Oruc Reis: Κίνηση "ματ" από Αθήνα - Πιθανή συμμετοχή Πομπέο στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ

Διπλωματικός πυρετός με την Αθήνα να ετοιμάζει πιθανή συμμετοχή Πομπέο στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
δένδιας Πομπέο

Κλιμακώνεται η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας που έρχεται ως απάντηση στο σκηνικό έντασης εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που έχει στήσει ξανά η Τουρκία δοκιμάζοντας τις αντοχές και τις ανοχές της διεθνούς κοινότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To Oruc Reis συνεχίζει να πλέει εντός της ελληνικής υφαλορηπίδας, με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να ακολουθεί από κοντά τις κινήσεις του ερευνητικού πλοίου που συνοδεύεται από τουρκικές φρεγάτες. Το Πεντάγωνο βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή με τις συνεδριάσεις να είναι συνεχείς.

Στον πόλεμο νεύρων στον οποίο επιδίδεται η Άγκυρα, η Ελλάδα απαντά με ένα μαραθώνιο διπλωματικών διεργασιών με σκοπό να σταλεί στη γείτονα χώρα ένα διεθνές μήνυμα τερματισμού της παραβατικότητας και των συνεχών προκλήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ελληνική διπλωματική αντεπίθεση κινείται με βασικό άξονα τη διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων, μέσα από τη σύγκληση ευρωπαϊκών, ακόμη και διεθνών οργάνων. Ο στόχος των κινήσεων της Αθήνας στη διπλωματική σκακιέρα είναι ξεκάθαρος και το μήνυμα που θέλει να περάσει σαφές: Επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Oruc Reis

Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ζήτησαν να υπάρξει "κατάλογος κυρώσεων" στην περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει ξανά να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Το ζήτημα των κυρώσεων που είχε τεθεί από την ελληνική πλευρά μετατοπίστηκε στις καλλένδες αφού τότε οι ""27" είχαν επιλέξει την στρατηγική του διαλόγου απέναντι στον Ερντογάν.

Δενδιας και Μπορέλ μαζί στην έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ

Ο διπλωματικός πυρετός στον οποίο έχει επιδοθεί η Αθήνα φαίνεται πως αποφέρει καρπούς. Πληροφορίες έφεραν ακόμη και τον Μάικ Πομπέο να λαμβάνει μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης στην έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν ένα διπλό διπλωματικό χτύπημα της Αθήνας προς την Άγκυρα, καθώς από την μία η Ελλάδα πέτυχε την άμεση σύγκληση της Συνόδου και την ίδια στιγμή ο Νίκος Δένδιας θα είναι μαζί στη Βιέννη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στόχος της κυβέρνησης είναι η επιβολή κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας οι οποίες θα είναι κυρίως οικονομικού χαρακτήρα, αλλά παράλληλα να γίνει σαφές προς την Τουρκία πως η Ε.Ε. δεν θα δεχθεί άλλες παράνομες ενέργειες εναντίον μιας χώρας κράτους – μέλους.

Oruc Reis

Σημειώνεται πως την αμερικανική υποστήριξη σε έναν διάλογο της Ελλάδας με την Τουρκία εξέφρασε την Τρίτη και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρεϊ Πάιατ, με την ευκαιρία συνάντησης την οποία είχε με τον κ. Δένδια. "Ως ζήτημα αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν ειρηνικά τα θέματα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο – αποφεύγοντας τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τη δυσπιστία", συμπλήρωσε ο κ. Πάιατ.

Το παρασκήνιο των διπλωματικών κινήσεων

Το ραντεβού του Μάικ Πομπέο με τον Νίκο Δένδια στη Βιέννη στις 14 Αυγούστου ουσιαστικά "κλείδωσε" μετά την συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών με των πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάϊατ. Είχε προηγηθεί η σύσκεψη στο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στην οποία αποφασίστηκε να ζητηθεί άμεσα η έκτακτη σύγκληση της συνόδου των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερώτημα αποτελεί πλέον η στάση που θα κρατήσει το Βερολίνο απέναντι στην Άγκυρα καθώς η Άνγκελα Μέρκελ είχε μεσολαβήσει τον Ιούλιο προκειμένου η Τουρκία να αποκλιμακώσει την ένταση στην περιοχή ενώ παράλληλα είχε φέρει τις δύο χώρες κοντά στο τραπέζι του διαλόγου. Ωστόσο ανάλογη πρωτοβουλία δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής η Γερμανίδα Καγκελάριος με τις πληροφορίες που έρχονται από το Βερολίνο να είναι διφορούμενες.

Την ίδια στιγμή,ο Εκπρόσωπος της Ένωσης, Πίτερ Στάνο, δήλωσε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, ετοιμάζει κυρώσεις κατά της Άγκυρας. Ωστόσο μέχρι στιγμής ο κ. Μπορέλ δεν έχει τοποθετηθεί προχωρώντας σε νέα καταδίκη της τουρκικής παραβατικότητας, με τον κ. Στανό να μεταφέρει τις προθέσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διεθνοποίηση του ζητήματος από τον πρωθυπουργό

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που από την πρώτη στιγμή διεθνοποίησε το ζήτημα, συνεχίζει τις επικοινωνίες του με ευρωπαίους ομολόγους του, επισημαίνοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή με τις συνεχείς παράνομες ενέργειες απέναντι σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

Ο πρωθυπουργός αφού ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις, είχε τηλεφωνική επικοινωνία ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο με αφορμή τις δραστηριότητες του "Oruc Reis" και τις αυνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις, είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Παράλληλα, συνεκλήθη έκτακτο Συμβούλιο Άμυνας στο Πεντάγωνο, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου. Η συνεδρίαση διήρκησε τρεις ώρες και όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η σύγκληση του Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και ο συνολικός επιχειρησιακός σχεδιασμός. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία, καθώς και ο γ.γ. Αντώνιος Οικονόμου.

Oruc Reis

Παρέμβαση Ισραήλ με μήνυμα πλήρους υποστήριξης της Ελλάδας

Το κλίμα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι ιδιαιτέρως τεταμένο με το Oruc Reis να είναι ουσιαστικά περικυκλωμένο από ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται διαρκώς σε ανοιχτή γραμμή με τον Νίκο Δένδια και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο οι οποίοι τον ενημερώνουν για όλες τις εξελίξεις.

Παράλληλα, την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, τόσο στις θαλάσσιες ζώνες της όσο και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της, εκφράζει το Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η ισραηλινή κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή της, που δημοσιεύει η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα σημειώνει: "Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο".

Περαιτέρω, η ισραηλινή κυβέρνηση διαμηνύει ότι "το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΜΟΣΧΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΙΒΥΗ 01 Οκτ 2020 | 16:52

Κοινή δήλωση: Πούτιν, Τράμπ και Μακρόν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ- "Σταματείστε τώρα τον πόλεμο"

Κοινή δήλωση των Πούτιν, Τράμπ και Μακρόν για κατάπαυση τ0υ πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 01 Οκτ 2020 | 16:38

Επιστολή Τσίπρα σε γερμανική προεδρία, ευρωσοσιαλιστές και προοδευτικές ευρωομάδες για μια "δυναμική πολιτική απέναντι στην Τουρκία"

Επιστολή Αλ. Τσίπρα στους Ευρωπαίους για να στηρίξουν μια δυναμική πολιτική απέναντι στην Τουρκία

ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΝ ΝΤΕ ΛΑΙΕΝ - ΣΑΡΛ ΜΙΣΕΛ 01 Οκτ 2020 | 16:11

Σύνοδος Κορυφής: Ομοβροντία δηλώσεων στήριξης στην Ελλάδα από Φον Ντερ Λάιεν, Μακρόν και Μισέλ

Της Συνόδου Κορυφής προηγήθηκε συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Κομισιόν

ΔΗΛΩΣΗ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ 01 Οκτ 2020 | 16:01

Αρχισε η συζήτηση για την Τουρκία - Μητσοτάκης: Ή θα επιλέξει τον διάλογο και τη διπλωματία ή θα υποστεί τις κυρώσεις

Με δήλωσή του λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής των 27, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ή η Τουρκία θα επιλέξει τον διάλογο ή θα υποστεί τις κυρώσεις

ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 01 Οκτ 2020 | 15:56

Εντονο παρασκήνιο στη Σύνοδο Κορυφής: Γιατί δεν υπάρχει ούτε λέξη για την Τουρκία στο προσχέδιο Συμπερασμάτων

Χωρίς παράγραφο για την Τουρκία το προσχέδιο Συμπερασμάτων που δημοσιεύτηκε

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ. 01 Οκτ 2020 | 15:43

"Πυρά" Ερντογάν: Αναποτελεσματική η ΕΕ - Κακομαθημένες η Αθήνα και η Λευκωσία

"To τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι η απάντησή μας στην προσπάθεια να μας εξαφανίσουν από τη Μεσόγειο", δήλωσε ο Ερντογάν.

ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 01 Οκτ 2020 | 14:33

Μητσοτάκης σε Σάρλ Μισέλ: Στο χέρι της Τουρκίας αν θέλει διάλογο ή κυρώσεις [βίντεο - εικόνες]

"Στο χέρι της Τουρκίας αν θα επιλέξει τη συνεργασία ή αν θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς της" ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Σαρλ Μισέλ.

ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 01 Οκτ 2020 | 14:20

Ανάλυση - Σύνοδος Κορυφής: Γιατί παραμένει επτασφράγιστο μυστικό το κείμενο με τις κυρώσεις στην Τουρκία

Όπως όλα δείχνουν οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν ως αργά το βράδυ όταν θα ολοκληρωθεί το δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ 01 Οκτ 2020 | 13:55

Σύνοδος Κορυφής: Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη - Μισέλ

Αυτή την ώρα η συνάντηση Μητσοτάκη - Μισέλ στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά στις 15:00 ώρα Βρυξελλών.

ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ 01 Οκτ 2020 | 12:37

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Το Παρίσι κατηγορεί την Τουρκία ότι στέλνει μισθοφόρους από τη Συρία

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου για τη συνομιλία δεν αναφέρεται καθόλου το θέμα των κατηγοριών της Γαλλίας για τους μισθοφόρους.

ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 01 Οκτ 2020 | 12:09

Σύνοδος Κορυφής: Αυστηρότητα απέναντι στην Αγκυρα - Πλήρης αλληλεγγύη προς Ελλάδα και Κύπρο

Στη Σύνοδο Κορυφής, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα έχουν σήμερα συνομιλίες εξ ολοκλήρου αφιερωμένες στην Τουρκία, μετά την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

ΠΛΟΥΣΙΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 01 Οκτ 2020 | 11:55

Σύνοδος Κορυφής: Ξεκίνησαν οι διμερείς επαφές του Σαρλ Μισέλ - Πότε θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας

Το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσει η ειδική Σύνοδος Κορυφής, όπου θα τεθεί το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και της τουρκικής παραβατικότητας.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ NAVTEX 01 Οκτ 2020 | 11:54

Νέα τουρκική NAVTEX για ΝΑΤΟϊκή άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία εξέδωσε Navtex για την κοινή ναυτική άσκηση που θα διεξαγάγουν οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ από τις 5 έως και τις 9 Οκτωβρίου.