Υπόθεση Βαξεβάνη: Τα πρωτοσέλιδα του Documento που ερευνά η Δικαιοσύνη- Οι "βαλίτσες με τα χρήματα" και το υπόμνημα Σαμαρά

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατέθεσε υπόμνημα με ειδική αναφορά στα ρεπορτάζ και τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας Documento του Κώστα Βαξεβάνη

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κλήση σε απολογία του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, από την ανακρίτρια του σκανδάλου Παπαγγελόπουλου, και μάλιστα για βαρύτατες κατηγορίες όπως για εγκληματική οργάνωση, για παράβαση καθήκοντος αλλά και για "συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας από κοινού δια της εκθέσεως σε δίωξη ή τιμωρία κάποιου αθώου κατά συρροή".

Ο ίδιος ο εκδότης της εφημερίδας Documento κάνει λόγο για πολιτική δίωξη και για στρατοδικεία που στήνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ έντονα αντιδρά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει λόγο για "ξεκαθάρισμα λογαριασμών με δημοσιογράφους που η κυβέρνηση θεωρεί πολιτικούς της αντιπάλους".

Διαβάστε Επίσης

Πώς φθάσαμε στην κλήση σε απολογία

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι μόνο η εισαγγελέας Ράικου και η πρώην εισαγγελέας Τσατάνη, που έχουν αναφερθεί και καταθέσει στοιχεία εναντίον του δημοσιογράφου και που προκάλεσαν την κλήση του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη ενώπιον της Δικαιοσύνης, με την ιδιότητα του κατηγορουμένου. Είναι και τα στοιχεία που παρέδωσε στη Δικαιοσύνη, με υπόμνημά του ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που φαίνεται να οδήγησαν την ειδική ανακρίτρια σε αυτή την κίνηση.

Δηλαδή τα στοιχεία που κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός και από τα οποία προκύπτει ότι η εφημερίδα του Κώστα Βαξεβάνη, είχε δημοσιεύσει καταθέσεις "προστατευόμενων μαρτύρων" πριν ακόμα δοθούν στην Δικαιοσύνη, αλλά και ρεπορτάζ, πριν ακόμα υπάρξουν στοιχεία, γεγονός που δημιουργεί υποψίες- σύμφωνα με τα όσα υπονοεί ο πρώην πρωθυπουργός- ότι πιθανώς όλα να είχαν στηθεί εκ των προτέρων. Πιθανολογείται από τον ίδιο τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ενώ πλέον ερευνάται ο ρόλος των δημοσιογράφων με τους οποίους ήταν σε στενή επαφή.

Ποια είναι τα επίμαχα στοιχεία

Ανάμεσα στα στοιχεία που έχει καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός είναι και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Documento την Κυριακή 7 Ιανουαρίου του 2017, που έχει τίτλο "Πρώην Πρωθυπουργός στο Novartis Gate”. Το ρεπορτάζ φωτογραφίζει τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά υπάρχει μια λεπτομέρεια. Κανείς από τους προστατευόμενους μάρτυρες μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν έχει καταθέσει το παραμικρό για τον πρώην Πρωθυπουργό. Από πού προήλθε η πληροφορία;

documento για Σαμαρά 2017

Για την ακρίβεια, 10 ολόκληρους μήνες μετά, η προστατευόμενη μάρτυρας Κελέση κάνει για πρώτη φορά λόγο για τον Αντώνη Σαμαρά, ότι δήθεν πήρε χρήματα, που του πήγε στο Μαξίμου με τροχήλατη βαλίτσα ο Φρουζής της Novartis.

Πώς γίνεται η εφημερίδα να ήξερε την κατάθεση που θα δοθεί 10 μήνες μετά; Αυτό είναι το ερώτημα που διατυπώνει στο υπόμνημά του ο Αντώνης Σαμαράς.

Διαβάστε Επίσης

Δεν είναι μόνο όμως η "πληροφορία" περί εμπλοκής του πρώην Πρωθυπουργού στον σκάνδαλο Novartis, που ανακοίνωσε σε πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα, πριν υπάρξει οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη. Είναι και η κατάθεση της Κελέση. Και πάλι μια μικρή λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά.

Η κατάθεση Κελέση για τις βαλίτσες στο Μαξίμου

Η εφημερίδα Documento δημοσιεύει την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου του 2018 αποσπάσματα από την κατάθεση της μάρτυρος Κελέση, που κάνει λόγο για χρηματισμό του Αντώνη Σαμαρά. Είναι η γνωστή μαρτυρία για την τροχήλατη βαλίτσα, και το χρήμα σε ρευστό που πηγαίνει στο Μαξίμου για να χρηματιστεί ο κ. Σαμαράς. Στην κατάθεση υπάρχουν και γαργαλιστικές λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα ότι το αυτοκίνητο του τότε ισχυρού άνδρα της εταιρείας Novartis θα παρκάρει στο εσωτερικό του Μεγάρου...για να παραδώσει τη "μίζα".

documento για μίζες σε βαλίτσα

Η εφημερίδα εκδίδεται την Κυριακή, αλλά έχει τυπωθεί από την Παρασκευή. Η κατάθεση δίνεται την Κυριακή το βράδυ…Πώς είναι δυνατόν να έχει στα χέρια της την κατάθεση η εφημερίδα, δυο ημέρες πριν δοθεί στη Δικαιοσύνη; διερωτάται ο πρώην πρωθυπουργός.

Ένα περίεργο, πολύ περίεργο δημοσίευμα

Υπάρχει όμως και ένα άλλο στοιχείο. Αυτό για το οποίο ενημέρωσε και πάλι με το υπόμνημά του τη Δικαιοσύνη ο πρώην πρωθυπουργός, σημειώνοντας:

"Στο δημοσίευμα της 11.11.2018 διατυπώνεται ευθεία απειλή σε προστατευόμενο μάρτυρα να συμμορφωθεί και να τα πει καλά, γιατί αλλιώς θα ακολουθήσουν διώξεις, όπερ και εγένετο .

Το άρθρο είχε τίτλο:"Novartis: Η ώρα της κρίσης για τον διπρόσωπο προστατευόμενο μάρτυρα".

documento για μάρτυρα Μανιαδάκη

Ο μάρτυρας ήταν ο (τότε) προστατευόμενος μάρτυρας του σκανδάλου Novartis Νίκος Μανιαδάκης, στον οποίο η εφημερίδα έστελνε το εξής μήνυμα:

"Εάν ο μάρτυρας δεν τηρήσει –έστω και ετεροχρονισμένα– την υποχρέωσή του να αποκαλύψει όσα γνωρίζει, να άρουν την προστασία που ζήτησε και του παρείχαν οι ελληνικές δικαστικές αρχές προκειμένου να "μιλήσει" και να τον καταστήσουν κατηγορούμενο με το πραγματικό του ονοματεπώνυμο. Εξαρτάται πλέον από το τι θα αποφασίσει να πράξει τη στιγμή που θα τεθεί προ των ευθυνών του για το ποια θα είναι στο μέλλον η θέση του στη δικογραφία για το σκάνδαλο της Novartis. Εάν θα είναι δηλαδή στον κατάλογο των μαρτύρων κατηγορητηρίου ή το όνομά του θα φιγουράρει στη μεγάλη λίστα των κατηγορουμένων."

Διαφορετικά έγραφε η εφημερίδα "κινδυνεύει να χάσει την ασυλία του και να βρεθεί κατηγορούμενος για βαρύτατα κακουργήματα". Οπερ και εγένετο.

Η εφημερίδα κατηγορούσε τον μάρτυρα τότε, μετέπειτα κατηγορούμενο και τελικά αθωωθέντα Νίκο Μανιαδάκη ότι "απέκρυψε από τους Έλληνες εισαγγελείς σημαντικά στοιχεία που αφορούν διακίνηση μαύρου χρήματος προς πολιτικά πρόσωπα, ενώ αντίθετα έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες στις αμερικανικές αρχές". Για την ακρίβεια δεν κατηγορούσε, αλλά έστελνε μήνυμα. Το μήνυμα που ήθελε να στείλει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στον Νίκο Μανιαδκάκη, υπο μορφή "ρεπορτάζ".

Όλα τα παραπάνω ως γνωστόν απεδείχθησαν αναληθή και ο Νίκος Μανιαδάκης αθωώθηκε, ενώ μετά κατήγγειλε ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό και σήμερα υπόδικο στο Ειδικό Δικαστήριο, να καταγγείλει ψευδώς πολιτικά πρόσωπα ως χρηματισθέντες από την εταιρεία Novartis. Τώρα φαίνεται ότι ελέγχονται και τα "μηνύματα" που ελάμβανε ο Νίκος Μανιαδάκης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ" 27 Ιαν 2022 | 14:22

ΚΚΕ: Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως θα καταψηφίσει την κυβέρνηση της ΝΔ.

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 26 Ιαν 2022 | 20:34

Οργή ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή επίθεση σε Μητσοτάκη και Alpha για την πρώτη δημοσκόπηση μετά το φιάσκο στην Αττική Οδό

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει πανικό στον πρωθυπουργό και επιρρίπτει ευθύνες στον Alpha, λέγοντας πως δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα.

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ Η ΕΡΕΥΝΑ 26 Ιαν 2022 | 20:27

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά το φιάσκο στην Αττική Οδό - Ποιος φταίει για τον εγκλωβισμό των οδηγών, γιατί οργίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ισχυρό προβάδισμα 14,5 μονάδων για ΝΔ και ντέρμπι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ - Η έρευνα για την πρόθεση ψήφου ολοκληρώθηκε πριν το φιάσκο στην Αττική Οδό

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 26 Ιαν 2022 | 13:13

Ηλιόπουλος: Η ευθύνη για το χάος έχει πρόσωπο, είναι του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προσπαθεί να ρίξει αλλού τις ευθύνες για το αλαλούμ με την κακοκαιρία Ελπίδα.

ΔΡΙΜΥΤΑΤΗ ΚΡΙΤΙΚΗ 26 Ιαν 2022 | 10:16

Κακοκαιρία "Ελπίς" - ΣΥΡΙΖΑ: Προτείνουμε στον εξαφανισμένο κ. Μητσοτάκη να πάρει τους υπουργούς και να φύγουν

"Προτείνουμε στον εξαφανισμένο κ. Μητσοτάκη να τους πάρει όλους μαζί και να φύγουν μια ώρα αρχύτερα, μήπως και ανασάνει η χώρα" αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 25 Ιαν 2022 | 19:41

Και ο Σκουρλέτης κατά του Τσίπρα: Κατ'επίφαση δημοκρατική η πρότασή του - Συνιστά αποθέωση των μηχανισμών

Αιφνιδιαστική χαρακτηρίζει ο Πάνος Σκουρλέτης την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από τη βάση.

«ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΤΥΠΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ» 25 Ιαν 2022 | 19:35

Ο ΣΥΡΙΖΑ "τρολάρει" την Παπακώστα: "Να επιβληθούν πρόστιμα και σε όσους κόπηκε το ρεύμα επειδή άναψαν πολλά σώματα"

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στη βουλευτή της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα που ζήτησε να επιβληθουν πρόστιμα στους οδηγους που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό επειδή δεν είχαν αλυσίδες

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 25 Ιαν 2022 | 12:59

Ηλιόπουλος: Τους πολίτες που έμειναν εγκλωβισμένοι στη Μεσογείων, την Κηφισίας, τη Μαραθώνος ποιος θα τους αποζημιώσει;

Με ανακοίνωσή του ο Νάσος Ηλιόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά ποιός θα δώσει αποζημιώσεις στους χιλιάδες πολίτες που εγκλωβίστηκαν σε δρόμους εκτός της Αττικής Οδού.

ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 24 Ιαν 2022 | 22:35

Δημοσκόπηση Μarc: Προβάδισμα 13,5 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Μπροστά με μεγάλη διαφορά είναι η ΝΔ στην προτίμηση των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc

ΟΙ ΑΝΑΚΟΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ 24 Ιαν 2022 | 17:55

"Ελπίδα": Σκληρή κριτική ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για τη διαχείριση της κακοκαιρίας

"Ποιος έδωσε άδεια να κυκλοφορούν με αυτές τις συνθήκες βαρέα οχήματα;", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ - "Γνωστό εδώ και μέρες ότι η κακοκαιρία θα ήταν σφοδρή", τονίζει το ΚΙΝΑΛ

ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΖΗΤΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ 24 Ιαν 2022 | 16:17

Ο Φουρθιώτης στέλνει μηνύματα- απειλές στην κυβέρνηση- Τι γράφει για Γεραπετρίτη και Ρωμανό

Τι επιδιώκει ο υπόδικος Μένιος Φουρθιώτης με τα μηνύματα που αποκαλύπτει

Η ΔΗΛΩΣΗ 24 Ιαν 2022 | 14:43

Άδωνις Γεωργιάδης για Novartis: Δεν θα το αφήσω να περάσει έτσι, θα το ψάξουμε μέχρι τέλους

"Είχα πάντα εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη" δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, για την αρχειοθέτηση του φακέλου του στην υπόθεση Novartis.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ 24 Ιαν 2022 | 13:03

Σκάνδαλο Novartis: Στο αρχείο οι κατηγορίες για Αδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο

Στο αρχείο οι καταγγελίες εις βάρος των πρώην υπουργών, Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλου για το σκάνδαλο Novartis.