Εξι χρόνια «μαζί τα φάγαμε» με τον Θ. Πάγκαλο: η ατάκα της 10ετίας

Συμπληρώνονται έξι χρόνια από τότε που ο Θεόδωρος Πάγκαλος εκστόμισε την δημοφιλέστερη φράση της μνημονιακής περιόδου -μαζί με το "λεφτά υπάρχουν".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ηταν 21 Σεπτεμβρίου του 2010, όταν στην Ελλάδα του Μνημονίου, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπανδρέου, , μιλώντας στη Βουλή, στη διαβούλευση του νομοσχεδίου για την κατάργηση και τη συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημοσίου τομέα, εκστόμισε την γνωστή πλέον φράση, -μαζί τα φάγαμε-, η οποία σημάδεψε τον πολιτικό βίο της χώρας.

«Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας "πώς τα φάγατε τα λεφτά", που μας ρωτάει ο κόσμος, είναι αυτή: Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής» υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος. Η φράση αυτή λίγο αργότερα, έγινε μια από τις πιο viral ατάκες της εποχής του Μνημονίου και στέκεται επάξια δίπλα στο "λεφτά υπάρχουν" του Γιώργου Παπανδρέου.

Επί της ουσίας, επρόκειτο για την ομολογία της συγκρότησης ενός κράτους αναξιοκρατίας και αναποτελεσματικότητας, αλλά και μια καθυστερημένη παραδοχή για τις χιλιάδες ρουσφετολογικές προσλήψεις ενός πλήρως αντιπαραγωγικού κράτος.

Ωστόσο, το πρόσωπο που είπε αυτή την φράση, ήταν ταυτισμένο με αρκετές λεκτικές ακρότητες, αλλά και με τη μακροχρόνια συμμετοχή του στη διακυβέρνηση της χώρας, στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου.

Αποτέλεσμα ήταν σύντομα να αρχίσουν θυελλώδεις επικρίσεις, από χρήστες των social media μέχρι συναδέλφους πολιτικούς του κ. Πάγκαλου.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι του "μαζί τα φάγαμε", λέγοντας σε ομιλία του το 2010:

"Ε,δεν τα φάγαμε μαζί. Κάποιοι τα φάγανε από τις μίζες και το μαύρο πολιτικό χρήμα και κάποιοι προσπαθούν να ζήσουν με μισθούς των 700 και 500 ευρώ".

Ο μελλοντικός του κυβερνητικός συνεταίρος, ο Πάνος Καμμένος, είχε επίσης προβεί σε σκληρές επικρίσεις κατά του Θεόδωρου Πάγκαλου για τη φράση του αυτή, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Τη μία μέρα δηλώνουν ''μαζί τα φάγαμε'' και την άλλη μέρα υποδεικνύουν στο λαό την εξαφάνιση όποιου αντιστέκεται. Αυτή είναι η αλήθεια».

Αλλά και η Νέα Δημοκρατία είχε τοποθετηθεί στο "μαζί τα φάγαμε", με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Αδωνι Γεωργιάδη, να αναφέρει χαρακτηριστικά:

''Η φράση του Θόδωρου Πάγκαλου «όλοι μαζί τα φάγαμε» θα ήταν τέλεια και πιο ακριβής, αν έλεγε «όλοι μαζί τα φάγαμε, αλλά όχι το ίδιο»''.

Τα ψάρια, το βιβλίο, ο Βαρουφάκης και η ταβέρνα

«Το μαζί τα φάγαμε», συνοδεύθηκε και από ένα κύμα αντιδράσεων κατά του κ. Πάγκαλου, με ένα αξιοσημείωτο γεγονός να λαμβάνει χώρα το 2011. Ο κ. Πάγκαλος βρισκόταν σε ψαροταβέρνα του Πειραιά, όταν ένας άνδρας τον πλησίασε και εκτυλίχθηκε η ακόλουθη σκηνή:

«Συγγνώμη, εσείς δεν είστε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο κύριος Πάγκαλος;» Ο αντιπρόεδρος απάντησε ξερά "ναι". «Κύριε Πάγκαλε να σας θυμίσω ότι είπατε ‘μαζί τα φάγαμε' συνέχισε ο καλοντυμένος κύριος και ο αντιπρόεδρος άρχισε να αισθάνεται κάπως άβολα. «Μην ξαναγυρνάμε στα ίδια» του είπε. «Όχι κύριε Πάγκαλε, δίκιο έχετε, μαζί τα φάγαμε και μαζί θα τα φάμε! Μου επιτρέπετε σας παρακαλώ να πάρω την πιατέλα σας;», συνέχισε ο 35χρονος που πήρε το δίσκο με τα ψάρια και τον πήγε στην παρέα του για να τα φάνε. Στη συνέχεια αποχώρησε από το μαγαζί.

Λίγο αργότερα, το 2012, ο Θεόδωρος Πάγκαλος κυκλοφόρησε και ένα ebook με τίτλο «Μαζί τα φάγαμε» όπου πλέκει το εγκώμιο του Στέφανου Μάνου και του Αλέκου Παπαδόπουλου, τεκμηριώνοντας παράλληλα την άποψη του με τον ακόλουθο συλλογισμό:

«Η φράση «τα φάγαμε όλοι μαζί» σημαίνει ότι ένα μεγάλο τμήμα από εμάς -τον ελληνικό λαό- συμμετείχαμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε μη ορθολογικές πρακτικές και συμπεριφορές, στην πορεία του χρόνου, σε σχέση με τις δαπάνες και τα έσοδα του κράτους. Αυτό που λέμε «δημοσιονομική κρίση» είναι και δικό μας δημιούργημα... Οι πολίτες είτε με πράξεις, είτε με την εκπορευόμενη από την ενοχή απραξία τους, είτε απλά εκλέγοντας ακατάλληλα πολιτικά πρόσωπα για να διαχειριστούν τα κοινά, συμμετέχουν με συλλογικό τρόπο στη δημοκρατία και έχουν την ευθύνη των επιλογών τους...Φυσικά δεν έχουν όλοι το ίδιο μερίδιο ευθύνης, η ευθύνη ξεκινάει από πάνω προς τα κάτω».

«Η πλειοψηφία των βουλευτών της Αριστεράς όχι μόνο δεν πρότεινε και δεν βοήθησε στο πολιτικό και άρα κοινωνικό έργο αλλά αποτέλεσε φραγμό στις τεκμηριωμένες και σοβαρές προτάσεις των άλλων. Ολα αυτά τα χρόνια ουδέποτε εκπρόσωπος της Αριστεράς αντέδρασε σε προσλήψεις, σε αυξήσεις μισθών, σε θέσπιση επιδομάτων, σε αυξήσεις συντάξεων, σε κοινωνικοποιήσεις επιχειρήσεων, σε απεργιακές κινητοποιήσεις ή σε διαδηλώσεις...Αντίθετα, σε συζητήσεις και προτάσεις τους ήθελαν και άλλες, πιο πολλές ακόμα παροχές...»

Το "Μαζί τα φάγαμε", παραμένει επίκαιρο μέχρι το 2016 και έγινε μάλιστα και ταβέρνα στην Χαλκίδα, την οποία έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό ο ίδιος ο Θεόδωρος Πάγκαλος με ανάρτηση στο twitter.

Εξι χρόνια «μαζί τα φάγαμε» με τον Θ. Πάγκαλο: η ατάκα της 10ετίας
Η ανάρτηση του Θεόδωρου Πάγκαλου

Η φράση του κ. Πάγκαλου, τροφοδότησε και μια "σύγκρουση γιγάντων", καθώς επί των ημερών που ήταν Υπουργός Οικονομικών το 2015, ο Γιάνης Βαρουφάκης, αναφέρθηκε στη φράση του πρώην αντιπροέδρου, κάνοντας λόγο για "τροφαντό κατεστημένο". Συγκεκριμένα, είπε:

«Όταν το τρίγωνο της αμαρτίας των κατασκευαστών, των καρτέλ, των τραπεζών, των μέσων μαζικής ενημέρωσης αφήνεται ανέπαφο, την ώρα που οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους και το τροφαντό κατεστημένο τους δείχνει το δάχτυλο, λέγοντας "μαζί τα φάγαμε", η υπόθεση των μεταρρυθμίσεων έχει χαθεί. Ιδίως όταν ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων δεν έχει γεννηθεί εδώ, αλλά έχει έρθει με email ή φαξ από την Ουάσιγκτον από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό του ενώπιον της Ολομέλειας.

Η αντίδραση του κ. Πάγκαλου ήταν άμεση, καθώς αποκάλεσε τον Γιάνη Βαρουφάκη "άθλιο υποκείμενο".

"Δεν τα φάγαμε μαζί - μαζί τα τρώμε"

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος δεν ανασκεύασε ποτέ τη δήλωση του αυτή - ή μάλλον την ανασκεύασε αλλά προς το χειρότερο.

«Το "μαζί τα φάγαμε" είναι τελείως λάθος. Αν το ξανάγραφα και το ξαναέλεγα θα ήταν "μαζί τα τρώμε"». Μάλιστα ο πρώην υπουργός, το πήγε και ένα βήμα παρακάτω, προσθέτοντας: «Βεβαίως τα τρώμε ακόμα, αβέρτα και το ξέρει όλος ο λαός που μας ακούει», είχε δηλώσει στο Βήμα FM.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

5,9 ΒΑΘΜΩΝ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΡΙΧΤΕΡ 22 Οκτ 2021 | 10:33

Νέα Ζηλανδία: Σεισμός διακόπτει τη συνέντευξη Τύπου της πρωθυπουργού Τζασίντα Άρντερν - Η αντίδρασή της [βίντεο]

Η Τζασίντα Άρντερν έπιασε ενστικτωδώς το πόντιουμ τη στιγμή ενός σεισμού 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ο οποίος ταρακούνησε το κοινοβούλιο στο Ουέλινγκτον στη Νέα Ζηλανδία.

ΑΠΟ ΤΟΝ ALPHA 21 Οκτ 2021 | 23:18

Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο - 77χρονος παρασύρεται από οδηγό που τον εγκατέλειψε

Ο οδηγός του αυτοκινήτου, αφού παρέσυρε τον ηλικιωμένο, βάζει μπρος και εγκαταλείπει το σημείο.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΣΤΟ MEGA 21 Οκτ 2021 | 19:53

Η ιστορία του ηλικιωμένου ζευγαριού που πάντρεψε ο Μπακογιάννης - Η γνωριμία σε ταβέρνα και το "φλερτ" επί 15 χρόνια [Βίντεο]

Η 85χρονη Μάρθα και ο 87χρονος Νίκος ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου και αφηγούνται την ιστορία της αγάπης τους

ΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ 26 Οκτ 2021 | 00:06

Φώφη Γεννηματά: Βουρκωμένη η Λίνα Δρούγκα, ανακοίνωσε την τραγική είδηση στον αέρα του Open [Βίντεο]

Δεν μπόρεσε να κρύψει τη θλίψη της η δημοσιογράφος Λίνα Δρούγκα, τη στιγμή που μετέδιδε στον αέρα του Open τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά

MIDDLE EAST GREEN INITIATIVE 25 Οκτ 2021 | 22:06

Μητσοτάκης στη σύνοδο κορυφής του Ριάντ: Στοχεύουμε σε 25 δισ. ευρώ επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση

Στοχεύουμε να κινητοποιήσουμε πάνω από 25 δισ. ευρώ σε επενδύσεις στην προσπάθειά μας να πετύχουμε την πράσινη μετάβαση είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής στο Ριάντ

ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΟΥ MIDDLE EAST GREEN ΙNITIATIVE 25 Οκτ 2021 | 20:41

Τετ α τετ Μητσοτάκη - Κέρι στο Ριάντ: Στο επίκεντρο η ενεργειακή συμφωνία με την Αίγυπτο

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τη γεωπολιτική σημασία της συμφωνίας, καθώς το καλώδιο θα συνδέει την Βόρεια Αφρική με την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 25 Οκτ 2021 | 20:20

Φώφη Γεννηματά: Σάλος με την ανάρτηση Κύρτσου για τον θάνατό της - Οργισμένος και ο Κώστας Μπακογιάννης

Λίγα λεπτά μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, ο Γιώργος Κύρτσος είδε... πολιτικά οφέλη για το ΚΙΝΑΛ και προκάλεσε την αντίδραση του Κώστα Μπακογιάννη

25 Οκτ 2021 | 19:56

Φώφη Γεννηματά: Συγκίνηση σε όλη την Ελλάδα για τον θάνατό της - Εθνικό πένθος για την κηδεία της την Τετάρτη

Πανελλήνια συγκίνηση για τον πρόωρο χαμό της Φώφης Γεννηματά - Εθνικό πένθος την Τετάρτη - Θλίψη στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη και το σπίτι της στη Βούλα

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΕΝΘΟΣ 25 Οκτ 2021 | 19:19

Φώφη Γεννηματά: Η άγνωστη ιστορία του Θανάση Χειμωνά που αποκαλύπτει το ήθος και την ευγένεια της ψυχής της

Η συγκλονιστική ανάρτηση του Θανάση Χειμωνά για τον τρόπο που αντέδρασε η Φώφη Γεννηματά στον θάνατο της μητέρας του

Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ 25 Οκτ 2021 | 18:51

Οικογένεια Φώφης Γεννηματά: Κατάθεση χρημάτων στην Κιβωτό του Κόσμου και το Χαμόγελο του Παιδιού αντί στεφάνων

H οικογένεια της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, επιθυμεί αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα στην Κιβωτό του Κόσμου και στο Χαμόγελο του Παιδιού

ΘΡΗΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ 25 Οκτ 2021 | 17:33

Συγκίνηση στη Βουλή: Αγκαλιασμένοι οι βουλευτές, θρηνούν τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά [εικόνες]

Αγκαλιασμένοι οι βουλευτές, έδιναν ο ένας κουράγιο στον άλλο για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ 25 Οκτ 2021 | 17:00

Δένδιας: Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας - Βρετανίας μετά το Brexit

Για εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας - Βρετανίας σε εξωτερική πολιτική, άμυνα και άλλους τομείς έκανε λόγο ο Νίκος Δένδιας.

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ 25 Οκτ 2021 | 16:57

Φώφη Γεννηματά: Ολοι οι αγώνες της ζωής της - Η πορεία μέχρι την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ και η σκληρή μάχη με τον καρκίνο

Οι μάχες της Φώφης Γεννηματά στον πολιτικό στίβο, το ΚΙΝΑΛ, η ευγένεια της ψυχής, η συνέπεια στις αξίες, και ο αγώνας ενάντια στον καρκίνο