Follow us

Oι πετρελαϊκοί κολοσσοί στην Κύπρο και το παιγνίδι με την ΑΟΖ

Νέα δεδομένα τόσο στην κούρσα για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Αν. Μεσόγειο δημιουργεί ο Γ' Γύρος Αδειοδοτήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Oι πετρελαϊκοί κολοσσοί στην Κύπρο και το παιγνίδι με την ΑΟΖ

Νέα δεδομένα τόσο στην κούρσα για τον εντοπισμό και έλεγχο υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και για τις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή αλλά και το ίδιο το Κυπριακό, δημιουργεί ο Γ’ Γύρος Αδειοδοτήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Πραγματικοί κολοσσοί μπαίνουν στο παιγνίδι, με πρώτο την EXXON MOBIL, την εταιρία που διευθύνει μέχρι τώρα ο νέος Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Rex Tillerson.

Τον Σεπτέμβριο μάλιστα ο κ.Tillerson είχε μακρά συνάντηση στην Νέα Υόρκη με τον Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο συζήτησαν τα ενεργειακά, αλλά είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί πλήρως και για τις πτυχές του Κυπριακού και τις εν εξελίξει συνομιλιες.

Ο αμερικανικός κολοσσός σε κοινοπραξία με την καταρινή Qatar Petroleum παίρνει την άδεια για το Οικόπεδο 10 , η ΕΝΙ σε κοινοπραξία με την TOTAL το Οικόπεδο 6 και η ΕΝΙ το Οικόπεδο 8.

Oι πετρελαϊκοί κολοσσοί στην Κύπρο και το παιγνίδι με την ΑΟΖ
Πραγματικοί κολοσσοί μπαίνουν στο παιγνίδι της κυπριακής ΑΟΖ

Το ενδιαφέρον των μεγάλων ξένων εταιριών τονώθηκε τους τελευταίους μήνες μετά την ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος Zohr στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ στο σημείο που γειτνιάζει με το κυπριακό Οικόπεδο 10, το οποίο διεκδίκησαν και η ΕΝΙ αλλά και η νορβηγική Statoil, αλλά τελικά το Οικόπεδο αυτό που πιθανολογείται ότι αποτελεί συνέχεια του αιγυπτιακού κοιτάσματος , δίνεται στην κοινοπραξία EXXON MOBIL- Qatar Petroleum, που έκανε την καλύτερη προσφορά.

Εξαιρετικά σημαντικό δεν είναι μόνο ότι οι πετρελαϊκοί κολοσσοί εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την Κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που γεννά προσδοκίες για την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων στον βυθό της κυπριακής ΑΟΖ ,αλλά κυρίως επειδή αψήφησαν τις απειλές της Άγκυρας, η οποία όχι μόνο εχει προειδοποιήσει τις ξένες εταιρίες να μην εμπλακούν σε έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά τουλάχιστον για το Οικόπεδο 6 εχει προβάλλει συγκεκριμένες αξιώσεις, θεωρώντας ότι αποτελεί μέρος της τουρκικής Υφαλοκρηπίδας.

Φυσικά, είναι εύκολο η Τουρκία να απειλεί όταν απέναντι εχει την Κυπριακή Δημοκρατία ,αλλά πλέον απέναντι της βρίσκονται εταιρίες όπως η EXXON MOBIL, η ΕΝΙ , η TOTAL και η Qatar petroleum,που έχουν τεράστια οικονομική ισχύ αλλά διαθέτουν και την στήριξη των κυβερνήσεων των χωρών τους.

Καθώς η εξέλιξη αυτή συμβαίνει σε μια στιγμή που κορυφώνονται οι διεργασίες για το Κυπριακό, απαιτούνται πολύ λεπτοί χειρισμοί, ώστε η «ασπίδα» που προσφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, ότι μπορεί να εκμεταλλευθεί τους φυσικούς πόρους της ,χωρίς να χρειάζεται την «άδεια» της Τουρκίας, να μην μετατραπεί σε πίεση για αποδοχή άρον άρον ,της οποιαδήποτε λύσης προκειμένου να μην.. διαταραχθεί η διαδικασία των ερευνών στην ΑΟΖ.

Η εξέλιξη συμβαίνει σε μια στιγμή που κορυφώνονται οι διεργασίες για το Κυπριακό
Η εξέλιξη συμβαίνει σε μια στιγμή που κορυφώνονται οι διεργασίες για το Κυπριακό

Καθώς αναμένεται η αντίδραση της Τουρκίας, αν και φυσικά αυτές τις ημέρες εχει πολύ σημαντικότερα ζητήματα να αντιμετωπίσει , στην Κροατική ΑΟΖ και μάλιστα στην συγκεκριμένη περιοχή έχουν ξεκινήσει αθόρυβα τις τελευταίες εβδομάδες σεισμογραφικές έρευνες από το εξειδικευμένο σκάφος R/V "RAMFORM TETHYS " .

Οι έρευνες αναγγέλθηκαν με την κυπριακή NAVTEX 308/16 και θα διαρκέσουν από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 20 Φεβρουαρίου 2017 και θα αποδώσουν μια σειρά τρισδιάστατες απεικονίσεις στην περιοχή αυτή ,που μέχρι τώρα δεν υπήρχαν, ώστε όταν οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα του Γ' Γύρου Αδειοδοτήσεων να υπάρχουν έτοιμα τα στοιχεία για τις εταιρίες.

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2017 αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον οι γεωτρήσεις που ξεκινά η TOTAL στο Οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ

Σημαντική συμβολή σε αυτή την ιδιαίτερα θετική εξέλιξη ήταν του υπουργού ενέργειας της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπη, οποίος εχει τον συντονισμό με τις ξένες εταιρίες και τον τεχνικό σύμβουλο της Κυπριακής Δημοκρατίας την γαλλική εταιρία BEICIP . Ο κ. Λακκοτρύπης ανακοίνωσε τα αποτελέσματα αυτού του διαγωνισμού ,που ενέκρινε ομόφωνα το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου , ενώ τώρα αναμένονται οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των Εταιριών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ 13 Ιαν 2023 | 09:23

Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο: Προηγείται ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε δημοσκόπηση του ΡΙΚ

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης προηγείται αισθητά έναντι του Αβέρωφ Νεοφύτου στη δημοσκόπηση του ΡΙΚ πριν τις προεδρικές εκλογές.

"ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ" ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΟΛΙΒΥΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 11 Ιαν 2023 | 23:24

Λιβύη: Ο υπουργός πετρελαίου καλεί Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο σε συνεννόηση για ΑΟΖ

Σε συνέντευξή του στο Al-Jazeera Mubasher ο υπουργός της Λιβύης ανέφερε ότι "είναι καιρός για τη χώρα" του να πετύχει "έναν φιλικό διακανονισμό με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο για την οριοθέτηση ΑΟΖ".

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 09 Ιαν 2023 | 13:54

Κύπρος: Αισιοδοξία για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ - Συνάντηση Αναστασιάδη με TOTAL

Αναφορικά με τα σενάρια αξιοποίησης των κοιτασμάτων της Κυπριακής ΑΟΖ, η κ. Πηλείδου τόνισε πως η μεταφορά φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο παραμένει το επικρατέστερο.

ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΦΟΣ 09 Ιαν 2023 | 11:25

Σάλος με σύμβουλο του Μητσοτάκη που αναφέρει τα Κατεχόμενα ως "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" - Κατέβασε το tweet

Ο Nικος Τσάφος, σε νεότερη ανάρτησή του, χαρακτήρισε ως "αστοχία και λάθος" την συγκεκριμένη διατύπωση, αναφέροντας πως έγινε σε μια περίοδο που "εργαζόταν ως αναλυτής στις ΗΠΑ".

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ 08 Ιαν 2023 | 16:33

Πέθανε σε ηλικία 74 ετών ο διεθνολόγος καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης

Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης διετέλεσε Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Κοσμήτορας Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών.

«ΡΑΠΙΣΜΑ» ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ 07 Ιαν 2023 | 22:16

Νέα δεδομένα στην Ανατ. Μεσόγειο: ΗΠΑ και Κύπρος υπέγραψαν διμερή αμυντική συμφωνία [βίντεο]

Παράλληλα, η Κύπρος δέσμευσε περιοχή για πτήσεις μη επανδρωμένων αμερικανικών αεροσκαφών, προκειμένου να παρακολουθούνται οι κινήσεις της Ρωσίας στη Συρία.

ΚΑΚΟ ΧΙΟΥΜΟΡ; 05 Ιαν 2023 | 19:50

Σάλος με το stand-up του Πάρι Ρούπου για τους Κύπριους: "Όλοι έχουν τη μισή Κύπρο"- Η απολογία και οι "απειλές"

"Κατανοώ την ενόχληση και τη στεναχώρια που προκάλεσε και σε όσους/ες Κυπρίους/ες ενοχλήθηκαν, δε μπορώ παρά να απολογηθώ για το λάθος μου αυτό και να εκφράσω τη λύπη μου για ό,τι συνέβη" αναφέρει ο Πάρις Ρούπος.

ΣΕ ΚΑΒΓΑ ΜΕΤΑΞΥ ΓΕΙΤΟΝΩΝ 05 Ιαν 2023 | 13:59

Δολοφονία - σοκ στην Κύπρο: Σκότωσαν στο ξύλο έναν 61χρονο

Σοκαρισμένη είναι η Κύπρος από τη δολοφονία ενός 61χρονου σε καβγά μεταξύ γειτόνων στη Λευκωσία. Τον σκότωσαν στο ξύλο.

ΥΠΕΞ 01 Φεβ 2023 | 23:43

Δένδιας: Δεν έχουμε την πολυτέλεια διχασμού- Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα εθνικής ασφάλειας, από σύμμαχο του ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε στην έκθεση "Δώρα Διπλωματίας: Η Εξωτερική Πολιτική τον 21ο αιώνα μέσα από αντικείμενα πολιτικού συμβολισμού" στο Ζάππειο.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ 01 Φεβ 2023 | 22:37

ΕΔΔΑ: Δικαιώθηκε η Σαββαΐδου για τις εις βάρος της δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη επί ΣΥΡΙΖΑ

Καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση τεκμηρίου αθωότητας της πρώην ΓΓ Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαϊδου εξαιτίας δηλώσεων το 2015 της τότε κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη

ΕΚΛΟΓΕΣ 01 Φεβ 2023 | 22:27

Στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου - Τι αποκάλυψε ο ίδιος

"Δεν ξέρω αν το ζητούμενο μου είναι, αν και πώς θα μπω, όσο το πώς θα βγω από όλο αυτό" ανέφερε σχετικά στο Radcast.

ΝΔ 01 Φεβ 2023 | 21:59

Οικονόμου για Τσίπρα: Παραμένει αδιόρθωτος και ταυτισμένος με τις ύβρεις και τα παραμύθια

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιάννης Οικονόμου απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως "με προκλητική ευκολία και αλαζονεία, έταξε τα πάντα σε όλους".

ΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 01 Φεβ 2023 | 21:33

Αποκάλυψη Star: Η κατάθεση των ΔΙΑΣ για τον έλεγχο του γιου του Θεοδωρικάκου- "Μας ανέφερε ότι είναι ο γιος του Υπουργού"

"Δεν εντοπίσαμε τίποτα άξιο λόγου ή παράνομο. Από την αρχή καταλάβαμε ότι πρόκειται για τον γιο του κυρίου Υπουργού, ενώ μας το ανέφερε και ο ίδιος" ανέφεραν μεταξύ άλλων.