Κορονοϊός: Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη υπό τον Μητσοτάκη - Τι θα πει στο μήνυμά του

Νέο μήνυμα για την ανάγκη τήρησης των μέτρων για τον κορονοϊό θα απευθύνει προς στους πολίτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Αποφασισμένος να πάρει όσα μέτρα απαιτούνται για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι ο πρωθυπουργός, και αυτό αναμένεται να τονίσει σε μήνυμα του προς τους πολίτες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία ακόμη τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το πρωί στο Μαξίμου με την συμμετοχή του Βασίλη Κικίλια και του Σωτήρη Τσιόδρα, θα ενημερωθεί για την πορεία της νόσου που αρχίζει να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις αλλά και για τις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας προκειμένου να μπει φρένο στην διασπορά της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου στους πολίτες, υπενθυμίζοντας τους την υπεύθυνη στάση που τήρησαν την περίοδο του πρώτου κύματος του κορονοϊού. Παράλληλα θα τονίσει την ατομική ευθύνη που έχουν όλοι απέναντι στην πιστή τήρηση των μέτρων, έτσι ώστε να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να στείλει μήνυμα και προς τους νέους τους οποίους αρχίζει να χτυπά ο κορονοϊός καλώντας τους να συμβάλουν και εκείνοι από την πλευρά τους στην προστασία της δημόσιας υγείας. Στην κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν καμία έκπτωση στην τήρηση των κανόνων και λαμβάνουν συνεχώς μέτρα με στόχο να σταματήσουν την έξαρση του κορονοϊού.

Ο κρίσιμος Δεκαπενταύγουστος

Ιδιαιτέρως κρίσιμο εκτιμούν οι λοιμωξιολόγοι πως είναι το επόμενο δεκαπενθήμερο για την πορεία της νόσου στην χώρα μας. Η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων τους ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς στην περίπτωση που η εικόνα αυτή εξακολουθήσει να υπάρχει τότε η κατάσταση δύσκολα θα μπορέσει να ελεγχθεί.

"Χρειάζεται μεγάλη επαγρύπνηση για τυχόν εκθετική αύξηση. Η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει. Θέλει εγρήγορση, θέλει προσοχή από όλους μας" δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένας από τους βασικότερους λόγους της αύξησης των κρουσμάτων είναι κυρίως η χαλαρότητα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα, που έχει ως αποτέλεσμα την μη τήρηση των μέτρων και τις εικόνες συνωστισμού που είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο παρά τους εντατικούς ελέγχους που γίνονται σε όλη την χώρα.

Παρά το γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 469 κρούσματα το σύστημα υγείας δεν έχει πιεστεί ιδιαίτερα και αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο όπως τονίζουν οι ειδικοί, ωστόσο η εικόνα αυτή μπορεί να ανατραπεί μέσα σε λίγες ημέρες αν ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίσει να είναι υψηλός.

Στο τραπέζι μέτρα για νυχτερινά κέντρα και Beach bar

Ο συγχρωτισμός που επικρατεί στα νυχτερινά κέντρα, στα γαμήλια γλέντια αλλά και τα beach bar είναι ο νούμερο ένας κίνδυνος για την διασπορά της νόσου. Ήδη η κυβέρνηση εκτός από την αύξηση των ελέγχων, έχει απαγορεύσει να υπάρχουν όρθιοι πελάτες, ενώ εξετάζονται νέα μέτρα όπως είναι το ωράριο, κάτι που προανήγγειλε ο Νίκος Χαρδαλιάς. "Αναλόγως του επιδημιολογικού κινδύνου, πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης σε τοπική κλίμακα με σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας".

Η κυβέρνηση λαμβάνοντας στοχευμένα μέτρα προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει τα τοπικά "lockdown" προκειμένου να μην προκληθεί πανικός αλλά και να μην επιδεινωθούν ακόμη περαιτέρω οι επιπτώσεις στον τουρισμό και η οικονομία στις τοπικές κοινωνίες. Στην περίπτωση όμως που η κατάσταση χειροτερέψει τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. "Σε τοπικό επίπεδο, ό,τι μέτρο χρειαστεί να πάρουμε για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τους πολλαπλασιαστές, τα επιδημιολογικά φορτία, σε συνεννόηση πάντα με τους ειδικούς μας,, θα μπορέσουμε να πάρουμε τα μέτρα αυτά" τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ανησυχία για τους νέους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κορονοϊός δείχνει πλέον ξεκάθαρα πως χτυπάει ακόμη και τις νεαρές ηλικίες, με τον Σωτήρη Τσιόδρα να αναφέρεται συχνά στο συγκεκριμένο ζήτημα δείχνοντας την ανησυχία που επικρατεί στους ειδικούς. Μάλιστα οι λοιμωξιολόγοι τάσσονται υπέρ μια επικοινωνιακής καμπάνιας η οποία θα αναφέρεται στους νέους ανθρώπους και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από την πανδημία. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ευρήματα φαίνεται να είναι η ξεκάθαρη η μετατόπιση των θετικών κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες τους τελευταίους δύο μήνες.

Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως ότι οι συγκεκριμένες ηλικίες δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας και είναι εκείνα που κυρίως συνωστίζονται στα μπαρ και τις καφετέριες. "Και εγώ αν ήμουν 17 χρόνων θα είχα μια αμφισβήτηση προς τους πάντες γύρω μου. Ο νέος αμφισβητεί πολύ εύκολα τα πράγματα. Θέλει να πατάει σε στέρεο έδαφος και είναι δύσκολο καμιά φορά να γίνει αυτό. Άρα θεωρώ ότι όντως μια ειδική επικοινωνιακή στρατηγική που αφορά τους νέους έχει νόημα" υποστήριξε ο Σωτήρης Τσιόδρας σημειώνοντας πως δεν θα πρέπει να υπάρχει τιμωρητική διάθεση προς τους νέους αλλά συμβουλευτική.

Προς αναβολή οι λιτανείες

Οι επιδημιολόγοι δεν έχουν κρύψει την αντίθεση τους για την πραγματοποίηση των λιτανειών τον δεκαπενταύγουστο, λόγω του κινδύνου του συνωστισμού που θα υπάρξει από τους πολίτες. Η κυβέρνηση που βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Αρχιεπισκοπή εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο κάτι που άφησε ανοιχτό ο Νίκος Χαρδαλιάς.

"Θέλω εν όψει Δεκαπενταύγουστου να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου. Το Πάσχα κάναμε πολύ πιο δύσκολα πράγματα, κλεισμένοι στα σπίτια, μακριά από τις εκκλησίες μας, μακριά από αγαπημένα μας πρόσωπα.

Τώρα, αυτό που ζητάμε είναι να εφαρμόσουμε όλοι τους κανόνες υγιεινής".

Την ίδια στιγμή ο Αρχιεπίσκοπος έστελνε το δικό του μήνυμα σε κλήρο και πιστούς καλώντας τους να εφαρμόσουν πιστά τα μέτρα προστασίας, σημειώνοντας πως η εκκλησία θα πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Προβληματισμός για πλοία – λιμάνια

Ιδιαίτερος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στα λιμάνια και τα πλοία, κυρίως αυτές τις ημέρες που η κίνηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Οι εικόνες συνωστισμού που καταγράφονται αυτές τις ημέρες μπορούν να προκαλέσουν προκαλούν σημαντικές εστίες κινδύνου για την διασπορά της νόσου.

Η κυβέρνηση μαζί με την αύξηση της πληρότητας των πλοίων στο 80% αποφάσισε την επιβολή της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο ανάλογα με την πορεία της νόσου το μέτρο για την πληρότητα μπορεί να αναθεωρηθεί ανά πάσα στιγμή, καθώς υπάρχουν ήδη αρκετοί επιδημιολόγοι που αντιδρούν.

Τα νέα μέτρα

Απαγορεύεται από σήμερα, στις 7:00 το πρωί, η διέλευση από την Κακαβιά, από τις 11:00 το βράδυ έως το 7:00 το πρωί καθημερινά για να εξασφαλιστούν πιο στοχευμένοι έλεγχοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την Δευτέρα εγκαθίσταται στο συνοριακό σταθμό μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων με τη συμμετοχή υγειονομικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και του ΕΟΔΥ και σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Ηπείρου.

Από την Κυριακή 16 Αυγούστου όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα από την Αλβανία, δηλαδή από την Κακαβιά, υποχρεούται σε 7ήμερη κατ’ οίκον απομόνωση η οποία και θα ελέγχεται σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με την διεύθυνση που έχει δηλώσει στο PLF το οποίο είναι υποχρεωμένος να συμπληρώσει οποιοσδήποτε μπει στη χώρα.

Παρατείνεται το όριο των 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις, σε γάμους, βαφτίσια, κηδείες ως τις 31/8/20. Το όριο αφορά τόσο στο χώρο τέλεσης του μυστηρίου όσο και στο χώρο δεξιώσεων.

Διενέργεια εντατικών ελέγχων σε εργοστάσια τροφίμων σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και σε συνεννόηση με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Υγείας. Στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την τήρηση των κανόνων αποτροπής διασποράς του Covid-19 εντάσσεται για την επίβλεψη του τομέα της βιομηχανίας τροφίμων και ο ΕΦΕΤ προκειμένου να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ορθών βιομηχανικών πρακτικών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ 23 Σεπ 2020 | 09:43

Κορονοϊός - Σύψας: Νέα μέτρα ακόμα και αύριο - Σε πολύ δύσκολη φάση η Αττική

"Τώρα είμαστε στην 'πορτοκαλί' φάση της επιδημίας του κορονοϊού, που σημαίνει ότι το επόμενο βήμα είναι η κόκκινη, δηλαδή το lockdown", είπε ο κ. Σύψας.

ΝΕΕΣ ΑΚΡΙΒΕΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ 23 Σεπ 2020 | 09:30

Κορονοϊός - Νέα έρευνα: Οι αληθινά ασυμπτωματικοί δεν ξεπερνούν το 20% των κρουσμάτων

Η έρευνα χαμηλώνει σημαντικά τον "πήχη", καθώς οι έως τώρα εκτιμήσεις ανεβάζουν το ποσοστό τουλάχιστον στο 40%.

ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΕΚΠΑ 23 Σεπ 2020 | 09:28

Κορονοϊός - Δημόπουλος: Πότε θα ξεκινήσει η παραγωγή και διάθεση των εμβολίων

Ο πρύτανης ΕΚΠΑ, κ. Δημόπουλος, μίλησε για τις δοκιμές των εμβολίων για τον κορονοϊό, αλλά και για την πίεση που δέχονται οι ΜΕΘ.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 23 Σεπ 2020 | 09:28

Κορονοϊός: Ερευνητές εντόπισαν το αδύνατο σημείο του - Τι ισχύει με τα φάρμακα

Θετικά και αισιόδοξα μηνύματα στη μάχη κατά του κορονοϊού από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΜΗΝΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ 23 Σεπ 2020 | 09:20

Avigan: Πέρασε και το τρίτο στάδιο κλινικών δοκιμών σε ασθενείς κορονοϊού

Στοχεύοντας σε μια έγκριση του φαρμάκου αυτού στην Ιαπωνία τον Μάιο.

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΝΟΥΜΕΡΑ 23 Σεπ 2020 | 08:58

Κορονοϊός: Ο πλανήτης σε ρυθμό του δεύτερου κύματος πανδημίας - Αποκαλυπτικοί αριθμοί μολύνσεων και θανάτων

Η μόνη χώρα που έχει πλέον τα λιγότερα κρούσματα και αυτά εισαγόμενα είναι η Κίνα.

ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 23 Σεπ 2020 | 08:56

Κορονοϊός: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στα σχολεία – 73 κλειστά, τα 54 στην Αττική

Η συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων ή σχολείων που έβαλαν "λουκέτο" λόγω του κορονοϊού είναι στην Αττική.

ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΝΟΝΤΑΙ 23 Σεπ 2020 | 08:30

Παγώνη: Τα πράγματα δεν πάνε καλά, ο Ευαγγελισμός έχει φρακάρει, εκκενώνονται κρεβάτια ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό

Ο Ευαγγελισμός έχει φρακάρει, στις ΜΕΘ υπάρχουν νέοι άνθρωποι, μέχρι και 17 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ 23 Σεπ 2020 | 08:15

Κορονοϊός - Ο Μπόρις Τζόνσον προειδοποιεί: "Τηρήστε τα μέτρα, έρχεται δύσκολος χειμώνας"

"Ποτέ στην ιστορία μας δεν εξαρτιόταν τόσο απόλυτα η συλλογική μας μοίρα και η συλλογική μας υγεία από την ατομική μας συμπεριφορά" είπε στο διάγγελμά του βρετανός πρωθυπουργός.

"ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ" 23 Σεπ 2020 | 08:07

Ο Πολάκης τα βάζει και με τους λοιμωξιολόγους: Ντροπή σου ρε Σύψα, είχες περάσει και από την Πανσπουδαστική

Σε νέα εμπρηστική ανάρτηση ο Παύλος Πολάκης κατηγορεί τον καθηγητή Νίκο Σύψα ως έναν εκ των υπευθύνων για το σύστημα που δεν είναι προετοιμασμένο για την πανδημία.

ΕΠΕΣΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 23 Σεπ 2020 | 08:03

Κορονοϊός: Επιχείρηση της αστυνομίας στην πλατεία Βαρνάβα με ντουντούκες κατά συνωστισμού [εικόνες - βίντεο]

Αστυνομικοί προχώρησαν σε έφοδο στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι και έκοψαν πρόστιμα.

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΜΕ ...ΣΧΕΔΙΟ 23 Σεπ 2020 | 07:58

Άλλοι δυο μετανάστες με κορονοϊό το έσκασαν από το νοσοκομείο "Σωτηρία"

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό μετά την "απόδραση" από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο πριν από λίγες μέρες και άλλου θετικού στον κορονοίό μετανάστη.

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 23 Σεπ 2020 | 07:29

Κορονοϊός: Οι "κόκκινες" γειτονιές της Αθήνας και ο φόβος για νέο lockdown

Με μάσκες παντού και με την αγωνία για τους ίδιους και τις οικογένειές τους ζουν οι Αθηναίοι στις επιβαρυμένες περιοχές της πόλης. Αυτόφωρο για τους αρνητές μάσκας.