη. Φοβούνται όμως να μιλήσουν εναντίον του. Και η διαγραφή του θα έχει επιπτώσεις στις επιδόσει του κόμματος στην Κρήτη. Αυτά τα γνωρίζει ο Αλέξης Τσίρπας, αλλά δεν μπορεί να κάνει πίσω. Είναι ήδη πολύ αργά.
Συνεδριάζει την Τρίτη το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ, με διευρυμένη σύνθεση
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πηγές από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει με την εκδίωξη Πολάκη να προστατεύσει το κόμμα στην τελική ευθεία για τις εκλογές και να στείλει τρία μηνύματα:
- Ο πρόεδρος του κόμματος δεν εκβιάζεται
- Ο αγώνας κατά της διαφθοράς του "καθεστώτος Μητσοτάκη" είναι αγώνας συλλογικός και δεν μπορεί να γίνεται με όρους προσωπικής σταυροφορίας, αλλά με σχέδιο.
- Δεν χωράνε αυτόνομες πολιτικές και προσωπικές ατζέντες, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί πάντα συλλογικά. Όποια άλλη επιλογή, επισημαίνει η Κουμουνδούρου ρίχνει νερό στο μύλο του κ. Μητσοτάκη, λίγες μέρες πριν προκηρυχθούν οι εκλογές.
Κορυφαία στελέχη του κόμματος έλεγαν χαρακτηριστικά ότι "ο καθένας επέλεξε το δρόμο του".
Στην αυριανή διευρυμένη συνεδρίαση του Ε.Γ. ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει τη παραπομπή του Παύλου Πολάκη στο Πειθαρχικό, για διαγραφή από το κόμμα, το σκεπτικό μάλιστα το εξηγεί η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση για τη στάση της συστηματικής παραβίασης από πλευράς του των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος.
Οι αποφάσεις είναι ειλημμένες σε ότι αφορά το μέλλον του πρώην υπουργού στο ΣΥΡΙΖΑ. Η καθαίρεση Πολάκη από τομεάρχη Διαφάνειας και η παραπομπή του στο Πειθαρχικό για διαγραφή από το κόμμα, από τον πρόεδρο του κόμματος, καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα της Κουμουνδούρου να προστατεύσει το κόμμα στην τελική ευθεία για τις εκλογές.
Η πρώτη κόντρα με την υπόθεση Χαιρετάκη
Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Παύλος Πολάκης προκαλούσε πονοκέφαλο στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, με τις κατά καιρούς εμπρηστικές του αναρτήσεις να φέρνουν το κόμμα σε δύσκολη θέση.
Ο Κρητικός βουλευτής ήρθε πριν μία εβδομάδα σε ρήξη με την ηγεσία του κόμματος, με αφορμή την μη συμπερίληψη στους εκλογικούς καταλόγους του ΣΥΡΙΖΑ για τα Χανιά του υποψηφίου βουλευτή το 2019, Μιχάλη Χαιρετάκη , "παρά την εισήγηση της πολιτικής γραμματείας".
Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν ισχύει ούτε η δική του υποψηφιότητα, μέχρι να διορθωθεί το συγκεκριμένο "λάθος". Πολλοί στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα είδαν πίσω από αυτήν την εξέγερση, μια προσπάθεια του βουλευτή να αμφισβητήσει την εξουσία του Αλέξη Τσίπρα, ακόμα και σε ένα θέμα που θεωρείται ότι είναι προνόμιο του αρχηγού όπως είναι τα ψηφοδέλτια.
Θεώρησαν δηλαδή ότι ήταν μια επίδειξη ισχύος του Παύλου Πολάκη, που μετά και τις αποκαλύψεις του για τον βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Πάτση, χαίρει μεγάλης δημοφιλίας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό όπως θα δούμε τη συνέχεια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε σε ανάλογο ύφος μέσω κομματικών πηγών, "αδειάζοντας" τον βουλευτή και δείχνοντας του την πόρτα της εξόδου:
"Οι αποφάσεις για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι συλλογικές και την τελική απόφαση για τη κατάρτισή τους έχουν τα όργανα του κόμματος. Η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια είναι εθελοντική για όλα τα στελέχη, βουλευτές και υποψήφιους βουλευτές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Όποιος διαφωνεί με τις συλλογικές αποφάσεις για τη σύνθεση των ψηφοδελτίων, έχει κάθε δικαίωμα να μη συμμετάσχει σε αυτά".
Ο κ. Πολάκης, με νέα του ανάρτηση λίγη ώρα μετά τη διαρροή της Κουμουνδούρου, φάνηκε να ρίχνει τους τόνους και να κάνει ένα βήμα πίσω, αναφέροντας ότι "όλα θα λυθούν και θα αποφασιστούν με καθαρό και δημόσιο τρόπο".
Έμμεσο μήνυμα προς τον Πολάκη είχε στείλει και ο Αλέξης Τσίπρας, με δημοσίευση του στο Instagram.
"Μία χειμερινή βουτιά βοηθάει πάντα να παίρνεις καθαρές αποφάσεις. Το θέμα είναι ότι δεν μπορώ να πείσω την Κάρμεν (το σκυλάκι) να με ακολουθήσει…" έγραψε όλο νόημα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία ανάρτηση με ξεκάθαρο αποδέκτη τον κ. Πολάκη, καλώντας τον να συνέλθει.
Η στοχοποίηση δικαστών και δημοσιογράφων από τον Πολάκη
Αφού πέρασαν λίγες μέρες και οι δύο πλευρές φάνηκε να θάβουν το τσεκούρι του πολέμου, ήρθε μία νέα παραληρηματική ανάρτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία προκάλεσε τριγμούς και έντονη πολιτική αντιπαράθεση.
Ο Παύλος Πολάκης αναφέρθηκε σε "βαθύ κράτος" και έβαλε στο στόχαστρο γνωστούς δημοσιογράφους, μέλη του δικαστικού σώματος, της διοίκησης της ΑΑΔΕ, αλλά και τραπεζικά στελέχη.
Οι 15 δημοσιογράφοι, των οποίων τις φωτογραφίες έχει αναρτήσει ο Παύλος Πολάκης, με το απειλητικό μήνυμα "αν δεν καθαρίσουμε από αυτούς δεν θα είναι αλλιώς την άλλη φορά" είναι οι: Νίκος Χατζηνικολάου, Δημήτρης Οικονόμου, Σία Κοσιώνη, Δημήτρης Καμπουράκης, Άρης Πορτοσάλτε, Γιώργος Αυτιάς, Αντώνης Σρόιτερ, Νίκος Στραβελάκης, Τάκης Χατζής, Θανάσης Μαυρίδης, Νίκος Ευαγγελάτος, Τατιάνα Στεφανίδου, Γιωργος Παπαδάκης, Αλέξης Παπαχελάς και Κώστας Παπαχλιμίντζος.
Η ανάρτηση Πολάκη:
ΤΟ "ΒΑΘΥ ΚΡΑΤΟΣ"…..(φωτο 1-2-3-4)
Αν δεν καθαρίσουμε από αυτούς ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ!!
Νομιζω κατάλαβαν οι περισσότεροι πλέον αυτά που φωνάζω από το 2016 …..
-Επαναφορά όλων των ρυθμίσεων του Νόμου Παππα που κατάργησε η ΝΔ.Τέρμα στις Λίστες ΠΕΤΣΑ,τα λεφτά πίσω!!
-Εθελουσία στους δικαστές άνω των 60 ,δεύτερη σχολή δικαστων με παραγωγή 500 δικαστών το χρόνο για τα πρώτα 4 χρόνια ,ενοποίηση προανάκρισης με κυρια ανάκριση για υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος ,όπως και μέγιστη αναβολή ενός μηνός σε κάθε βαθμό εκδίκασης για αυτές τις υποθέσεις.
-Κατάργηση ΑΑΔΕ από ανεξάρτητη αρχή ,ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΙΤΣΙΛΗ και επαναφορά της είσπραξης των φόρων στο Υπουργείο Οικονομικων και στις εφορείες!
-ΥΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΕΓΧΟ τουλάχιστον μια από τις 4 συστημικές Τραπεζες ,με καταργηση του ΤΧΣ και πέρασμα των μετοχών του στο Υπουργείο Οικονομικων !
Καταργηση πτωχευτικού Μητσοτακη,νέος νόμος Κατσέλη με προστασία της πρώτης κατοικίας και ρύθμιση εξόφλησης με δόσεις που αντέχουν οι δανειολήπτες ,με μετατροπή των κόκκινων δανείων σε ΧΡΕΩΛΥΤΙΚΑ
Όχι στις διαγραφές των δανείων των μεγαλομπαταχτσηδων και μεγαλοοφειλετων (εφοπλιστές δάνεια ΜΜΕ οπως πρώτο Φλεμα κλπλκλπ)
ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΗ/ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ!!
ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ!!
Η απαράδεκτη δημοσίευση του Παύλου Πολάκη προκάλεσε εκ νέου την σκληρή αντίδραση της Κουμουνδούρου, προειδοποιώντας τον Κρητικό βουλευτή, ότι "όποιος πιστεύει ότι μπορεί να χαράζει την δική του πολιτική έχει προφανώς συνειδητά αποφασίσει να θέσει εαυτόν εκτός εκλογικής μάχης".Του έστελνε μήνυμα δηλαδή ότι αν συνεχίσει δεν θα είναι υποψήφιος.
Συγκεκριμένα, ανέφερε η Κουμουνδούρου:
"Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραμμα και πολιτική που έχουν εγκριθεί από το συνέδριό του.Έχει επίσης αρχές λειτουργίας που χαρακτηρίζονται από δημοκρατία, συλλογικότητα και προβλέπουν την υπεράσπιση και όχι την υπονόμευση της πολιτικής του από τα μέλη του και πολύ περισσότερο τα στελέχη της ηγεσίας. Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να χαράζει δική του πολιτική, να διαμορφώνει ψηφοδέλτια και να επιβάλλει την ιδιωτική ατζέντα που ο ίδιος προκρίνει, με συνεχείς δημοσιεύσεις και αγνοώντας τις αρχές και την πολιτική του κόμματος, έχει προφανώς συνειδητά αποφασίσει να θέσει εαυτόν εκτός εκλογικής μάχης".
Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που προειδοποιούσε τον Παύλο Πολάκη ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, είχε και άλλη ερμηνεία. Δεν ήταν μόνο ότι με τον τρόπο του αμφισβητούσε την εξουσία του Αλέξη Τσίπρα. Ηταν σαφές ότι με τον φανατισμό του και με τις ακροδεξιές αναφορές του σε προγραφές και επικηρύξεις, έδιωχνε όλο τον κόσμο που προσπαθεί να προσεταιριστεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογών και αμφισβητούσε το άνοιγμα του κόμματος στο κέντρο, ώστε να αποφύγει την εκλογική συντριβή.
Η απάντηση-σπόντα του Πολάκη
Λίγη ώρα μετά το ξεκάθαρο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο ίδιος ''επέλεξε να θέσει τον εαυτό του εκτός ψηφοδελτίων και εκτός κόμματος'', ο Παύλος Πολάκης απάντησε με μία ανάρτηση-σπόντα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, μιμούμενος την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα.
Ο βουλευτής, ευρισκόμενος στα Σφακιά για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, δημοσίευσε στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook μία αιχμηρή ανάρτηση συνοδευόμενη από φωτογραφίες με τη σύζυγό του Δώρα.
"Βόλτα στα Σφακιά σήμερα, στην Ανωπολη με τη Δώρα. Σε τόπους με απεριόριστους ορίζοντες, καθαρό αέρα και λεβέντες ανθρώπους (χωριό της μάνας μου). Θυμήθηκα πολλά ανεβαίνοντας απ΄ αυτά που έγιναν εδώ το 2010-14", έγραψε στο Facebook.
Ο Παύλος Πολάκης φαίνεται να υπαινίσσεται ότι οι σύντροφοί του δεν του φέρθηκαν όπως συμπεριφέρονται οι λεβέντες άνθρωποι και του περιορίζουν τους ορίζοντες.
Η αποπομπή του από Τομεάρχης Διαφάνειας
Η τελευταία εμπρηστική ανάρτηση του βουλευτή φαίνεται πως ράγισε οριστικά το γυαλί ανάμεσα σε Τσίπρα και Πολάκη, καθώς ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να τον παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος με το ερώτημα της διαγραφής.
Ετσι ο Γιάννης Ραγκούσης ανέλαβε την θέση του ως Τομεάρχη Διαφάνειας, ενα πρώτο βήμα πριν την οριστική εκπαραθύρωση του Παύλου Πολάκη από το κόμμα.
Ο κ. Ραγκούσης, σε ανακοίνωση του μαζί με τον Τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλο Ξανθόπουλο, επιτέθηκαν στον Παύλο Πολάκη, λέγοντας πως "οι πολιτικές δηλώσεις του Παύλου Πολάκη όπως διατυπώθηκαν στη χθεσινή του ανάρτηση είναι απολύτως αντίθετες με τις ομόφωνα εγκεκριμένες προγραμματικές μας εξαγγελίες για τη λειτουργία του κράτους, της δικαιοσύνης και των θεσμών".
Ακόμα, τα δυο στελέχη, κατηγορούν ευθέως τον Παύλο Πολάκη ότι ήθελε να υπονομεύσει το status του αρχηγού του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, να τον υπονομεύσει και να του επιβάλει την πολιτική του.
Αναφέρονται επίσης στην παρέμβαση της εισαγγελίας πλημμελειοδικών Αθηνών "που ζητά να διερευνηθούν τα αδικήματα της διέγερσης πολιτών σε διάπραξη εγκλημάτων και της βίας κατά δικαστικών λειτουργών", λέγοντας ότι "οφείλει να μην γίνεται μέρος του πολιτικού παιχνιδιού".