Follow us

Τα λάθη της Πυροσβεστικής στις φωτιές του Αυγούστου - Πώς και πού "στράβωσε" το σχέδιο πυρόσβεσης

Ποια λάθη της ηγεσίας της Πυροσβεστικής εντοπίζουν στελέχη του Σώματος στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Ευάγγελος Μητρούσης
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΑΓΓΕΛΟς ΜΗΤΡΟΥΣΗς
kammeno spiti

Στην πρώτη του εμφάνιση με τη νέα του ιδιότητα, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου παραδέχθηκε ότι στη διαχείριση των πυρκαγιών, έγιναν λάθη. "Όποιος δρα κάνει και λάθη. Τα αναγνωρίζουμε με γενναιότητα και ειλικρίνεια. Το είπαμε θα το ξαναπούμε", ήταν η χαρακτηριστική του δήλωση.

Ποια όμως είναι τα λάθη της πυροσβεστικής, έτσι όπως προκύπτουν από το ρεπορτάζ και τις πληροφορίες που δίνουν έμπειρα στελέχη της Πυροσβεστικής στους δημοσιογράφους; Αν και είναι προφανώς πολύ νωρίς για να γίνει απολογισμός και μένει να διευκρινιστούν πολλά σημεία, ορισμένα λάθη είναι προφανή.

Για παράδειγμα στη φωτιά στην Βαρυμπόμπη, όπως έγραφε το TheTOC, είναι προφανές ότι η φωτιά, περίπου δυο 24ωρα μετά την εκδήλωσή της, τέθηκε υπό μερικό έλεγχο. Την επομένη όμως υπήρξε αναζωπύρωση, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν επί τόπου ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με αποτέλεσμα να καθηλωθεί στην Αττική κρίσιμος αριθμός ανδρών και εναέριων μέσων, που στερήθηκε η Εύβοια. Η αδυναμία της πυροσβεστικής να αποτρέψει την αναζωπύρωση, δεν δικαιολογείται.

Αργότερα, σε ένα από τα έκτακτα ανακοινωθέντα, ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς μίλησε για "νέα πυρκαγιά" στη Βαρυμπόμπη, ωστόσο η διατύπωση δεν ήταν ακριβής. Αποτελεί κοινό τόπο στην Πυροσβεστική, ότι "η φωτιά δεν φυλάχθηκε σωστά, με αποτέλεσμα να ξαναφουντώσει και εντέλει, να χαθεί εκ νέου ο έλεγχός της".

Διαβάστε Επίσης

Στη Βαρυμπόμπη δεν υπήρξε εναέρα επιτήρηση

Φωτιά

Δεν είναι όμως το μόνο λάθος που έγινε με τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Ολοι πλέον συμφωνούν ότι ένα κρίσιμο λάθος που επέτρεψε στη φωτιά να καταστεί ανεξέλεγκτη, ήταν το γεγονός ότι δεν υπήρχε το μεσημέρι της 3ης Αυγούστου, στην περιοχή της Αττικής, εναέρια επιτήρηση.

Αν τα αεροσκάφη πετούσαν και μάλιστα έμφορτα και είχαν εντοπίσει την πυρκαγιά εγκαίρως, σίγουρα η εξέλιξή της θα ήταν διαφορετική. Και όμως οι συνθήκες ήταν τέτοιες και ο κίνδυνος για πυρκαγιά τόσο μεγάλος, που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει πώς και γιατί δεν δόθηκε εντολή για εναέρια επιτήρηση σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή που ετέθησαν τα ερωτήματα για την ανταπόκριση της πυροσβεστικής στη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, σχολιάστηκε αρνητικά το γεγονός, ότι ενώ υπήρχαν εναέρια μέσα, σταθμευμένα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Τατόι, εκείνα δεν πέταξαν εγκαίρως.

Η ανταπόκριση της πυροσβεστικής στη φωτιά στη Βαρυμπόμπη θα ήταν τελείως διαφορετική αν τα δυο αεροσκάφη Air Tractor που βρίσκονταν στο Τατόι πετούσαν έμφορτα και επενέβαιναν για να σβήσουν τη φωτιά, από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε.

Διαβάστε Επίσης

Το γεγονός ότι δεν πέταξαν εγκαίρως το παραδέχθηκε και ο ίδιος ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, λέγοντας ότι η εντολή για την απογείωσή τους δόθηκε στη 1.25 μ.μ., δηλαδή αρκετή ώρα μετά δηλαδή την έναρξη της πυρκαγιάς. Πραγματοποίησαν μάλιστα την πρώτη ρίψη νερού, αφού πρώτα ανεφοδιάστηκαν με νερό από τη λίμνη του Μαραθώνα.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Αποφάσεις από τους πολιτικούς και όχι τους αξιωματικούς

Πρόσφατα η Καθημερινή έγραψε ότι υπάρχουν διαμαρτυρίες από στελέχη της Πυροσβεστικής για το γεγονός ότι οι αποφάσεις για τη κατανομή των πυροσβεστικών αεροπλάνων δεν πάρθηκαν από τους αρμόδιους αξιωματικούς, αλλά από την πολιτική ηγεσία, οδηγώντας σε επιχειρησιακά λάθη.

Όπως έγραφε χαρακτηριστικά ο αστυνομικός συντάκτης της εφημερίδας Γιάννης Σουλιώτης, "επί δύο ημέρες πυροσβεστικά αεροσκάφη είχαν πάρει εντολή να παραμένουν στο αεροδρόμιο της Αγχιάλου, μήπως τυχόν καταφέρουν να επιχειρήσουν στο μέτωπο της Εύβοιας, κάτι που τελικά δεν συνέβη παρά αρκετά 24ωρα αργότερα".

Λάθος άνθρωποι σε κρίσιμα πόστα

Στο ίδιο ρεπορτάζ ο αστυνομικός ρεπόρτερ της Καθημερινής έκανε λόγο για λάθος τοποθετήσεις στελεχών σε κρίσιμα πόστα. Εγραφε για παράδειγμα ότι μετά την τραγωδία στο Μάτι και την κυβερνητική αλλαγή, το καλοκαίρι του 2019, "τοποθετήθηκαν σε θέσεις "κλειδιά" αξιωματικοί που δεν διέθεταν την απαραίτητη επιχειρησιακή εμπειρία".

Και ανέφερε το παράδειγμα δυο υψηλόβαθμων αξιωματικών στο Συντονιστικό Κέντρο και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, οι οποίοι έχουν κάνει όλη τους την καριέρα στη Βόρειο Ελλάδα και δεν είχαν την εμπειρία να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερες συνθήκες με τις ταυτόχρονες πυρκαγιές στις αρχές Αυγούστου.

Τα ίδια προβλήματα εντοπίζονται και στην κατανομή των εποχικών πυροσβεστών που επάνδρωσαν τα νέα πυροσβεστικά κλιμάκια. Στελέχη του σώματος επισημαίνουν ότι η κατανομή έγινε με βάση τις απαιτήσεις και τις πιέσεις των τοπικών παραγόντων και όχι ορθολογικά και η αποτελεσματικότητά τους ήταν περιορισμένη.

kolokouris

Τι συμβαίνει με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής;

Όπως έγραφε χθες στο TheTOC πολλά έχουν ακουστεί για τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, που βρίσκεται εκτεθειμένος και είναι υπόδικος για τη φωτιά στο Μάτι, αφού όλα δείχνουν ότι αν και έλαβε εντολή στις 5 το απόγευμα, να φύγει από την Κινέτα- όπου επιχειρούσε- και να πάει στο Μάτι με υδροφόρα οχήματα να βοηθήσει, αυτός έφθασε τελικά στο σημείο της τραγωδίας στις 9 το βράδυ.

Αυτό που έχει ενοχλήσει ακόμα περισσότερο τους επιζώντες της τραγωδίας στο Μάτι, είναι και ο τρόπος που επέλεξε να αποσείσει τις ευθύνες του, λέγοντας ότι και νωρίτερα να είχε φθάσει, δεν θα είχε σώσει τους ανθρώπους, αφού "δεν αναφέρονται οι ώρες, που τα θύματα έχασαν τη ζωή τους, ή, προκλήθηκαν οι τραυματισμοί."

Η στάση του Στέφανου Κολοκούρη και στις φωτιές του Αυγούστου έχουν προκαλέσει οργή στο Σώμα, αφού εν μέσω της κρίσης, εμφανίστηκε δυο φορές σε ζωντανή σύνδεση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού, και όταν ρωτήθηκε για τη φωτιά στην Εύβοια, δήλωσε άγνοια…με το επιχείρημα ότι εκείνος ασχολείτο με την κατάσβεση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη… Θεωρείται δεδομένο ότι μετά τον Αύγουστο, ο νυν αρχηγός θα αποστρατευθεί.

Αλλά το ερώτημα αν μπορούσε ο Αρχηγός να συντονίσει τις επιχειρήσεις και να δώσει τις σωστές εντολές, παραμένει…

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ 13 Ιουν 2024 | 16:42

Σαρηγιάννης για φωτιά στην Κηφισιά: Υπάρχει επιμόλυνση από τα σωματίδια της καύσης - Κλειστά παράθυρα και σήμερα

Για τα τοξικά αέρια που βρίσκονται στον αέρα μετά τη φωτιά στο εργοστάσιο στην Κάτω Κηφισιά μίλησε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 13 Ιουν 2024 | 13:33

Μαρινάκης: Σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση επικίνδυνων πυρκαγιών

Αναφορά στις συνθήκες καύσωνα που επικρατούν και στα μέτρα για την αντιμετώπισή του έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

ΑΜΕΣΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 13 Ιουν 2024 | 13:27

Φωτιά στη Θήβα: Σηκώθηκαν εναέρια μέσα για την κατάσβεση σε αγροτική έκταση στο Νεοχαράκι

Ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής και εναέρια μέσα στην κατάσβεση της φωτιάς στη Θήβα

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΠ 13 Ιουν 2024 | 12:49

Παγώνη για τον τοξικό καπνό στην Κάτω Κηφισιά: Ο κίνδυνος παραμένει – Ο κόσμος να φοράει μάσκα

Η Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε στον τοξικό καπνό από τη φωτιά στην Κάτω Κηφισιά, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος παραμένει.

ΕΠΧΙΕΙΡΟΥΝ 6 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ 13 Ιουν 2024 | 11:14

Φωτιά στο κέντρο της Αθήνας: Καίγεται υποσταθμός της ΔΕΗ στη Μητροπόλεως

Φωτιά ξέσπασε σε υποσταθμό της ΔΕΗ στη Μητροπόλεως.

ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ 13 Ιουν 2024 | 10:34

Νέα φωτιά σε εργοστάσιο στη Μεταμόρφωση - Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά δεν φαίνεται να εμπνέει ανησυχία.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ 12 Ιουν 2024 | 21:50

Κηφισιά: Πώς ξεκίνησε η φωτιά στο εργοστάσιο με τα μαγειρικά σκεύη

Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής - Εικόνες καταστροφής στο εργοστάσιο της Κηφισιάς - Οι πρώτες πληροφορίες για τα αίτια της έκρηξης.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 12 Ιουν 2024 | 21:44

Λιβαδειά: Μεγάλη φωτιά κοντά σε σπίτια, σχολείο και νοσοκομείο - Λίγα μέτρα μακριά από δεξαμενές προπανίου

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά - Η παρουσία της Πυροσβεστικής ήταν ισχυρή, όμως εκείνο που τελικά αποδείχθηκε κρίσιμο ήταν οι ήπιοι άνεμοι που έπνεαν

12 Ιουν 2024 | 20:51

Ζερεφός: Ο καύσωνας αυτός ίσως είναι προοίμιο ενός "καυτού" καλοκαιριού - Κώδωνας κινδύνου για τις δασικές πυρκαγιές

Το καλοκαίρι αναμένεται "καυτό" - Τι είπε ο καθηγητής φυσικής Χρήστος Ζερεφός για τις δασικές πυρκαγιές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 12 Ιουν 2024 | 19:48

Ηλεία: Φωτιά στο λυόμενο που έμενε ο δολοφόνος της 11χρονης, την ώρα που γινόταν η κηδεία της

Το τελευταίο αντίο στην 11χρονη Βασιλική από την Ηλεία - Την Παρασκευή απολογείται ο 37χρονος.

ΧΑΟΣ 12 Ιουν 2024 | 19:29

Φωτιά στην Κάτω Κηφισιά: Εικόνες χάους και καταστροφής από την πυρκαγιά στο εργοστάσιο - Πυκνοί μαύροι καπνοί και φλόγες [εικόνες-βίντεο]

Φωτογραφίες δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής και του χάους που επικράτησε στην περιοχή - Πυκνοί μαύροι καπνοί ανέβαιναν στον ουρανό, αποπνικτική και τοξική η ατμόσφαιρα

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ 12 Ιουν 2024 | 15:45

Κάτω Κηφισιά: Μεγάλη έκρηξη και φωτιά σε επιχείρηση - Μήνυμα 112, "Κλείστε πόρτες και παράθυρα" [βίντεο]

Η πυρκαγιά που πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις καίει φελιζόλ και πλαστικά - Επιχειρεί και ελικόπτερο Erickson

ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΚΑΙ ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ 12 Ιουν 2024 | 14:08

Υπό έλεγχο η φωτιά στη Ρόδο στην Ψίνθο

Υπό έλεγχο τέθηκε η επικίνδυνη φωτιά στη Ρόδο στην περιοχή Ψίνθος.