Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής να εγκρίνει ειδικό επίδομα, που υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί από 2.500 έως 4.000 ευρώ ετησίως, για τους υπαλλήλους του Κοινοβουλίου, επειδή δήθεν κάνουν "επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία". Και μόνο ότι βάφτισαν την έξτρα αμοιβή, επίδομα επικινδυνότητας, δείχνει την πρόθεση εκείνων που επινόησαν το μπόνους στις αμοιβές των υπαλλήλων της Βουλής- από τους πιο προνομιούχους του δημόσιου τομέα- την πρόθεσή τους να θολώσουν τα νερά και να περάσουν στα κρυφά μια ρουσφετολογική παροχή.
Στρατιωτικοί και πυροσβέστες μιλούν για προσβολή σε όσους πραγματικά υπηρετούν υπό αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες, αλλά μένουν εκτός επιδόματος επικινδυνότητας.
Εντύπωση προκαλεί και η σιωπή των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά υπάρχει εξήγηση. Αφού οι κατά καιρούς προσληφθέντες στη Βουλή, είναι συνήθως κομματικά στελέχη από όλα τα κόμματα και η απόφαση για το επίδομα φαίνεται να έχει τη σιωπηρή συναίνεση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Θυμίζουμε ότι μέχρι την χρεοκοπία του ελληνικού δημοσίου, οι υπάλληλοι της Βουλής λάμβαναν 16 μισθούς με 3.000 ευρώ καθαρά μηνιαίως κατά μέσο όρο. Οι 15ος και 16ος μισθός κόπηκαν τότε αλλά αντικαταστάθηκαν από μικρότερα ποσά ως "κίνητρο επίτευξης στόχων στήριξης του κοινοβουλευτικού έργου" με απόφαση του εκάστοτε Προέδρου της Βουλής.
Μέχρι στιγμής, παρά τις αντιδράσεις, δεν έχει υπάρξει αντίδραση από το γραφείο του Προέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη.
Η απόφαση και το νομικό πλαίσιο
Σύμφωνα με το ΦΕΚ (Α΄/128/15-7-2025), τροποποιήθηκε ο Κανονισμός της Βουλής ώστε να προβλέπεται η χορήγηση του επιδόματος στους υπαλλήλους της, με αναδρομική ισχύ. Στο ίδιο κείμενο εισάγεται και "Κίνητρο Επίτευξης Στόχων Στήριξης του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Έργου" για το Ίδρυμα της Βουλής.
Η εκτίμηση είναι ότι το επίδομα θα κυμανθεί σε ετήσια βάση μεταξύ 2.500 και 4.000 ευρώ ανά υπάλληλο.
Οι στρατιωτικοί απαντούν με ειρωνεία
Με ειρωνικό τρόπο και καυστικό ύφος το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Στρατιωτικών (ΠΑΣΕΣ) σχολίασε:
"Το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Στρατιωτικών (ΠΑ.Σ.Ε.Σ.) συνεχώς είναι αποδέκτης θετικών σχολίων από Μέλη του (και όχι μόνο) για τις ενέργειες που προβαίνουν θεσμικοί παράγοντες της χώρας όπως αυτής του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο οποίος μερίμνησε για την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης από 2500€ ως 4000€ στους Υπαλλήλους της Βουλής ως επίδομα "Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας" όπως προκύπτει από το ΦΕΚ Α΄/128/15-7-2025 όπου και τροποποίησε το προτελευταίο και τελευταίο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 164Δ του Κανονισμού της Βουλής.
Είναι πολύ σώφρων και ορθό, να υπάρχει μέριμνα από την Πολιτεία για το εργαζόμενο προσωπικό που θέτει καθημερινά εαυτόν σε άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του.
Σίγουρα η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας κατανοεί πως οι επιχειρήσεις που εκτελούν οι στρατιωτικοί, όπως οι ανατινάξεις βομβών, οι ρίψεις αλεξιπτωτιστών και οι πτήσεις των πυροσβεστικών Α/Φ και Ε/Π πάνω από πύρινα μέτωπα ωχριούν σε δείκτη δυσκολίας των κινδύνων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εργαζομένοι της Βουλής στους διαφόρους "δαιδαλώδεις" διαδρόμους και τις κλιματιζόμενες αίθουσες αυτού του νεοκλασικού κτηρίου.
Ως εκ τούτου, η υπαγωγή των στρατιωτικών στα "Βαρέα και Ανθυγιεινά" θα πρέπει να αναμένει τη "σειρά της" για δικαίωση, καθώς καταφανώς υφίστανται στο δημόσιο
Υπάλληλοι που καθημερινά είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σε πολύ πιο αντίξοες συνθήκες, από τις φουρτουνιασμένες θάλασσες, τις πίστες αεροσκαφών εν καιρώ καύσωνα κτλ.
Αυτό όμως που θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο καλό βήμα είναι η κατάργηση της ΜΗ προσμέτρησης στον υπολογισμό του εφάπαξ βοηθήματος οποιασδήποτε αύξησης δοθεί στο επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας μετά την 30-6-2025 Άρθρου 36 του νόμου 5223/2025 (ΦΕΚ 137/Α΄/31-07-2025)".
Εντονη αντίδραση και από τους εποχικούς πυροσβέστες
Άκρως αιχμηροί και οι εποχικοί πυροσβέστες, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους μίλησαν για "προσβολή": "Εμείς ριχνόμαστε καθημερινά στις φλόγες, μετράμε εγκαύματα, αναπνέουμε καρκίνο και θρηνούμε συναδέλφους. Αν αυτά δεν θεωρούνται επικίνδυνα, τότε μάλλον η πραγματική μάχη δίνεται στα air condition και στα συρραπτικά της Βουλής".
Οι πυροσβέστες κατηγορούν την Πολιτεία ότι εξισώνει γραφειακά καθήκοντα με εργασίες που κοστίζουν ζωές και ζητούν αντίστοιχη μέριμνα για το δικό τους επάγγελμα.