Follow us

Τι κρύβεται πίσω από το κόμμα Νίκη του θεολόγου Νατσιού- Ο ρόλος του Βίκτωρα Ρέστη και ο φήμες για ρωσικό δάκτυλο

Σημειώνεται ότι το κόμμα Νίκη συγκέντρωσε πανελλαδικά πάνω από 172.000 ψήφους και ποσοστό 2,92%.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Νατσιός κόμμα Νίκη

Εντείνεται η ομιχλώδης κατάσταση γύρω από το κόμμα "Νίκη”, που αποτέλεσε την έκπληξη των εκλογών της 21ης Μαΐου, φτάνοντας μια… ανάσα από τη Βουλή. Τις τελευταίες ημέρες, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται μια έντονη σεναριολογία σχετικά με τους υποστηρικτές και τους χρηματοδότες του νεοπαγούς κόμματος, με υπόνοιες και δημοσιεύματα για στήριξη από παραθρησκευτικές οργανώσεις, για συμφέροντα Ρώσων επιχειρηματιών, ακόμη και για εμπλοκή του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, να αποτελούν κομμάτια ενός… δύσκολου παζλ.

Σημειώνεται ότι το κόμμα συγκέντρωσε πανελλαδικά πάνω από 172.000 ψήφους και ποσοστό 2,92%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά του εν λόγω κόμματος σημειώθηκαν σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως στην Πιερία (7,46%), στην Πέλλα (6,13%), στη Β’ Θεσσαλονίκης (5,63%), στη Χαλκιδική (5,39%) και στη Δράμα (5,33%).

Σύμφωνα με πηγή του Capital.gr, το κόμμα φέρεται να έχει τις ρίζες του σε ένα κίνημα αντιεμβολιαστών και υπερσυντηρητικών ανθρώπων, προερχόμενων κυρίως από την Βόρεια Ελλάδα, που συνδέεται με καινούριες παραεκκλησιαστικές οργανώσεις που έχουν αναδειχθεί από το διαδίκτυο.

Στόχος του κόμματος, ο πρόεδρος του οποίου, Δημήτρης Νατσιός, είναι μια αναγνωρίσιμη προσωπικότητα, λόγω τακτικών του εμφανίσεων σε εκπομπές εκκλησιαστικού καναλιού, είναι να εκφράσει ένα πατριωτικό και χριστιανικό αίσθημα, καλύπτοντας εν μέρει κι ένα κενό στην… "αγορά”, ενώ τις τελευταίες ημέρες ακούγεται ότι έχει υποστηρικτές από συντηρητικά κέντρα και μοναστήρια του Αγίου Όρους.

Όπως μας λέει η ίδια πηγή, η "Νίκη” πλασάρεται σαν κόμμα που δεν τάσσεται στο πλευρό της διοικούσας Εκκλησίας. Κινείται αντίθετα από το ρεύμα της επίσημης Εκκλησίας, που όλο το προηγούμενο διάστημα ακολουθούσε πιστά τις οδηγίες της Πολιτείας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που καλούσε τους πιστούς να εναρμονίζονται προς τις υγειονομικές οδηγίες τόσο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, όσο και προς τις σχετικές υποδείξεις και νομοθετικές διατάξεις των κρατών, όπως τα περιοριστικά μέτρα και η χρήση μάσκας.

Επιπλέον, αυτά τα υπερσυντηρητικά κομμάτια της Εκκλησίας φέρεται να σχετίζονται και με ρωσικά συμφέροντα. Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις μεταξύ της Εκκλησίας της Ρωσίας και της Εκκλησίας της Ελλάδας δεν είναι και οι καλύτερες λόγω του ουκρανικού ζητήματος. Υποψήφιοι του κόμματος "Νίκη” έχουν, εξάλλου, εκφράσει ανοιχτά φιλορωσικές θέσεις, με αναρτήσεις τους.

Διαβάστε Επίσης

Ποιος χρηματοδοτεί την "Νίκη”

Βεβαίως, το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος χρηματοδοτεί τη Νίκη. Στην ενότητα "Έσοδα-Περιουσία” στο καταστατικό του κόμματος, αναφέρεται απλά πως "το Κίνημα δύναται να έχει έσοδα από εισφορές μελών, δωρεές, κρατική επιχορήγηση και κάθε άλλη νόμιμη δραστηριότητα, η οποία προσιδιάζει προς τον χαρακτήρα και το ήθος του”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επισημαίνεται, ωστόσο, ότι δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από άλλη πηγή, υπάρχουν μοναχοί σε 2-3 μονές του Αγίου Όρους, με γραμμή υπέρ της Μόσχας, που φέρεται να ενισχύουν οικονομικά τις προσπάθειες της "Νίκης” είτε υλικά είτε παραχωρώντας ακίνητα, ώστε να φιλοξενούνται δραστηριότητες του κόμματος, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν και μεγάλες ενορίες, ακόμη και στην Αθήνα, και "γεροντάδες” που δεν συμφωνούν με τους μητροπολίτες τους και που έχουν το δικό τους… κοινό που επηρεάζουν.

Άλλη πηγή ανέφερε στο Capital.gr ότι ορισμένοι "ρασοφόροι” του Αγίου Όρους φέρεται να παρακινούν φίλους και γνωστούς να υποστηρίξουν το κόμμα "Νίκη”, αλλά διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για υλική και οικονομική στήριξη.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι χθεσινές δηλώσεις του Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίου, ο οποίος υποστήριξε ότι μοναχοί κατευθύνουν πιστούς τι να ψηφίσουν στις εκλογές, κάνοντας λόγο για "πλοκάμια” του κόμματος "Νίκη” μέσα στο Άγιο Όρος.

Ο ίδιος, πάντως, διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να μιλήσει για κάποιου είδους χρηματοδότηση, γιατί δεν έχει στοιχεία. "Ακούγεται από προσκυνητές ότι πήγαν σε προσκυνήματα και τους μιλούσαν για το κόμμα Νίκη. Είναι ανήθικο να προσπαθούν να επηρεάσουν. Τα ίδια συνέβησαν και την περίοδο της πανδημίας. Άνθρωποι πέθαναν και τους πήραν στον λαιμό τους κάποιοι γεροντάδες. Εκμεταλλεύτηκαν το δώρο της ιεροσύνης σαν εργαλείο και τρομοκρατούν τον κόσμο με την απειλή της κολάσεως”, δήλωσε σε τηλεοπτικό κανάλι.

Οι μονές που βρίσκονται στο επίκεντρο και η παρέμβαση Ιερώνυμου

Μία από τις μονές που βρέθηκαν σε πρώτο πλάνο τις τελευταίες ημέρες ήταν η Ιερά Μονή Φιλοθέου και ο λόγος είναι πως ο αδερφός του ηγούμενου της Μονής Φιλοθέου, Νικόδημου, είναι ο υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης με την "Νίκη” Εμμανουήλ Γκλάβας. Ωστόσο, με ανακοίνωσή τους, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της Μονής Φιλοθέου έκαναν λόγο για "συκοφαντικά δημοσιεύματα”, που "παραπλανούν το αναγνωστικό κοινό”, ότι "δήθεν η Ιερά Μονή ασχολείται με τις εθνικές εκλογές υποστηρίζοντας συγκεκριμένο κομματικό σχηματισμό, εκ μόνου του λόγου ότι ο αδελφός του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Φιλοθέου κ.κ. Νικόδημου τυγχάνει υποψήφιος βουλευτής με το εν λόγω κόμμα, ενώ επεκτείνονται σε ψευδείς αναφορές σε δήθεν ‘ρόλο’ της Μόσχας στα εσωτερικά της Ιεράς Μονής”.

Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν ακόμη ότι "είναι δικαίωμα κάθε Έλληνα πολίτη να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία”.

Μια άλλη μονή που βρέθηκε στο στόχαστρο είναι η Ιερά Μονή Καρακάλλου, η οποία διέψευσε και αυτή οποιαδήποτε ανάμειξή της στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου και στήριξή της στη "Νίκη”. Σε ανακοίνωσή του ο καθηγούμενος της Μονής Καρακάλλου κάνει λόγο για ανυπόστατα δημοσιεύματα και σημειώνει πως μοναχοί και κληρικοί δεν πολιτεύονται και γενικώς δεν αναμειγνύονται στα πολιτικά δρώμενα. Σημειώνεται πως στο επίκεντρο έχουν βρεθεί και οι μονές Κωνσταμονίτου και Ξηροποτάμου.

Με αφορμή όσα διαδίδονται τις τελευταίες ημέρες, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος ξεκαθάρισε σε δήλωσή του ότι "η Εκκλησία ούτε πολιτεύεται, ούτε συμπολιτεύεται, ούτε αντιπολιτεύεται, ούτε κομματίζεται”.

Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί "την χυδαία απόπειρα χρησιμοποίησης της Εκκλησίας ως εργαλείο για την επιδίωξη των αλλότριων σκοπών οιωνδήποτε και της οικειοποίησής Της από τους οιουσδήποτε παραχαράκτες της πίστης, που, εκμεταλλευόμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων, επιζητούν να δημιουργήσουν οπαδούς και στρατούς, ούτε όμως την ομοίως βλάσφημη απόπειρα στοχοποίησης της Εκκλησίας μας ως δήθεν παράγοντα ‘υπόγειας’ ή ‘μυστικής’ ανάμειξης σε διαδικασίες και σε ζητήματα απολύτως αλλότρια με την αποστολή Της. Ως εδώ”.

Η εμπλοκή Ρέστη και ο συνεργάτης υποψήφιος

Με την υπόθεση ανακάτεψαν ορισμένοι και τον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη και οι λόγοι ήταν κυρίως δύο: Ο πρώτος είναι ότι ο στενός του συνεργάτης Ανδρέας Βορύλλας (σ.σ. επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης κρεπερί στο Περιστέρι), κατεβαίνει υποψήφιος με την "Νίκη” στην Β2 Εκλογική Περιφέρεια Δυτικού Τομέα Αθηνών. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την συνεταιρική σχέση που έχει με Ρώσους επιχειρηματίες.

Υπενθυμίζεται πως πρόταση του Ρέστη και Ρώσων επενδυτών που φέρονται να έχουν έδρα στο Μονακό, επικράτησε σε διαγωνιστική διαδικασία του περασμένου Δεκεμβρίου για τη μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου-φιλέτου της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου στεγάζεται το Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης.

Πάντως, ο κ. Ρέστης έσπευσε να διαψεύσει κι αυτός τα δημοσιεύματα: "Ήρθαν σε γνώση μου δημοσιεύματα απολύτως αναληθή και δίχως πραγματικό υπόβαθρο, τα οποία εμπλέκουν το πρόσωπό μου με δήθεν χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων που συμμετείχαν στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου. Δραστηριοποιούμαι επιχειρηματικά τόσο στη χώρα μας όσο και στο διεθνές περιβάλλον επί σειρά δεκαετιών και κατ’ επιλογή μου ουδέποτε ενεπλάκην στον πολιτικό βίο και τα πολιτικά δρώμενα, είτε εντός Ελλάδος είτε διεθνώς”.

"Πού βρήκε τα χρήματα η ‘Νίκη’”

Το ίδιο το κόμμα εξέδωσε χθες ανακοίνωση με τίτλο "Πού βρήκε τα χρήματα η Νίκη", στην οποία αποδίδει τις φήμες σχετικά με τη χρηματοδότησή της σε πολιτικούς αντιπάλους και κάνει λόγο για μυθοπλασία και παραφιλολογία.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει, μεταξύ άλλων:

"Η ερώτηση ‘πού βρήκε τα χρήματα η Νίκη;’ για να κάνει προεκλογικό αγώνα και να κατέβει στις εκλογές, ξεκίνησε από πολιτικούς μας αντιπάλους, οι οποίοι, αντί να κάνουν αυτοκριτική, αναζητούν το άλλοθι της εκλογικής τους αποτυχίας σε μία πρωτοφανή μυθοπλασία και παραφιλολογία σχετικά με τις πηγές εισοδήματος της Νίκης και την υποτιθέμενη διασύνδεσή της με κυβερνητικά πρόσωπα και εφοπλιστές. (…) Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη κάνει γνωστό προς πάσα κατεύθυνση, ότι μοναδικοί χρηματοδότες της είναι οι φίλοι, τα μέλη και οι υποψήφιοί της, τους οποίους ευχαριστεί για την εμπιστοσύνη και την αγάπη με την οποία έχουν περιβάλει την όλη προσπάθεια.

Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να ελέγξουν τον τραπεζικό λογαριασμό μας και παρόμοιους ελέγχους να κάνουν και στα υπόλοιπα κόμματα που έλαβαν μέρος στις εκλογές, για να λάμψει η αλήθεια και να σταματήσουν οι κακόβουλες επιθέσεις λάσπης εναντίον μας”.

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τις επόμενες μέρες το Άγιο Όρος για προσκύνημα -μια επίσκεψη που μπορεί να τονίζεται ότι ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό, ωστόσο πολλοί θεωρούν συμβολική, λόγω του ζητήματος που έχει ανακύψει με την "Νίκη”.

Διαβάστε Επίσης

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ 25 Σεπ 2023 | 12:45

Πώς ο Στέφανος Κασσελάκης κέρδισε τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ σε 26 ημέρες - Ανάλυση Αράπογλου (Pulse)

Πώς αναλύει η Pulse την επικράτηση του κ. Κασσελάκη μέσα σε 26 ημέρες.

ΑΝΑΛΥΣΗ 25 Σεπ 2023 | 12:33

Δρυμιώτης για Κασσελάκη: Εχει όλο το πακέτο, μην δούμε να φεύγουν ψηφοφόροι του Ανδρουλάκη προς ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανάλυσή του για την εκλογή Κασσελάκη ο Αν. Δρυμιώτης εξηγεί: Ο Κασελάκης ή θα αλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα τον απορροφήσει

ΠΩΣ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 25 Σεπ 2023 | 11:18

Τα ξένα ΜΜΕ για την εκλογή Κασσελάκη: Ένας άπειρος, πρώην trader της Goldman Sachs στην ηγεσία του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ

Πώς υποδέχθηκαν τα ξένα ΜΜΕ την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΡΩΗΝ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 25 Σεπ 2023 | 09:47

Λάρισα: Η πρώτη αποχώρηση μετά τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ – "Ούτε μια ώρα με τον Κασσελάκη πρόεδρο"

"Ούτε μια ώρα με τον Κασσελάκη πρόεδρο" στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει πρώην μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής στη Λάρισα.

ΤΙ ΕΙΠΕ 25 Σεπ 2023 | 00:04

Μητέρα Κασσελάκη: "Είναι αληθινός, είναι αγνός - Του έδωσα ένα μεγάλο μητρικό φιλί"

"Είναι επικοινωνιακός, είναι ταλαντούχος. Έχει καλούς συμβούλους δίπλα του" τόνισε ο θείος του Στέφανου Κασσελάκη

ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ 24 Σεπ 2023 | 23:23

Στέφανος Κασσελάκης: Ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς στο επιτελείο - "Προ, προ, πρόεδρε!" [Βίντεο]

Στο βίντεο της Ελένης Αυλωνίτου φαίνεται ο Στέφανος Κασσελάκης να πνίγεται στις αγκαλιές των συνεργατών του

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 24 Σεπ 2023 | 22:59

Ο Στέφανος Κασσελάκης νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με 56,6% - Στις 12 μονάδες η διαφορά με την Έφη Αχτσιόγλου

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έχρισαν τον Στέφανο Κασσελάκη διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα - Η Έφη Αχτσιόγλου τον συνεχάρη τηλεφωνικά - Νέα εποχή στην αξιωματική αντιπολίτευση

ΣΥΡΙΖΑ 24 Σεπ 2023 | 22:39

Ολο χαμόγελα στο επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη: Προεξοφλούν νίκη με 10 μονάδες διαφορά

Ο Στέφανος Κασσελάκης και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τον στηρίζουν εμφανίζονται σίγουροι για μια ευρεία νίκη απέναντι στην Έφη Αχτσιόγλου, στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 24 Σεπ 2023 | 21:01

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για καταγγελίες Κασσελάκη: "Υπερβολική αντίδραση - Ήρθαν 500 άτομα να ψηφίσουν χωρίς να είναι μέλη"

Κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσαν το πρόβλημα σε ανθρώπινο λάθος, το οποίο όμως λύθηκε - Η καταγγελία Κασσελάκη για μέλη που δεν ψήφισαν επειδή δεν ταυτοποιήθηκαν

ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΣΤΟΝ Α' ΓΥΡΟ 24 Σεπ 2023 | 19:29

ΣΥΡΙΖΑ: Έκλεισαν οι κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ - Ψήφισαν 133.261 μέλη, λιγότερα από τον α' γύρο - Στις 22:30 σίγουρο αποτέλεσμα

Μαζική και μεγάλη η συμμετοχή - Δόθηκε παράταση μίας ώρας στην ψηφοφορία - Ψήφισαν 133.261 μέλη, αριθμός μικρότερος από αυτόν της προηγούμενης Κυριακής

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ 24 Σεπ 2023 | 18:37

Καταγγελία Κασσελάκη: Εφορευτικές επιτροπές δεν βρίσκουν νέα μέλη που ψήφισαν στον α' γύρο - 132 χιλ. ψήφισαν ήδη

Ζητά αυστηρή τήρηση της διαδικασίας - Καλεί τα νέα μέλη να μην αποχωρούν από τα εκλογικά κέντρα όταν τους λένε ότι δεν τους βρίσκουν.

ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ 24 Σεπ 2023 | 18:07

Στην Καισαριανή ψήφισε για νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας: Ενωμένοι θα δώσουμε τους κοινωνικούς αγώνες

Ο Α. Τσίπρας, αναφερόμενος στη μαζική συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές, μίλησε για τη βαριά παρακαταθήκη που θα παραλάβει η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ 24 Σεπ 2023 | 15:08

ΣΥΡΙΖΑ: Μεγάλη η συμμετοχή στις εκλογές - Περίπου 300 άτομα ανά λεπτό στις κάλπες - Πιθανό το ενδεχόμενο παράτασης

Μέχρι τις 14:30 είχαν ψηφίσει περισσότερα από 90.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ - Το προβάδισμα και το διακύβευμα της επόμενης ημέρας