Follow us

Qatargate: "Τα παίρναμε" και από το Μαρόκο, ομολόγησε ο σύντροφος της Καϊλή - Είχε ρόλο ταμία στην οργάνωση

Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι ομολόγησε ότι ήταν ο "ταμίας" της οργάνωσης που υπό τον Παντσέρι έπαιρνε χρήματα από τις δύο χώρες για να προωθεί τα συμφέροντά τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΚΑΙΛΗ ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΟ

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά τη "βόμβα" που έσκασε στις Βρυξέλλες με την αποκάλυψη του σκανδάλου Qatargate, η στάση που θα κρατήσουν οι δύο σύντροφοι, Εύα Καϊλή και Φραντσέσκο Τζόρτζι, δύο από τους βασικούς πρωταγωνιστές αρχίζει να ξεδιπλώνεται. Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αρνείται τα πάντα και δηλώνει άγνοια για τα χρήματα, ενώ ο σύντροφός της επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τη γραμμή της Καϊλή, ομολογεί, αποδέχεται τις κατηγορίες και εμφανίζεται να αναλαμβάνει ευθύνη προσδιορίζοντας ποιος ήταν ο ρόλος του στην οργάνωση.

Στο σκάνδαλο που πλήττει τον κορυφαίο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ευρωκοινοβούλιο, έχει έλθει στην επιφάνεια άλλη μία σημαντική παράμετρος. Από τις καταθέσεις των εμπλεκομένων, προκύπτει όχι πια σε επίπεδο πληροφοριών, ότι υπήρχε και δεύτερη χώρα που αιμοδοτούσε την οργάνωση που φέρεται να είχε στήσει ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι. Η χώρα αυτή είναι το Μαρόκο.

Ο ρόλος του Φραντσέσκο Τζόρτζι στην οργάνωση που χρηματοδοτούνταν από Μαρόκο και Κατάρ

Η Εύα Καϊλή δηλώνει άγνοια για τα χρήματα, υποστηρίζει την αθωώτητά της ενώ οι δικηγόροι της θα επιδιώξουν να αποτραπεί η προφυλάκισή της και να αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, δεδομένου ότι είναι μητέρα ανήλικου παιδιού 2 ετών.

Από την άλλη πλευρά, ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι παραδέχθηκε ότι "είναι μέλος μιας οργάνωσης που λειτουργούσε ως αγωγός χρημάτων τόσο από το Μαρόκο όσο και από το Κατάρ, για να εξασφαλίζει παρεμβάσεις στις ευρωπαϊκές υποθέσεις".

Τα στοιχεία από την ομολογία του Τζόρτζι είναι σε γνώση των εφημερίδων Le Soir και La Repubblica.

Ενώπιον του δικαστή Μισέλ Κλεζ, ο οποίος του απάγγειλε κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ενώ διέταξε την κράτησή του το περασμένο σαββατοκύριακο, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι παραδέχθηκε ότι ήταν μέλος μιας οργάνωσης που έπαιρνε χρήματα τόσο από το Μαρόκο όσο και από το Κατάρ, με σκοπό να παρεμβαίνει υπέρ των συμφερόντων τους σε ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Ο Τζόρτζι επιβεβαίωσε ότι ο Παντσέρι ήταν ο επικεφαλής αυτής της οργάνωσης, ενώ για τον δικό του ρόλο ομολόγησε ότι ήταν ο "ταμίας" της οργάνωσης. Στην κατάθεσή του είπε ότι ήταν εκείνος που "διαχειριζόταν τα μετρητά".

Αυτό το στοιχείο αυτό της ομολογίας Τζόρτζι δεν αντικρούει τον ισχυρισμό της πλευράς Καϊλή ότι η ίδια δεν γνώριζε τίποτα για τα χρήματα. Σύμφωνα δε, με σημερινό δημοσίευμα της Repubblica, ο Τζόρτζι μετά την απολογία του φέρεται να είπε στους δικαστές "ελευθερώστε τη σύντροφό μου", υποστηρίζοντας ότι πρέπει να είναι με την κόρη τους.

Qatargate: "Τα παίρναμε" και από το Μαρόκο, ομολόγησε ο σύντροφος της Καϊλή - Είχε ρόλο ταμία στην οργάνωση"Τα έκανα όλα για χρήματα που δεν είχα ανάγκη" ήταν η φράση που είπε, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, επιβεβαιώνοντας την εμπλοκή του στο Qatargate.

Η εφημερίδα Le Soir ζήτησε σχόλιο από τον Λοράν Κενς, συνήγορο του Παντσέρι, από τον οποίο έλαβε την απάντησε ότι, "δεν κατανοεί πώς οι δημοσιογράφοι έχουν πρόσβαση σε έγγραφα της δικογραφίας όταν δεν έχουμε εμείς οι ίδιοι".

Διαβάστε Επίσης

Ο Τζόρτζι "καίει" και άλλα δύο πρόσωπα

Πρόκειται για τον Βέλγο ευρωβουλευτή των σοσιαλιστών Μαρκ Ταραμπέλα και τον Ιταλό ευρωβουλευτή, επίσης των σοσιαλιστών, Αντρέα Κοζολίνο, για τον οποίο ο Τζόρτζι εργαζόταν ως βοηθός.

Ο Ταραμπέλα είναι ο ευρωβουλευτής στο σπίτι του οποίου έγινε έρευνα το βράδυ του Σαββάτου παρουσία της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, απαραίτητη σύμφωνα με το βελγικό Σύνταγμα για να μην υπάρξει ακυρότητα της διαδικασίας, καθώς είναι εν ενεργεία βουλευτής.

ΚΑΙΛΗ ΤΑΡΑΜΠΕΛΑ
Ο Μαρκ Ταραμπέλα

Ο ευρωβουλευτής Ταραμπέλα αρνείται κάθε κατηγορία. Ο δικηγόρος του δήλωσε στη Le Soir ότι ο πελάτης του "δεν σκοπεύει να σχολιάσει υποτιθέμενα στοιχεία της έρευνας", ότι "δεν έχει λάβει ποτέ και από κανέναν την παραμικρή προσφορά και χρηματικό ποσό" και ότι παραμένει στη διάθεση της δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής Κοζολίνο αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν έλαβε δώρα ή χρήματα.

ΚΑΙΛΗ ΚΑΤΖΟΛΙΝΟ
Ο Αντρέα Κοζολίνο

Τέλος, ο Τζόρτζι φαίνεται να απενοχοποιεί τη Βελγίδα ευρωβουλευτή Μαρί Αρενά, καθώς είπε στην ομολογία του ότι πιστεύει στην ακεραιότητά της και δεν γνωρίζει να έχει λάβει χρήματα από τον Παντσέρι.

Οι μαροκινές μυστικές υπηρεσίες ύποπτες για παρέμβαση

Τα ίδια πρόσωπα που φέρονται να έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο χρηματισμού από το Κατάρ, φέρονται να χρηματίζονταν και από το Μαρόκο.

Η πρώτη αναφορά στο Μαρόκο εμφανίστηκε επισήμως στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε στις 9 Δεκεμβρίου για τη σύζυγο και την κόρη του Ιταλού πρώην βουλευτή των σοσιαλιστών Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι. Αυτό προκύπτει από έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η ιταλική εφημερίδα Repubblica.

Σύμφωνα με αυτά τα έγγραφα, ο Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, ο ευρωβουλευτής των σοσιαλιστών Αντρέα Κατζολίνο και ο βοηθός του Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή, ήταν σε επαφή με τη Γενική Διεύθυνση Μελετών και Τεκμηρίωσης του Μαρόκου (DGED) και με τον Αμπντελραχίμ Ατμούν, πρεσβευτή του Μαρόκου στην Πολωνία.

Εκτός από τον Ατμούν, δύο πράκτορες της μαροκινής υπηρεσίας πληροφοριών αναφέρονται σε αυτό το έγγραφο.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΤΟ QATARGATE 04 Φεβ 2023 | 19:21

Δημητρακόπουλος στη La Stampa: Ο Παντσέρι λέει ψέμματα για την Καϊλή - Το "βελγικό νομικό παράδοξο"

Ψεύδεται ο Παντσέρι για την Καϊλή, υποστηρίζει ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

ΕΙΧΕ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΣΤΙΣ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 04 Φεβ 2023 | 14:09

Qatargate - L'Echo: Ελεύθερος o Ταλαμάνκα - Παραμένει κατηγορούμενος για διαφθορά και ξέπλυμα

Παραμένει κατηγορούμενος για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΒΕΛΓΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ 03 Φεβ 2023 | 21:24

Qatargate: Ελεύθερος ο Νικολό Φίγκα-Ταλαμάνκα, ύποπτος στην έρευνα για το σκάνδαλο

Αποφυλάκιση ενός εκ των τεσσάρων προφυλακισμένων, την οποία σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Politico αποφάσισε η βελγική δικαιοσύνη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 02 Φεβ 2023 | 21:47

Qatargate: Γαλλίδα ευρωβουλευτής "καίει" την Εύα Καϊλή- "Προωθούσε ξεκάθαρα το Κατάρ"

Η Μανόν Ομπρί αποκάλυψε πως το Κατάρ τής έστειλε επείγουσα πρόσκληση για συνάντηση, καθώς είχε αντιδράσει σχετικά, αλλά η ίδια την απέρριψε.

ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 02 Φεβ 2023 | 12:42

Qatargate: Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας των Αντρέα Κοτσολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα

Η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τάχθηκε υπέρ της άρσης της ασυλίας των ευρωβουλευτών Αντρέα Κοτσολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα.

ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤ'ΟΙΚΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ 31 Ιαν 2023 | 21:04

Qatargate: Στις 9 Φεβρουαρίου η απόφαση για την έκδοση της λογίστριας του Παντσέρι στο Βέλγιο

Η λογίστρια του Παντσέρι, Μόνικα Ροσάνα Μπελίνι φέρεται να πήρε μέρος στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος προερχόμενου από το Κατάρ.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΒΕΛΓΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ 31 Ιαν 2023 | 11:57

Qatargate: Άρση της ασυλίας των ευρωβουλευτών Μαρκ Ταραμπέλα και Αντρέα Κοτσολίνο

H Επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας των δύο ευρωβουλευτών με 23 ψήφους υπέρ, καμία κατά και καμία αποχή.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 30 Ιαν 2023 | 22:02

Qatargate: Πώς σκοπεύει η Εύα Καϊλή να πείσει τον Εισαγγελέα για να γυρίσει στην κόρη της

Ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή μίλησε για την επόμενη κίνηση που θα επιδιώξουν να κάνουν για να πείσουν τον Εισαγγελέα Μισέλ Κλεζ.

Η ΑΝΟΔΟΣ ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ 29 Ιαν 2023 | 21:39

Financial Times: "Inside woman" του Παντσέρι η Εύα Καϊλή - Οι ύποπτες παρεμβάσεις υπέρ του Κατάρ

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Καϊλή είχε γίνει η "inside woman" του Παντσέρι. Η πολυτελής ζωή και η κατάληξη της στις φυλακές των Βρυξελλών.

QATARGATE 29 Ιαν 2023 | 17:40

Δημητρακόπουλος: "Πουθενά δεν λέει πως η Καϊλή έδωσε τη βαλίτσα με τα χρήματα στον πατέρα της για να τα κρύψει"

Η απάντηση της Εύας Καϊλή, δια του πληρεξουσίου δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου σε χθεσινά δημοσιεύματα για το περιεχόμενο του εντάλματος σύλληψης της Ελληνίδας ευρωβουλευτή.

«ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ» Ο ΠΑΝΤΣΕΡΙ 28 Ιαν 2023 | 23:46

"Έδωσα εντολή στον πατέρα μου να κρύψει τα χρήματα" - Τι λέει το ένταλμα σύλληψης της Καϊλή, ο ρόλος της "Ολλανδέζας"

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Εύα Καϊλή αναγνωρίζει ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα και ήξερε για τις κοινές δραστηριότητες του Τζιόρτζι με τον Παντσέρι.

IL FATTO QUOTIDIANO 28 Ιαν 2023 | 21:55

Qatargate: Έρευνα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από μέλη της οικογένειας Παντσέρι και τη φοροτεχνικό τους

Η ιταλική έρευνα σε μια πρώτη φάση θεωρείται πιθανόν να επικεντρωθεί στη δραστηριότητα της φοροτεχνικού της οικογένειας Παντσέρι, Μόνικα Μπελίνι.

QATARGATE 27 Ιαν 2023 | 18:44

Εύα Καϊλή: "Έχει δει δύο φορές την κόρη της"  - Τι αποκαλύπτει για τη ρήξη με τον Τζόρτζι ο νονός του παιδιού τους

Ο νονός του παιδιού της Εύας Καϊλή και του Φραντσέσκο Τζόρτζι δηλώνει ότι πιστεύει στην αθωότητα της Ελληνίδας πολιτικού.