Follow us

Υπουργικό συμβούλιο: Ο Μητσοτάκης κάνει τα τελευταία τηλεφωνήματα, κλείνουν οι υφυπουργοί, ποιοι μένουν έξω [όλα τα ονόματα]

Το νέο υπουργικό συμβούλιο έχει σχεδόν κλειδώσει και ο πρωθυπουργός κάνει τα τελευταία τηλεφωνήματα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μητσοτάκης Μαξίμου με συνεργάτες

Ετοιμο είναι στις βασικές του γραμμές το νέο Υπουργικό συμβούλιο και πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει τα τελευταία τηλεφωνήματα. Οι εκκρεμότητες αφορούν κυρίως τους υφυπουργούς και πιθανώς δυο τρείς αλλαγές που κρίθηκε ότι απαιτούσαν ειδικό χειρισμό. Και λέμε ότι ο πρωθυπουργός κλείνει τις τελευταίες εκκρεμότητες, γιατί τα τηλέφωνα είχαν ξεκινήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC, ήδη από το Σάββατο, λίγες ώρες δηλαδή πριν από τις κάλπες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη έτοιμο το νέο σχήμα πριν από τις εκλογές και θέλει να κάνει restart αμέσως και να μην χαθεί χρόνος. Ασχετα αν δεν ήθελε οι αλλαγές που σχεδιάζει να κυκλοφορήσουν στον τύπο και δοθεί έτσι η εντύπωση της αλαζονείας.

Τις λεπτομέρειες για το νέο Υπουργικό θα τις γνωρίζουμε σε λίγες ώρες, όταν θα κάνει τις ανακοινώσεις στις 5 το απόγευμα από τη Γενική Γραμματεία Τύπου ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Υπουργικό συμβούλιο: Ο Μητσοτάκης κάνει τα τελευταία τηλεφωνήματα, κλείνουν οι υφυπουργοί, ποιοι μένουν έξω [όλα τα ονόματα]

Οι μεγάλες αλλαγές στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο

Οι μεγάλες αλλαγές στο νέο Υπουργικό είναι πάντως σε γενικές γραμμές ήδη γνωστές. Ο Νίκος Δένδιας μετακινείται από το Υπουργείο Εξωτερικών στο υπουργείο Αμυνας, που θα επιτρέψει έτσι τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία (ή την προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία), χωρίς να εμφιλοχωρήσουν προσωπικές ατζέντες και αντιδικίες του παρελθόντος, με την ταυτόχρονη ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από έναν άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, τον μετριοπαθή Γιώργο Γεραπετρίτη.

Ο Κωστής Χατζηδάκης πηγαίνει στο υπουργείο Οικονομικών και αναλαμβάνει τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επανακάμπτει και αναλαμβάνει το δύσκολο υπουργείο Υγείας όπου σε αυτή την 4ετία θα δοθεί μεγάλο βάρος, η Νίκη Κεραμέως μετακινείται στο υπουργείο Εσωτερικών και ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναλαμβάνει τη θέση της στο Υπουργείο Παιδείας.

Διαβάστε Επίσης

Ισως δεν είναι τυχαίο ότι σε δυο υπουργεία όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, το Υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Δικαιοσύνης, τοποθετούνται δυο πρόσωπα από το σημιτικό ΠΑΣΟΚ που έχουν δείξει ότι δεν φοβούνται το πολιτικό κόστος. Για υπουργός Δικαιοσύνης προαλείφεται υπενθυμίζουμε ο Γιώργος Φλωρίδης. Ενώ σε ένα άλλο κρίσιμο υπουργείο, το Παιδείας, αναλαμβάνει επίσης ένας εκπρόσωπος του κέντρου και της κεντροαριστεράς, ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Κυριάκος Πιερρακάκης

Ποιοι δεν θα είναι στο νέο υπουργικό

Στο νέο σχήμα θα υπάρχουν και τρανταχτές απουσίες. Ο Κώστας Καραμανλής είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Και αυτό προφανώς λόγω της τραγωδίας των Τεμπών και της αυτονόητης πολιτικής ευθύνης που ανέλαβε, αλλά δεν παραιτήθηκε από βουλευτής προκαλώντας την οργή του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα δείχνουν ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν θα είναι στη νέα κυβέρνηση και ίσως είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που δεν θα μετέχει σε αυτήν, μέλος της οικογένειας Καραμανλή.

Κώστας Καραμανλής

Εκπληξη αποτελεί και η απουσία από τα σενάρια για τη νέα κυβέρνηση και του ονόματος του Στέλιου Πέτσα, που στο παρελθόν ήταν στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά το όνομά του συνδέθηκε με τις κρατικές χρηματοδοτήσεις προς τα ΜΜΕ και δημιουργήθηκε ο όρος "λίστα Πέτσα". Με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί έκτοτε την κυβέρνηση ότι μέσω κονδυλίων "υποτάσσει" τα Μέσα Ενημέρωσης στη γραμμή του Μαξίμου και ότι κάνει επιλεκτική χρηματοδότηση ώστε να ενισχύσει τα ΜΜΕ που είναι φιλικά προς την κυβέρνηση.

Εκτός κυβέρνησης φαίνεται πως θα είναι ακόμα ο Θάνος Πλεύρης, που αν και έδωσε μάχη στο δύσκολο υπουργείο Υγείας και πέτυχε μεταξύ άλλων να περιορίσει το φαινόμενο των ραντζών, τίθεται εκτός της κυβέρνησης όπως επίσης και η αναπληρώτριά του, Μίνα Γκάγκα.

Οι πληροφορίες, μέχρι αυτή τη στιγμή, αναφέρουν ότι εκτός του νέου σχήματος θα βρεθεί και ο Παναγιώτης Πικραμμένος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατά την προηγούμενη τετραετία, πιθανότατα με δική του βούληση, αφού είναι και μιας ορισμένης ηλικίας. Επίσης εκτός σχήματος φαίνεται πως είναι και ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, που στο προηγούμενο Υπουργικό ήταν υπουργός Ναυτιλίας αλλά δεν διακρίθηκε ιδιαίτερα.

Πολλές περισσότερες γυναίκες στο νέο σχήμα

Στο νέο σχήμα θα υπάρχουν πολλές γυναίκες, ίσως όχι αρκετές, ίσως όχι ανάλογες με τις προσδοκίες, αλλά πάντως πολύ περισσότερες απ΄ότι στο προηγούμενο σχήμα.

Είναι η αμετακίνητη Λίνα Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισμού, είναι η Νίκη Κεραμέως στο Εσωτερικών, στις οποίες προστίθεται και η Ολγα Κεφαλογιάννη στο υπουργείο Τουρισμού. Είναι η Ειρήνη Αγαπιδάκη ως αναπληρώτρια στο Υπουργείο Υγείας, είναι και η Σοφία Ζαχαράκη στο νέο υπουργείο Οικογένειας. Ακούγεται ότι το τηλέφωνο θα χτυπήσει και για τη Δόμνα Μιχαηλίδου, ενώ θεωρείται ότι στο νέο σχήμα θα βρεθούν ακόμα η Ρένα Σδούκου και η Ζωή Ράπτη.

Δόμνα Μιχαηλίδου

Τα ονόματα που "παίζουν" για το νέο Υπουργικό Συμβούλιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, νέος υπουργός Οικονομικών θα είναι ο Κωστής Χατζηδάκης με αναπληρωτή υπουργό τον Νίκο Παπαθανάση. Υπουργός Αμυνας θα είναι ο Νίκος Δένδιας και υπουργός Εξωτερικών ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Διαβάστε Επίσης

Η Νίκη Κεραμέως θα είναι υπουργός Εσωτερικών, με αναπληρωτή τον Θόδωρο Λιβάνιο. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αναλαμβάνει υπουργός Υγείας με αναπληρώτρια την Ειρήνη Αγαπηδάκη. Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αν και άλλες πληροφορίες τον θέλουν στο υπουργείο Ναυτιλίας και στο ΠΡΟΠΟ βλέπουν τον Νότη Μηταράκη.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναλαμβάνει υπουργός Παιδείας με υφυπουργό Αθλητισμού τον Γιάννη Οικονόμου. Το υφυπουργείο μετακομίζει από το Πολιτισμού στο Παιδείας. Ο Άδωνις Γεωργιάδης πάει στο υπουργείο Εργασίας. Ο Χρήστος Σταϊκούρας υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Ο δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου πάει στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αυτή είναι μια από τις εκπλήξεις του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Ο Νότης Μηταράκης αναλαμβάνει υπουργός Ναυτιλίας ή υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ο Θοδωρής Σκυλακάκης γίνεται υπουργός Περιβάλλοντος. Η Σοφία Ζαχαράκη γίνεται υπουργός Οικογένειας και αυτό είναι ένα νέο υπουργείο που δημιουργείται.

Η Ολγα Κεφαλογιάννη κάνει είσοδο στο υπουργικό και αναλαμβάνει υπουργός Τουρισμού. Η Λίνα Μενδώνη παραμένει στο υπουργείο Πολιτισμού. Ο Λευτέρης Αυγενάκης γίνεται υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Κώστας Σκρέκας είναι ο νέος υπουργός Ανάπτυξης. Ο Βασίλης Κικίλιας τοποθετείται υπουργός Πολιτικής Προστασίας. Ο Δημήτρης Καιρίδης ή ο Τάκης Θεοδωρικάκος θα είναι στο Μετανάστευσης.

Ο Γιώργος Φλωρίδης θα βρεθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Μάκης Βορίδης, Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος θα είναι υπουργοί Επικρατείας. Ο Γιάννης Μπρατάκος, υφυπουργός στον πρωθυπουργό.

Ο Παύλος Μαρινάκης θα είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 07 Δεκ 2023 | 13:46

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: "Φίλε πρόεδρε, φίλε Ταγίπ", μετά τα ήρεμα νερά χτίζουμε ένα αύριο ειρήνης- Νέο ραντεβού την άνοιξη στην Αγκυρα

"Ελλάδα και Τουρκία, Τουρκία και Ελλάδα οφείλουν να ζουν ειρηνικά" δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ο Ερντογάν προσκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Άγκυρα.

ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 07 Δεκ 2023 | 13:08

Πρώτο θέμα στον Guardian η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Από "πυγμάχος μέσα στο ρινγκ" στο "καζάν-καζάν"

Λεπτό προς λεπτό μεταδίδει την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα η βρετανική εφημερίδα Guardian.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 07 Δεκ 2023 | 12:52

Ελλάδα και Τουρκία υπογράφουν κοινή διακήρυξη φιλίας και συνεργασίας - Τι θα περιλαμβάνει

Κοινή διακήρυξη φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας αναμένεται να εκδοθεί από το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 07 Δεκ 2023 | 12:06

Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Μαξίμου- Ξεπέρασε ήδη τον προβλεπόμενο χρόνο των 45 λεπτών

Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 07 Δεκ 2023 | 10:25

Ερντογάν σε Σακελλαροπούλου: Να μιλήσουμε βλέποντας το γεμάτο μέρος του ποτηριού

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 07 Δεκ 2023 | 09:15

Αιχμές τουρκικών ΜΜΕ για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Έλεγε "Μητσοτάκης γιοκ", τώρα τον αποκαλεί φίλο του

Κριτική από τα αντιπολιτευόμενα μέσα δέχεται ο Ερντογάν για αλλαγή ρητορικής απέναντι στην Ελλάδα: "Μπορούμε να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά ή να κάνουμε στροφή μια νύχτα ξαφνικά;".

ΤΟΥΡΚΙΑ 06 Δεκ 2023 | 19:06

Ερντογάν λίγο πριν την επίσκεψη στην Αθήνα: Να βρούμε κοινό έδαφος ως δύο χώρες που μοιράζονται την ίδια θάλασσα

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου.

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 06 Δεκ 2023 | 17:37

Τέλος οι αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά, θα ακυρώνονται τα συμβόλαια -Τι θα ισχύει για τα POS

Όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης για τις ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου - Η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και τα συμβόλαια των ακινήτων.

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ; 06 Δεκ 2023 | 15:52

Γερμανικά ΜΜΕ: Μπορούν Ελλάδα και Τουρκία να αλλάξουν σελίδα;- Οι λόγοι της στροφής του Ερντογάν

Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει τη νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 06 Δεκ 2023 | 11:44

Μητσοτάκης για φοροδιαφυγή ελεύθερων επαγγελματιών: Είμαστε οι πρώτοι που τολμάμε, αναλαμβάνω το πολιτικό κόστος

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είτε δηλώνουν μηδενικά έσοδα είτε δηλώνουν ζημιές και πάλι δεν πληρώνουν φόρο.

ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 06 Δεκ 2023 | 08:25

Ερντογάν πριν την άφιξή του: "Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε - Να πάμε στη διεθνή δικαιοσύνη για όλα τα θέματα"

Ο Ερντογάν σημειώνει χαρακτηριστικά ότι "υπάρχουν πολλά αλληλένδετα θέματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα".

ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ 06 Δεκ 2023 | 07:29

Οι πέντε ώρες του Ερντογάν στην Αθήνα: Σε ποια θέματα έχει "κλειδώσει" συμφωνία - Το ερωτηματικό για τη Θράκη

Η σύντομη επίσκεψη του Ταγιπ Ερντογάν στην Αθήνα, έχει εξήγηση. Δεν πρόκειται για επίσημη επίσκεψη αρχηγού κράτους, αλλά για ένα συμβούλιο συνεργασίας.

ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ 20.000 05 Δεκ 2023 | 22:11

Μητσοτάκης στο Tik Tok: Παράταση στο Youth Pass μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 20.000.