
Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό "Ελαιώνα", όπου είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο "Βάτσικο" (Κορωνέϊκή Ποικιλία) ξεκίνησε την περιοδεία στη Μεσσηνία ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ιδέα για το λάδι Βάτσικο ξεκίνησε όταν ένα ανήσυχο κομμάτι από τους ελαιοπαραγωγούς των Γαργαλιάνων, δηλαδή 102 συνειδητοποιημένοι παραγωγοί ίδρυσαν τον Αγροτικό Συν/σμό "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ" με τον διακριτικό τίτλο "ΕΛΑΙΩΝΑΣ".
Το 2005 οι παραγωγοί του Συνεταιρισμού, καλλιεργούσαν περισσότερα από 3700 στρέμματα με 76000 ελαιόδενδρα. Μετά από τα πρώτα αποτελέσματα, η ιδέα άρχισε να αποκτά μεγαλύτερη δυναμική κι έτσι σήμερα 205 μέλη παραγωγοί καλλιεργούν περισσότερα από 5000 στρέμματα με 103000 ελαιόδενδρα. Η δυναμικότητα παραγωγής των μελών του Συναιτερισμού έχει φτάσει στους 700 με 1000 τόνους extra παρθένο ελαιόλαδο .

Βραβεία για το λάδι Βάτσικο
Μετά τη Γερμανία (Berlin GOOA 2021), δύο ακόμη χρυσές διακρίσεις ήρθαν να προστεθούν πρόσφατα για το Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο "Vatsiko” του Αγροτικού Ελαιοπαραγωγικού Συνεταιρισμού "ΕΛΑΙΩΝΑΣ" Γαργαλιάνων
Το Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο "Vatsiko” διακρίθηκε για την μοναδική ποιότητά του σε δύο ακόμη σημαντικούς διαγωνισμούς γευσιγνωσίας ελαιολάδων παγκοσμίως, τα Διεθνή Βραβεία Ελαιολάδου London International Olive Oil Competitions 2021 και Canada International Olive Oil Competition 2021, κατακτώντας Χρυσό βραβείο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα πάνελ των κριτών ελαιολάδου στους συγκεκριμένους διαγωνισμούς, αποτελούνταν από επιστήμονες με τεχνογνωσία αλλά και πρωτοπόρους εξειδικευμένους γευσιγνώστες ελαιολάδου.

Ο κ. Μητσοτάκης περιηγήθηκε από τους ελαιοπαραγωγούς στη νέα κτιριακή δομή του συνεταιρισμού , που βρίσκεται στο στάδιο της αποπεράτωσης και συνομίλησε μαζί τους δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον οχι μόνο για τα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες της Μεσσηνίας, αλλά και τις περίφημες ποικιλίες ελαιόλαδου - όπως το "Βάτσικο" - που παράγει ο τόπος και η αξία τους παραμένει αδιαπραγμάτευτη στα βάθη των αιώνων.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους αγρότες, τόσο στους τρόπους με τους οποίους θα καταφέρουν οι ελαιοπαραγωγοί να προωθήσουν τις ποικιλίες του Βάτσικου σε όλο τον κόσμο, η διαχείριση του νερού καθώς και η μείωση της γραφειοκρατίας.

"Πρώτη φορά έρχεται εν ενεργεία Πρωθυπουργός στους Γαργαλιάνους", ανέφερε ο Πρόεδρος του συνεταιρισμού, Νικος Αθανασόπουλος, καλωσορίζοντας τον Πρωθυπουργό. Ο συνεταιρισμός εξάγει, μεταξύ άλλων, τυποποιημένο λάδι σε Αυστρία και Γερμανία.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι:
Αυτό το οποίο έχω να πω εγώ είναι ότι από την πρώτη στιγμή είχαμε μία πολιτική η οποία στηρίζεται πρώτον στην ανάγκη να πετύχουμε περισσότερη συνεργασία μεταξύ των παραγωγών. Γιατί; Γιατί χρειαζόμαστε μέγεθος, οικονομίες κλίμακος για να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε μεγαλύτερους "παίκτες" από το εξωτερικό.
Δεύτερον, αδιαπραγμάτευτη έμφαση στην ποιότητα. Τρίτη προτεραιότητα αυτό το οποίο είπες: η καθετοποιημένη διαχείριση από το δέντρο μέχρι τη διαχείριση των αποβλήτων αλλά με τρόπο ο οποίος θα είναι φιλικός προς το περιβάλλον.
Και, βέβαια, η δυνατότητα να μπορέσουμε να συνδέσουμε τον πρωτογενή τομέα με τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής, να μπορέσουμε να κάνουμε και αυτήν τη μοναδικής ομορφιάς περιοχή αλλά και την όλη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου επισκέψιμη.

Φυσικά ο Πρωθυπουργός, δεν παρέλειψε να διευκρινήσει στους ελαιοπαραγωγούς ότι σαν "γνήσιο τέκνο της Κρήτης", δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα και την προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου.
"Πρέπει να πω ότι και στο δικό μου τον τόπο, στην Κρήτη, που κι αυτή έχει πολύ πλούσιο δυναμικό ως προς την παραγωγή λαδιού, χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακος και μεγαλύτερη έμφαση, βέβαια, στην τυποποίηση, στο marketing, στο branding." ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης φιλέτου σαρδέλας και γαύρου με εξαγωγική δραστηριότητα στην Ευρώπη και ενημερώθηκε για την παραγωγική διαδικασία και ακολούθως επιθεώρησε τα έργα ανάπτυξης του αλιευτικού καταφυγίου στο λιμάνι του Μαράθου ενώ συνομίλησε με την ομάδα μηχανικών και εργαζομένων για την πρόοδο των εργασιών.
Πρόκειται για έργο 5.5 εκατ. ευρώ (μέσω ΕΣΠΑ) για την ανακατασκευή του λιμανιού και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί με ταχείες διαδικασίες του χρόνου την άνοιξη ενώ η αποκατάστασή του θα συμβάλλει και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr