Προανακριτική: Τι αποκαλύπτει το πόρισμα της ΝΔ για την έκδοση της εφημερίδας Documento, τον Καλογρίτσα και τον Κώστα Βαξεβάνη

Το πόρισμα αναφέρει ότι για την έκδοση της εφημερίδας προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα και θα ενημερωθεί ο αρμόδιος Εισαγγελέας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
vaxevanis

Μεγάλο κομμάτι του πορίσματος των βουλευτών της πλειοψηφίας αναφέρεται στην έκδοση της εφημερίδας Documento και στη σχέση που είχε με την έκδοση και τα χρήματα που χρειάστηκαν για να εκδοθεί, ο κ. Καλογρίτσας.

Σύμφωνα με τους βουλευτές της πλειοψηφίας και όπως καταγράφεται στο πόρισμα φαίνεται πως συνδέονται τα χρήματα της εγγυητικής για το ΣΥΡΙΖΑchannel, με την έκδοση της εφημερίδας, καθώς κρατήθηκαν από τον κ. Καλογρίτσα- όπως αναφέρουν τα μέλη της επιτροπής- έναντι του ποσού που είχε βάλει για την έκδοση του Documento.

Ολοι ακολουθούσαν τις εντολές του Νίκου Παππά

Ανάμεσα στα άλλα στο πόρισμα των βουλευτών της Νεας Δημοκρατίας που μετέχουν στην προανακριτική αναφέρεται:

"Αφού τελικώς δεν τελεσφόρησε το εγχείρημα και η εταιρεία του κου Καλογρίτσα κρίθηκε έκπτωτη, παρατηρούνται εκ νέου παρεμβάσεις του κου Παππά με την ιδιότητά του ως Υπουργός για να εκδοθεί το φιλοκυβερνητικό τότε έντυπο Documento, με ιδιοκτήτη τον κο Καλογρίτσα και τελικώς την έκδοση και συνέχιση της έκδοσής του από τον δημοσιογράφο κο Βαξεβάνη, τον οποίο περιγράφει ο κος Καλογρίτσας ως εντολοδόχο του κου Παππά, που τόσο ο ίδιος ο κ. Καλογρίτσας, όσο και ο δημοσιογράφος κος Βαξεβάνης, λειτουργούσαν πλήρως υπό τις καθοδηγήσεις του κου Παππά.

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στο πόρισμα ο κύριος Παππάς φέρεται

α. Να ζήτησε από τον κο Καλογρίτσα με δικά του χρήματα να εκδώσει την εφημερίδα Documento με διευθυντή τον κο Βαξεβάνη. Ο κος Βαξεβάνης ζητούσε τα χρήματα από τον κο Παππά για τα έξοδα του Documento και ο κος Παππάς ζητούσε από τον κο Καλογρίτσα να πληρώνει.

β. Ο κος Παππάς είχε τον απόλυτο έλεγχο για την έκδοση και τη λειτουργία του Documento και χαρακτηριστικoς είναι ο διάλογος μέσω sms που μας κατέθεσε ο κος Καλογρίτσας και δείχνει την άμεση εμπλοκή του κου Παππά στην λειτουργία της εφημερίδας Documento, αλλά και τις σαφείς εντολές που ο ίδιος έδινε, λειτουργώντας ως πραγματικός ιδιοκτήτης, στον εμφανιζόμενο ως εκδότη κο Καλογρίτσα.

Προανακριτική: Τι αποκαλύπτει το πόρισμα της ΝΔ για την έκδοση της εφημερίδας Documento, τον Καλογρίτσα και τον Κώστα Βαξεβάνη

Ο διάλογος Καλογρίτσα- Παππά:

Ο διάλογος αποκαλυπτικός:

"Καλογρίτσας: Νίκο μου! Όλα καλά! Γιατί έγινε κάτι που πρέπει να ξέρω;

Παππάς: Περί κλεισίματος ακούω. Πρόσεξε.

Καλογρίτσας: Αυτά δεν ανήκουν σε μας! Περί νοικοκυρέματος άκουσες τίποτα? Νοικοκύρεμα και όχι κλείσιμο! Νίκο μου! Με "Το πρόσεξε" τι εννοείς? Σ’ αγαπώ

Παππάς: Αν κλείσει πρόσεξε.

Καλογρίτσας: Νίκο μου! Εμείς δεν θα την κλείσουμε! Ποιος θα την κλείσει? Οι μόνοι που μπορούν είναι οι δημοσιογράφοι! Ξέρεις κάτι? Επίσης πάλι ρωτάω: τι εννοείς "πρόσεξε?"

Παππάς: Εννοώ ότι δεν πρέπει να εκτεθούμε Βουίζει ότι ο Μητσοτάκης μέσω Θεοδωρικάκου σου έχει βάλει θέμα Εγώ δε το πιστεύω.

Καλογρίτσας: Τέτοιες δήθεν αμφιβολίες αλλού, ΟΧΙ ΣΕ ΜΕΝΑ! Αφού εσύ δεν το πιστεύεις, τι σε νοιάζει που βουίζει? Εγώ κομματικά πειθάρχησα και πειθαρχώ μόνο στον Αρχηγό μας και τον σύντροφό μου Π.

Παππάς: Μπράβο Άρα συνεχίζουμε"

γ. Με εντολή του κου Παππά εξεδόθη το Documento, για το οποίο φέρεται να δαπανήθηκε ποσό περί των 3.000.000€, για το οποίο ποσό ο κος Καλογρίτσας έλαβε και διατήρησε στην κατοχή του το ποσό της εγγυητικής επιστολής μετά την απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε τον διαγωνισμό. Δηλαδή, με εντολή του κου Παππά χρηματοδοτήθηκε το εγχείρημα του Documento στο ποσό περίπου των 3.000.000€, το οποίο συνδέεται με τα 3.000.000€ της εγγυητικής επιταγής, καθώς αυτό το ισόποσο έλαβε ο κος Καλογρίτσας και λόγω των εξόδων που είχε κάνει για το Documento.

δ. Από την ανταλλαγή του sms, αλλά και τις μαρτυρικές καταθέσεις του κου Καλογρίτσα προκύπτει ότι μετά από ένα σημείο και επειδή με εντολή του κου Παππά προς τον κο Βαξεβάνη, υπήρχε στοχοποίηση οικογενειακών προσώπων πολιτικών αντιπάλων, μεταξύ των οποίων και της κας Μαρέβα Γκραμπόφσκι, σύζυγο του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργού κου Κυριάκου Μητσοτάκη, επήλθε κλονισμός των σχέσεων των μερών και ζητήθηκε από τον κο Παππά να μεταβιβασθεί το σύνολο της λειτουργίας του Documento στον δημοσιογράφο κον Βαξεβάνη χωρίς να κατατεθεί οποιοδήποτε τίμημα. Τον κλονισμό των σχέσεων καταδεικνύει και το sms που κατατέθηκε από τον κ. Καλογρίτσα, όπου ο κ. Παππάς τον απειλεί να προσέχει, παρόλο που ο κ. Καλογρίτσας δηλώνει πειθαρχία στον κ. Παππά και στον Αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.

Μαρέβα Μητσοτάκη

Η στοχοποίηση της Μαρέβας Μητσοτάκη

Χαρακτηριστικά ως προς τη στοχοποίηση συζύγων πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ με απευθείας εντολή από το τότε Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον Νίκο Παππά ο κ. Καλογρίτσας καταθέτει: "Σε αυτή την ίδια κατεύθυνση, αντίληψη και σκέψη είδα ότι έμπαιναν και βρίζονταν οι γυναίκες, όπως ήταν η γυναίκα του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τότε, η σύζυγος του κ. Στουρνάρα και κάποια άλλα. Τα αναφέρω επειδή αυτά έχουν γραφτεί. Διαφώνησα σε αυτά πριν τυπωθούν, πριν γραφούν. Είπα ότι παίρνω το όνομά μου από αυτά. "Πάρτε το DOCUMENTO. Εγώ παίρνω το όνομά μου από αυτά. Δεν δέχομαι να είναι το όνομα του γιου μου σε αυτά, αλλιώς διορθώνονται".

Πράγματι λοιπόν ανατρέχοντας στα δημοσιεύματα του Documento την επίμαχη περίοδο διαφαίνεται ότι η κα Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη τύχαινε συνεχούς χυδαίας στοχοποίησης, όπως ζητούσε ο κ. Παππάς και εκτελούσε ο κ. Βαξεβάνης, σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Καλογρίτσα. Τα δημοσιεύματα αυτά επιτάθηκαν, αφού επήλθε η ρήξη και λίγο πριν ή κατά την αποχώρηση του κ. Καλογρίτσα. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρονται τρία πρωτοσέλιδα στις 05.02.17, 12.02.17 και 19.02.17 με συκοφαντικά δημοσιεύματα σε βάρος της συζύγου του νυν Πρωθυπουργού, που επιβεβαιώνουν πλήρως τους ισχυρισμούς του κ. Καλογρίτσα.

Άλλωστε στην προηγούμενη προκαταρκτική επιτροπή είχε κατατεθεί ηχητικό απόσπασμα που ο ίδιος κ. Παππάς ζητούσε από τον επιχειρηματία κ. Μιωνή να στοχοποιηθεί η σύζυγος του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν Πρωθυπουργού. Τόσο λοιπόν από τη μαρτυρία του κ. Καλογρίτσα, από το ηχητικό απόσπασμα του κ. Παππά, το κατατεθειμένο sms και τα ίδια τα πρωτοσέλιδα του Documento δημιουργείται πλήρη πεποίθηση ότι με εντολή του τότε Μεγάρου Μαξίμου και του κ. Παππά ζητήθηκε και υλοποιήθηκε η συκοφάντηση από το Documento συζύγων πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ και πρωτίστως της κας Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη, με εκτελεστικό βραχίονα τον κ. Βαξεβάνη.

Πράγματι, λοιπόν, αφού ζήτησε ο κ. Παππάς από τον κ. Καλογρίτσα να μεταφέρει το σύνολο του Documento στον κ. Βαξεβάνη, συστήθηκε νέα εταιρεία από τον κ. Βαξεβάνη που στην πραγματικότητα έγινε καθολικός διάδοχος όλου του ενεργητικού που αφορούσε το τότε Documento, χωρίς να προκύπτει ότι πληρώθηκαν από τον ίδιο τον κ. Βαξεβάνη τα συνολικά ποσά των 3.000.000€ που είχε δαπανήσει ο κος Καλογρίτσας και τελικώς κράτησε από την επιστροφή της εγγυητικής επιστολής του ποσού των 3.000.000€ που είχαν εισρεύσει ως συμμετοχή της CCC.

Κώστας Βαξεβάνης

Πώς πέρασε η εφημερίδα στον έλεγχο του Κώστα Βαξεβάνη

Ο μετέπειτα εκδότης και δημοσιογράφος κ. Βαξεβάνης αναφέρει ότι έγιναν συζητήσεις (και όχι φυσικά ότι δόθηκε εντολή όπως κατέθεσε ο κ. Καλογρίτσας), οι οποίες κατέληξαν η εφημερίδα να είναι ιδιοκτησία της εταιρείας του Γ. Καλογρίτσα (ήταν αυτή που είχε πάρει μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες) και ο ίδιος να είναι διευθυντής (έμμισθος δηλαδή) θέτοντας μάλιστα και τρεις όρους:

"1. Οι δημοσιογράφοι να ήταν της επιλογής μου. 2. Να μην υπάρχουν παρεμβάσεις. 3. Να είμαι ο ιδιοκτήτης του τίτλου της εφημερίδας. Αυτό θα αποτελούσε την εγγύηση στην περίπτωση που δεν τηρούνταν τα συμφωνημένα.", πράγμα που επιβεβαιώνει ουσιαστικά τους ισχυρισμούς του κ. Καλογρίτσα, ότι εκτελούσε εντολές, καθώς ενώ ήταν ο δήθεν εκδότης, είχε εκχωρήσει όλα τα δικαιώματα του εκδότη στον κ. Βαξεβάνη, συμπεριλαμβανομένου και του τίτλου της εφημερίδας.

Πράγματι τα όσα δήλωσε δημόσια ο κ. Βαξεβάνης επαληθεύονται ότι τηρήθηκαν στο ακέραιο, πλην του ισχυρισμού του ότι "δεν είχε κανένα όνειρο να γίνει εκδότης εφημερίδας". Ο τίτλος, το trademark "Documento" κατοχυρώνεται στις 25.10.2016 από τον κ. Βαξεβάνη. Αυτό σημαίνει ότι ο διευθυντής της υπό έκδοση εφημερίδας και έχοντας "αποκλειστικά" έμμισθη σχέση εργασίας, κατέχει την πνευματική ιδιοκτησία και ένα σημαντικό για την πορεία της άυλο περιουσιακό στοιχείο. Και μάλιστα αυτό να αποτελεί την εγγύηση, όπως, ο ίδιος αναφέρει "στην περίπτωση που δεν τηρούνταν τα συμφωνημένα". Είναι περισσότερο από προφανές ότι υπάρχει καταγεγραμμένη συμφωνία και εντολές που εκτελούσε ο κ. Καλογρίτσας. Αυτός που έβαζε τα χρήματα δέχθηκε να μην έχει ιδιοκτησία του ονόματος του εντύπου που θα έβαζε τα χρήματα.

Ο Βαξεβάνης λειτουργεί ως αφανής μέτοχος

Αυτό δημιουργεί εύλογες εντυπώσεις ότι ο κ. Βαξεβάνης λειτουργεί ως αφανής "μέτοχος" και συμμετείχε στον στρατηγικό σχεδιασμό του φιλοκυβερνητικού εντύπου και μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού θέτει όρους και βάζει εγγυήσεις, έχοντας παραδόξως έμμισθη σχέση με τον ιδιοκτήτη – χρηματοδότη και αφού από την θέση του διευθυντή ελέγχει πλήρως την έκδοση της εφημερίδας, καταφέρνοντας μάλιστα χωρίς να είναι οικονομικά ή διαχειριστικά υπόλογος για τις υποχρεώσεις της, να είναι ο ίδιος ο "σκιώδης" κατ’ εντολή του κ. Παππά εκδότης.

Αλλωστε ο κ. Καλογρίτσας τον εμφανίζει και τον κ. Βαξεβάνη ως εντολοδόχο του κ. Παππά

Στο σημείο αυτό έχει ιδιαίτερη αξία να επισημάνουμε ότι ο δικαιούχος ενός κατοχυρωμένου εμπορικού σήματος (άυλο περιουσιακό στοιχείο) δικαιούται να το μεταβιβάσει, με αμοιβή, ανάλογη κάθε φορά της φήμης και της διακριτικής δύναμης του σήματος, ενώ αυτό θα πρέπει να δηλώνεται στον ισολογισμό της εταιρείας.

Γιατί όμως επιλέγεται στρατηγικά η κατοχύρωση να γίνει από τον κ. Βαξεβάνη; Αυτό δημιουργεί εύλογη υπόνοια ότι η χρηματοδότηση του εντύπου είχε εξασφαλιστεί με "παρένθετο" πρόσωπο τον κ. Καλογρίτσα, με εντολή τον κ. Παππά και "αφανή" μέτοχο και κάτοχο του σήματος "Documento" τον "σκιώδη" εκδότη κ. Βαξεβάνη, που είχε υποδείξει ο κ. Παππάς, όπως καταθέτει ο κ. Καλογρίτσας. Έτσι ακόμα κι αν οτιδήποτε πήγαινε "στραβά", η εφημερίδα με τον συγκεκριμένο τίτλο που θα είχε ταυτιστεί και προαναγγελθεί από την τότε Κυβέρνηση, θα συνέχιζε να κυκλοφορεί με οποιοδήποτε χρηματοδοτικό σχήμα. Αποτελούσε λοιπόν εγγύηση η κατοχύρωση του σήματος, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι καίτοι πλέον είχε κλονιστεί εν μέρει η εμπιστοσύνη στον χρηματοδότη (όπως προκύπτει και από το κατατεθέν sms), υπήρχε λευκή επιταγή στον διευθυντή της.

Η εφημερίδα λοιπόν εκδίδεται με το πρώτο φύλλο της να κυκλοφορεί στις 20.11.2016 και σύμφωνα με τους "εγγυητικούς" όρους που έθεσε ο κ. Βαξεβάνης. Η χρηματοδότηση των αναγκών να καλύπτεται επαρκώς από τον κ. Καλογρίτσα, ενώ για το περιεχόμενό της αποφασίζει μόνο ο διευθυντής της, χωρίς καμία παρέμβαση του εκδότη. (τήρηση των εγγυήσεων όσο αφορά στον όρο "Να μην υπάρχουν παρεμβάσεις".)

Πέντε μέρες πριν από την έκδοση του φύλλου, όπως ο κ. Βαξεβάνης δηλώνει, ο κ. Καλογρίτσας έπραξε το αυτονόητο, "απαίτησε να γίνω και εγώ μέτοχος της εφημερίδας. Διατύπωσε την άποψη πως αυτό που έκανα δεν ήταν τόσο ηθικό, γιατί θα μπορούσα με τον τρόπο αυτό (της κατοχής του τίτλου του Documento) να διαλύσω το εγχείρημα ό,τι ώρα ήθελα" και συνεχίζει:

"Απέρριψα τη "γαλαντομία" του και είπα πως δεν μπορώ να συνεργαστώ με άλλους όρους. Τότε αντιπρότεινε να εκδοθεί η εφημερίδα "για να μη γίνει ρεζίλι ειδικά μετά το φιάσκο με το κανάλι" και μετά τη μελλοντική μείωση του μετοχικού κεφαλαίου που θα έκανε στην εταιρεία του, να παραχωρούσα τον τίτλο της εφημερίδας, του οποίου ήμουν ιδιοκτήτης, έναντι του 50% των μετοχών της εφημερίδας.

Θα γινόμουν δηλαδή συνέταιρος αν όλα πήγαιναν καλά. Δεν ξέρω αν η πρόταση ήταν πραγματικά καλή … αλλά δέχτηκα. Στη συμφωνία μας ορίστηκε η 17η Ιουλίου του 2017 ως ημερομηνία που θα συζητούσαμε τους όρους με τους οποίους θα συνέχιζε (ή ενδεχομένως όχι) να εκδίδεται η εφημερίδα. Έως ότου προέκυπτε οποιαδήποτε ανταλλαγή μετοχών με τον τίτλο της εφημερίδας, ο Καλογρίτσας παρέμενε εκδότης και εγώ υπάλληλος, ενώ η εταιρεία η οποία εξέδιδε το Documento ήταν η Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας – Media Doc."

Ο κ. Καλογρίτσας καταθέτει ότι δαπάνησε 2.900.000€ για τις ανάγκες της εφημερίδας "DOCUMENTO". Όταν το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι πλέον 2.000.000€, ο κ. Βαξεβάνης δηλώνει ότι "θα παρέδιδα τους τίτλους με αντάλλαγμα τις μετοχές." Με απλά λόγια θα κοστολογούνταν το σήμα του "DOCUMENTO" έναντι 1.000.000€!!!!!!!, ένα σήμα που κατοχυρώθηκε πριν λίγους μήνες χωρίς καμία στην πραγματικότητα υπεραξία που να δικαιολογούσε αυτό το ποσό

Μέχρι το σημείο αυτό έχουμε συνδυαστικά κατά δήλωση είτε στην Επιτροπή, είτε δημόσια στον Τύπο ότι: α) Υπήρξε "στρατηγικός" σχεδιασμός στην δημιουργία ενός φιλοκυβερνητικού εντύπου με "εγκέφαλο" τον κ. Παππά, χρηματοδότη και "παρένθετο" πρόσωπο τον κ. Καλογρίτσα, και κυρίαρχο αφού "μπορούσε να διαλύσει το εγχείρημα ό,τι ώρα ήθελε", τον "σκιώδη" εκδότη – διευθυντή και κάτοχο του εμπορικού σήματος κ. Βαξεβάνη και β) Δεν υπήρξε διερεύνηση της νομιμότητας του τρόπου χρηματοδότησης της εφημερίδας DOCUMENTO κατά τη σύσταση αυτής και ιδίως αν η αρχική χρηματοδότηση αποτελεί μέρος του δανεισμού των εταιρειών Καλογρίτσα ή οποιαδήποτε άλλης μη φανερής πηγής.

Διαβάστε Επίσης

Η επιστολή της Τράπεζας Αττικής

Η Τράπεζα Αττικής εξάλλου, στην απάντησή της στις 24.01.2017, μετά την νέα "απόπειρα" λήψης δανείου από τον κ. Καλογρίτσα χαρακτηριστικά επισημαίνει:

"Είναι όμως απορίας άξιον πώς είσθε έτοιμοι να σπαταλήσετε υπέρογκα ποσά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε άλλες άσχετες επιχειρήσεις, μέσων μαζικής ενημέρωσης και δεν τοποθετείτε τα κεφάλαια αυτά στον Όμιλο των τεχνικών σας επιχειρήσεων για να τις καταστήσετε ενήμερες και αξιόχρεες". "Μια τέτοια συμπεριφορά σας, εάν συνεχιστεί, θα μας αναγκάσει να ζητήσουμε ενδεχομένως τον οικονομικό και νομικό έλεγχο του Ομίλου σας, ώστε να περιοριστούν τυχόν άσκοπες δαπάνες που γίνονται σε βάρος των τρεχουσών υποχρεώσεων και των πιστωτών σας".

Ο έλεγχος αυτός καίτοι "απειλήθηκε" μετά την αποχώρηση του κ. Καλογρίτσα δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Ο κ. Καλογρίτσας με εντολή του κ. Παππά αποχωρεί από το εγχείρημα και η κυκλοφορία και λειτουργία της εφημερίδας μεταφέρεται στο σύνολο της στον κ. Βαξεβάνη

Μετά την εκ των πραγμάτων τότε ήρεμη αποχώρηση του κ. Καλογρίτσα τον Φεβρουάριο του 2017, η νέα εταιρεία που δημιουργήθηκε "DOCUMENTO MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε." (28.02.2017) και σύμφωνα με το αρχείο της ιστοσελίδας της, μέχρι τον Δεκέμβριο (03.12.2017) δηλώνει στα στοιχεία επικοινωνία της, την ίδια ακριβώς διεύθυνση με την προηγούμενη εταιρεία του κ. Καλογρίτσα. (Γραφεία εφημερίδας Documento: Συγγρού 146, Καλλιθέα ΤΚ 176 71, τηλ. Επικοινωνίας: 211103 1500).

Διαβάστε Επίσης

Δηλαδή 8 μήνες μετά παρουσιάζεται ξεκάθαρα ως συνέχεια της εταιρείας του κ. Καλογρίτσα με διαφορετικό μόνο ΑΦΜ και μορφή (ΙΚΕ), ενώ και το προσωπικό που την στελεχώνει παραμένει και αυτό ίδιο με το αρχικό. Το αυτό άλλωστε κατέθεσε και ο κ. Καλογρίτσας στην κατάθεση του που ανέφερε ότι μετά την αποχώρηση του τα γραφεία της εφημερίδας Documento με εκδότη πλέον τον κ. Βεξεβάνη, συνέχισαν να είναι στο ίδιο κτίριο όπως και πριν μέχρι το Φθινόπωρο του 2017.

Έχουμε δηλαδή μια νέα εταιρεία με το ίδιο σήμα, την ίδια εμπορική δραστηριότητα, στους ίδιους χώρους με την παλαιά, με τα ίδια στοιχεία επικοινωνίας, αλλά απαλλαγμένη από το τον κ. Καλογρίτσα και χωρίς οικονομικά βάρη.

Η νέα εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 20.000€, της οποίας η νέα διεύθυνση είναι πλέον στην Οδός Κολωνού 12-14, Αθήνα Τ.Κ 104 37, διατηρεί το ίδιο τηλέφωνο επικοινωνίας, όπως και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι με ποιο τρόπο και από πού βρήκε την χρηματική ρευστότητα και θα πρέπει να ελεγχθεί ως καθολικός διάδοχος της αρχικής εταιρείας.

Έχουμε δηλαδή την συνέχιση κανονικά έκδοσης της εφημερίδας για 8 μήνες μετά την αποχώρηση του κ. Καλογρίτσα. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα με τι χρήματα και από που προερχόμενα συνέχισε την εμπορική της δραστηριότητα και κάλυπτε τις συμβατικές της υποχρεώσεις η "νέα" εταιρεία τι στιγμή που ακόμη και ο δανεισμός ο οποίος παρουσιάζεται στον ισολογισμό της πρώτης εταιρικής χρήσης από 28.02.2017 έως 31.12.2017 ύψους 79.339,71€ δεν φαίνεται αρκετός για μια τέτοια εφημερίδα με τέτοιους μισθούς και έξοδα;

Τέλος ο κ .Καλογρίτσας δαπάνησε κοντά 3.000.000€ για την έκδοση του Documento και έλαβε πίσω τα 3.000.000€ της εγγυητικής επιστολής."

Καλογρίτσας

Επιτροπή: Θα ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας

Για τα όσα αναφέρονται στον τρόπο έκδοσης της εφημερίδας Documento και στην μεταβίβαση της τελικά στον κ. Βαξεβάνη τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής κάνουν λόγο για ενδείξεις άλλης φύσεως αξιόποινες πράξεις για τις οποίες θα ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας.

"Από τα ανωτέρω, πέρα από τις επαρκείς ενδείξεις για τις παράνομες πράξεις και παραλείψεις του κου Παππά προκύπτουν και ενδείξεις για άλλης φύσεως αξιόποινες πράξεις, για τις οποίες η Επιτροπή μας δεν έχει εξουσία να τις ερευνήσει και συγκεκριμένα θα πρέπει με διαβίβαση του πορίσματος στον αρμόδιο Εισαγγελέα και τις αρμόδιες φορολογικές αρχές να διερευνηθεί

Η νομιμότητα του τρόπου χρηματοδότησης της εφημερίδας Documento κατά τη σύσταση αυτής.

Εάν συμμετείχε σε αυτήν αρχικά ο δημοσιογράφος κ. Βαξεβάνης και συγκεκριμένα εάν ήταν απλός διευθυντής ή εάν ήταν αφανής συνιδιοκτήτης.

Συνδέονταν ο δανεισμός του ομίλου Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής με πληρωμές της εφημερίδας Documento όσο καιρό εμφανίζονταν ως εκδότης ο κ. Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, όπως έχει υπονοήσει σε επιστολή της η Τράπεζα Αττικής.

Εάν κατά την, εντέλει, μεταβίβαση του Documento από την οικογένεια Καλογρίτσα προς τον κο Βαξεβάνη διενεργήθηκαν άλλης φύσεως, ποινικώς κολάσιμες, πράξεις, καθώς για την έκδοση του Documento ο κος Καλογρίτσας δαπάνησε ποσό περί των 3.000.000€ (για μέρος των οποίων προσκόμισε και τιμολόγια), λαμβάνοντας τα χρήματα της εγγυητικής επιστολής που επεστράφησαν και τελικώς προκύπτει ότι το εγχείρημα των 3.000.000€, με εντολή του κου Παππά, έχει καταλήξει στον δημοσιογράφο κο Βαξεβάνη, χωρίς να φαίνεται ότι έχει αποδοθεί ανάλογο τίμημα ή έχουν αποδοθεί οι ανάλογοι φόροι και έχει ελεγχθεί η νομιμότητα της κατάθεσης των χρηματικών ποσών.

Ποια ήταν η χρηματοδότηση της εφημερίδας το επίμαχο διάστημα και εάν αφορούσε διαφημιστική ύλη, εάν αυτή συνδεόταν με διαφημίσεις από φορείς που ελέγχονταν από το δημόσιο και γίνονταν με εντολές της τότε κυβέρνησης για να αποσβεστεί το ποσό ή μέρος του ποσού των χρημάτων που είχαν δαπανηθεί.

αρειος παγος

Νέα Δημοκρατία: Αρμόδια για την έρευνα η ποινική δικαιοσύνη

Ως εκ τούτου θα πρέπει να ελεγχθούν τυχόν άλλα αδικήματα και ιδίως φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, για τα οποία αρμόδια είναι όχι η Βουλή αλλά τα Ποινικά Δικαστήρια. Γενικότερα κατά τη διαβίβαση του πορίσματος αρμόδια είναι η Τακτική Δικαιοσύνη για την διερεύνηση και άλλων πράξεων που αναφέρονται ήτοι εάν δόθηκαν, χωρίς να δηλωθούν, χρηματικά ποσά σε δημοσιογράφους ή άλλα μέσα ενημέρωσης φιλικά στο ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρει στις καταθέσεις του ο κος Καλογρίτσας.

Από τα ανωτέρω προκύπτει η σαφής εμπλοκή και παράβαση των καθηκόντων του κου Παππά καθώς με εντολή του ζητήθηκε από τον κο Καλογρίτσα να συστήσει την εφημερίδα Documento, την οποία ουσιαστικά διηύθυνε ο ίδιος και να καταλήξει στον κο Βαξεβάνη, με εντολή πάλι του κου Παππά, η πλήρης εκδοτική δραστηριότητα του Documento.”

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 27 Ιουλ 2021 | 17:24

Νέο εξώδικο της Μαρέβας Μητσοτάκη σε Βαξεβάνη -Documento: "Αμεση επανόρθωση, αλλιώς προσφυγή στη Δικαιοσύνη"

Η Μαρέβα Μητσοτάκη εγκαλεί το Documento και τον Κώστα Βαξεβάνη για το δημοσίευμα σχετικά με γαλλική εταιρεία που διαχειριζόταν η σύζυγος του πρωθυπουργού.

"ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΚΟΣΜΟΙ" 27 Ιουλ 2021 | 16:26

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Υλοποιείτε όσα ακριβώς ζητούσε η Τρόικα από το 2015 έως το 2018 - Έχετε ελιτίστικη αντίληψη

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για "ιδεοληψία" και "ελιτίστικη αντίληψη"

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟ TWITTER 26 Ιουλ 2021 | 20:16

Αντίδραση ΝΔ για Άννα Ελεφάντη και ΣΥΡΙΖΑ: "Χυδαίο σεξιστικό σχόλιο για τη Σάκκαρη" - Η απίστευτη ανάρτηση της ηθοποιού

Το σχόλιο της πρωταγωνίστριας των σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τη Μαρία Σάκκαρη προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ 26 Ιουλ 2021 | 16:25

Απάντηση Μαξίμου στον Τσίπρα: Καταφεύγει στο ψέμα και στη λάσπη - Είναι το ίδιο πρόσωπο με Πολάκη- Βαξεβάνη

Σκληρή απάντηση του Μαξίμου στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με το πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 26 Ιουλ 2021 | 10:35

Γεωργιάδης για Αντετοκούνμπο: Να ζητήσω συγγνώμη επειδή έκανα σαρδάμ; Τώρα μιλάτε σοβαρά; [βίντεο]

Ο κ. Γεωργιάδης ρωτήθηκε αν αισθάνεται ότι πρέπει να ζητήσει συγγνώμη στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο υπουργός απέδωσε τη φράση του σε σαρδάμ.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ 25 Ιουλ 2021 | 15:33

Σκληρή απάντηση ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ και Βαξεβάνη: "Η χυδαιότητά τους ξεπέρασε κάθε όριο"

"Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο γνωστός συκοφάντης κ. Βαξεβάνης συνεχίζουν, όπως κάθε Κυριακή, το γνωστό και αναμενόμενο πλέον πόλεμο λάσπης", τονίζει η ΝΔ.

«ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1974 ΕΓΙΝΕ Η ΑΡΧΗ» 24 Ιουλ 2021 | 14:48

ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας: "Συνεχής αγώνας, χωρίς παλινωδίες και πισωγυρίσματα"

"Μόνη πολιτική πυξίδα η προστασία των ελευθεριών και της κοινωνικής ευθύνης", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ 24 Ιουλ 2021 | 00:09

Υπουργείο Παιδείας για δηλώσεις Τσίπρα: "Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει στο έσχατο σημείο να εμπαίζει ευθέως νέα παιδιά"

"Σε ένα απίστευτο κρεσέντο λαϊκισμού, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων" αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ 23 Ιουλ 2021 | 20:04

Απίστευτη υπόσχεση Τσίπρα: Τάζει θέσεις σε ΑΕΙ στους μαθητές που κόπηκαν φέτος, αν κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε στους φετινούς υποψηφίους ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία ξανά, θα καταθέσουν μηχανογραφικά με τους φετινούς βαθμούς, για να περάσουν σε κάποιο ΑΕΙ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 23 Ιουλ 2021 | 19:14

Τραγωδία στο Μάτι: Απάντηση ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ - "Δεν περιμέναμε ούτε τώρα ότι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους"

"Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ορισμός του θράσους" αναφέρει η ΝΔ για όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη φωτιά στο Μάτι

ΣΕ ΑΛΛΟ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ 23 Ιουλ 2021 | 13:32

Το ΚΙΝΑΛ κάνει καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού - Σε δύο βάρκες ο ΣΥΡΙΖΑ, "χαϊδεύει" τους αντιεμβολιαστές

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση καταψήφισαν την τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών. Στον αντίποδα το Κίνημα Αλλαγής κάνει καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού.

ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ 22 Ιουλ 2021 | 17:15

Η Βίβιαν Ευθιομοπούλου σχολιάζει τον Νίκο Φίλη και την επίθεση στην Κεραμέως: "Το πιο σιχαμερό μισογυνικό σχόλιο…"

Η δημοσιογράφος Βίβιαν Ευθυμιοπούλου φωτίζει με το σχόλιό της την επίθεση Φίλη σε Κεραμέως

"ΜΑΧΗ" ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 22 Ιουλ 2021 | 14:42

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί εργαζομένων: ΝΔ και ΚΙΝΑΛ υπέρ της τροπολογίας - Όχι από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση

ΝΔ και ΚΙΝΑΛ υπερψηφίζουν τον υποχρεωτικο εμβολιασμό εργαζομένων σε δομές υγείας και φροντίδας ηλικιωμένων. Δεν ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25 και Ελληνική Λύση.