Αβραμόπουλος στο CNN: Συνεργασία με τις ΗΠΑ στο προσφυγικό

Σε συνέντευξή του στο CNN ο Έλληνας Επίτροπος, ο οποίος και συναντήθηκε με ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης Τράμπ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Εποικοδομητικές και παραγωγικές χαρακτήρισε τις επαφές που είχε στις ΗΠΑ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τονίζοντας πως το μήνυμα που εστάλη είναι η κοινή επιθυμία για στενή συνεργασία στο μεταναστευτικό και την ασφάλεια.

Σε συνέντευξή του στο CNN ο Έλληνας Επίτροπος, ο οποίος και συναντήθηκε με ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης Τράμπ, τόνισε πως οι σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ έχουν βαθιές ρίζες και μακρά ιστορία και η στενή συνεργασία θα συνεχιστεί στο μέλλον σε κλίμα φιλίας και αλληλεγγύης.

Ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας επεσήμανε πως σήμερα περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι μετανάστες και περίπου 60 εκατομμύρια πρόσφυγες. “ Πρόκειται για ένα παγκόσμιο ζήτημα και στην Ευρώπη θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς : αιφνιδιαστήκαμε στην αρχή, αλλά τώρα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Σε αυτή την περίοδο εργαστήκαμε στενά με τις Αμερικανικές αρχές για να υιοθετήσουμε τις ίδιες πρακτικές τις οποίες χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ το λιγότερο εδώ και 100 χρόνια” δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη εμπειρία στα θέματα της μετανάστευσης, και ότι η κατάσταση πλέον είναι πολύ πιο περίπλοκη. “Απαιτείται συνεργασία σε διεθνές επιπεδο και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση” ανέφερε ο Επίτροπος επισημαίνοντας πως το μεταναστευτικό είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και οι δύο βασικοί παράγοντες είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη νέα πολιτική που υιοθετεί η νέα αμερικανική κυβέρνηση ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε “πως μπορεί τώρα να μην βρισκόμαστε στην "ίδια σελίδα", πιστεύω όμως πως η κατάσταση θα γίνει πιο ξεκάθαρη το επόμενο διάστημα”.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε πως ο ίδιος εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και έχει μια πολύ ξεκάθαρη, όπως είπε, πολιτική στο ζήτημα του μεταναστευτικού που βασίζεται σε αρχές και αξίες.

“Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να τεθεί το ζήτημα με έναν υπεύθυνο τρόπο και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές στις οποίες αυτό βασίζεται. Κατανοώ ότι μερικές φορές οι κυβερνήσεις έχουν διαφορετικές απόψεις και μερικές κυβερνήσεις απευθύνονται και στο εκλογικό τους κοινό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όμως διαμορφώνει τη γραμμή που τα κράτη μέλη ακολουθούν. Μέχρι τώρα τα πηγαίνουμε καλά” τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος προσθέτοντας πάντως πως η κατάσταση δεν μπορεί ακόμα να χαρακτηριστεί τέλεια. Όπως τόνισε, υπάρχουν ακόμα προβλήματα με τον μηχανισμό της μετεγκατάστασης, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει όλοι να δείξουν περισσότερη αλληλεγγύη.

Ολόκληρη η Συνέντευξη:

Δημοσιογράφος: Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας. Βρίσκεται στις ΗΠΑ για επαφές με κορυφαίους αξιωματούχους της διοίκησης του Ντόναλντ Τραμπ και συναντήθηκε επίσης με τον σύμβουλο του Προέδρου Ρούντι Τζουλιάνι πριν από λίγο στη Νέα Υόρκη. Είχατε όλες αυτές τις επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ποιο είναι το μήνυμα των Βρυξελλών σχετικά με τις σχέσεις της ΕΕ με τη νέα αυτή διοίκηση; Τι τους είπατε;

ΔΑ: Όλες οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε ένα πολύ θετικό, φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα. Το μήνυμα που βγαίνει από αυτές τις συναντήσεις είναι ότι υπάρχει πραγματική βούληση να συνεχισθεί η συνεργασία στο μέλλον στους τομείς της μετανάστευσης και της ασφάλειας, γιατί τα δυο αυτά ζητήματα έχουν παγκόσμια διάσταση. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται όπως συνέβαινε και στο παρελθόν. Αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις και πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και στο μέλλον με τον ίδιο τρόπο, με ένα πνεύμα αλληλεγγύης και φιλίας.

Δημοσιογράφος: Βγάλατε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρετε «Υπογράμμισα επίσης κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας ότι η τρέχουσα προσφυγική κρίση είναι μια παγκόσμια πρόκληση, την οποία ΕΕ και ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού». Πως θα γίνει κάτι τέτοιο από τη στιγμή που η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκεται σε διαφορετική κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες;

ΔΑ: Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 200 εκ. μετανάστες παγκοσμίως και από αυτούς 60 εκ. είναι πρόσφυγες. Είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και στην Ευρώπη πρέπει να είμαστε πολύ ειλικρινείς: αιφνιδιαστήκαμε στην αρχή, αλλά είμαστε πλέον καλύτερα προετοιμασμένοι. Κατά την περίοδο αυτή συνεργαστήκαμε με τις αμερικανικές αρχές για να εφαρμόσουμε τις ίδιες πετυχημένες πρακτικές που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ εδώ και περισσότερο από 100 χρόνια. Οι ΗΠΑ είναι μια χώρα με μεγάλη εμπειρία στη μετανάστευση, αλλά η κατάσταση είναι πλέον πολύ περίπλοκη. Απαιτείται διεθνείς συνεργασία. Πέρσι πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη μια πολύ σημαντική συνάντηση, η έκτακτη συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών όπου ηγέτες από όλον τον πλανήτη εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να συνεργασθούν. Πρόκειται λοιπόν για ένα παγκόσμιο ζήτημα και οι δύο βασικοί παράγοντες είναι η ΕΕ και οι ΗΠΑ.

Δημοσιογράφος: Ερώτηση σχετικά με τις ανησυχίες που υπάρχουν στην Ευρώπη για την πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ στο μεταναστευτικό.

ΔΑ: Δεν βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα προς το παρόν. Η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει σύντομα. Δεν θα σχολιάσω δηλώσεις που έγιναν από Ευρωπαίους ηγέτες. Εκπροσωπώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχουμε μια ξεκάθαρη πολιτική για τη μετανάστευση που βασίζεται σε αρχές και αξίες. Αυτό ακριβώς που επιθυμούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα αυτά με υπεύθυνο τρόπο και με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές πάνω στις οποίες αυτό βασίζεται. Αντιλαμβάνομαι ότι οι κυβερνήσεις ενίοτε έχουν διαφορετικές απόψεις όπως και ότι πολλές κυβερνήσεις απευθύνονται στο εσωτερικό εκλογικό ακροατήριό τους. Απέχουμε ακόμα από το να πούμε ότι η κατάσταση είναι τέλεια. Για παράδειγμα, βρισκόμαστε πίσω σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση. Αντιμετωπίζουμε ακόμα προβλήματα στο να πείσουμε κάποιες χώρες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της μετεγκατάστασης. Όλοι πρέπει να δείξουν περισσότερη αλληλεγγύη. Αυτή η έννοια της αλληλεγγύης είναι μια νομικά δεσμευτική αρχή που διατυπώνεται με σαφήνεια στις ιδρυτικές συνθήκες της Ένωσης μας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟ 15 Οκτ 2020 | 16:10

Αποκάλυψη από το Meteo: Το Νέο Ηράκλειο χτύπησε κανονικός ανεμοστρόβιλος [Βίντεο]

Το Νέο Ηράκλειο χτύπησε κανονικός ανεμοστρόβιλος τα ξημερώματα της Τρίτης αποκαλύπτει το meteo του Αστεροσκοπείου

ΠΩΣ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ 12 Οκτ 2020 | 19:16

Κορονο-πάρτι σε ταράτσα στον Βοτανικό με ζογκλέρ και εκατοντάδες άτομα να συνωστίζονται [Βίντεο]

Χωρίς να λογαριάζουν τα αυστηρά μέτρα προστασίας και τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κάποιοι συνεχίζουν να φέρονται σα να μην υπάρχει ο κορονοϊός.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣ 07 Οκτ 2020 | 16:47

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η ΕΛΑΣ για τα επεισόδια στο Εφετείο - "Eπίθεση από 600 άτομα με 150 μολότοφ" [εικόνες-βίντεο]

Επίθεση σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων με ρίψη μολότοφ καταγγέλλει η Αστυνομία μετά τα επεισόδια έξω από το Εφετείο

ΗΡΘΑΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ 01 Οκτ 2020 | 12:09

Καταλήψεις: Νέο επεισόδιο μεταξύ γονέα και μαθητών στην Πάτρα [βίντεο]

Ένταση στην Πάτρα με γονέα, ο οποίος διαφωνεί με τις καταλήψεις, έχασε τον έλεγχο και επιτέθηκε σε μαθητές.

ΜΗΤΕΡΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΩΝ 30 Σεπ 2020 | 20:44

Κορονοϊός: Σοκάρει η μαρτυρία 47χρονης – "Αισθανόμουν ότι μου σπάνε όλα τα κόκαλα" [βίντεο]

Από τη δύσπνοια και τον πυρετό μέχρι τους πόνους και την απομόνωση, μία 47χρονη περιγράφει τη μάχη της με τον κορονοϊό

ΜΑΓΙΚΕΣ ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ 30 Σεπ 2020 | 20:00

Ακρόπολη: Εντυπωσιάζει ο νέος φωτισμός στον Ιερό Βράχο μετά από 16 χρόνια [εικόνες- βίντεο]

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η εκδήλωση

ΧΑΜΟΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΝΤΙΜΠΕΙΤ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ 30 Σεπ 2020 | 11:55

Τραμπ - Μπάιντεν: Οι πιο χαρακτηριστικές... βρισιές στο χειρότερο debate της ιστορίας [εικόνες - βίντεο]

Αναμένονται άλλα δύο ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία, Τραμπ και Μπάιντεν, την 15η και την 22η Οκτωβρίου.

ΜΕ ΚΑΤΑΓΑΛΑΝΑ, ΠΑΡΑΔΕΙΣΕΝΙΟ ΝΕΡΑ, ΦΑΡΔΙΕΣ ΑΜΜΟΥΔΙΕΣ 30 Σεπ 2020 | 11:05

Αυτός είναι ο άγνωστος, ερειπωμένος παράδεισος σαν εξωτικό νησί, δύο ώρες από την Αθήνα [βίντεο]

Απολαύστε μια πτήση πάνω από το Νησί των Ονείρων ή Πεζονήσι στην Εύβοια, έναν τόπο με μεγάλες προοπτικές, που όμως χάθηκε στην πορεία.

ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ 28 Οκτ 2020 | 14:21

Ηχηρό μήνυμα Φλώρου στην Τουρκία: ΌΧΙ" σε κάθε επιβουλή και εκβιαστική απειλή, το αποδείξαμε προσφάτως

"Οι Ήρωες του '40 μας έδειξαν πώς κερδίζεται η Ελευθερία απέναντι σ’ εκείνους που αναζητούν ζωτικό χώρο, γιατί δήθεν δεν χωράνε πια στον δικό τους".

«ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ» 28 Οκτ 2020 | 14:06

Παναγιωτόπουλος: Το έπος του 1940 δείχνει το δρόμο για να αποκρούσουμε κάθε απειλή και πρόκληση

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τίμησε την εθνική επέτειο στο ναύσταθμο της Κρήτης, όπου συνόδευσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ξενάγηση στο υποβρυχίου "Κατσώνης"

ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΟ ΤΕΣΤ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ 28 Οκτ 2020 | 13:21

Κορονοϊός: Θετικός ο 15χρονος γιος της Φώφης Γεννηματά - Σε καραντίνα και οι δύο

Θετικός στον κορονοϊό διαγνώσθηκε ο γιος της Φώφης Γεννηματά, σύμφωνα με πληροφορίες.

80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940. 28 Οκτ 2020 | 12:41

Στο "Κατσώνης" ο Μητσοτάκης: Ευγνωμοσύνη για τις "αόρατες και αθόρυβες ασπίδες" [Εικόνες-Βίντεο]

Το υποβρύχιο "Κατσώνης" στη Σούδα επισκέφτηκε τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ RTL. 28 Οκτ 2020 | 10:06

Μισέλ: Η ΕΕ θα αξιολογήσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας πριν από το τέλος του χρόνου

Ο Σάρλ Μισέλ χαρακτήρισε "απαράδεκτα" τα σχόλια του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν.