Εγκώμια των διεθνών ΜΜΕ προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του κορονοιού

Έπαινοι για τον Σωτήρη Τσιόδρα, ικανοποίηση για τα μέτρα Μητσοτάκη

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Έχουν περάσει μόνο λίγα χρόνια που η Ελλάδα "έπαιζε" στα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα μόνο για… "κακό".

Ήταν τα χρόνια των μνημονίων και η χώρα εμφανίζονταν (συνήθως) σαν το απείθαρχο ευρωπαίο εταίρο που αγαπά να μην τηρεί προγράμματα και συμφωνίες που είχε προηγουμένως υπογράψει.

Η εικόνα επιδεινώθηκε περαιτέρω το 2015 κατά την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι ο Αλέξης Τσίπρας να αφήσει πίσω του τις αυταπάτες που ο ίδιος είχε "καλλιεργήσει".

Τώρα στην νέα κρίση που ενέσκηψε λόγω κορονοιού για την οποία πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι θα είναι κόλαση σε σχέση με την προηγούμενη, η χώρα επέστρεψε ξανά στα διεθνή "σαλόνια" αλλά αυτή τη φορά για να πάρει την ρεβάνς καθώς τα όσα γράφονται και ακούγονται είναι μόνο εγκωμιαστικά.

Την ώρα που το BBC χτυπά μέσα στο "σπίτι" του τον ασθενή βρετανό πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του χαρακτηρίζοντας "κοινότυπη" και "παραπλανητική" τη στάση της απέναντι στην επιδημία, η βρετανική εφημερίδα "Independent” σε άρθρο της σχολιάζει θετικά τα αποτελέσματα που πέτυχε η χώρα μας έναντι της πανδημίας.

Το δημοσίευμα στέκεται στα μέτρα που η χώρα έλαβε εγκαίρως αναφορικά με άλλες ευρωπαικές κυβερνήσεις και υποστηρίζει ότι αφορμή για την αποφάσεις αυτές ήταν "η εύθραυστη κατάσταση του συστήματος υγείας της Ελλάδας". Στο ίδιο άρθρο αναδεικνύεται και η απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να κλείσει πάρκα, παραλίες και χιονοδρομικά μετά τις εικόνες που κατέγραψαν μεγάλο συνωστισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν είναι όμως μόνο ο "Independent" που ασχολείται με τη χώρα μας με ευμενή σχόλια και ρεπορτάζ.

Η γαλλική εφημερίδα "Le Figaro" επικεντρώνεται στο "πρόσωπο των ημερών", τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Μπορεί ο Θανάσης Καρτερός, αλλά και άλλοι σύντροφοι" του να κατηγορούν τον γνωστό λοιμωξιολόγο φτάνοντας στο σημείο να τον συγκρίνουν με την συμπαθή αστρολόγο Άση Μπήλιου, αλλά στην Γαλλία που μετρά χιλιάδες νεκρούς, τον ξεχωρίζουν σαν τον διακεκριμένο επιστήμονα από τα χείλη του οποίου κρέμεται όλη η χώρα.

Στο αφιέρωμα της γαλλική εφημερίδας, περιγράφεται ως "ένας άνθρωπος με διακριτική εμφάνιση, σχεδόν εξαντλημένος, αθλητικός με ένα σήμα στο κομψό γκρι κοστούμι του με την επιγραφή "Μείνετε σπίτι". Γκρίζα μαλλιά, στρογγυλά γυαλιά και απαλή φωνή. Είναι ο καθηγητής Σωτήριος Τσιόδρας, διευθυντής της Επιτροπής Λοιμωδών Νοσημάτων. Μέχρι τώρα άγνωστος στο ευρύ κοινό, έχει γίνει από την αρχή αυτής της πανδημίας, το πρόσωπο αναφοράς στη χώρα."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Οι Έλληνες τον εκτιμούν και για την ηρεμία του, την πολύ καλή γνώση του θέματος, τη βαθιά του συμπάθεια προς όλα τα θύματα και το γεγονός ότι χαιρετίζει καθημερινά την ακλόνητη αφοσίωση του νοσηλευτικού προσωπικού. Είναι επίσης το αντίδοτο στις ψευδείς ειδήσεις. Ακόμη και αν επικρίνει τη στάση ορισμένων Ελλήνων, οι οποίοι παραμένουν ασυνείδητοι και συνεχίζουν να τρέχουν στις παραλίες, το κάνει χωρίς να υιοθετεί ένα τόνο σαν να κάνει μάθημα. Αν και με το βιογραφικό που διαθέτει, θα μπορούσε να το κάνει", σχολιάζει στη γαλλική εφημερίδα ο κοινωνιολόγος Αντρέας Δρυμιώτης.

Στο ίδιο αφιέρωμα υπάρχουν εκτενείς αναφορές στο βιογραφικό του και στην πρωτοβουλία που πήρε αμέσως μόλις χτύπησε ο κορονοιός την Ιταλία να ειδοποιήσει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας να επιβάλει δραστικά μέτρα. Το πιστεύω του: "να είναι ένα βήμα μπροστά από την εξάπλωση".


"Ο Σωτήριος Τσιόδρας πέτυχε επίσης, να κάμψει την ισχυρή Ορθόδοξη Εκκλησία, που δεν έχει διαχωριστεί από το Κράτος. Και τώρα ξέρουμε, ότι γι’ αυτό διαθέτει ένα αποτελεσματικό όπλο. Κάθε Κυριακή, το πρωί, ξυπνάει, όχι για να κάνει jogging, αλλά πηγαίνει στην ενορία του. Είναι στην πραγματικότητα ένας βυζαντινός ψάλτης".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν και κοντά στην Εκκλησία, ο Τσιόρδας συμβούλευσε την πλήρη απαγόρευση κάθε Λειτουργίας. Ο Πρωθυπουργός το έκανε. Μια δύσκολη απόφαση σε μια ορθόδοξη χώρα κατά 98%.

Σήμερα, οι Έλληνες γνωρίζουν ότι χάρη σε αυτόν τον καθηγητή, έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο. Η επιστημονική κοινότητα καθώς και η κοινή γνώμη επιβεβαιώνουν ότι θα σημαδέψει ανεξίτηλα την Ιστορία της χώρας".

Τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, αλλά και την αλληλεγγύη των κατοίκων έναντι του κορονοιού εκθειάζει και η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, σε ρεπορτάζ της απεσταλμένης της Καρμέλα Τζίλιο.

Η ιταλική, δημόσια τηλεόραση δίνει έμφαση στην κατ΄οίκον παράδοση τροφίμων και φαρμάκων από εθελοντές, υπό τον συντονισμό του Δήμου Αθηναίων. "Με μικρά φορτηγά, τα τρόφιμα παραδίδονται ασταμάτητα σε ηλικιωμένους και ανθρώπους με οικονομικά προβλήματα", σημειώνει το ρεπορτάζ.

"Τους εθελοντές βοηθούν, επίσης, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και γιατροί. Είναι ένας καθρέφτης της Ελλάδας η οποία, μέσα στην γενικότερη θύελλα της επιδημίας, κρατά σταθερά το πηδάλιο και καταφέρνει να περιορίσει το κύμα των μολύνσεων σε ένα ρυθμό που είναι από τους χαμηλότερους στον κόσμο, παρά τις περικοπές των περασμένων ετών", μεταδίδει η απεσταλμένη της Rai.

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι η χώρα μας κινήθηκε έγκαιρα, κλείνοντας σχολεία, αλλά και καταστήματα και απαγορεύοντας δημόσιες εκδηλώσεις πριν ο ιός εξαπλωθεί.

Εύσημα στην Ελλάδα αποδίδει και το πρακτορείο "Bloomeberg". Παρουσίασε τα μέτρα που πήρε η εγκαίρως η κυβέρνηση σε σχέση με την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ αναφέρεται στον σημαντικά μικρότερο αριθμό κρουσμάτων και ανθρώπινων απωλειών που έχει η χώρα μας σε σχέση με χώρες όπως η Ολλανδία και το Βέλγιο και η Πορτογαλία που είναι συγκρίσιμες πληθυσμιακά.

Το "Reuters" με την σειρά του ανέφερε σε ρεπορτάζ του αναφέρθηκε στην εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας τονίζοντας ότι αποτελεί μια ένδειξη ότι η καμπύλη κάμπτεται, ωστόσο όπως ανέφερε το πρακτορείο, αρχές προειδοποιούν να μην υπάρξει εφησυχασμός.

Το δημοσίευμα επικαλείται δήλωση του Σωτήρη Τσιόδρα που εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς και του Νίκου Χαρδαλιά που προτρέπει να αποφεύγουμε κάθε μετακίνηση εκτός και αν είναι εντελώς απαραίτητη.


ΧΑΜΟΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 26 Μαϊ 2020 | 21:39

Οι Έλληνες ευγνωμονούν τον Σωτήρη Τσιόδρα - Πλημμύρισε "ευχαριστώ" το Twitter για τον πιο αγαπητό καθηγητή

Μηνύματα, σκίτσα, σεβασμός και εκτίμηση για τον άνθρωπο που έδωσε τον δικό του μεγάλο αγώνα ενάντια στην πανδημία

ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ 26 Μαϊ 2020 | 21:33

ΠΟΥ: Τον Ιούνιο τα αποτελέσματα για την υδροξυχλωροκίνη - Eπανεξέταση για την ασφάλεια της

Μια μελέτη στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet διαπίστωσε πως οι ασθενείς που έπαιρναν υδροξυχλωροκίνη είχαν αυξημένα ποσοστά θανάτου και αρρυθμία, προκαλώντας την παρέμβαση του ΠΟΥ.

ΑΝΟΣΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 26 Μαϊ 2020 | 21:22

Καλά νέα από το Ινστιτούτο Παστέρ: Ασθενείς με ήπια μορφή κορονοϊού ανέπτυξαν αντισώματα

Η μελέτη δείχνει ότι το επίπεδο αντισωμάτων, στις περισσότερες περιπτώσεις, προστατεύει από μια νέα μόλυνση από τον κορονοϊό

ΣΤΟΥΣ 32.955 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ- 230.555 ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 26 Μαϊ 2020 | 21:08

Αύξηση των κρουσμάτων και μείωση των νεκρών στην Ιταλία-Δωρητής πλάσματος ο Αντρέα Μποτσέλι

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 78 άνθρωποι και καταγράφηκαν 397 νέα κρούσματα. 2.677 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

26 Μαϊ 2020 | 20:38

Tσιόδρας: Λιγότερο από το 1% του πληθυσμού μολύνθηκε από τον κορονοϊό στην Ελλάδα

Η επιφυλακή και η εγρήγορση για ένα τυχόν δεύτερο κύμα που θα αφορά αυτό τον ιό είναι σημαντική

«ΜΑΧΗ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΕΤΙΝΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 26 Μαϊ 2020 | 20:29

DW: Μεγάλο το ενδιαφέρον των Γερμανών για την Ελλάδα - Στους κύριους προορισμούς η χώρα μας

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι τις τελευταίες μέρες η κίνηση σε τουριστικά γραφεία και διαδικτυακά τουριστικά πόρταλ της Γερμανίας

ΣΤΟ ΜΙΖΟΥΡΙ 26 Μαϊ 2020 | 19:48

ΗΠΑ: Viral το βίντεο από πάρτι σε πισίνα παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων - Σφοδρές αντιδράσεις

Σε εθελούσια καραντίνα όλοι για 14 ημέρες ή έως να διαγνωστούν αρνητικοί από τον νέο κορονοϊό.

ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ 26 Μαϊ 2020 | 19:33

"Corriere della Sera": Η καραντίνα αύξησε κατά 30% τα διαζύγια στην Ιταλία

Οι πεταμένες κάλτσες στο πάτωμα, η αποκάλυψη εξωσυζυγικών σχέσεων και το στρες για τα εργασιακά είναι οι βασικότερες αιτίες των τσακωμών

ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ...ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΙ. 26 Μαϊ 2020 | 18:52

Οι πολιτικοί που αψήφησαν την καραντίνα και προκάλεσαν την οργή

Οι περιορισμοί επιβάλλονται για να...παραβιάζονται.

26 Μαϊ 2020 | 18:49

Η συγκλονιστική εξομολόγηση Τσιόδρα - Το συγκινητικό αντίο του καθηγητή με ένα ποίημα

Με μια αποχαιρετιστήρια ομιλία ο καθηγητής συγκίνησε τους Έλληνες με τον γλαφυρό λόγο του

26 Μαϊ 2020 | 18:46

Εσπασε και ο Ν. Χαρδαλιάς - Το "αντίο" στην καθημερινή ενημέρωση

Ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένος ο Νίκος Χαρδαλιάς "κλείνοντας" την καθημερινή ενημέρωση ευχαρίστησε τους πολίτες για την τήρηση των μέτρων

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 26 Μαϊ 2020 | 18:41

Μητσοτάκης: Κατ' εξαίρεση από τις 15 Ιουνίου οι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό στη Θεσσαλονίκη

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου θα εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός την τροποποιημένη, λόγω κορονοϊού, 85η ΔΕΘ

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ MEGA 26 Μαϊ 2020 | 18:33

Σύψας για χλωροκίνη: "Δεν είναι τόσο αποτελεσματική, φαίνεται να συνδέεται και με αρρυθμίες στην καρδιά" [Βίντεο]

Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας "δεν έχουμε αξιόλογα φάρμακα για τον ιό"