Follow us

Στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα οι σημερινές εκλογές - Μόνος υποψήφιος πρόεδρος, αλλά ο μεγάλος αντίπαλος είναι η συμμετοχή

Το μεγάλο στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συμμετοχή του κόσμου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τσίπρας ψηφίζει

Σε μεγάλο στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά έχουν εξελιχθεί οι σημερινές εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο νυν πρόεδρος του κόμματος μπορεί να είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τη διαδοχή του, αλλά ο μεγάλος του αντίπαλος είναι η συμμετοχή.

Και το γεγονός ότι δεν έχει αντίπαλο, δεν βοηθάει φυσικά στην κινητοποίηση του κόσμου, ενώ αναπόφευκτα το πόσοι τελικά θα πάνε να ψηφίσουν, θα συγκριθούν με τους 180.000 ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, που ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές για το όνομα του κόμματος, που πλέον είναι ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής.

Αν οι ψηφοφόροι που θα προσέλθουν στις κάλπες που έχουν στηθεί σε όλη την Ελλάδα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του κόμματος, είναι λιγότεροι από την εσωκομματική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ, θα είναι μια μεγάλη ήττα για τον κ. Τσίπρα και θα την εκμεταλλευτεί αναλόγως η Χαριλάου Τρικούπη.

Αν ο αριθμός όσων θα προσέλθουν να ψηφίσουν τον κ. Τσίπρα και τα μέλη της ΚΕ ξεπεράσει τους 180.000 θα είναι μια μεγάλη νίκη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ολη η ιστορία γίνεται για τις εντυπώσεις φυσικά. Ποιο από τα δυο κόμματα εκπροσωπεί την κεντροαριστερά, ποιο από τα δυο κόμματα έχει ρεύμα και τον αέρα στα πανιά του εν όψη των επερχόμενων εκλογών. Σημασία έχει φυσικά και ο απόλυτος αριθμός των ψήφων που θα πάρει ο κ. Τσίπρας, που αναμφίβολα θα συγκριθεί με τους σχεδόν 140 χιλιάδες ψήφους που πήρε ο Νίκος Ανδρουλάκης απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου.

Καθώς η εσωκομματική διαδικασία γίνεται με τη χώρα σε κατάσταση προεκλογικής αναμονής, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλήρη συνείδηση για τη μάχη εντυπώσεων που δίνεται- με αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη- και για αυτό έχει γίνει πολύ μεγάλη κινητοποίηση, με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να έχει κάνει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα ώστε να κινητοποιήσει τον κόσμο.

Διαβάστε Επίσης


Ποιοι θα ψηφίσουν για τον Αλέξη Τσίπρα

Αλέξης Τσίπρας

Ακόμα και σήμερα Κυριακή, την ημέρα της εκλογικής διαδικασίας, μπορεί κάποιος-α να γίνει μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να ψηφίσει για πρόεδρο. Ο κ. Τσίπρας θέλει, όπως λέει στους συνεργάτες και συνομιλητές του, όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή για να δυναμώσει και οργανωτικά η αξιωματική αντιπολίτευση. "15 Μαΐου. Ψηφίζουμε όλοι. Τους στέλνουμε πίσω τον λογαριασμό" είναι το βασικό σύνθημα της εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που επιχειρεί να συνδυάσει την εσωκομματική διαδικασία με την ακρίβεια και τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ομως ο πήχης της συμμετοχής θα είναι αυτό που θα κρίνει τις εντυπώσεις. Σε σημείο να υπάρξει μεγάλος εκνευρισμός στα στελέχη του κ. Τσίπρα που θεωρούν όλη αυτή τη "φασαρία” για τη συμμετοχή, ένα στημένο παιχνίδι σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα έγραψε ο πρώην συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και πρώην επικεφαλής του γραφείου τύπου του κ. Τσίπρα όταν ήταν πρωθυπουργός, Θανάσης Καρτερός, στην Αυγή. Το γνωστό άρθρο που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, αφού αποκαλούσε τον κ. Ανδρουλάκη "χρήσιμο ηλίθιο”:

"Άντε τώρα να τα βάλεις με τον πήχη. Δικός τους είναι, όπου θέλουν τον βάζουν, τον ανεβάζουν ή τον κατεβάζουν. Ντόρος να γίνεται, σενάρια να στήνονται, δημοσκοπήσεις να κατασκευάζονται, κι ας καίγεται κυριολεκτικά ο κόσμος. Ας γίνεται της κακομοίρας με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του σούπερ μάρκετ, τα νοίκια, τα σακατιλίκια και τα πανωπροίκια του Μητσοτάκη. Εμείς θα χάσκουμε με το πόσοι -λέγεται ότι- ψήφισαν προχθές να απαλλαγεί το ΠΑΣΟΚ από το βάρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και να ξαναγίνει ΠΑΣΟΚ, κρατώντας όμως και λίγο ΚΙΝ.ΑΛΛ., μην μπλέξει και με το ΑΦΜ του ΠΑΣΟΚ. Μπερδευτήκατε; Εντάξει, αυτό το μπέρδεμα κρατάει μακριά την εφορία.

Μέτρησε λοιπόν ο και εκδότης Μαρινάκης έναν-έναν όσους έσπευσαν να ψηφίσουν την αναβάπτιση του ΠΑΣΟΚ -από τον Ανδρέα στον Ανδρουλάκη, αυτή κι αν είναι αλλαγή…- και αποφάνθηκαν τα Νέα του ότι ο πήχης ανέβηκε για τον ΣΥΡΙΖΑ ψηλά. Πηχυαία ζόρια! Και είναι μια φορά βλάκες όταν υποθέτουν ότι θα δυσκολευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ να τον ξεπεράσει τον πήχη τους. Δυο φορές βλάκες γιατί, προκαλώντας έτσι ένα ολόκληρο κόσμο, τον σπρώχνουν οι ίδιοι στις κάλπες της Κυριακής. Και τρεις φορές βλάκες γιατί φαντάζονται στήνοντας αυτή την πασαρέλα ότι ο κόσμος θα ασχολείται με τον Ανδρουλάκη και θα ξεχάσει τον Μητσοτάκη. Τον αγαπημένο της ντουντούκας τους.

Αυτός είναι ο σκοπός. Στα παλιά τους παπούτσια ο Ανδρουλάκης με τη σοσιαλδημοκρατία και τον γλωσσοδέτη του. Χρήσιμος ηλίθιος είναι γι’ αυτούς. Αμορτισέρ που το προορίζουν να απορροφά τα τραντάγματα από τις λακκούβες της πολιτικής Μητσοτάκη. Και να κλείνει τον δρόμο προς τον ΣΥΡΙΖΑ - εγώ είμαι πιο όμορφος, ιδού η κάλπη ΜΟΥ. Κοντά στα άλλα παράδοξα ζούμε έτσι και το παράδοξο της πασαρέλας. Τα ΜΜΕ, που στηρίζουν ασμένως Μητσοτάκη, να στηρίζουν και Ανδρουλάκη, που τα βάζει -έτσι δεν είναι;- με τον Μητσοτάκη. Τον Τσίπρα, σού λένε, να κόψουμε, να ανακόψουμε, να διακόψουμε, και με τον Ανδρουλάκη κάπως θα προκόψουμε. Εξ ου και η νέα χρήση του πήχη.

Κυριακή κοντή γιορτή όμως. Και μια φιλική συμβουλή προς μετρητές, μετρημένους και αμέτρητους. Με τον πήχη πολλά μπορούν να κάνουν, αλλά ας προσέξουν να μην καθίσουν πάνω του…".

Διαβάστε Επίσης

Η μάχη της Ομπρέλας και των προεδρικών


Η συμμετοχή του κόσμου μπορεί να είναι το μεγάλο θέμα της σημερινής ψηφοφορίας, αφού από το νούμερο των όσων θα προσέλθουν στις κάλπες θα βγει και ένα πρώτο συμπέρασμα αν ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει στροφές εξαιτίας της ακρίβειας που πλήττει την κυβέρνηση ή αντίθετα δεν καρπώνεται τη φθορά- όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις- αλλά το αποτέλεσμα της κάλπης έχει και εσωκομματική σημασία. Καθώς οι ψηφοφόροι που θα προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα, ψηφίζουν και για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Προσοχή όμως. Για να ψηφίσει κανείς και για τη νέα ΚΕ δεν αρκεί να κάνει εγγραφή σήμερα Κυριακή, όπως γίνεται για τον πρόεδρο, αλλά αφορά μόνο όσους είχαν εγγραφεί έως την 21η Μαρτίου.

Ο διαγκωνισμός γίνεται μεταξύ των προεδρικών και της αριστερής "Ομπρέλας", που πιστεύει ότι το 24% του συνεδρίου θα το ανεβάσει σε 30% και το οποίο θα καταγραφεί στη νέα ΚΕ. Την ίδια στιγμή, το γεγονός ότι υπάρχει ποσόστωση για τις γυναίκες, για τους βουλευτές και για τους πασοκογενείς, δημιουργεί πολύ ασφυκτικό πλαίσιο και έχει μεταφέρει την εσωκομματική αντιπαράθεση από την αρένα του κομματικού συνεδρίου, από το οποίο συνήθως εκλέγεται μια ΚΕ, στο μεγάλο γήπεδο των περιφερειών.

Τα μηνύματα sms σε στελέχη της ΝΔ και του ΚΚΕ

Αρνητικές εντυπώσεις και ειρωνείες από τους αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσει τον κόσμο, έχει στείλει μηνύματα sms σε γνωστά στελέχη της ΝΔ και του ΚΚΕ.

Με μια ειρωνική ανακοίνωση η ΝΔ έκανε λόγο για τα μαζικά μηνύματα που έχουν λάβει τα "γαλάζια" στελέχη προκειμένου να ψηφίσουν για την αρχηγία στον ΣΥΡΙΖΑ και ευχήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα να καταφέρει να κερδίσει τον αντίπαλό του.

"Δεν ξέρουμε αν εξαιρούνται οι τουρίστες. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία. Και λιγότερο άγχος. Την Κυριακή θα νικήσει τον αντίπαλό του και θα εκλεγεί" αναφέρει χαρακτηριστικά η Πειραιώς.

Στελέχη της ΝΔ χαρακτηρίζουν την όλη εκλογική διαδικασία "παρωδία" καθώς πρόκειται για μία υποψηφιότητα. Παράλληλα οι ίδιες πηγές τονίζουν πως τους αριθμούς της συμμετοχής κανείς δεν θα ελέγξει, από την στιγμή που δεν υπάρχουν άλλοι διεκδικητές για την αρχηγία και υπενθυμίζουν τα όσα είχαν γίνει με την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στην οποία τότε ήταν ο μοναδικός υποψήφιος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Κ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ 19 Μαϊ 2022 | 12:19

Ο Πέτρος Ευθυμίου πρόεδρος του 3ου Συνεδρίου ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

Αποδέχτηκε την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη ο Πέτρος Ευθυμίου και θα είναι πρόεδρος του 3ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ 19 Μαϊ 2022 | 10:50

Φοιτητικές εκλογές - Αλαλούμ με τα αποτελέσματα: Η ΔΑΠ λέει ότι νίκησε για 34η χρονιά - "Καταβαραθρώθηκε" λένε ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ

Στις φοιτητικές εκλογές, η ΔΑΠ δίνει στον εαυτό της 46,7% και στην Πανσπουδαστική 25,08%. Η Πανσπουδαστική δίνει στον εαυτό της 33,43% και στην ΔΑΠ 27,66%.

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ε 19 Μαϊ 2022 | 10:28

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: "Πασοκοποίηση" του κόμματος και επικράτηση των Προεδρικών - Αρχισαν οι γκρίνιες όσων έμειναν εκτός

Σε νέο κόμμα μετατρέπεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με την επικράτηση σε υψηλές θέσεις των πασοκογενών και προεδρικών στελεχών στις εσωκομματικές εκλογές.

ΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 19 Μαϊ 2022 | 08:42

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ με σύνθημα "Η κοινωνία στο προσκήνιο": Η ομιλία Ανδρουλάκη, ο ρόλος των πρώην και ο νέος γραμματέας

Την πρώτη ημέρα θα κυριαρχήσει η ανοιχτή πολιτική ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη.

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 19 Μαϊ 2022 | 07:55

Τι κερδίζει η Ελλάδα από την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Πιστοποιείται, με μια έγκυρη διεθνή συνθήκη η κοινή βούληση Ελλάδας και ΗΠΑ για την αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας απέναντι σε κάθε απειλή

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ 19 Μαϊ 2022 | 07:22

Χάρτες με τις τουρκικές προκλήσεις έδειξε ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ- Θυμός στην Αγκυρα, μίζερη κριτική από ΣΥΡΙΖΑ

Ανάλογα στοιχεία παρουσίασε και ο Νίκος Δένδιας στον Άντονι Μπλίνκεν. Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε "μικρόψυχη" την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 18 Μαϊ 2022 | 20:46

ΣΥΡΙΖΑ για ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Τον χειροκρότησαν αλλά δεν πήρε καμία δέσμευση για τα εθνικά μας συμφέροντα

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για αποτυχία της στρατηγικής του προβλέψιμου και δεδομένου "συμμάχου".

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Μαϊ 2022 | 19:35

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτά είναι τα 300 μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής - Πρώτη η Έφη Αχτσιόγλου

Τα επίσημα αποτελέσματα, μετά την πλήρη ενσωμάτωση όλων των εκλογικών τμημάτων, ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ - Στην 17η θέση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ 18 Μαϊ 2022 | 15:03

Αποκάλυψη Σταύρου Θεοδωράκη: Ο Τσίπρας πίστευε στ΄αλήθεια ότι ο Πούτιν θα μας δώσει χρήματα- Οταν του μίλησε, γύρισε μουδιασμένος

Το... κόκκινο τηλέφωνο, ο Λαφαζάνης, ο Πούτιν και η απογοήτευση Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα. Οι αποκαλύψεις του Σταύρου Θεοδωράκη.

ΔΕΔΟΜΕΝΟΣ 18 Μαϊ 2022 | 13:05

Η μίζερη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στην ιστορική επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την ομιλία στο Κογκρέσο

Μίζερη κριτική ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την ιστορική επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ 17 Μαϊ 2022 | 16:45

Σπύρος Πώρος: Με ποιο κόμμα θα κατέβει υποψήφιος στις επόμενες εκλογές [βίντεο]

Ο Σπύρος Πώρος εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική.

ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΓΑΜΟ 17 Μαϊ 2022 | 15:14

Ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει γάμο ομόφυλων ζευγαριών - "Την επόμενη φορά σειρά έχει ο γάμος για όλα τα άτομα"

Ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει θέση υπέρ του γάμου ομόφυλων ζευγαριών με αφορμή τη διεθνή ημέρα κατά της ομοφοβίας

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 17 Μαϊ 2022 | 14:11

ΝΔ: Αντιπολιτευτική μιζέρια του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ απέτυχε πριν τελειώσει

Για "αντιπολιτευτική μιζέρια" κατηγορεί η ΝΔ τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλο για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.