
Αίσθηση προκάλεσε η απουσία από την κηδεία του Κώστα Σημίτη, των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, αλλά και του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
Η απουσία των δυο πρώην πρωθυπουργών δεν ήταν τυχαία και προκάλεσε αντιδράσεις. Ηταν ένας τρόπος να εκδηλώσουν την δυσφορία τους για τα καλά λόγια που είχε για τον εκλιπόντα ο νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης; Ηταν ένας τρόπος για να θυμίσουν τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά; Ήθελαν να κολακεύσουν τον κοινό που θεωρεί τον Κώστα Σημίτη υπεύθυνο για την χρεοκοπία και όλα τα δεινά του κόσμου; Ήθελαν να μην αφήσουν το πεδίο ελεύθερο μόνο στον Λατινοπούλου και τον Βελόπουλο;
Οποιος και αν ήταν ο λόγος προκάλεσε αντιδράσεις. Να σημειωθεί ότι δεν έδωσε το παρών και ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αλλά επισήμως έχει κολλήσει κορονοϊό (αν και ορισμένοι εκτίμησαν ότι η ασθένεια είναι μάλλον διπλωματική), ενώ σε ταξίδι (ξανά) ήταν ο επίσης πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που δεν μπόρεσε να βρει πτήση να επιστρέψει και έμεινε στην Κίνα.
Τι γράφει η Καθημερινή
Το σχόλιο της Καθημερινής στο κύριο άρθρο της για την απουσία των δυο πρωθυπουργών είναι εξαιρετικά δεικτικό και αυστηρό. Αφού γράφει ότι το πώς παραδίδεις την εξουσία και το πώς τιμάς τον πολιτικό σου αντίπαλο όταν φεύγει από τη ζωή, έχει να κάνει με τον πολιτικό πολιτισμό… Ορίζει δηλαδή τη διαφορά ανάμεσα στην αστική δημοκρατία και τον πολιτικό κανιβαλισμό.
"Η αστική μας δημοκρατία απαιτεί από όσους φτάνουν στα ανώτατα αξιώματά της να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων σε ορισμένες σημαντικές στιγμές. Το πώς παραδίδει την εξουσία στον πολιτικό σου αντίπαλο ή το πώς τον τιμάς όταν φεύγει από τη ζωή δεν πρέπει να είναι προσωπικές επιλογές, ούτε έχουν σχέση με καλούς τρόπους.
Εχουν να κάνουν με τον πολιτικό πολιτισμό, ο οποίος ορίζει τη διαφορά ανάμεσα στην αστική δημοκρατία και στον πολιτικό κανιβαλισμό, που μοιάζει να παίρνει το πάνω χέρι στις μέρες μας.
Τη μεγάλη ευθύνη για την τήρηση των κανόνων ώριμης και υπεύθυνης συμπεριφοράς έχουν όσοι κυβέρνησαν τον τόπο."
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr