X

Τα δύο μεγάλα λάθη του Στέφανου Κασσελάκη: Η μυστική ψηφοφορία και η προσφυγή στη βάση

Ο Στέφανος Κασσελάκης βασίστηκε σε λάθος υπολογισμούς για τη δύναμη των τάσεων στην ΚΕ και έκανε δυο μεγάλα λάθη

Γράφει: TheToc team

Δύο μεγάλα λάθη έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον βρίσκεται σε δυσμενή θέση για τις εσωκομματικές εκλογές που θα γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου, για την εκλογή νέας ηγεσίας. Δύο μεγάλα λάθη που θα του κοστίσουν ακριβά και σε κάθε περίπτωση κάνουν εξαιρετικά δύσκολη την επανεκλογή του.

Και τα δύο λάθη οφείλονται στην πεποίθησή του ότι ελέγχει την ΚΕ και στην εκτίμησή του- την οποία τροφοδοτούσαν και οι συνεργάτες του- ότι ακόμα και αν κατατεθεί πρόταση μομφής, αυτή δεν θα περάσει και θα απορριφθεί.

Η πρώτη λάθος εκτίμηση και το πρώτο μεγάλο λάθος που έκανε, είναι ότι δέχθηκε να γίνει μυστική ψηφοφορία. Αυτό απελευθέρωσε ορισμένους να ψηφίσουν εναντίον του, κάτι που πιθανώς να είχαν αποφύγει αν ήταν να αναλάβουν την ευθύνη της ψήφου τους. Και όχι μόνο δέχθηκε να γίνει μυστική η ψηφοφορία, αλλά δέχθηκε να ψηφίσουν ορισμένα μέλη της ΚΕ τηλεφωνικά.

Διαβάστε Επίσης

Οι πληροφορίες λένε ότι στην πρώτη ψηφοφορία επί των παρόντων, το αποτέλεσμα ήταν 122 -90. Δηλαδή η αντιπολίτευση στον Κασσελάκη είχε μεν την πλειοψηφία, όχι όμως και το 50+1 των μελών της Κ.Ε που απαιτείτο για να περάσει η πρόταση μομφής.

Όταν όμως ψήφισαν και οι υπόλοιποι 74 τηλεφωνικά, το αποτέλεσμα ήταν 163-120 και ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν ο μεγάλο ηττημένος. Λάθος υπολογισμός γιατί ο κ. Κασσελάκης πίστευε ότι μαζί με τον Νίκο Παππά ελέγχει το όργανο.

Το δεύτερο μεγάλο λάθος του μέχρι χθες προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι δεν αποδέχθηκε την πρόκληση να απευθυνθεί στη βάση του κόμματος και να οδηγηθεί το κόμμα σε εκλογές. Θα είχε κατεβεί στις εκλογές ως Πρόεδρος, με το κύρος του επικεφαλής και θα ήλεγχε και τους μηχανισμούς.

Αν΄αυτού, η ΚΕ ψήφισε την πρόταση μομφής και πλέον ο ίδιος, αν είναι ξανά υποψήφιος, κατεβαίνει στις εκλογές ως απλός υποψήφιος και χωρίς να είναι σε θέση να ελέγξει τις διαδικασίες. Δεν μπορεί να μετέχει πλέον ούτε στην Πολιτική Γραμματεία που θα αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα. Ηδη η πτώση του και το τσαλάκωμά του, το σοκ από την απόρριψή του από το καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγεί και ορισμένους οπαδούς του να αλλάξουν στρατόπεδο…

Τα λάθη πληρώνονται.