Μανιφέστο Ομπάμα για τη δημοκρατία & τις ανοικτές κοινωνίες

Το περίγραμμα της σύγχρονης δημοκρατικής πολιτείας έδωσε στην ιστορική του ομιλία από την Αθήνα ο Μπαράκ Ομπάμα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Το περίγραμμα της σύγχρονης δημοκρατικής πολιτείας και κοινωνίας,το ρόλο των ηγετών αλλά και το ρόλο των πολιτών έδωσε ο Μπαράκ Ομπάμα σε μια ομιλία «μανιφέστο» από την Αθήνα.

Μανιφέστο Ομπάμα για τη δημοκρατία & τις ανοικτές κοινωνίες

Μίλησε για την αμφισβήτηση των δημοκρατικών ιδανικών και του δυτικού πολιτισμού, για την διπλή όψη της παγκοσμιοποίησης, την ανάγκη αντιμετώπισης της ανισότητας και ανέδειξε την αξία και τα οφέλη των ανοικτών κοινωνιών για την ευημερία και την πρόοδο.

Ο απερχόμενος πλανητάρχης παρείχε μια ισχυρή δέσμευση στην παγκόσμια κοινότητα για το ρόλο του ΝΑΤΟ και επί της προεδρίας του Τράμπ ενώ μίλησε με θερμό τρόπο για την Ενωμένη Ευρώπη λέγοντας πως «είναι από τα σημαντικότερα επιτεύγματα στην ιστορία».

« Ο πιο σημαντικός θώκος και τίτλος δεν είναι του πρωθυπουργού αλλά του πολίτη. Ο πολίτης αποφασίζει τι χώρα θα είμαστε τα ιδανικά που θα παλέψουμε και τις αξίες» ήταν από τις εμβληματικές του αναφορές.

Για τη σύγχρονη Ελλάδα και τα προβλήματά της είπε ότι η οικονομία της δεν ήταν βιώσιμη, ότι αυτό απαίτησε δύσκολες μεταρρυθμίσεις και θυσίες από τον ελληνικό λαό και επανέλαβε πως η ελάφρυνση του χρέους και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι όρος για να γίνει η χώρα ξανά ανταγωνιστική.

Ουσία και γοητεία στην ομιλία του απερχόμενου πλανητάρχη

«Γεια σας. Καλησπέρα» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα ανεβαίνοντας στο βήμα του Ιδρύματος Νιάρχου καταχειροκροτούμενος από τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους.

Μανιφέστο Ομπάμα για τη δημοκρατία & τις ανοικτές κοινωνίες - εικόνα 2

Δίνοντας ένα ακόμη δείγμα της φυσικής του άνεσης μίλησε για την ελληνική φιλοξενία, την φουστανέλα ,τον Σωκράτη, το κράτος, το φιλότιμο με τις αντίστοιχες ελληνικές λέξεις.

Εκανε εκτενή αναφορά στην ελληνική ο ομογένεια στους έλληνες φίλους του και τον Γιάννη Αντετοκούμπο!

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε εκτενώς και με λεπτομέρειες - π.χ για τον εξοστρακισμό - για την λειτουργία της δημοκρατίας στην Αρχαία Ελλάδα.

«Η φλόγα άναψε για πρώτη φορά εδώ στην Αθήνα και δεν έσβησε ποτέ. Εδώ έλαβε χώρα ο μεγάλος διαφωτισμός. Οι προπάτορες του αμερικανικού έθνους έλαβαν υπόψιν τους την αρχαία Ελλάδα». σημείωσε

Μίλησε για την αμφισβήτηση των δημοκρατικών ιδανικών που παρουσιάζεται σήμερα για αυτόν τον δυτικό πολιτισμό δημοκρατίας

«Μετά από 8 χρόνια θητείας αυτό που εγώ μπορώ να τονίσω είναι η αξιοπρέπεια η ζωή με αξιοπρέπεια και η επιθυμία ο καθένας να είναι μέλος μιας ευρύτερης κοινότητας, αυτά τα μαθήματα εν συνόλω είναι παγκόσμια και καίνε μέσα σε κάθε καρδιά» σημείωσε.

Μίλησε για την έναρξη της ελληνικής επανάστασης με την αναφορά στον Παλαιών Πατρών Γερμανός

Οι χώρες με δημοκρατικές κυβερνήσεις και κοινωνίες παράγουν ευημερία.

Οι Αμερικανοί είναι δεσμευμένοι στο ΝΑΤΟ

Μανιφέστο Ομπάμα για τη δημοκρατία & τις ανοικτές κοινωνίες - εικόνα 3

Οι καλύτεροι φίλοι της Αμερικής είναι οι δημοκρατίες όπως η Ελλάδα. Γιαυτό είμαστε και καλοί σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

Οι Αμερικανοί είναι δεσμευμένοι στο ΝΑΤΟ και όπως συνέβη και στο παρελθόν είτε με τους Δημοκρατικούς είτε τους Ρεπουμπλικάνους θα συμβεί και τώρα.

«Το σημερινό ΝΑΤΟ η μεγαλύτερη συμμαχία του κόσμου είναι πιο σταθερή από ποτέ. Είτε έχουμε κυβέρνηση Δημοκρατών ή Ρεπουμπλικανών»

Στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αποκλεισμοί σημείωσε και το συνέδεσε με το προσφυγικό λέγοντας πως πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει τόση γενναιοδωρία στους πρόσφυγες όση στην Ελλάδα.

«Η δημοκρατία είναι ισχυρότερη από οργανώσεις όπως ο ISIS. Οι δημοκρατίες βοηθούν τους πρόσφυγες που είναι σε ανάγκη. Και πουθενά στον κόσμο δεν έχουμε διαπιστώσει τέτοια συμπόνοια όπως στην Ελλάδα. Η γενναιοδωρία των Ελλήνων στους πρόσφυγες ενέπνευσε τον κόσμο. Αυτό δε σημαίνει ότι θα αφεθείτε μόνοι σας. Η Ελλάδα δε μπορεί να επωμιστεί μόνη της το βάρος» ανέφερε.

Η Δημοκρατία είναι καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική

Η δημοκρατία όπως όλοι οι ανθρώπινοι θεσμοί μπορεί να είναι ατελής,αργή δύσκολη στην υλοποιήσή της αλλά είναι καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική είπε ο Ομπάμα επικαλούμενος την ιστορική φράση του Ουίνστον Τσώρτσιλ .

Εδώ που γεννήθηκε η δημοκρατία διατρανώνουμε τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας υπογράμμισε.

Εχω διαφορές με τον Τράμπ αλλά θα βοηθήσω στην ομαλή μετάβαση

Ο κ. Ομπάμα αναφερόμενος στην νέα προεδρία Τράμπ επανέλαβε πως θα υπηρετήσει την ομαλή μετάβαση.

«Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα η δημοκρατία εξαρτάται από μια ομαλή μετάβαση εξουσίας ακόμη και αν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό. Ο επόμενος πρόεδρος και εγώ έχουμε μεγάλες διαφορές. Η αμερικανική δημοκρατία είναι ισχυρότερη από κάθε άτομο. Έχουμε όμως μια διαδικασία. Η κυβέρνησή μου θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει την ομαλότερη μετάβαση» ανέφερε χαρακτηριστικά

«Η δημοκρατία είναι το ισχυρότερο και σοφότερο πολίτευμα που έχει επινοήσει ο άνθρωπος» ανέφερε σε μια ακόμη αποστροφή του λόγου του .

Τι είπε για την διπλή όψη της παγκοσμιοποίησης και την ανισότητα

«Τελευταία έχουμε δύο παράδοξα. Οι δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογίας που έφεραν τόσο πλούτο, έγιναν οι δυνάμεις που επέδειξαν πολλά ελαττώματα» είπε αλλά υπερασπίστηκε την σημερινή εποχή λέγοντας πως ο κόσμος δεν ήταν ποτέ πιο εύρωστος και πιο ειρηνικός.

Μίλησε ευρύτατα για την όλο και μεγαλύτερη ανισότητα.

«Η παγκοσμιοποιημένη τάση αυξάνει τις ανισότητες. Οι παγκόσμιες ελίτ και οι μεγάλες εταιρίες ζουν με διαφορετικούς κανόνες, γλιτώνουν φόρους , χρησιμοποιούν παραθυράκια και οι μεσαίες τάξεις παλεύουν καθημερινά και γεννά αδικίες. Οι ανισότητες είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Τώρα όλοι έχουν ένα κινητό για να δουν τι συμβαίνει στον κόσμο και μπορούν να δουν πώς ζουν οι άνθρωποι στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο» τόνισε.

Στις ΗΠΑ και στις πιο προηγμένες κοινωνίες πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να ανταμείβονται σημείωσε αλλά απέρριψε την τεράστια ψαλίδα στις αμοιβές.

«Θέλουμε οι άνθρωποι να ανταμείβονται για τα επιτεύγματά τους.Αν ένας διευθύνων σύμβουλος σε μία μέρα παίρνει όσα ένας εργαζόμενος το χρόνο, όταν ένα εργοστάσιο κλείνει τότε προκαλεί το συναίσθημα ότι η παγκοσμιοποίηση ευνοεί μόνο τις ελίτ. Τότε δημιουργείται μη υγιής ανταγωνισμός μεταξύ χωρών» υπογράμμισε Αναγνώρισε πως «κάποιοι αισθάνονται ότι χάνουν το μέλλον τους».

« Το είδαμε στην Ελλάδα, το είδαμε στην περίπτωση του Brexit. Δεν είναι δυνατόν να αποκοπούμε ο ένας από τον άλλον. Η καλύτερη ελπίδα για πρόοδο σχετίζεται με ανοιχτές αγορές και δημοκρατία».

Οι θέσεις εργασίας στο μέλλον θα είναι τελείως διαφορετικές

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι οι θέσεις εργασίας αύριο θα είναι τελείως διαφορετικές και κανείς δεν μπορεί να κοιτάζει πίσω. Μίλησε για την ταύτιση της επιχειρηματικότητας και της αντιμετώπισης της ανεργίας και αύξησης του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων ζητώντας γενναίες πολιτικές.

«Χρειαζόμαστε γενναίους πολιτικούς για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Θέλουμε μεγαλύτερους μισθούς για να έχουν οι εργαζόμενοι περισσότερα χρήματα να δαπανήσουν. Να ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα. Να δυναμώσουμε ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας» τόνισε.

Ο Ομπάμα έκανε και μερικό απολογισμό των δικών του πολιτικών με στόχο τη μείωση της ανισότητας.

«Ζητήσαμε από τους πιο πλούσιους αμερικανούς να πληρώσουν λίγο μεγαλύτερους φόρους. Είχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση μισθών από το 1960. Δείξαμε ότι η υγεία είναι ένα δικαίωμα για όλους» είπε.

Για να μείνει η Ελλάδα ανταγωνιστική θα έπρεπε να γίνουν μεταρρυθμίσεις

Μιλώντας για την κατάσταση στην Ελλάδα και τα όσα οδήγησαν στην κρίση αναφέρθηκε στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και στις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν.

«Στην Ελλάδα το πρώτο βήμα ήταν τα θεμέλια για την ανάπτυξη. Ένα μείγμα εξωτερικών και εσωτερικών δυνάμεων, οικονομία και χρέος έγιναν μη βιώσιμα. Πρόβλημα με ανεργία. Για να παραμείνει η Ελλάδα ανταγωνιστική θα έπρεπε να υπάρχει διαδικασία μεταρρυθμίσεων. Ο κόσμος δεν κατανοεί τις θυσίες αυτές. Είμαι περήφανος για την προσπάθειά των Ελλήνων. Ένα μέρος της επίσκεψής μου ήταν για να δείξει σε όλο τον κόσμο τι έκανε η Ελλάδα» υπογράμμιση και συνεχάρη τον πρωθυπουργό .

«Να συγχαρώ τον κ. Τσίπρα για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις προς ανάκαμψη της Οικονομίας» ανέφερε ο Ομπάμα και επανέλαβε πως οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας όσο κάνει βήματα μπροστά.

Επανέλαβε ότι θα στηρίξει το αίτημα για αντιμετώπιση του χρέους .

«Θα συνεχίσω να λέω στους πιστωτές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να έχει μια βιώσιμη οικονομία. Το ΔΝΤ δήλωσε ότι το χρέος είναι κλειδί να ανακάμψει η Ελλάδα. Έχουν δίκιο. Οι Έλληνες πρέπει να δουν ότι υπάρχει ελπίδα» ήταν η χαρακτηριστική του αναφορά.

Η Ενωμένη Ευρώπη από τα σημαντικότερα επιτεύγματα στην ιστορία

«Η ΕΕ από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα στην ανθρώπινη ιστορία. Ο κόσμος χρειάζεται μια ευημερούσα και δημοκρατική Ευρώπη» τόνισε με έμφαση ο Ομπάμα και ουσιαστικά έδωσε και μερικές συμβουλές.

« Στην Ευρώπη η πρόοδος που έχει συντελεστεί είναι πολύ σημαντική. Οι θεσμοί να απαντούν στις ανησυχίες των πολιτών» τόνισε.

Από την άλλη όμως παρατήρησε ότι η πρόοδος δεν εγγυάται αλλά κερδίζεται από γενιά σε γενιά.

Η πίστη μου στα δημοκρατικά ιδεώδη παραμένουν αταλάντευτα

« 25 αιώνες από τη στιγμή που η Αθήνα μας έδειξε το δρόμο, 250 έτη ως αμερικανικό έθνος η πίστη μου στα δημοκρατικά ιδεώδη παραμένουν αταλάντευτα. Ο Λουθερ Κινγκ είχε δίκιο. Η δικαιοσύνη είναι το κλειδί»

Ο πιο σημαντικός θώκος και τίτλος δεν είναι του πρωθυπουργού αλλά του πολίτη. Ο πολίτης αποφασίζει τι χώρα θα είμαστε τα ιδανικά που θα παλέψουμε και τις αξίες

Είμαι βέβαιος πως αν εμείς θέλουμε τη δημοκρατία το μέλλον θα είναι λαμπρό είπε και έκλεισε λέγοντας « Ζήτω η Ελλάς» καταχειροκροτούμενος από το κοινό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
«ΟΜΑΔΑ ΕΤΟΙΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ» 23 Νοε 2020 | 20:56

Οι δύο επιλογές "κλειδιά" Μπάιντεν για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας

Ο Τζο Μπάιντεν προτείνει τον Άντονι Μπλίνκεν για επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον Αλεχάντρο Μαγιόρκας για το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας

23 Νοε 2020 | 15:13

O Μπάρακ Ομπάμα κανε το ντεμπούτο του στο TikTok με αυτό το βίντεο

Έτοιμος να ανοίξει ένα ακόμα λογαριασμό στα social media είναι ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 20 Νοε 2020 | 12:31

Απολαυστικός Ομπάμα: Αν χρειαστεί θα βγάλουν τον Τραμπ από τον Λευκό Οίκο...οι ειδικές δυνάμεις

Πάντα έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε τις ειδικές δυνάμεις για να βγάλουν τον Τραμπ από Λευκό Οίκο ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα

18 Νοε 2020 | 13:52

Γη της Επαγγελίας: Κυκλοφόρησε το βιβλίο με τα απομνημονεύματα του Μπαράκ Ομπάμα

Κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το πολυαναμενόμενο βιβλίο του 2020, η προσωπική καταγραφή της ιστορίας εν τω γίγνεσθαι, από τον 44ο Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΤΟ SPOTIFY 18 Νοε 2020 | 10:45

Προεδρική playlist: Αυτά είναι τα τραγούδια που άκουγε ο Ομπάμα στο Λευκό Οίκο

Ο Μπαράκ Ομπάμα μαζί με το νέο βιβλίο του έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τα αγαπημένα του τραγούδια.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 16 Νοε 2020 | 17:07

Μπάρακ Ομπάμα: Η σπάνια φωτογραφία από την παιδική του ηλικία - Χαμογελαστός στην αγκαλιά της μητέρας του

Με τα καλύτερα λόγια μίλησε για τη μητέρα του ο Μπάρακ Ομπάμα - Όσα του έμαθε για τον κόσμο.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΟΙΜΠΛΕ 14 Νοε 2020 | 20:27

Απομνημονεύματα Ομπάμα: "Και μετά η Ελλάδα κατέρρευσε…" - Τί γράφει ο πρώην Πρόεδρος για την ελληνική κρίση

Ο Μπαράκ Ομπάμα γράφει για την Ελλάδα και την οικονομική κρίση του 2009 – 2010 στα απομνημονεύματα της προεδρικής οκταετίας του.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ 13 Νοε 2020 | 15:53

Ομπάμα: Κάπνιζα κρυφά στον Λευκό Οίκο - Το έκοψα "μαχαίρι" όταν με έπιασε η κόρη μου

Ο Μπαράκ Ομπάμα περιγράφει πως έκοψε το κάπνισμα όταν τον έπιασε με τσιγάρο η κόρη του στον Λευκό Οίκο

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 07 Νοε 2020 | 20:56

Εκλογές ΗΠΑ 2020 - Μπάρακ Ομπάμα: Θα στηρίξουμε με τη Μισέλ τον Μπάιντεν και την Πρώτη κυρία

Ενότητα, δέσμευση στη δημοκρατία και τις προκλήσεις της ζητά ο Ομπάμα με το μήνυμα προς Μπάιντεν.

ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ MEGA 01 Δεκ 2020 | 18:29

Εκατοντάδες τάφοι στη Θεσσαλονίκη για τα θύματα του κορονοϊού - Σοκάρουν οι εικόνες στα νεκροταφεία [Βίντεο]

Τα νεκροταφεία της Θεσσαλονίκης αδυνατούν να χωρέσουν τα θύματα του κορονοϊού - 70 ταφές έχουν γίνει μέχρι στιγμής στα κοιμητήρια του Ευόσμου

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ MEGA 30 Νοε 2020 | 20:49

Κορονοϊός: "Με τάιζαν όταν μπήκα στο νοσοκομείο" - Σοκάρει ο καθηγητής του ΑΠΘ που νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο [Βίντεο]

Ο καθηγητής Βασίλης Βασιλικός κάνει έκκληση για περισσότερες νοσηλεύτριες που θα φροντίσουν τους ασθενείς με κορονοϊό

ΠΟΙΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ 30 Νοε 2020 | 10:09

Κέρκυρα: Γιαγιά 102 ετών τα κατάφερε και νίκησε τον κορονοϊό [βίντεο]

Η γιαγιά στην Κέρκυρα που νόσησε από κορονοϊό μέχρι τα 100 έκανε όλες τις δουλειές σε σπίτι και χωράφι.

#BAHRAINGP 29 Νοε 2020 | 17:19